Зимни благини.Кой,как и защо?

Раздел за хора които обичат да си правят нещата сами. Обмяна на идеи и предложения как да си направиш нещо сам.
Потребителски аватар
mupk0
Потребител
Потребител
Мнения: 430
Регистриран: вт дек 11, 2007 12:31 pm

Зимни благини.Кой,как и защо?

Мнение от mupk0 » пет яну 06, 2012 14:48 pm

Здравейте.Подтикнат от постулата на Динко за бирата се сетих за моята друга любов освен жената(то 3 години заедно,и качи левел).Зимните мезета.Какво правите вие,как и защо.Лично аз пробвах първоначално свински сърца веяни(говорил за мезета отлежали на терасата принципно).Това стана след обилна тема в vwclub на тема мезета.Та реших и тука да видя какво,кой и как :) Ето в момента какво има при мене:



Цитат направо на мое мнение от тамошната тема,за да открия тази:
Малко компромати тука по проекта :D :D

http://img140.imageshack.us/img140/3181/img5968t.jpg

Напредваме!

На 6тия ден вече консумирам макар и пържено :)

http://img641.imageshack.us/img641/7903/img5969b.jpg

Когато сме най-зле ейтака да сме :beer


Само да поясня,че това е вино,домашно дето тази година аз го правих(да аз,не баща ми((имам лозе от 300тина квадрата май дето ми даде да си го обработвам)).От едно лозе смесено бяло и червено.Цвят на лимонада малко придоби,но ми харесва! Сланинката и тя е домашна рязана на 1см дебелина:) Крехка от домашно прасе, овкусена с кимион и черен пипер и праз.Престоява 2дена след като се извади от бидончето в кутия с подправките в хладилника и огън !

http://img17.imageshack.us/img17/6421/img5970vw.jpg
Наздраве!


Нека в темата има само дебели мезета и домашен допинг(алкохол).Рецепти а у...



И оправете форума подяволите...800х600 му идва голямо! :)

Потребителски аватар
nasenceto
келеш
келеш
Мнения: 2242
Регистриран: нед сеп 17, 2006 19:01 pm

Re: Зимни благини.Кой,как и защо?

Мнение от nasenceto » пет яну 06, 2012 16:31 pm

Ta къде викаш че живееш? :lol:

Потребителски аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Мнения: 5795
Регистриран: пон юли 26, 2004 10:33 am
skype: sawo_1337
Местоположение: ./
Контакти:

Re: Зимни благини.Кой,как и защо?

Мнение от sawo » пет яну 06, 2012 18:01 pm

Супер тема, ама мисля в раздела направи си сам ще е най-добре :)
Аз лично си правя свинска "рибица", което представлява сушено свинско бон филе:
R16315UmarinnarN85488.jpg
По магазините го продават като кайзер, но на практика вкуса няма абсолютно нищо общо.
Рецептата е следната:
Купувате си желаното количество свинско бон филе от любимата месарница, в моя случай си взех 2 килограма от магазин РИЦ в кв. Железник за 20лв, продават се на тънки дълги ивици - идеални за целта дори няма нужда да се режат на тънко.

След това идва творческата част - подправките! Основната подправка е червен пипер, след това може да се сложи почти всичко което ви харесва - черен пипер, сол, чубрица, кимеон и т.н. Има естествено и други ритуали като накисване във вино и т.н. но аз в конкретния случай не съм ги пробвал все още.

Накрая окачате филетата под някоя стряха - на терасата или където ви е под ръка, важно е единствено да е студено докато съхнат. Обикновено 12-15 дни са достатъчни за да сте готови за консумация, зависи колко суха искате да е рибицата.

Моя съвет е да купите половин метър квадратен мрежа за прозорци и правите нещо като джоб, в който да сложите филетата, понеже има доста гадини, които също обичат да хапват - при нас още на втория ден стадо оси нападна месото - изглежда все едно птици са го кълвали :mrgreen:
След като изсъхне, може да го приберете в хладилника, само го увийте в хартия или нещо подобно, за да не поема от миризмите около него.
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Изображение

Потребителски аватар
Vesenceto
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 586
Регистриран: ср окт 12, 2005 21:20 pm
Контакти:

Re: Зимни благини.Кой,как и защо?

Мнение от Vesenceto » пет яну 06, 2012 18:54 pm

скоро ще ви пусна и аз една дивечова луканка :) А до тогава - ние нищо, че имаме малко дете, приемаме покани за гостуване :lol:

Потребителски аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Мнения: 5795
Регистриран: пон юли 26, 2004 10:33 am
skype: sawo_1337
Местоположение: ./
Контакти:

Re: Зимни благини.Кой,как и защо?

Мнение от sawo » пет яну 06, 2012 20:05 pm

На мен ще ми е по-интересно дивеч откъде да намерим, луканката лесна работа :mrgreen:
За поканата няма проблем, само да станат новата партида мезета :lol:
Изображение

Потребителски аватар
mupk0
Потребител
Потребител
Мнения: 430
Регистриран: вт дек 11, 2007 12:31 pm

Re: Зимни благини.Кой,как и защо?

Мнение от mupk0 » съб яну 07, 2012 1:22 am

Саше не я ли прекарваш през морска сол?Иначе така директно не е оферта много от хранителна гледна точка :)

Потребителски аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Мнения: 5795
Регистриран: пон юли 26, 2004 10:33 am
skype: sawo_1337
Местоположение: ./
Контакти:

Re: Зимни благини.Кой,как и защо?

Мнение от sawo » съб яну 07, 2012 9:07 am

Обикновена ползвам, не морска. По спомен винаги така сме я правели, проблем не е имало :)
Изображение

elekom
Потребител
Потребител
Мнения: 127
Регистриран: чет фев 17, 2011 10:17 am

Re: Зимни благини.Кой,как и защо?

Мнение от elekom » съб яну 07, 2012 12:50 pm

Колега sawo,зад пастърмата ми се мяркат едни суджуци,които ужасно много приличат на моите :lol:.Интересува ме дали си ги мерданил,както му се вика или си ги притискал с нещо.Питам,защото тази година за първи път правя подобни,само че не с мляно месо,а с кълцано,и ми казаха,че ако е кълцано не трябвало да се мерданят ами само да се притиснат с тежест за 1-2 дена.

Потребителски аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Мнения: 5795
Регистриран: пон юли 26, 2004 10:33 am
skype: sawo_1337
Местоположение: ./
Контакти:

Re: Зимни благини.Кой,как и защо?

Мнение от sawo » съб яну 07, 2012 12:55 pm

Това е снимка от нета която намерих, моите така и не доживяха да ги снимам :lol: Иначе бяха доста по-тънички, за да стане по-сухо мезето :P А иначе относно кълцаното месо, като малък още си спомням сме правили такива, но не помня някакви специални стъпки да е имало или допълнителни процедури.
Изображение

elekom
Потребител
Потребител
Мнения: 127
Регистриран: чет фев 17, 2011 10:17 am

Re: Зимни благини.Кой,как и защо?

Мнение от elekom » съб яну 07, 2012 13:08 pm

Аха,а аз мислех да обменим малко опит.Моите още не са изсъхнали,но ще споделя рецептата.Купих 2кг. телешко месо и 1кг свински бут,нарязах го на парчета по 2-3см. подправките са 7-10гр.кимион,сол 22гр. черен пипер 4гр. захар 4-5гр. и индийско орехче на око,няма идея точно колко е но мисля,че е около 1-2гр.Тези грамажи са за 1кг месо,след това всичко се омесва добре и се оставя на хладно място за 2 дена,като през това време също се омесва няколко пъти.Колкото повече,толкова повече :D .Пълнят се червата и се закачат на простира,но зад дрехите,за да не изчезнат на следващият6 ден :lol: .Ми това е.Щях да забравя,аз ги мерданих 1 път,и на другият ден ги притиснах с една плоскост за 2 дни.И сега чакам :smoukin: .

Потребителски аватар
PTS
Модератор
Модератор
Мнения: 797
Регистриран: пет юли 07, 2006 14:47 pm
Местоположение: София / Стара Загора

Re: Зимни благини.Кой,как и защо?

Мнение от PTS » пон яну 16, 2012 18:04 pm

Ние се вдъхновихме от темата и...
Сложихме рибицата в един съд и обилно посолихме. Изчакахме 24ч., тя пусна някакви сокове. :roll: След което я измихме и я накиснахме във вода за още 12ч. След това извадихме и подсушихме. След това в чинийка смесихме подправките червен и черен пипер на око, кимион и чубрица също на око. Овъргаляхме рибицата в подправките обилно и сега вече стои на терасата окичена и ще чакаме. Горе-долу за колко време ще стане? Ние мислим до към 10я ден да я сваляме. :?:

Потребителски аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Мнения: 5795
Регистриран: пон юли 26, 2004 10:33 am
skype: sawo_1337
Местоположение: ./
Контакти:

Re: Зимни благини.Кой,как и защо?

Мнение от sawo » пон яну 16, 2012 18:08 pm

10-15 дни, зависи колко суха я искаш. Така или иначе едва ли ще я изядете цялата веднага, след 10тия ден вече може да се яде, докато продължавате да си режете от нея така или иначе тя продължава да си съхне... колкото повече стои по-хубава става :)
Изображение

elekom
Потребител
Потребител
Мнения: 127
Регистриран: чет фев 17, 2011 10:17 am

Re: Зимни благини.Кой,как и защо?

Мнение от elekom » вт яну 17, 2012 9:52 am

PTS написа:Ние се вдъхновихме от темата и...
Сложихме рибицата в един съд и обилно посолихме. Изчакахме 24ч., тя пусна някакви сокове. :roll: След което я измихме и я накиснахме във вода за още 12ч. След това извадихме и подсушихме. След това в чинийка смесихме подправките червен и черен пипер на око, кимион и чубрица също на око. Овъргаляхме рибицата в подправките обилно и сега вече стои на терасата окичена и ще чакаме. Горе-долу за колко време ще стане? Ние мислим до към 10я ден да я сваляме. :?:
Много ми се струва това изкисване и си мисля,че ще ти стане безсолна.Аз ако я държа 24 часа в солта,после я изкисвам около час,час и половина.

Потребителски аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Мнения: 3495
Регистриран: съб май 11, 2002 9:43 am
skype: john.doe.12
Местоположение: Earth
Контакти:

Re: Зимни благини.Кой,как и защо?

Мнение от admin » пет яну 20, 2012 9:08 am

Онази вечер говорих с хора които с това се занимават, казаха, че след осоляване я притискат рибицата за ден за да може да и изтекат соковете и съхне. В това време за 5-6 дни е готова.
"There is no 'patch' for stupidity."

Потребителски аватар
PTS
Модератор
Модератор
Мнения: 797
Регистриран: пет юли 07, 2006 14:47 pm
Местоположение: София / Стара Загора

Re: Зимни благини.Кой,как и защо?

Мнение от PTS » пет яну 20, 2012 11:47 am

admin написа:Онази вечер говорих с хора които с това се занимават, казаха, че след осоляване я притискат рибицата за ден за да може да и изтекат соковете и съхне. В това време за 5-6 дни е готова.
Ние също я притискахме, ама за 2-3 часа и се поизцеди доста.

Отговори