Strange Days

Ако искате да коментирате някой филм или имате проблеми с него .. тука е мястото да го направите.
Публикувай отговор
Аватар
2fry
Потребител
Потребител
Мнения: 321
Регистриран на: Нед Яну 27, 2008 23:40 pm

Strange Days

Мнение от 2fry »

Strange Days (1995)
Изображение

Imdb

Режисьор: Kathryn Bigelow (Point Break)
Сценарист: James Cameron (Terminator, Terminator 2, Aliens, The Abyss, True Lies, Titanic)

С участието на:
Ralph Fiennes ... Lenny Nero
Angela Bassett ... Lornette 'Mace' Mason
Juliette Lewis ... Faith Justin


Здравейте първо. Нов съм във форума както личи, освен това в този раздел не пишат много хора, така че за мнозинството от вас ще си остана неизвестен. Ко да се праи, вий губите, хехе :lol:

Реших първият филм, за който да пиша да е един сравнително старичък и като че ли не особено известен, но пък за сметка на това е последният филм, който гледах, та ми е още пресничък, пък и освен това е ебаси добрият, така че ще агитирам до дупка да го гледат повече хора :lol:

Faith Justin: You know one of the ways movies are still better than playback? The music comes up, there's credits, and you always know when it's over.

Та! Попаднах на тоя филм докато ровех из имдб за любимия ми режисьор Джеймс Камерън и преглеждах за негови филми, които още не съм гледал и все още нямам. Та като изключим античните Xenogenesis и Piranha Part Two: The Spawning, които нямам нерви да търся, се оказа че единственият режисьорски филм на Камерън, на който досега по някакви странни космически причини не съм гледал всъщност не е режисиран от него. Писал бил само сценария. Окей, сценарий на Камерън няма как да не си проличи по някое време, че е писан от тоя човек, геният и с лайна да го покриеш пак ше си е гений, само че по миришещ. Гледам оценката в имбд е респектираща, чета за кво става дума и се надъхвам още повече. После се усещам, че съм виждал ревю на филма на един много приятен сайт - http://www.cyberpunkreview.com/, и тва вече окончателно ме убаждава, че филма е мъст сий. Ся аз издирвам де що има нещо общо с тематиката, книги на Гибсън ли, малки италиански инди фликчета ли(Нирвана тва)... абе ако има ако има изкуствени очи, импланти, шантави и тотално непрактични дрешки или пък летящи каручки просто го дайте насам тоя филм по-бързо! Кратка справка показва разочароващо, че и тоя филм е имал режисьорска версия (ай сиктир от тая практика, сериозно), която обаче е абсолютно невъзможна за откриване, пък и сикчо в нетя мълчи по въпроса кво толкова и е допълненото, така че като нищо може да е било киноверсията. Абе след като издърпах и изгледах "рязаната" версия (скромните 2 часа и половина) мога да заявя, че каквото и да било тоя филм не можеха да го направят по-перфектен.

Сторито е много приятно: Навечерието на 2000-ната година. Светът се превръша все повече в малко спретнато сметище, престъпност на улиците, негрите пак са рипнали да пищят за права, водени от новия Мартин Лутър Кинг, който този път е рапър (логично бтв, те като че ли имат най-голяма популярност сред черното комюнити) и навява бегли асоциации с Тупак (който е убит близо година СЛЕД излизането на филма), а всички са луднали по най-новата зарибявка - записи на спомени. ФБР-ту са разработили революционна камера, наречена Паяк (поне в субтитрите, ама звучи много яко), която се слага на главата и записва всичко което вижаш. Понеже сигнала, който приема, минава през очите, тя преспокойно може да се скрие под перука или маска и е абсолютно незабележима. Истинската и сила обаче се разкрива като някой пробва да "види" тези записани спомени. Паякът изпраща сигнали директно в мозъка и така ти преживяваш всичко коете е записано на диска сякаш се случва на теб. Естествено революционното устройсвто лийква от ФБР и го пускат на черния пазар. Познайте кои са нй-търсените жандрове! Точно така, порното и престъпленията(адреналин бууст, маафацка(;) Та нашто момче, Ралф Файнс, е бивша кука, който сега е на дъното на социалната стълбица и се опитва да изкара някой лев като продава "спомени". Той гледа да продава сравнително чиста стока, без убийства, никъв снъф. Има си и бивша, дето все още яко лъска на "спомените" с нея. Тя обаче е с някъв галфон музикален продуцент и не ще и да чуе за него. Нашичкият Лени (така се казва героят му) получава един диск два дни преди Нова Година, на който изнасилват брутално и убиват едно момиче, което той познава и от там се почват едни. Лени заедно с кунг фу нинджата чернилка Мейси търчат да разберат какво става и откриват малка спретната конспирацийка.

Малко за актьорската игра:
Ralph Fiennes играе Лени Ниро. За тоя човек лоша дума не мога да кажа. Много талантлив, много приятен на вид, само се чудя как се прееба да играе в Хари Потър, ама поне играе най-яката роля (познайте я ако не знаете). Още от Списъка на Шиндлер ми е любимец и ме радва да го гледам на екрана.
Angela Bassett като Мейси. Никва идея къде е играла. Както и да е, тая има супер строга физиономия, перфектна за ролята на бед ес кунг фу шоферка на лимозина. Освен това е една от малкото тъмнокожи актриси които са наистина адски красиви и имат страхотно излъчване (и не, не ми говорете за Halle Berry, тая патка не мога да я трая). Освен това забелязах, че имаше кат на SniperBeta метълските гащи.
Juliette Lewis пък е Фейт, мацката на нашия. Бидейки една малка психопатка тя си играе точно такава, същата като в Родени Убийци, същата като в От Здрач до Зори. Явно си я тайп-кастват и тва не се е променило много през последните години, но пък поне може да я играе тая роля на леко ретардет, нагълтала 5-16 валерианчета кучка.
Заслужава да се спомене и Michael Wincott в ролята на музикалния продуцент/ретина фетишист (не сме ли всички такива). Пича може да го помните като лощия от Гарванът. Горе долу преповтаря ролята си и той, но отново това по-скоро е попадение, а не недостатък.

Сценарият не е нещо невиждано или революционно, но пък голямата сила на филма (както е при всички такива на Камерън) е черъктър-дивелъпмънта. Баси, мина бая време откакто ми е пукало за героите (всъщност май от Мъглата(The Mist, не The Fog) насам не се е случвало). Искам само да вметна, че Камерън освен сичко друго и е монтирал филма, обаче не е кредитнат, щото тогава той още не е бил член на Гилдията на Монтажистите или както там се казва. Освен това не е могъл да режисира филма лично понеже е бил зает с Истински Лъжи и сценария на Спайдърмен (сценария на Паякоглавият не е негов, неговият го били отфарлили, щото бил много вайълент, да ги тръшне някоя рядка зараза предавана пополов път дано). Иначе технически филма е перфектен, компютърни ефекти като че ли няма, а ако има са толкова майсторски направени, че не си личи и грам даже. Камерата е в някво неспирно движение, а моментите от първо лице късат глави. За филма са проектирали специална камера дето да се слага на главата, зам да не пречи във фърст пърсън мод. Трябва просто да се отбележат първите 5 минути, които са един непрестанен кадър на ограбване на един магазин. Феноменално. А момента в който дават как Фейт нещо търчи насам натам и после отива до Лени и поглеждат в огледалото и там виждат отражение на двамата, без при това да се ВИЖДА по някакъв начин камера, е покъртителен. Колко ли време са го правили само се чудя. Иначе като сетинг и като цяло усещане филма просто крещи Камерън. Сичко отново е осветено в синьо, като се появиха куките в началото с униформите и получих едно дискомфортно усещане, предоставяно ми само от Т-000.
Държа да отбележа, че това е първият филм от много време, в който всичко е горе долу логично. Пример: Нашият се шашка, щото убиецът е бил в къщата му, затва се тръшка на земята и зима пистолета изпод леглото. Смело той тръгва напред и точно в момента, в който ти (или аз, отде да знам как мислите вий) си казваш, че ако беше ти щеше да провериш пълнителя, пича се връща в спалнята и зима шибания пълнител. Това беше момента, в който филма ме спечели.

EDIT: Няколко думи за саундтрка. Тва нещо не може да не хареса на сички, правен е на принципа за всекиго по нещо, като цяло съпортва цялостното пънк-усещане на филма. А, да, и Джулиет Луис пее лично една песен, която от два дни вече се върти постоянно в уинамп-плейлистата ми.

Та това е като че ли. То ревюто май-май стана дълго колкото филма, ама за сметка на това е несвързано написано, хехе. Като единсвен негатив на филма се сещам, че забелязах по време на една сцена с преследване как след като един джип блъсна една лимозина и единият и стоп падна в следващия кадър колата си имаше два стопа отново. Но мисля че това не е болка за умиране.
КРАЙНА ОЦЕНКА: 9/10 (щото няма перфектно щастие)
Последно промяна от 2fry на Вто Яну 29, 2008 14:18 pm, променено общо 1 път.
Аватар
SniperBeta
Модератор
Модератор
Мнения: 1007
Регистриран на: Пон Юли 15, 2002 15:52 pm
Местоположение: Nosgoth
Обратна връзка:

Re: Strange Days

Мнение от SniperBeta »

2fry написа: Освен това забелязах, че имаше кат на SniperBeta метълските гащи

Смятай!
Може да ми ги е гепила без да се усетя. Ами...освен да привестваме с "добре дошъл" и благодарим на "препържен" и да го потупаме окуражително по рамото за това връз-дълго (но поучително и съдържателно) ревю на филм, който май никой освен него не го е гледал. Но това ще се промени, само да го намеря. :cheers: (чиас).
Аватар
SniperBeta
Модератор
Модератор
Мнения: 1007
Регистриран на: Пон Юли 15, 2002 15:52 pm
Местоположение: Nosgoth
Обратна връзка:

Re: Strange Days

Мнение от SniperBeta »

ГЛЕДАХ ГО!
Yest!
Тара-та-та-та-даа.
Ного съм голям!

Епа верно си беше странен. Но за жалост не беше толкова cyber-punk колкото очаквах. По-скоро беше някакъв деведесетарски пънк трилър с кибер елементи. Както и да е, филма си заслужава. Сценария наистина е добър, но от актьорите е имало какво още да се иска. Само не разбрах Препържен какво хареса толкова на негърката. Верно не беше дебела и не използваше fucker по-често от запетая, but still... А и тъй като и гледам носа и очите, туй момиче е дооооста размита негърка.
Juliette Lewis, отново играеше роля на надрусана курва, което междудругото много и отива. Аз практически няма нужда да гледам порно, стига тя да играе в някой филм. Когато и да я видя - само за това се сещам!

П.П.: Туй да си гледаш собствената смърт не е работа. Много е брутално, а идеята я има заложена и в Града на Изгубените Деца, само че в черно/бяло/зеленикав вариант.

П.П. vol.2: Гащите бяха по-различни.
Аватар
2fry
Потребител
Потребител
Мнения: 321
Регистриран на: Нед Яну 27, 2008 23:40 pm

Re: Strange Days

Мнение от 2fry »

Ми не знам, I luv da Booty :D
Знам ли кво съм си мислел тогава, ся може и да не ми хареса печката, като едното нищо тогава съм бил под влияние.
А по въпроса за cyber-punk-а, тука може и да не е хай-тек ала Minority Report, но има много по-важните за мен cyber-punk теми и като цяло идеи и се доближава доста повече до перфектния cyber-punk филм от много други.

П.П.: Твойте гащи мое са ги моднали, да не кажат хората че плагиатстват и да искат пачка :)
Аватар
Psy-Crow
Новак
Новак
Мнения: 4
Регистриран на: Пон Авг 10, 2009 16:36 pm

Мнение от Psy-Crow »

2fry написа:Та! Попаднах на тоя филм докато ровех из имдб за любимия ми режисьор Джеймс Камерън
Какво съвпадение, без частта за любимия режисьор :wink:
Иначе филмът не беше зле, но не си спомням почти нищо. Гледам само, че съм го удостоил със C- в наложителния, за налегнатите от старческа сенилност, списък с гледани филми.
Публикувай отговор