Нова сила" срещу превръщането на „Бедечка" от парк в застрое

Форум за ежедневни новини от Стара Загора.
Потребителски аватар
Nakito
Потребител
Потребител
Мнения: 411
Регистриран: чет дек 11, 2008 15:39 pm
Местоположение: 2565 km

Нова сила" срещу превръщането на „Бедечка" от парк в застрое

Мнение от Nakito » пон май 28, 2012 20:04 pm

Нова сила" срещу превръщането на „Бедечка" от парк в застроен квартал

Като бъдещия конфликт на Стара Загора определи превръщането на парк „Бедечка" в жилищна зона, общинският съветник от „Нова сила" Тихомир Томов и се обяви против одобряването на подробния устройствен план за регулация и застрояване на мястото.

Нуждата от зелена зона за отдих и грубите несъответствия между плана и Общия устройствен план на Стара Загора са основните му мотиви за това.

Той сподели подозрения, че в последния момент планът ще бъде вкаран в дневния ред на предстоящата в четвъртък редовна сесия на Общинския съвет, въпреки че не е гласувана на Председателски съвет. Томов припомни, че тя е намерила място в дневния ред на предишната сесия, но по време на засдеданието кметът Живко Тодоров я оттегли.

Като основни двигатели на процедурата по превръщането на парка в квартал Тихомир Томов определи бившия председател на Общинския съвет и настоящ съветник Тенко Руканов и колегата му - втори мандат съветник от ГЕРБ Тодор Николов. Той е и геодезист на подробния устройствен план на „Бедечка". В момента Николов е председател на Комисията по транспорт и строителство в местния парламент.

Срещу ПУП на „Бедечка" още миналото лято се обяви група архитекти от Стара Загора. Слабо направен, с много недостатъци, което го прави затормозяващ бъдещото развитие на града е накратко мнението на специалистите за плана и негови противници, сред които са арх. Стоян Влайков, арх. Ива Алтънова и арх. Николай Ситев.
Според тях планираната транспортна схема има значителни пропуски и неудачни проектни решения. Някои от тях дори били в противоречие на нормативната база на България.
Архитектите са категорчни транспортната схема е в разрез с изискванията за безопасност на движение.

„Аз и хора като мен, ще се борим до последно не само точката да не влиза в дневния ред на Общинския съвет, а да се върне ситуацията от 1960-та година, когато теренът е превърнат в зона за отдих", категоричен е съветникът от „Нова сила".

„Бизнесмените от Стара Загора имат имоти къде ли не, така ли остана само парк „Бедечка", който да превърнат в местния Бевърли Хилс", попита по време на пресконференция Тихомир Томов.

Миналото лято мина обществето обсъждане на плана, на което тогавашният председател на Общинския съвет Тенко Руканов заяви: „Ще направим всичко възможно до края на този мандат, но не на всяка цена - да свикаме извънредна сесия на Общински съвет, за да приемем подробния устройствен план на квартал „Бедечка" . Разбира се, ако нямате възражения по предложения план, който беше изстрадан от вас 20 години".

На обсъждането присъстваха собственици на парцели в парка, общинари и журналисти. Нямаше и помен от представители на политически сили или пък негодуващи от неуредиците в плана архитекти и инженери.

Планът тогава бе представен от архитект Банко Банов и инж. Тодор Николов. Той предвижда създаването на квартал с ниско жилищно строителство и запазена зеленина, какъвто няма в Стара Загора. В него ще живеят между 1500-3000 души на площ от около 420 декара. Около 17% от територията са за улици, между 20-22% е озеленяването и зоната за рекреация, коефициентът за редукция на парцелите на собствениците е 22%.

Две трети от площта в квартала е частна собственост.
Предвидена е зона за обществено обслужване в южната част на квартала, общински терен за спортни дейности, малък общински пазар, два общински паркинга и др.
При оформянето на проекта се е използвала схемата на Лубор Байер за Стара Загора и осите на улиците „Иван Вазов" и „Христина Морфова", заяви пред аудиторията арх. Банов.

Предложението му е кварталът да запази името си „Бедечка" и най-дългата улица в него да носи името на Георги Икономов, а останалите - на видни старозагорски революционери.

„Зоната може да се каже, че има историческо значение. В тази зона се намира вековният чинар, който е на 600 години. От тук по време на старозагорското въстание е минала четата под ръководството на Георги Икономов. Освен това зоната на река Бедечка има специфична флора и фауна.

Тук старозагорци все още могат да видят някои редки видове птици както и катерици и зайци. Не случайно тази крайречна зона сме се постарали да я запазим като зелена, както и съществуващите ценни видове в целия район. Поради тази причина зелените петна изглеждат на пръв поглед хаотично разпръснати", обясни архитектът.

Заедно с геодезистът на проекта инж. Тодор Николов опровергаха твърденията на противниците на проекта, че в проекта има улици с ширина 6 метра. Били с ширина от 10 метра. Според тях не е и прекалено голям броят на предвидените кръстовища.

Не е предвидено в новия квартал да се строят училища, детски градини и ясли.
Според проектантския екип планът на квартала напълно защитава гражданския интерес, както и интересите на собствениците на имоти там.

Проектът обаче предизвика напрежение сред архитекти и инженери в Стара Загора. Част от тях се обединиха около мнението, че в него има редица неудачи, които ще затруднят бъдещото развитие на целия град.

http://novini.stara-zagora.org/%D0%BD%D ... 29951.html
There's no mine, there's no yours, the world's Beroe

Потребителски аватар
realprofesora
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 3256
Регистриран: пет сеп 15, 2006 13:59 pm
Местоположение: Стара Загора

Re: Нова сила" срещу превръщането на „Бедечка" от парк в зас

Мнение от realprofesora » вт май 29, 2012 0:28 am

Аз лично съм ЗА застрояване на парк Бедечка.Защото в момента парка е превърнат в едно бунище и място за похотливи срещи даже посред бял ден. Навсякъде счупени пейки, осветление , презервативи , мокри кърпички и бутилки от минерална вода :spank:
Нека се застрои поне ще се ползва за нещо по предназначение.
В ЧУЖБИНА СЪМ. НЕ МИ ЗВЪНЕТЕ!

Потребителски аватар
nasenceto
келеш
келеш
Мнения: 2242
Регистриран: нед сеп 17, 2006 19:01 pm

Re: Нова сила" срещу превръщането на „Бедечка" от парк в зас

Мнение от nasenceto » вт май 29, 2012 4:51 am

+1 и аз съм на същото мнение. Все пак, щом е частна собственост, си е решение на собствениците. НЕ сме все още в оня строй, в който на сила ти взимат земята или те вкарват в ТКЗС-то. До колкото се разбира по - големия скандал е в самия ПУП. Банко си пада малко шматка и вероятно от там са косилата.

Kъв е тоя чинар? Сега чувам...

Потребителски аватар
onewayoranother
Потребител
Потребител
Мнения: 151
Регистриран: пон ное 29, 2010 20:54 pm

Re: Нова сила" срещу превръщането на „Бедечка" от парк в зас

Мнение от onewayoranother » вт май 29, 2012 5:59 am

nasenceto написа:+1 и аз съм на същото мнение. Все пак, щом е частна собственост, си е решение на собствениците. НЕ сме все още в оня строй, в който на сила ти взимат земята или те вкарват в ТКЗС-то. До колкото се разбира по - големия скандал е в самия ПУП. Банко си пада малко шматка и вероятно от там са косилата.

Kъв е тоя чинар? Сега чувам...
от кой град си че сега чуваш за чинара или си на 12 години
one way or another i go on to the top :D

Потребителски аватар
nasenceto
келеш
келеш
Мнения: 2242
Регистриран: нед сеп 17, 2006 19:01 pm

Re: Нова сила" срещу превръщането на „Бедечка" от парк в зас

Мнение от nasenceto » вт май 29, 2012 7:07 am

Догодина ще стана на 12 и винаги съм живял в Багдад. Колкото и да ти е странно, за сефте чувам за тоя чинар. Само аз ли не съм чувал за него?

mishonka84
Новак
Новак
Мнения: 21
Регистриран: ср фев 15, 2012 9:29 am

Re: Нова сила" срещу превръщането на „Бедечка" от парк в зас

Мнение от mishonka84 » вт май 29, 2012 8:04 am

Нека да го застроят,ама да бъде както трябва.А не тук блокче,там блокче и наоколо кал и чакъл,което е много вероятно.
Между другото и аз не съм чувала за тоя чинар,а не съм живяла в Багдад :)
Последна промяна от mishonka84 на вт май 29, 2012 12:29 pm, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Мнения: 3483
Регистриран: съб май 11, 2002 9:43 am
skype: john.doe.12
Местоположение: Earth
Контакти:

Re: Нова сила" срещу превръщането на „Бедечка" от парк в зас

Мнение от admin » вт май 29, 2012 8:34 am

Аз съм против застрояването. Това, че част от гражданите които се разхождат там са явно някакви олигофрени и си хвърлят боклука където им падне и общината няма възможност за момента да го почиства, това не означава, че винаги ще е така. След като сте против да е така както е в момента, какво направихте за да го подобрите :?: Или по лесно е някой друг да хване мотиката, а от нас само акъла ако може пък и пари да ни дадат ... най - добре. Утре ще изникнат там разни космополитни сгради и цялата зеленина просто ще изчезне, а това нещо веднъж започне ли, няма връщане на зад. Подозирам, че зад решението за застрояване се крият интереси на някои кръгове които желаят да се сдобият с парцел на безценица и после да направят "някой" лев от продажбата било то като парцел или някаква сграда отгоре.
"There is no 'patch' for stupidity."

Потребителски аватар
nasenceto
келеш
келеш
Мнения: 2242
Регистриран: нед сеп 17, 2006 19:01 pm

Re: Нова сила" срещу превръщането на „Бедечка" от парк в зас

Мнение от nasenceto » вт май 29, 2012 8:36 am

mishonka84 написа:Нека да го застроят,ама да бъде както трябва.А не тук блокче,там блокче и наоколо кал и чакъл,което е много вероятно.
Между другото и аз не съм чувала за тоя чинар,а не съм живяла в Багдат :)

Нали тва е идеята на ПУП-а (подробния устройствен план).
Последна промяна от nasenceto на вт май 29, 2012 8:39 am, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
nasenceto
келеш
келеш
Мнения: 2242
Регистриран: нед сеп 17, 2006 19:01 pm

Re: Нова сила" срещу превръщането на „Бедечка" от парк в зас

Мнение от nasenceto » вт май 29, 2012 8:38 am

admin написа:Аз съм против застрояването. Това, че част от гражданите които се разхождат там са явно някакви олигофрени и си хвърлят боклука където им падне и общината няма възможност за момента да го почиства, това не означава, че винаги ще е така. След като сте против да е така както е в момента, какво направихте за да го подобрите :?: Или по лесно е някой друг да хване мотиката, а от нас само акъла ако може пък и пари да ни дадат ... най - добре. Утре ще изникнат там разни космополитни сгради и цялата зеленина просто ще изчезне, а това нещо веднъж започне ли, няма връщане на зад. Подозирам, че зад решението за застрояване се крият интереси на някои кръгове които желаят да се сдобият с парцел на безценица и после да направят "някой" лев от продажбата било то като парцел или някаква сграда отгоре.
И какво е решението? Да се национализира частната собственост? Малко грубо....

Потребителски аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Мнения: 3483
Регистриран: съб май 11, 2002 9:43 am
skype: john.doe.12
Местоположение: Earth
Контакти:

Re: Нова сила" срещу превръщането на „Бедечка" от парк в зас

Мнение от admin » вт май 29, 2012 8:42 am

Може да се направи заменка примерно :idea:
"There is no 'patch' for stupidity."

mishonka84
Новак
Новак
Мнения: 21
Регистриран: ср фев 15, 2012 9:29 am

Re: Нова сила" срещу превръщането на „Бедечка" от парк в зас

Мнение от mishonka84 » вт май 29, 2012 9:38 am

nasenceto написа:
mishonka84 написа:Нека да го застроят,ама да бъде както трябва.А не тук блокче,там блокче и наоколо кал и чакъл,което е много вероятно.
Между другото и аз не съм чувала за тоя чинар,а не съм живяла в Багдат :)

Нали тва е идеята на ПУП-а (подробния устройствен план).

Той плана може да един,а в действителност да се получи съвсем друго.Много добре знаеш как става,а и много примери могат да се дадат.

1916
Начинаещ
Начинаещ
Мнения: 35
Регистриран: пет апр 15, 2011 5:33 am

Re: Нова сила" срещу превръщането на „Бедечка" от парк в зас

Мнение от 1916 » вт май 29, 2012 14:12 pm

Хем застрояване,хем ще правят нови улици и в същото време щели да запазят зеленината :wink: Тоест това няма да е вече парк,а поредния бетонен квартал,където самодоволните богаташчета от града и разни по-заможни селяци от областта ще се настанят.По-добре Бедечка в сегашното си състояние отколкото да си съсипем един от двата единствени парка в града.Да вървят да строят по нивите на юг.Има до Маджерито място за 100 квартала.

Потребителски аватар
nasenceto
келеш
келеш
Мнения: 2242
Регистриран: нед сеп 17, 2006 19:01 pm

Re: Нова сила" срещу превръщането на „Бедечка" от парк в зас

Мнение от nasenceto » вт май 29, 2012 14:33 pm

Стига бе, какъв парк е тва :lol: :lol: То толкова обрасало, че можеш да се загубиш... Нали си има езерото и алеите около него.
PS: Кво им е на богаташчетата - лошо миришат ли, що ли? (Колкото по-богат е някой, толкова повече данъци внася в държавата, пък било то и само на теория .... за сега)

Потребителски аватар
didka
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 2101
Регистриран: чет юни 12, 2008 19:39 pm

Re: Нова сила" срещу превръщането на „Бедечка" от парк в зас

Мнение от didka » вт май 29, 2012 15:04 pm

Насе за плозък данък не си ли чувал,че ми твърдиш за богатите-плащали по-големи данъци.
Dog drags - no tracks...

Потребителски аватар
Da Edd
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 502
Регистриран: чет яну 05, 2006 14:18 pm
Местоположение: Sofia
Контакти:

Re: Нова сила" срещу превръщането на „Бедечка" от парк в зас

Мнение от Da Edd » вт май 29, 2012 15:38 pm

Насето имаше предвид в абсолютна стойност, предполагам.
Както и да е, не мога да схвана логиката на много хора тук. Като нещо не е както трябва, дай да го разрушим. Защо не мислите градивно? Примерно да изискваме от общината повече грижа и поддръжка за зелените площи? Или да поддържат чисто и да контролират вандалските прояви и замърсяването около езерето, а не ученици ежегодно да си организират Ленински съботници и да вършат работата на общината...

Отговори