Стартира реалното изграждане на индустриалната зона до Ст.З.

Форум за ежедневни новини от Стара Загора.
Публикувай отговор
Аватар
mITky
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 723
Регистриран на: Съб Дек 06, 2008 1:25 am
skype: addictedtoy0u
Местоположение: Стара Загора / ЖК. Казански
Обратна връзка:

Стартира реалното изграждане на индустриалната зона до Ст.З.

Мнение от mITky »

Стартира реалното изграждане на индустриалната зона до Стара Загора

Кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев днес направи първа копка на Индустриална зона в землището на село Еленино, предаде "Фокус".

Така започва втората фаза – реализацията на спечеления от Общината проект “Подобряване и изграждане на техническата инфраструктура на индустриална зона село Еленино, община Стара Загора”, съобщиха от пресцентъра на общината.

Водосвет за успех на новото начинание отслужи отец Йордан от старозагорския храм "Свети Николай”. След церемонията официално бе подписан и договор за началото на строежа от проф. Танчев и представителя на изпълнителите на обекта - Консорциум "Примастрой” инж. Младен Златев. Изпълнител и надзор на обекта са одобрени след процедури и търгове, проведени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Сред гостите на събитието днес бяха представители на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора, Клуб на работодателя - Стара Загора и други. Присъстваха и зам.-кметовете на Община Стара Загора Велизар Балабанов и проф. Димитър Динев, инж. Милена Димитрова - началник на отдел "Инвестиции и управление на проекти" в Община Стара Загора, която е и ръководител на проекта.

Спечелилите общини от страната по проект "Развитие на индустриални зони” на МРРБ са 24 и съгласно условията на проекта те получават техническа помощ за изработване на инвестиционните проекти. Само 13 общини, сред които и Община Стара Загора, успяха да подготвят необходимите документи за участие в следващата втора фаза от проекта, в който освен техническа помощ, общините получават финансиране и за СМР.

Общата сума на проекта за всички общини е в размер на 13,5 млн. лв., от които за Община Стара Загора финансирането е в размер на 1 653 500 лв. без ДДС.

С тези средства се финансира техническа помощ за Община Стара Загора за проекта и за изграждане и рехабилитация на техническа инфраструктура за зоната, която е с обща площ от 205 949 кв. м.

Индустриалната зона се намира югозападно от град Стара Загора, в близост до пътя гр.Стара Загора – с.Калояновец и е с предназначение предимно за производствена зона.

Към настоящия момент по проекта са извършени следните дейности: Приключила е фаза 1, по която Община Стара Загора получи техническа помощ – проведени са обучения на служители от общината и са изготвени и одобрени работни проекти по няколко части на техническата проектна документация – за пътни връзки, за захранване с електричество и др.

Днес стартира реалното изграждане на Индустриалната зона. От декември 2007 г. досега, Община Стара Загора разработи общо 26 проекта по национални и европейски програми на обща стойност 77 316 367 лв. От тях одобрени за финансиране са 15 проекти, на обща стойност 28 392 738 лв.
Публикувай отговор