Влияние на спорта върху психиката

Всичко свързано с всякакъв вид спорт ...повишаване на тонуса и елексири за душата и тялото : )
Отговори
Потребителски аватар
PTS
Модератор
Модератор
Мнения: 795
Регистриран: пет юли 07, 2006 13:47 pm
Местоположение: София / Стара Загора

Влияние на спорта върху психиката

Мнение от PTS » пет яну 11, 2013 15:22 pm

Изображение
Различните видове спортове допринасят не само за физическото но и за емоционалното развитие на човека. По време на спортна игра се изпитват такива емоции, които не бихме изпитали, стоейки пред телевизора или компютъра. Емоциите могат да бъдат положителни или отрицателни, но по-важното е приучаването към тяхното контролиране.Психиката на човека е от огромно значение за това как протича живота му. От тази гледна точка психихическото развитие на едно дете придобива особена важност. Чрез спорта се укрепват психиката, преодоляват се различни трудности, както от физическа, така и от психологическа и емоционална гледна точка. Усещането за победа над самия себе си допринася за самоуважението, удовлетворението, доброто самочувствие и изграждането на индивидуалност.Чрез спортуването децата общуват по специфичен начин, което допринася за тяхното социално развитие. Научават се на лидерство, работа в екип, взаимопомощ, отговорност към колектива, спазване на правила.
Спортът намалява стреса и тревожността, повишава чувството за физическо удовлетворение и настроението.Психолози от университета в Далас смятат, че физическите упражнения може да бъдат предписвани вместо или като допълнение към медикаментозното лечение.Резултатите показват, че тези, които спортували редовно (повече от 2 часа седмично), били с 42% по-малко застрашени от депресия. Зеленият чай пък намалява риска с 36%.Учените прудпреждават,че не бива да се прекалява нито с чая,нито с упражненията.
Установено е, че след активна тренировка се повишава самочувствието на човек. Той става по-подвижен, енергичен и жизнерадостен. Натоварванията в залата, сутрешната гимнастика, леките физически упражнения за около десетина минути даряват с радост мускулите ни. Те участват в изработването на ендорфини. А колкото нивото им е по-високо, толкова настроението ни е по-добро. Такава е връзката.Физическите натоварвания сякаш ни превключват на друга вълна. Даже при състояния на тежка депресия се препоръчва да се прави сутрешна гимнастика. Дори по- малко, без да има “не мога”. И човек веднага забелязва, че е започнал да се чувства по-добре. Това е едно от лекарствата срещу депресия.
Д-р Франк Шнайдер, шеф на Отделението по психиатрия и психотерапия в университетската болница в Аахен обяснява, че една от основните причини за минорното настроение през зимата е фактът, че прекарваме по-малко време на открито и се движим по-малко.
Според Шнайдер лесната уморяемост и трудното ставане от сън сутрин са характерни за мрачните есенно-зимните месеци. Като основна причина за т.нар "зимната депресия" експертите посочват недостигът на светлина и ограниченото движение. Лекарите обаче подчертават, че тази отпадналост не е заболяване и в никакъв случай не трябва да се бърка с клиничната депресия, която е сериозна състояние. Докато при клиничната депресия се проявяват симптоми като дълбока тъга, апатия и отпадналост в продължение на повече от две седмици, зимната депресия е по безобидна и не се задълбочава.
В заключение ще кажа,че спорта освен,че ще ни накара да се чувстваме добре,да изглеждаме добре,може да ни предпази и от изключително опасни психически разтройства,който могат да оставят трайна следа.Той може да се включи и в терапията на подобни състояния.Спортните занимания в детството спомагат за правилното формиране на психиката на децата и в тази връзка могат да лишат обществото от много престъпления извършени от хора с нарушена психика.Извода от всичко това е прост-винаги трябва да спортуваме не зависимо от графика,мързела или възможностите ни.

Източник: http://ioanpharm.blogspot.com/

Потребителски аватар
Tenebrus
Явно е шмиргел
Явно е шмиргел
Мнения: 555
Регистриран: съб яну 23, 2010 16:27 pm

Re: Влияние на спорта върху психиката

Мнение от Tenebrus » пет яну 11, 2013 16:19 pm

По време на спортна игра се изпитват такива емоции, които не бихме изпитали, стоейки пред телевизора или компютъра.
И след това вече няма нужда да чета.

Те хората отборни игри щото само навън има.


И с това не казвам че спорта не е важен, просто валидността на този текст е под съмнение.

Потребителски аватар
filomena
Начинаещ
Начинаещ
Мнения: 41
Регистриран: пет окт 19, 2012 8:41 am

Re: Влияние на спорта върху психиката

Мнение от filomena » вт яну 29, 2013 15:55 pm

Спортът оказва изключително добро влияние върху живота ни и силно го предпочитам пред стоенето пред компютъра! :)

Потребителски аватар
System_error
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 1815
Регистриран: вт окт 30, 2012 8:00 am

Re: Влияние на спорта върху психиката

Мнение от System_error » вт яну 29, 2013 20:16 pm

И стоенето пред компютъра също е спорт :D

Спорта е важен, стига да има време за него, че някой път от тях се залинявам пред компа с дни... (покрай ингресчето бая пришпорвам пешеходната зона тия дни :lol: )

Отговори