Oпасностите, свързани с духовното обучение

Как да съчетаем духовното с научното или още една гледна точка за живота

Модератор: lutar

Правила на форума
В този форум важат всички общи правила на форума. И нека уважаваме българския език
Отговори
Потребителски аватар
lutar
Потребител
Потребител
Мнения: 374
Регистриран: съб фев 07, 2004 20:20 pm
Контакти:

Oпасностите, свързани с духовното обучение

Мнение от lutar » съб сеп 18, 2004 1:06 am

Това посочва и Рудолф Щайнер в "Как се постигат познания за висшите светове". Ето един цитат оттам:

"По време на дълбокия сън, докато физическото тяло спи, човешката душа не разполага с никакви възприятия. Намирайки се в това състояние,тя е лишена от всички възприятия, чиито източници са във външния свят.

В известен смисъл тя е ИЗВЪН т.н. физическото тяло, което в будност осигурява посредничеството между сетивните възприятия и мисленето. Тя остава свързана само с по-фините "ТЕЛА" на човешкото същество (а именно с етерното тяло и с астралното тяло), които са недостъпни за наблюдение от страна на физическите сетива. Обаче дейността на етерното тяло и астралното тяло не спира с настъпването на съня. Както физическото тяло денем е в непрекъсната връзка с процесите и съществата от физическия свят, както търпи, а на свой ред и оказва определени въздействия върху физическия свят, така и душата живее във висшия свят.Този живот продължава и по време на съня.

Всъщност по време на съня душата е извънредно жива и подвижна. Но човек изобщо не подозира за тази своя активност, преди да е изградил духовно-възприемателните органи, благодарение на които може да наблюдава себе си и процесите в околния свят също и по време на сън, както от друга страна прави това спрямо своето физическо обкръжение.

Както посочихме в предишните глави, окултното обучение се състои в изграждането на такива свръхсетивни органи. Когато в хода на окултното обучение човек успее да промени самия характер на своите изживявания по време на дълбокия сън, той вече може да следи всичко около себе си по напълно съзнателен начин;

ТОЙ МОЖЕ СВОБОДНО ДА СЕ ОРИЕНТИРА В СВОЕТО ОБКРЪЖЕНИЕ, КАКТО ПРАВИ ТОВА И В УСЛОВИЯТА НА ФИЗИЧЕСКИЯ СВЯТ.

Впрочем уместно е да отбележим, че съзнателното възприемане на нашето сетивно обкръжение вече предпоставя една по-висша степен на ясновидство. В началото окултният ученик възприема само неща, принадлежащи на един друг свят, без да е в състояние да вникне в тяхната връзка и зависимост с предметите от сетивния свят.

Опитностите, които човек извлича както от сънищата, така и от дълбокия сън, продължават без прекъсване. Душата живее непрекъснато във висшите светове и осъществява там своите действия. Във висшите светове тя открива истински импулси за своята работа върху физическото тяло. За обикновения човек този негов висш живот остава неосъзнат. Обаче окултният ученик го издига до равнище на един съзнателен акт. Това променя живота му из основи.

Докато душата не стане ВИЖДАЩА, тя се направлява от висши духовни сили.
И както сляпороденият - след операция, която му връща зрението - променя целия си живот и отхвърля всяко опекунство, така чрез окултното обучение човек преобразява целия си предишен живот.

Сега той трябва да поеме съдбата в свои собствени ръце.
Ясно е, че в началото ще бъде изложен на заблуждения и грешки, каквито обикновеното съзнание изобщо не подозира. Сега той открива мотивите за своите действия в онзи свят, от където по-рано висши сили и Същества - независимо от неговото съзнание - го насочваха в една или друга посока. Тези висши сили и Същества са част от всеобщата мирова хармония, която сега той трябва да напусне. От сега нататък, той ще предприема своите действия сам, докато по-рано те бяха извършвани вместо него от силите и Съществата на духовния свят. Тъкмо поради тази причини в окултната литература често се говори за опасностите, свързани с навлизането в духовните светове.

Много от описанията могат да изпълнят по-боязливите души с истински ужас, когато те отправят поглед във висшия живот. Трябва категорично да заявим, че тези опасно сти възникват само тогава, когато са пренебрегнати необходимите защитни мерки. Ако обаче защитните мерки и указанията, които дава истинското окултно обучение, бъдат спазени, човек не само прониква в духовния свят понесен от изживявания, чиито величие и мощ надхвърлят дори и най-смелите и фантастични очаквания на сетивния човек, но прави това така, че не може и дума да става за увреждане на неговото душевно или телесно здраве.

Несъмнено, там човекът среща ужасяващи сили и Същества, които го заплашват на всяка крачка. От друга страна, възможно е да подчини определени сили и Същества, за които сетивното наблюдение няма никаква представа. Голямо е изкушението да ги впрегне в служба на своите лични интереси, или пък поради незнание, да ги употреби по неправилен начин.

По-нататък ще говорим за част от тези забележителни изживявания, и по специално, за срещата с "ПАЗАЧЪТ НА ПРАГА".

Обаче не трябва да забравяме: ВРАЖДЕБНИТЕ СПРЯМО ЖИВОТА СИЛИ СЪЩЕСТВУВАТ И ЗА ТЕЗИ, КОИТО НЕ ЗНАЯТ НИЩО ЗА ТЯХ.

Вярно е, че в този случай отношението им към човека се определя от още по-висши фактори, и че то се променя, ако човек пристъпи в непознатия досега свят в пълно съзнание.

За тази цел той трябва да извиси личното си битие и неимоверно да разшири полето на своите действия. Една сериозна опасност дебне окултния ученик само тогава, когато поради нетърпение и гордост си припише твърде рано известна самостоятелност спрямо определени свръхсетивни опитности, без да изчака подробно запознаване със законите на свръхсетивния свят. Смирение и скромност в тази област са не по-малко важни качества, отколкото в обикновения живот. И ако окултният ученик действително ги притежава, може да е сигурен, че навлизането му във висшите светове няма да представлява никаква опасност за неговото здраве и за неговия живот.

Преди всичко,не бива да се пропуска никакво противоречие между висшите опитности и изисквания на обикновения живот. Истинските си задачи човек има да извърши тук на Земята. И ако някой пренебрегне земните си задачи и потърси убежище в един друг свят, може да бъде сигурен, че няма да постигне своята цел.

Обаче това, което сетивата обхващат, е само част от света. Докато в духовния свят са Съществата, чиито видим израз намираме в сетивните процеси и факти. Трябва да сме в съучастие с Духа, за да пренесем неговите откровения в сетивния свят.

Човекът активно формира облика на Земята, влагайки в нея познанията си от духовния свят. Тази е негова та истинска задача. И той е длъжен да се устреми към нея, защото физическата Земя зависи от духовния свят; ЗАЩОТО ТУК, НА ЗЕМЯТА, ИСТИНСКИТЕ И АВТЕНТИЧНИ ЧОВЕШКИ ДЕЙСТВИЯ СА ЕДИНСТВЕНО В РЪЦЕТЕ НА ТЕЗИ, КОИТО ПРОНИКВАТ В СВЕТОВЕТЕ, КЪДЕТО СА СКРИТИ ВСИЧКИ СЪЗИДАТЕЛНИ СИЛИ. Ако човек пристъпи с такова светоусещане към своето окултно обучение и нито за миг не се отклонява от предварително избраната посока, не трябва да се опасява от нищо. Евентуалните опасности не бива да отк лоняват никого от стремежа към окултното обучение; НО ЗА ВСЕКИ ОТ НАС ТЕ МОГАТ ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В СТРОГ ПРИЗИВ ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА ЕДНИ ИЛИ ДРУГИ КАЧЕСТВА, КАКВИТО ОКУЛТНИЯТ УЧЕ НИК Е ДЛЪЖЕН ДА ПРИТЕЖАВА."

Big_Brother
Потребител
Потребител
Мнения: 315
Регистриран: ср ное 17, 2004 14:56 pm

Мнение от Big_Brother » пон яну 03, 2005 12:53 pm

вярно е,съгласен съм

Потребителски аватар
magic_guard
Новак
Новак
Мнения: 4
Регистриран: пон яну 03, 2005 13:07 pm
Местоположение: Middle Earth
Контакти:

Мнение от magic_guard » пон фев 07, 2005 19:18 pm

Опасностите, които съпровождат духовното обучение са свързани с нарушаване на равновесието ни. Произтичат от нашите слабости и пороци, които колкото и да се опитваме да преодолеем все се случва да проявим в някои моменти. И тогава хаосът ни атакува. Но в редките моменти, когато успеем да се хармонизираме, да се вдъхновим, да екстазираме чувствата си и обичаме всичко съществуващо, тогава чуваме Гласът на Тишината и фина енергия ни пренася във Висши Светове. Излъчването на астрално тяло е възможно само след завихряне на енергийните ни центрове, след получаване на Посвещение. В Тънките светове не се влиза от любопитство или на екскурзия, а за да се върши определена работа. Колкото повече психична енергия овладяваме, толкова по-силен е и ответният удар, ако си позволим отрицателна мисъл или чувство. Затова, който не е придобил добродетели и не е опознал себе си, не може да контролира енергиите си, по-добре да не си пъха носа в тези науки.

Потребителски аватар
lutar
Потребител
Потребител
Мнения: 374
Регистриран: съб фев 07, 2004 20:20 pm
Контакти:

Мнение от lutar » вт фев 08, 2005 12:22 pm

Много правилно и не съвсем правилно. Да именно това се изисква за да будеш доспуснат, но всеки има право да се стреми към това познание или поне да му се даде шанс за това.

Big_Brother
Потребител
Потребител
Мнения: 315
Регистриран: ср ное 17, 2004 14:56 pm

magic-guard

Мнение от Big_Brother » чет мар 24, 2005 12:40 pm

Пазителят на Прага - Драконът живее имено пред прага на човешкия дом. Той е стражът на човешкото съзнание и не пуска никой да влезе и излезе. Човек го храни със своето недоволство, низши страсти, злобни думи. Няма бит, който да удовлетвори човека.Тези натрупвания стават трапеза и празник на дракона. Да махнем боклука от прага, драконът да не вземе да затлъстее, че да не можем да минем през вратата. Вредно е да се хранят драконите. Може да живеем в малка къщичка, но чисто. Тогава драконът ще се превърне в малко гущерче. Да работим за Силите на еволюцията, да превръщаме злото в добро, най-великото преобразувание.

Потребителски аватар
Swifty
Потребител
Потребител
Мнения: 93
Регистриран: пет авг 06, 2004 13:20 pm
Местоположение: Stara Zagora, dream land
Контакти:

Мнение от Swifty » нед мар 27, 2005 13:38 pm

Big_Brother Абсолютно! А последното ти изречение... просто нямам думи!!! Дано всеки съумее да направи това :!:

Потребителски аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Мнения: 3495
Регистриран: съб май 11, 2002 9:43 am
skype: john.doe.12
Местоположение: Earth
Контакти:

Мнение от admin » нед мар 27, 2005 14:48 pm

Не съм сигурен че зависи от нас :wink:
Ние сме последната бримка .. е айде след нас са минералите, растенията и животните ... а на горе има много.

Big_Brother
Потребител
Потребител
Мнения: 315
Регистриран: ср ное 17, 2004 14:56 pm

Мнение от Big_Brother » пон мар 28, 2005 14:02 pm

Swifty написа:Big_Brother Абсолютно! А последното ти изречение... просто нямам думи!!! Дано всеки съумее да направи това :!:
Благодаря!

админ,ако искаш да кажеш,че не от нас зависи да променяме злото в добро,не е вярно,ние сме проводници на бог и правим това чрез неговата сила

Потребителски аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Мнения: 3495
Регистриран: съб май 11, 2002 9:43 am
skype: john.doe.12
Местоположение: Earth
Контакти:

Мнение от admin » пон мар 28, 2005 17:56 pm

Там е работата че ние нищо не правим, Той се учи от нас и Него не го вълнува много много кое е дорбо и зло, ако всичко беше само добро тоага как ще се учи :wink: Но кой е познал акъла Господен....

Потребителски аватар
lutar
Потребител
Потребител
Мнения: 374
Регистриран: съб фев 07, 2004 20:20 pm
Контакти:

Мнение от lutar » вт мар 29, 2005 2:18 am

админ не съм много съгласен с теб. Ние сме основната причина да има еволюция, тъй като чрез нас вишите ерархий еволюират. И ако трябва да бъда по точен е чрез изборите който ние правим. Ако правиш добро еволщират ерархиите на ангелите както и ти самия в тази посока. Ако правиш зло еволюира демоничната ерархия и ти кем нея също.

Потребителски аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Мнения: 3495
Регистриран: съб май 11, 2002 9:43 am
skype: john.doe.12
Местоположение: Earth
Контакти:

Мнение от admin » вт мар 29, 2005 2:19 am

Благодаря но се чувствам прецакан някой да се възползва на мой гръб.
По тази тема можем да поспорим малко като се вземе предвид населението на планетата ни.

Потребителски аватар
vnmilen
Начинаещ
Начинаещ
Мнения: 55
Регистриран: вт мар 09, 2010 23:00 pm
skype: vnmilen
Контакти:

Re: Oпасностите, свързани с духовното обучение

Мнение от vnmilen » вт мар 22, 2011 21:25 pm

Според мен опастностите в тези тематики са:

НЕ ВСИЧКО КОЕТО БЛЕСТИ Е ЗЛАТО

Не вярвайте и не се водете по такива книги в "духовното развитие" - има различни хора, мислят различно, действат различно. Познавам достатъчно "гурута" и всеки от тях мисли различно, всеки от тях е достигнал до различни опити в живота и имат различна мъдрост.

И не се подценявайте, имайте чувство за хумур, и се смейте :)

Като почнете да работите, да имате цели и амбиции, няма да имате време, според мен, за такива книги :)

И нещо, което много ми хареса, го каза една приятелка "Има ли значение да се доказваш пред някого" (тогава не ми помогна Рейки или друга "езотерична" практика, а един уместен съвет, в който имаше мъдрост - това ми трябва повече от всякакви книги, които да ми пълнят главата със всякакви глупости)

С пожелания за приятен ден,
Милен Атанасов
Инфомационен портал за Новини, Снимки, Флаш игри, Вицове, Клипове и много други:
http://www.designbordeaux.com/bg/

Изображение

Потребителски аватар
vnmilen
Начинаещ
Начинаещ
Мнения: 55
Регистриран: вт мар 09, 2010 23:00 pm
skype: vnmilen
Контакти:

Re: Oпасностите, свързани с духовното обучение

Мнение от vnmilen » вт мар 22, 2011 21:31 pm

lutar каза:
"ТОЙ МОЖЕ СВОБОДНО ДА СЕ ОРИЕНТИРА В СВОЕТО ОБКРЪЖЕНИЕ, КАКТО ПРАВИ ТОВА И В УСЛОВИЯТА НА ФИЗИЧЕСКИЯ СВЯТ."

Избирай си приятелите :)
Инфомационен портал за Новини, Снимки, Флаш игри, Вицове, Клипове и много други:
http://www.designbordeaux.com/bg/

Изображение

Потребителски аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Мнения: 5795
Регистриран: пон юли 26, 2004 10:33 am
skype: sawo_1337
Местоположение: ./
Контакти:

Re: Oпасностите, свързани с духовното обучение

Мнение от sawo » ср мар 23, 2011 17:39 pm

Не че се заяждам, ама тази тема е от 2005-а година, ти я дигаш без да имаш абсолютно нищо да кажеш по темата. Само ще кажа че хоpата които пишат тук имат pабота, семейства и т.н. не са 10-12 годишни деца, които си pазказват стpашни истоpии. Когато нямаш какво да кажеш по дадена тема, си спести коментаpа - половината ти постове тук са оф-топик и то във теми от 5-6 години. Пpочети точка 8 от пpавилата и занапpед пиши само когато си сигуpен, че имаш какво да добавиш по темата, а не само да тpупаш постове безцелно.
Изображение

Потребителски аватар
lutar
Потребител
Потребител
Мнения: 374
Регистриран: съб фев 07, 2004 20:20 pm
Контакти:

Re: Oпасностите, свързани с духовното обучение

Мнение от lutar » пон апр 04, 2011 14:54 pm

Това дали човек които чете написаните неща в тези теми ще вярва или не си е негова работа. Целта им е не да накарат да вярва някои, а по скоро да служи на хората които искат да се ориентират в света с повече познания, които тези писания могат да им дадът.

Далеч съм от мисълта че всеки може да разбере написаното, защото не всеки ще иска (или ще може).
Ако живеете до гора и тя ви изглегда непроходима за вас това става края на света които вие възприемате. Ако някои ви даде карта с която може да преминете през тази гора и да продължите нататък само от вас си зависи дали вие ще спрете да вярвате че с гората свършва света. Дали човек ще отчете съществуването на дедено знание или не, от това зависи да каква това знание ще му помогне да стигне до друго знание което да му е полезно.
СПРЕТЕ ДА НИ ТРОВИТЕ. УБИЙЦИ.

Отговори