Домашна бананова торта

Раздел за хора които обичат да си правят нещата сами. Обмяна на идеи и предложения как да си направиш нещо сам.
Публикувай отговор
Аватар
PTS
Модератор
Модератор
Мнения: 799
Регистриран на: Пет Юли 07, 2006 14:47 pm
Местоположение: София / Стара Загора

Домашна бананова торта

Мнение от PTS »

Домашна бананова торта

Изображение

Изображение

Изображение

Рецептата:
Продукти:

За блата:
4 яйца
150 гр. захар
100 гр. брашно
1 ванилия
1/4 с. л. бакпулвер
30 гр. разтопено краве масло (ние използвахме пълномаслен маргарин)

За крема:
1 л. прясно мляко
250 гр. захар
125 гр. меко краве масло (пълномаслен маргарин)
7 жълтъка
2 цели яйца
2 ванилии
1 пакетче крем "Оле" на Д-р Йоткер
150 гр. царевично нишесте

5-6 банана

За украса на тортата използвахме сладкарска сметана и банани, поляти с желатин, разтворен във вода и захар.
По желание блатовете могат да се сиропират със захарен сироп.
Аватар
PTS
Модератор
Модератор
Мнения: 799
Регистриран на: Пет Юли 07, 2006 14:47 pm
Местоположение: София / Стара Загора

Re: Домашна бананова торта

Мнение от PTS »

За блата: Яйцата и захарта се разбиват на пяна, постепенно се прибавят брашното и останалите продукти за блата и се разбърква добре. Получената смес се пече в 23-25 см. кръгла тава. (Ние използвахме за печене тавата, в която впоследствие сглобихме тортата.)
Остава се да изстине напълно и се срязва напречно на половина, да се образуват 2 блата.

За крема: Отделят се 100 мл. от млякото, в него се разбиват яйцата, нишестето, захарта и двете ванилии.
Разбийте ги много добре, да няма никакви топченца и бучици.
Останалото мляко се загрява и се сваля от котлона (също може и в микровълнова фурна)
С черпак се прибавя по съвсем малко от горещото мляко към яйчената смес и се разбива интензивно, за да не се пресече сместа. Полученият крем се слага на котлона и се вари на слаб огън, като през цялото време се разбърква, докато стане много гъст.
След като стане готов крема, сваля се от котлона и към него се прибавя крема на прах на Д-р Йоткер и се разбърква добре.
След като изстине, се разбива с много мекото краве масло (в нашият случай маргарин).

Бананите се нарязват на едри парчета (например на по 3 части).
За сглобяването на тортата ние използвахме тавичка с падащо дъно, може да се използва също и ринг. На дъното се поставя едната част от блата, върху него се изсипва 1/4 от крема, после се подреждат в кръг нарязаните банани, после пак 1/4 от крема, пак блат и после всичко по същия начин.
Накрая завършваме с крем.
Готовата торта се слага в хладилника и трябва да престои там 12 часа, за да стегне.
Накрая се намазва със сметана и се декорира по желание.
NDragov
Начинаещ
Начинаещ
Мнения: 60
Регистриран на: Чет Яну 13, 2011 21:06 pm
Местоположение: Stara Zagora

Re: Домашна бананова торта

Мнение от NDragov »

Изглежда страхотно :) браво !
Аватар
Vesenceto
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 586
Регистриран на: Сря Окт 12, 2005 21:20 pm
Обратна връзка:

Re: Домашна бананова торта

Мнение от Vesenceto »

Мммм изглежда адски вкусно! Ще я пробвам!
Публикувай отговор