Zeitgeist: Moving Forward

Представяне на окултното, като част от загадката на живота, като това с което хората са забравили в себе си, и на което вече не обръщат такова внимание. На невидимото, на неизменно присъстващо в живота на всеки, за добротата за човечноста и мъдростта оставени от предишните поколения, която би ни направила по добри хора.

Модератор: lutar

Отговори
Потребителски аватар
lutar
Потребител
Потребител
Мнения: 374
Регистриран: съб фев 07, 2004 20:20 pm
Контакти:

Zeitgeist: Moving Forward

Мнение от lutar » вт фев 22, 2011 16:39 pm

Zeitgeist: Moving Forward или Духът на времето: Продължение
http://www.arenabg.com/download.php?id= ... rd.torrent

Сега след като излезе третата част от поредицата Фалшивия дух на времето е необходиму да изкоментираме каде е всъшност Духът във идеата за новия социален организъм които ни предлага Жак Фреско. Да дествително идеата е да се съсздаде задооволяване на всички необходимости от първа необходимост за оцеляването на човечеството, но и храната за духът не ли и тя една от основните необходимости за съществуването ни. Съгласен съм че както социялния жовот на човека е манипулирам то така и духовния ни живот също е под контрола на хората с амбиция за влас, но именно в това е и грешката на повечето хора че духовноста няма да я има ако не е институционализирана. Не не е верно не му трябва на духа ви институция или някои които да има казва в какво да вярват или не. Единственото необходимо на човека за да бъде свободен духом е като замочва да изследва себеси освен като материялна, така и като не материялна субстанция.
Проблемите на обществото не въникват само от необходимоста на човек да се храни и да оцелява, но и да изявява потребноста на духът си. Тази част от човека която го кара да изпитва емоци и чуства.

Да си представим че живеем в обществото описано от Жак Фреско. Има каде да живеем, имам какво да ядем, можем да отидем каде то и когато си поискаме, няма престъпления, няма глад, няма страдания.
Да си представим следното : Морско патешествие. Млада двоика влюбени си прекарват добре на гигански кораб, момчето е апетит към преживяванията кото носят повече адреналин и решава да се възползва от скутерите които предлага кораба за развлечение на пътниците си. Момчето потегля като решава да проведе малко представление за любимата си и започва да прави различни фигури в водата когато губи контрол над управлението на скитера и той се врязва в малка платнохотка на която младо семество е излязло на разходка невръсното си дете. Скутера премазва детето. От тук на татък как това общество решава проблема. Как се чуства момчето извършило това? Как се чустват родителите на детето? Кой е виновен?
Кой ще потоши нарастващия гняв в бащата и желанието му за мъст? Как ще бъде наказан младежът? Кой ще помогне на маиката която иска тя да е мъртва в место детето си? Това общество неможе да реши душевните проблеми на тези хора. Те не са болни. Те не са машини. Те няма да забравят и да продължът бездушно.
Но ако тези хора имат ясна представа за живота и неговото измерение в матерялен и не матерялен смисъл, те никога няма да търсят мъст или отплата за тази загуба.
СПРЕТЕ ДА НИ ТРОВИТЕ. УБИЙЦИ.

Потребителски аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Мнения: 5795
Регистриран: пон юли 26, 2004 9:33 am
skype: sawo_1337
Местоположение: ./
Контакти:

Re: Zeitgeist: Moving Forward

Мнение от sawo » вт фев 22, 2011 19:12 pm

lutar написа:Но ако тези хора имат ясна представа за живота и неговото измерение в матерялен и не матерялен смисъл, те никога няма да търсят мъст или отплата за тази загуба.
Доста трудно е да се докарат всички хора до такова ниво, или поне в обозримото бъдеще. Аз да си призная също не знам дали бих простил такова нещо в пълния смисъл на думата. Случвало ми се е да простя нещо подобно, но да кажем до фаза, в която не търся отмъщение и не изпитвам осезаема омраза. И все пак това е при положение, че хората отсреща не съжаляват ни най малко, нито пък търсят прошка - това според мен също има голямо значение.
Все още не съм гледал последния филм, но какво мислиш за поредицата като цяло? Напълно честни ли са авторите за това, което знаят? Според мен например първата половина на първия филм далеч не описва правилно религията и духовното като цяло. Моите наблюдения най-общо са че филмите покриват доста добре материалната част на нещата, но далеч не толкова добре духовната, колкото можеше да бъде.
Изображение

Потребителски аватар
IBMPoweRPC
Потребител
Потребител
Мнения: 81
Регистриран: пет юли 25, 2008 10:45 am

Re: Zeitgeist: Moving Forward

Мнение от IBMPoweRPC » ср фев 23, 2011 15:19 pm

Първо като цяло филма пропагандира един балансиран зелен (еко) комунизъм , второ отрича религията и подсилва вярата в науката (доста масонско не мислите ли ?).. Взаимства идеи от комунизма и капитализма които са на двата полюса (комунизма като хранеща некадърните и мързеливите и капитализма като голяма мелачка за хора , бълваща пари , в която оцеляват само най-кадърните и упорити хора)... и двете системи създават работа , но по различна философия ... примерно капитализма ще те накара да платиш цената на упоритият денонощен труд , с цената на здравето ти ... от тук има работа пък за лекарите и за фирмите произвеждащи медикаменти ... толерира скрито дрогата и престъпността за да имат работа органите на реда и т.н. .... просто следва законите на търсенето и предлагането балансираики и създавайки изкуствен дефицит в една съвършенна пропорция .. карайки света да се развива все по-динамично ... но от друга страна карайки човешката същност да инкарнира още по-здраво към материалното... като цяло идеите в този цайтгайст ми допадат иначе , като изключим че отхвърля религията , има и парадокси както всяка идеология , но основната идея изглежда доста хуманна :)

Потребителски аватар
lutar
Потребител
Потребител
Мнения: 374
Регистриран: съб фев 07, 2004 20:20 pm
Контакти:

Re: Zeitgeist: Moving Forward

Мнение от lutar » ср фев 23, 2011 17:00 pm

Определено религията и начина по които тя се разбира във филма няма място сред човеците. Въпреки че на практика си е така както те го обесняват. Проблема обаче е че по този начин не се мисли какво ще запълни създалата се празнина и от тази гледна точка се създава утопия.
Във филмите нещата са разгледани малко по съвременно лекарски стериотип. Лекуваме тялото без да познаваме останалата част от човека, а пък за душата да не говорим. Или по сталиниски казано е приложен метода "Има човек има проблем, няма човек няма проблем" или перефразирано в контекста на изказването "Има религия (отрова за човешкия мозък) има проблем, няма религия (или експлоатация на човешката вяра) няма проблем.
Да ама не. Неможе да се решът емоционалните проблеми на човека с лекарства, немогат да се отстранят проблемите и всички предпоставки които биха създали емоционални проблеми, а още по малко може да се остави една супер интелигентна машина да решава този проблем именно чрез логика, защото логическото решение на задачата е че след обследване на всички възможни върианти, за решаване на емоционалните проблени на хората са невъзможни. Следващата стъпка която машината предприема последен и единствен акт, които ще подържа балансът на планетата и тои е: Лишаване на човек от емоции за да няма проблем. Или премахване на дефекта в системата самия човешки род.

Господа машината неможе да разбере сложноста на човешката емоция, както човек неможе да разбере че и животните имат емоции и за това или ги дресира или ги елиминира. Нека не си създаваме нов доминантен вид на планетата си - МАШИНИТЕ.
СПРЕТЕ ДА НИ ТРОВИТЕ. УБИЙЦИ.

Потребителски аватар
lutar
Потребител
Потребител
Мнения: 374
Регистриран: съб фев 07, 2004 20:20 pm
Контакти:

Re: Zeitgeist: Moving Forward

Мнение от lutar » ср фев 23, 2011 17:20 pm

Единствения начин по които може да сработи предложения от Жак Фреско социален модел е само чрез знание и намъдряване на човеците. Това няма да се случи ако бъде оставена машина да решава всичките ни проблеми вместо нас, защото пак се превръщаме в безмозъчни консуматори, каквито сме и в момента (или по голямата част от човечеството).
Човешкото знание трябва да се раширява чрез самите хора, като бъдат принудени да е учат. ДА казвам ПРИНУДЕНИ, защото човека на сегашния си етап от развитието никога не е бил толкова мързелиив както сега.
Да се върним малко по назад. Гладът и нищета са карали човешкия род да си напъне както задника да работи така и съзнанието за да си усигури насъщния, а именно заради това (като страничен ефект) тои е "открил" нещо или е "създал" друго. Добре де ама ако всичките му нужди са задоволени то той няма да се напъва и ще стане безмозъчен консуматор или домашен любимец на някоя машина, която ако не спазваш ПРАВИЛАТА (което ще е доста трудно) ти удря БАЛТИЯТА.
Именно за това казах по горе че човек трябва да бъде принуждаван да си напъва сивото вещество и да знае всеки един механизъм от създадена от него система как функционира, за да УСЕТИ необходимоста от нейното усъваршенстване с цел РАЗВИТИЕ, но не на благата си, а по скоро на знанията си.
Ако някои не си дава сметка според съвременната наука ние сме открили всичко и едва ли ще е възможно или поскоро ще е много трудно да открием нещо различно (въпреки че самите учени не споделят това мнение).
СПРЕТЕ ДА НИ ТРОВИТЕ. УБИЙЦИ.

Потребителски аватар
IBMPoweRPC
Потребител
Потребител
Мнения: 81
Регистриран: пет юли 25, 2008 10:45 am

Re: Zeitgeist: Moving Forward

Мнение от IBMPoweRPC » ср фев 23, 2011 19:00 pm

lutar написа:Единствения начин по които може да сработи предложения от Жак Фреско социален модел е само чрез знание и намъдряване на човеците. Това няма да се случи ако бъде оставена машина да решава всичките ни проблеми вместо нас, защото пак се превръщаме в безмозъчни консуматори, каквито сме и в момента (или по голямата част от човечеството).
Човешкото знание трябва да се раширява чрез самите хора, като бъдат принудени да е учат. ДА казвам ПРИНУДЕНИ, защото човека на сегашния си етап от развитието никога не е бил толкова мързелиив както сега.
Да се върним малко по назад. Гладът и нищета са карали човешкия род да си напъне както задника да работи така и съзнанието за да си усигури насъщния, а именно заради това (като страничен ефект) тои е "открил" нещо или е "създал" друго. Добре де ама ако всичките му нужди са задоволени то той няма да се напъва и ще стане безмозъчен консуматор или домашен любимец на някоя машина, която ако не спазваш ПРАВИЛАТА (което ще е доста трудно) ти удря БАЛТИЯТА.
Именно за това казах по горе че човек трябва да бъде принуждаван да си напъва сивото вещество и да знае всеки един механизъм от създадена от него система как функционира, за да УСЕТИ необходимоста от нейното усъваршенстване с цел РАЗВИТИЕ, но не на благата си, а по скоро на знанията си.
Ако някои не си дава сметка според съвременната наука ние сме открили всичко и едва ли ще е възможно или поскоро ще е много трудно да открием нещо различно (въпреки че самите учени не споделят това мнение).
Много пъти съм се замислял дали автоматизацията няма да ни убие един ден и истината е че това се случва ... света върви към глобална унификация ... в които филма матрицата е с една стъпка по-близо със всеки изминал ден ... лични карти с биометрични данни ... скоро може би и чип под кожата , които във всеки един момент дава информация къде се намираме , какво правим , с какво количество пари разполагаме ... и всичко това ще ни бъде продадено доброволно с цел нашата сигурност... в последствие ще се получи така че контрола и изключването на даден човек от човешката система ще е много по-лесно. вярно ще живеем в един много сигурен свят .. но просто ще си бъдем роботи от плът и кръв подчинени на дадена машина и нечий интереси... казах че филма има про-масонски идеи и продължавам да го твърдя ...

Потребителски аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Мнения: 5795
Регистриран: пон юли 26, 2004 9:33 am
skype: sawo_1337
Местоположение: ./
Контакти:

Re: Zeitgeist: Moving Forward

Мнение от sawo » ср фев 23, 2011 19:10 pm

IBMPoweRPC написа:
lutar написа:Единствения начин по които може да сработи предложения от Жак Фреско социален модел е само чрез знание и намъдряване на човеците. Това няма да се случи ако бъде оставена машина да решава всичките ни проблеми вместо нас, защото пак се превръщаме в безмозъчни консуматори, каквито сме и в момента (или по голямата част от човечеството).
Човешкото знание трябва да се раширява чрез самите хора, като бъдат принудени да е учат. ДА казвам ПРИНУДЕНИ, защото човека на сегашния си етап от развитието никога не е бил толкова мързелиив както сега.
Да се върним малко по назад. Гладът и нищета са карали човешкия род да си напъне както задника да работи така и съзнанието за да си усигури насъщния, а именно заради това (като страничен ефект) тои е "открил" нещо или е "създал" друго. Добре де ама ако всичките му нужди са задоволени то той няма да се напъва и ще стане безмозъчен консуматор или домашен любимец на някоя машина, която ако не спазваш ПРАВИЛАТА (което ще е доста трудно) ти удря БАЛТИЯТА.
Именно за това казах по горе че човек трябва да бъде принуждаван да си напъва сивото вещество и да знае всеки един механизъм от създадена от него система как функционира, за да УСЕТИ необходимоста от нейното усъваршенстване с цел РАЗВИТИЕ, но не на благата си, а по скоро на знанията си.
Ако някои не си дава сметка според съвременната наука ние сме открили всичко и едва ли ще е възможно или поскоро ще е много трудно да открием нещо различно (въпреки че самите учени не споделят това мнение).
Много пъти съм се замислял дали автоматизацията няма да ни убие един ден и истината е че това се случва ... света върви към глобална унификация ... в които филма матрицата е с една стъпка по-близо със всеки изминал ден ... лични карти с биометрични данни ... скоро може би и чип под кожата , които във всеки един момент дава информация къде се намираме , какво правим , с какво количество пари разполагаме ... и всичко това ще ни бъде продадено доброволно с цел нашата сигурност... в последствие ще се получи така че контрола и изключването на даден човек от човешката система ще е много по-лесно. вярно ще живеем в един много сигурен свят .. но просто ще си бъдем роботи от плът и кръв подчинени на дадена машина и нечий интереси... казах че филма има про-масонски идеи и продължавам да го твърдя ...
В тази насока има един друг филм - V for Vendetta... пак от създателите на матрицата, но бих казал доста по-правдоподобен като сценарии - струва се да се види както заради художествената му стойност, така и за въпросите за нашето бъдеще, които повдига :)
Изображение

Отговори