Отделяне на Стара Загора като автономен град

Всичко свързано с град Стара Загора.
G7G
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 614
Регистриран на: Съб Яну 13, 2018 18:48 pm
Местоположение: Великденски Острови

Отделяне на Стара Загора като автономен град

Мнение от G7G »

Ще е хубаво да се дадат мнения "За" и "Против".

Изображение

Стара Загора:
1.второ място след София по БВП на глава
2.четвъртата най-голяма икономика
3.даваме близо половината от ел. енергията на държавата
4.второ място след София по заплати
5.първо място в България по икономически ръст за последните години
6.първо място в България по ръст на жилищата в България
7.втората най-развита област в България след София
8.трето място в България по заетост в промишлеността
9.производителността на Стара Загора е с около 25% по-висока от средната за България
10.най-развит индустриален център в България
11.близо 115% ръст на икономиката за последните 10 години
12.на четвърто място по производство на БВП в България
13. един от най-стабилните градове на Балканите според Standart & Poor’s с рейтинг BBB
14.около 2,5% ниво на безработицата в града
15.над 70% са работещите в областта ни с възраст от 15 до 64 години, задминавайки средното за страната

Това е само част от картинката за града.

Ето и една статия за Каталуня !

"Колко важна е и с колко автономия разполага недоволна Каталуня"

Опитът на властите в Барселона да организират референдум за независимост стана повод неведнъж да се цитира, че в Каталуня представлява 19% от икономиката на Испания. Но какво по-точно се крие зад това и колко автономна е испанската провинция в управляването на ресурсите си и свободата да изявява културната си дентичност.

А как се сравняват правомощията на Каталуня в Испания с тези на Шотландия, Фландрия или Квебек?

Каталуня заема територия от 32 114 кв. км - по-малко от една трета от тази на България, но население от 7.45 млн. души (приблизително колкото българското и 16% от испанското) създава икономика за 215.6 млрд. евро - по-голяма от тези на повечето държави в еврозоната.
Брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението е 28 590 евро (в България е 6754 евро през 2016г.) и това не е най-високият показател в Испания. Районът, в който е столицата Мадрид, води с 32 723 евро на глава от населението, но и в автономната Страна на баските се падат по 31 805 евро на човек.

Безработицата по официални данни е 13.2% - не е ниска, но все пак по-добре от средните 17.2% за цялата страна. Неравенството в Каталуня не е толкова изразено и като цяло тук се живее относително по-добре, отколкото в други части на страната.
От Каталуня идва износ за 65.2 млрд. евро годишно или доста над една четвърт (29.2%) от целия испански експорт.
Преките чуждестранни инвестиции възлизат на около 37 млрд. евро или отново над една четвърт (25.6%) от всички чужди инвестиции в Испания.
Една четвърт (23.8%) е и делът на чуждестранните туристи, идващи в провинцията, най-вече заради Барселона.

Когато стане дума за управлението на тези ресурси, Каталуня разполага с автономни права върху части от данъците. Половината от ДДС и данъка върху доходите остават в провинцията, а правителството в Мадрид решава как да се харчи останалата част. Централното правителство прибира и корпоративните данъци.
Барселона получава 58% от няколко други данъка, включително от акцизите върху тютюневите изделия и горивата, произведени на територията на Каталуня.

Данъчните служби събират също някои данъци върху активите, наследството, хазарта и транспорта и автономното правителство има пълна свобода да решава как да използва тези приходи.
Властите, обаче, недоволстват от начина, по който се преразпределят събраните данъци и такси. Според данни на финансовото министерство в Мадрид всяка година за централната власт отиват около 10 млрд. евро повече, отколкото тя връща в провинцията. Това са около 5% от регионалната икономика.
В международен план автономната администрация има свои представителства в няколко държави, включително в Брюксел, Лондон и Вашингтон.

Правителството на Каталуня разполага с широки права върху образованието, здравеопазването, сигурността, културата, градоустрийството и околната среда.
Провинцията разполага и със собствена полиция - Mossos d'Esquadra. Централната власт в Мадрид отговаря за външната политика, отбраната, имиграционната и основните насоки на икономическата политика.
Значителна част от недоволството днес идва от идентичността и националната гордост на каталунците. Районът става част от Испания през XV век и днес е една от 17-те автономни области съгласно политическата система, създадена след смъртта на диктатора Франсиско Франко през 1975г. Каталуня има собствен президент, парламент и правителство.
Каталунският език има равен статут като испанския в официалната комуникация.
Каталуня има свои флаг и химн.

ШОТЛАНДИЯ

Шотландия, която е друга част от голяма страна в Европа, поискала независимост, е част от Великобритания от 1707г. редом със съставните части на Обединеното кралство - Англия, Уелс и Северна Ирландия. Неуспешният за привържениците на независимостта референдум от 2014г. доведе до увеличени права на шотландците над данъците - могат да създават собствени такива, стига да продължат да заделят за Лондон половината от данъка върху доходите.
От 2017г. властите в Единбург могат да определят ставките и категориите на подоходния данък, а половината от приходите от ДДС остават на разположение на шотландското правителство. Останалото финансиране идва от британския бюджет по формула, съобразена с промените в населението. Като цяло, при 8% от британското население от 66 милиона души, Шотландия е нетен получател на средства от централния бюджет.
В чужбина - освен правото на собствен национален отбор по футбол - Шотландия има свои представителства в Брюксел, Вашингтон, Тронто и Пекин. Шотландската агенция за развитие на търговията и инвестициите разполага също с близо 40 офиса в около 20 държави.
Решенията на шотландския парламент (Холируд), създаден през 1999г., обхващат земеделието, здравеопазването, образованието, транспорта, местното самоуправление, социалните дейности, жилищното настаняване, туризма и икономическото развите, спорта и изкуствата. Въпроси като отбрана, външна политика и имиграция се решават от парламента в Лондон.

ФЛАНДРИЯ

След като през 1830г. става независима от Холандия, държавата Белгия е изправена скоро пред искания за равенство от населението, говорещо холандски в страна, доминирана от френски говорещите жители на юга. След Втората световна война настойчивите искания на увеличилите се като брой и станали по-богати фламандци водят до 6 промени в Конституцията. Така се стига до състояние, в което в кралството Фландрия и Валония се обособяват като територии със силна автономия в сложна федерална структура.
Повечето данъци се определят на федерално ниво, а регионите имат известни права да определят ставките за данъците върху колите и имотите. Като цяло, Фландрия със своите около 6 милиона жители в 11-милионна Белгия е нетен вносител във федералния бюджет.
Локалните правителства отговарят за външната търговия и имат отделни задгранични гърговски представителства. Валония, например, почти провали миналата година СЕТА - търговското споразумение на ЕС с Канада. Фландрия има свои офиси в няколко страни от Европа, както и в Ню Йорк и Претория.
Фландрия и Валония имат права върху политиките в различни области като образование, здравеопазване и земеделие.

КВЕБЕК

Френски говорещите канадци в доминиращо англоговоряща Канада са 8.2 милиона от общо 36 милиона души. Събрани са предимно в Квебек - една от десетте провинции във федералната държава. Референдумите за отделяне през 1980г. и 1995г. завършваха с решение да останат в рамките на Канада. През 2006г. канадският парламент призна кебекарите за "нация".
Всички канадски провинции имат право да определят местни данъци и получават федерални преводи към бюджета. Властите могат да приемат закони, засягащи местни въпроси, но остават обвързани с федералните регулации.
Квебек има представителства в САЩ, Латинска Америка, Азия, Европа и Африка. Провинцията има право и на индивидуално членство в някои международни организации като ЮНЕСКО.
Аватар
slimarkov
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 2979
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 0:03 am

Re: Отделяне на Стара Загора като автономен град

Мнение от slimarkov »

Аз съм против. :imsorry:
Автономията е прекалено радикално решение, според мен поне.
Това е много крайна мярка. Не ми се иска да се стига дотам. България трябва да се развива като цяло, а не парче по парче.
Политиците обаче трябва да започнат да влагат пари и в Стара Загора, а не да бутат напред само черноморския град, който допреди сто и тридесет години е бил рибарско село.

-----------------------------------------------------------------------------------
Искаме модерна трамвайна линия в Стара Загора
Изображение
Аватар
muhogon
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 1941
Регистриран на: Пон Май 20, 2013 19:55 pm

Re: Отделяне на Стара Загора като автономен град

Мнение от muhogon »

Аз пък смятам да сезирам компетентните психиатрични власти, та да разберат, с каква дрога се друсате и двамата! :mrgreen: Че вече бие, на особено клиничен случай!
"Демокрация е 2 вълка и 1 овца, които гласуват какво ще има за вечеря. Свобода - това е една добре въоръжена овца, която оспорва резултата"
G7G
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 614
Регистриран на: Съб Яну 13, 2018 18:48 pm
Местоположение: Великденски Острови

Re: Отделяне на Стара Загора като автономен град

Мнение от G7G »

slimarkov написа: Пон Апр 08, 2019 21:21 pm Аз съм против. :imsorry:
Автономията е прекалено радикално решение, според мен поне.
Това е много крайна мярка. Не ми се иска да се стига дотам. България трябва да се развива като цяло, а не парче по парче.
Политиците обаче трябва да започнат да влагат пари и в Стара Загора, а не да бутат напред само черноморския град, който допреди сто и тридесет години е бил рибарско село.
Въобще не е прекалено.
Или крайно.
Пишеш да се развиваме като цяло-да виждаш нещо подобно?
Аз виждам как по най-тарикатски и долен начин се развива София за сметка на цялата държава, както и още два Богоизбрани града-Пловдив и Бургас, тук-там Варна , ако се обади.
Това е.
Всичко надолу получава трохи.
И не ме интересуват Русе-та, Мусе-та, Плевен-и, Млевени и Шумени и Добрич и тем подобни.
Интересува ме това, че Стара Загора ,имайки прекрасни показатели, получава от държавата трохи.

Ако станем автономия, сами ще си определяме бюджета, сами ще си харчим парите, няма да даваме нито цент за националния бюджет, който София разпределя както си иска, на наши и ваши, а градът ни винаги е прекаран така, сами ще си настроим всичко, ще сме независими.
Крайно време е.
Не знам дали си спомняш преди няколко години Бургас имаше мерак заедно с нас, ЮИР, да се отделяме от държавата като автономна област.
Помниш ли го, даже в медиите го писаха?
Само дето през тия години в Бургас държавата наля много пари, може би за да ги спре от тази идея, а на нас , както винаги-нищо.
Изобщо ние сме доволни на трохите и даже се радваме на тях.
Аватар
muhogon
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 1941
Регистриран на: Пон Май 20, 2013 19:55 pm

Re: Отделяне на Стара Загора като автономен град

Мнение от muhogon »

Мдаа, дрогата не прощава никому, пък била тя и розова...
"Демокрация е 2 вълка и 1 овца, които гласуват какво ще има за вечеря. Свобода - това е една добре въоръжена овца, която оспорва резултата"
Аватар
slimarkov
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 2979
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 0:03 am

Re: Отделяне на Стара Загора като автономен град

Мнение от slimarkov »

G7G написа: Вто Апр 09, 2019 10:59 am
slimarkov написа: Пон Апр 08, 2019 21:21 pm Аз съм против. :imsorry:
Автономията е прекалено радикално решение, според мен поне.
Това е много крайна мярка. Не ми се иска да се стига дотам. България трябва да се развива като цяло, а не парче по парче.
Политиците обаче трябва да започнат да влагат пари и в Стара Загора, а не да бутат напред само черноморския град, който допреди сто и тридесет години е бил рибарско село.
Въобще не е прекалено.
Или крайно.
Пишеш да се развиваме като цяло-да виждаш нещо подобно?
Аз виждам как по най-тарикатски и долен начин се развива София за сметка на цялата държава, както и още два Богоизбрани града-Пловдив и Бургас, тук-там Варна , ако се обади.
Това е.
Всичко надолу получава трохи.
И не ме интересуват Русе-та, Мусе-та, Плевен-и, Млевени и Шумени и Добрич и тем подобни.
Интересува ме това, че Стара Загора ,имайки прекрасни показатели, получава от държавата трохи.

Ако станем автономия, сами ще си определяме бюджета, сами ще си харчим парите, няма да даваме нито цент за националния бюджет, който София разпределя както си иска, на наши и ваши, а градът ни винаги е прекаран така, сами ще си настроим всичко, ще сме независими.
Крайно време е.
Не знам дали си спомняш преди няколко години Бургас имаше мерак заедно с нас, ЮИР, да се отделяме от държавата като автономна област.
Помниш ли го, даже в медиите го писаха?
Само дето през тия години в Бургас държавата наля много пари, може би за да ги спре от тази идея, а на нас , както винаги-нищо.
Изобщо ние сме доволни на трохите и даже се радваме на тях.
Може би визираш автономно отделяне на областта, а не на града от България?
И вероятно не говориш за териториална независимост, а само за данъчна и финансова?
Така ли е? :)

Големите пари в региона са основно в мините, ТЕЦ-овете, Арсенал, Загора холдинг, Загорка, КЕН, местната част на Дерони, Трейс холдинг, Тера Груп и много други.
-----------------------------------------------------------------------------------
Искаме модерна трамвайна линия в Стара Загора
Изображение
G7G
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 614
Регистриран на: Съб Яну 13, 2018 18:48 pm
Местоположение: Великденски Острови

Re: Отделяне на Стара Загора като автономен град

Мнение от G7G »

Не само данъчна и финансова, а и кадрова и икономическа независимост!
Общината да има пълната свобода да действа, а не всичко да се прави в София и там да се взимат всички решения.
Едни хора стоят и се клатят цял ден на стола си в София, не са стъпвали в Стара Загора, не знаят нищо за града и проблемите в него, а в същото време те ще решават кое как трябва да се случва в самия град. Примерът с полицията, за който говори все кметът, е показателен-ние в момента нямаме дори старозагорска полиция!
Имаме назначени от София едва няколко полицая, които няма как да се справят с всичко в града ни.
Всичко това спира развитието ни и ни бави.
И като добавим мижавата помощ от държавата към нас, нещата са още по-лоши.
Аватар
muhogon
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 1941
Регистриран на: Пон Май 20, 2013 19:55 pm

Re: Отделяне на Стара Загора като автономен град

Мнение от muhogon »

Май е време, да се направи психиатрия тук, за особено тежки случаи...
"Демокрация е 2 вълка и 1 овца, които гласуват какво ще има за вечеря. Свобода - това е една добре въоръжена овца, която оспорва резултата"
abc
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 963
Регистриран на: Нед Апр 18, 2010 22:58 pm

Re: Отделяне на Стара Загора като автономен град

Мнение от abc »

muhogon написа: Вто Апр 09, 2019 20:38 pm Май е време, да се направи психиатрия тук, за особено тежки случаи...
Модераторът няма ли най-сетне да сложи усмирителната риза на 50 годишния трол-комунист и заклет ерген Динко, като преди това му изтрие последните 100 мнения!? :Alvarin:
Аватар
slimarkov
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 2979
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 0:03 am

Re: Отделяне на Стара Загора като автономен град

Мнение от slimarkov »

abc написа: Сря Апр 10, 2019 21:51 pm
muhogon написа: Вто Апр 09, 2019 20:38 pm Май е време, да се направи психиатрия тук, за особено тежки случаи...
Модераторът няма ли най-сетне да сложи усмирителната риза на 50 годишния трол-комунист и заклет ерген Динко, като преди това му изтрие последните 100 мнения!? :Alvarin:
Нека има един като него да развеселява обстановката. :grin2:

-----------------------------------------------------------------------------------
Искаме модерна трамвайна линия в Стара Загора
Изображение
Аватар
Magas
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 486
Регистриран на: Сря Ное 28, 2007 18:32 pm
skype: Megas_1
Местоположение: Стара Загора
Обратна връзка:

Re: Отделяне на Стара Загора като автономен град

Мнение от Magas »

това е незаконно тъпо и безсмислено против съм :)
Бъди такъв какъвто си
Аватар
slimarkov
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 2979
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 0:03 am

Re: Отделяне на Стара Загора като автономен град

Мнение от slimarkov »

Magas написа: Сря Апр 10, 2019 22:09 pm това е незаконно тъпо и безсмислено против съм :)
По-скоро е противоконституционно. :)
Иначе и аз съм против, но управниците трябва да си вземат поука.

Не искам да сме като шумадийските свинепаси, които освен, че заграбиха българските земи и население в Македония (днес Северна Македония), Западните покрайнини, Нишко и Поморавието, но и ги опропастиха тотално. Сега Войводина иска пълна автономия:
http://www.focus-news.net/news/2019/04/ ... Lfyz5GPCEQ

Изображение


-----------------------------------------------------------------------------------
Искаме модерна трамвайна линия в Стара Загора
Изображение
G7G
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 614
Регистриран на: Съб Яну 13, 2018 18:48 pm
Местоположение: Великденски Острови

Re: Отделяне на Стара Загора като автономен град

Мнение от G7G »

Значи намирате за нормално това , което получаваме от държавичката, докато създаваме толкова значим процент от БВП на българската икономика?
Защото аз не го намирам за нормално да произвеждаш 4-тия БВП след София, Варна и Пловдив, а в същото време в сравнение с тези 3 града, плюс Бургас, да получаваш трохи !!!
Тази държавна политика спрямо града ни е скандална !
Плюс това наготово почти всички водещи в града и областта ни предприятия са кацнали в София, отчитайки се там, като отново нищо за нас!
Никаква полза от тая държава, тя има полза от нас като град, произвеждащ такъв значителен дял от българската икономика и като област , даваща почти половината ел. енергия на държавата.
Насреща какво получаваме?
Нищо!
Стотици милиони ми наливат в другите градове, тук на нас ни подхвърлят за парка 3 млн при обещани 5 и накрая ние дори трябваше да вадим от джоба си останалите пари, за да довършим Новия парк!
Поради "недостиг на средства" !
А през това време на Варна държавата изръси 120 млн за нов булевард там и още 45 млн за "дупката" на Гергов !
Това ли наричате правилно разпределяне на държавен бюджет???
Значи един го пълни, а на другите се раздава.
То така много лесно!
Аватар
slimarkov
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 2979
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 0:03 am

Re: Отделяне на Стара Загора като автономен град

Мнение от slimarkov »

Ето, такава реклама на Стара Загра липсва от страна на общината в Стара Загора:
Изображение
http://invest.plovdiv.bg/content/population/

Пловдив го изкараха вече едва ли не половин милион жители и 3 милиона като регион. Смях в залата. :D

Много се напъват в Пловдив, но той никога няма да стане 2-ри по големина български град, поради простият факт, че 2-ят български град винаги ще бъде Скопие (както спомена колегата abc в другата тема), а дори не броим гр. Казан за български град (уточнявам славянобългарски).

-----------------------------------------------------------------------------------
Искаме модерна трамвайна линия в Стара Загора
Изображение
Последно промяна от slimarkov на Пет Апр 12, 2019 14:24 pm, променено общо 3 пъти.
Аватар
slimarkov
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 2979
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 0:03 am

Re: Отделяне на Стара Загора като автономен град

Мнение от slimarkov »

G7G написа: Сря Апр 10, 2019 23:37 pm Защото аз не го намирам за нормално да произвеждаш 4-тия БВП след София, Варна и Пловдив, а в същото време в сравнение с тези 3 града, плюс Бургас, да получаваш трохи !!!
Тази държавна политика спрямо града ни е скандална !
Факт, напълно прав си!
Но дали ще те чуят Б.Б. и Ж.Т.? :)

-----------------------------------------------------------------------------------
Искаме модерна трамвайна линия в Стара Загора
Изображение
Публикувай отговор