The Hogfather

Ако искате да коментирате някой филм или имате проблеми с него .. тука е мястото да го направите.
Публикувай отговор
Аватар
SniperBeta
Модератор
Модератор
Мнения: 1007
Регистриран на: Пон Юли 15, 2002 15:52 pm
Местоположение: Nosgoth
Обратна връзка:

The Hogfather

Мнение от SniperBeta »

Трудничко си е...
Талантът на Пратчет се е доказал с годините и това, което той създава със своя Свят на Диска е изключително трудно да бъде копирано. Има множество доказателства на тези думи, било то в компютърни игри (изключение само прави Discworld Noir) или във филмови адаптации. Но това, което видях днес е може би най-успешното и близко до представата ми филмиране на книгата на Пратчет Дядо Прас. Филмът следва стриктно сценария на книгата, без да си позволява своеволия, което е повече от похвално. Другото нещо, което също заслужава адмирации е самата идея и дързост да се филмира Дядо Прас. Това автоматично вдига оценката с една единица. И така, фенове на Тери Пратчет, пред вас е - с ръка на сърцето го казвам - най-успешната филмова адаптация по темата, която някога съм виждал. Просто гледайки филма, не може да не се усмихнете от умиление при вида на познатите ви вече от книгата герой - Сюзън, Смърт, Албърт, архиканцлера и декана, ревизьорите, г-н Тийтайм... всички са тук. Единствената критика която търпи този иначе съвсем неангажиращ (меко казано) шедьовър в британското кино е Ноби. Да, за съжаление Ноби Нобс е на светлинни години назад от представите ми за ефрейтора, но и екранното му (и сценарно) присъствие не е толкова подчертано в Дядо Прас. И тук идва моята радост, защото това наистина е единствения кусур на филма. Всичко друго е просто перфектно. На сценарно ниво нещата не стоят по-доло от това, като това позволява всяка реплика да е на точното място в точното време. А Смърт, както винаги кърти!
А сега искам да се обърна към онези от вас, които си нямат ни най-малка представа какво е туй Свят на Диска и що е Дядо Прас, а не Мраз. Още от сега искам да ви кажа, че просто няма да се получи. Да, онази връзка между вас и ставащото на екрана, която ви кара в неистови вопли да скандирате името на Сюзън, когато налага с ръжена поредния караконджул или садистично да се подсмихнете, когато Смърт погаделичка умствените ви възприятия с репликата си "АЗ СЪМ ПОСЛЕДНИЯТ МОМЕНТ". Този филм е правен от фенове за фенове. Който не е запознат със Света на Диска, този филм не само няма да му хареса, но дори ще му се стори най-тъпата боза, която е гледал напоследък. Но съгласете се, че да направиш филм, който в подробности ти обяснява всичко що Пратчет е написал в над 30то си книги и чак тогава да те запознае с историята в Дядо Прас е... меко казано налудничаво.
Филмът не се слави с някакви невиждани специални ефекти. Дори CG анимацията на места си куца, ама по дяволите, туй е филм за Диска! За Смърт! За Дядо Прас! За сметка на това пък 2та базика с Intel и Microsoft просто ми изпълниха душата ;)
Така че, като заключение - фенове, какво по дяволите правите още че ми четете глупостите ?!? А останалите могат спокойно да го подминат... за жалост.


Оценка: 9/10
Аватар
PoSSeSSeD
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 1175
Регистриран на: Пон Ное 08, 2004 14:07 pm
skype: komilev
Местоположение: in the middle of nowhere
Обратна връзка:

Мнение от PoSSeSSeD »

ООО, споделям мнението ти! Тоя филм пресъздава тая книга адски добре. Чел съм я 2 пъти и почти нямаше неща дето филма да е пропуснал. Аз даже бих му дал оценка 10, защото за нискобюджетен филм е направен върховно. Между другото съм прочел всичките книги от Света на диска, без единствено "Петият Слон", а някой съм ги чел по 2 пъти. Сега се стремя и да си ги накупя :D Обичам тоя автор :!:
Публикувай отговор