Абсент
- PoSSeSSeD
- Старо куче медалист
- Мнения: 1175
- Регистриран на: Пон Ное 08, 2004 14:07 pm
- skype: komilev
- Местоположение: in the middle of nowhere
- Обратна връзка:
Re: Абсент
Има я разбира се. Бутилката струва между 35-50лв. или поне аз за толкова съм намирал. Иначе е силно алкохолно питие. И много филми гледашNGP написа:Можете ли да ми кажете повече за тази напитка ? Има ли я в Стара Загора да се продава на бутилки?
- NGP
- Потребител
- Мнения: 110
- Регистриран на: Пет Авг 06, 2004 21:58 pm
- Местоположение: Manchester
- angel
- Старо куче медалист
- Мнения: 826
- Регистриран на: Сря Сеп 24, 2003 15:17 pm
- Местоположение: The Dark Side Of The Moon
- Обратна връзка:
- PoSSeSSeD
- Старо куче медалист
- Мнения: 1175
- Регистриран на: Пон Ное 08, 2004 14:07 pm
- skype: komilev
- Местоположение: in the middle of nowhere
- Обратна връзка:
- Baev
- HOOLIGAN
- Мнения: 1812
- Регистриран на: Чет Яну 29, 2004 20:14 pm
- Местоположение: Old Trafford
- Обратна връзка:
- angel
- Старо куче медалист
- Мнения: 826
- Регистриран на: Сря Сеп 24, 2003 15:17 pm
- Местоположение: The Dark Side Of The Moon
- Обратна връзка:
- lisman
- Потребител
- Мнения: 152
- Регистриран на: Съб Фев 12, 2005 12:56 pm
- Местоположение: Старa Загора
- Torbalan
- Потребител
- Мнения: 212
- Регистриран на: Нед Мар 12, 2006 15:35 pm
- Местоположение: У Нас
- PoSSeSSeD
- Старо куче медалист
- Мнения: 1175
- Регистриран на: Пон Ное 08, 2004 14:07 pm
- skype: komilev
- Местоположение: in the middle of nowhere
- Обратна връзка:
- Torbalan
- Потребител
- Мнения: 212
- Регистриран на: Нед Мар 12, 2006 15:35 pm
- Местоположение: У Нас
- painkilller
- Holy Diver
- Мнения: 1057
- Регистриран на: Сря Яну 28, 2004 15:02 pm
- Местоположение: STZ
- NGP
- Потребител
- Мнения: 110
- Регистриран на: Пет Авг 06, 2004 21:58 pm
- Местоположение: Manchester
- tonyboy79
- Потребител
- Мнения: 103
- Регистриран на: Сря Юни 07, 2006 13:07 pm
- Местоположение: WTF?!?!?
- *NIKITA*
- Старо куче медалист
- Мнения: 548
- Регистриран на: Съб Фев 12, 2005 15:34 pm
- Местоположение: СТРАНАТА НА ДЪРВЕСАТА
- Обратна връзка:
Абсентът е напитка с високо съдържание на алкохол. Получава се от цветовете и листата на медицинското растение Аrthemisia absinthium (пелин).Освен пелин, абсентът съдържа и анасон, копър, исоп, както и друго растение от същия род - Arthemisia pontica. Може да включва и корени от ангелика, листа от росен, кориандър, вероника, хвойна, индийско орехче и различни планински билки.
Кипването на пелина без допълнителна дестилация води до получаването на изключително горчива напитка, чиито вкус се дължи на водно-разтворимата субстанция - абсинтин. След дестилация се получава безцветен алкохолат, който напуска дестилатора с алкохолно съдържание около 82%. Ако се остави така, продуктът се нарича la bleue или la blanche. Зеленият цвят може да се получи по изкуствен път или с хлорофил от допълнителнит съставки.По естествен се оцветява от дивия копър,една от съставките. Необходимо е разреждане с вода. С течение на времето хлорофилът се разгражда и дава жълто-зелено до кафяво оцветяване. През XIX век при производството на евтини марки се добавят мед, цинк, индигово растение и други за добиване на зелен цвят, а антимониевият трихлорид води до т.нар. louche ефект.
Поднасяне- Абсентът се сипва в чаша, върху която се поставя специална лъжичка с процеп. В лъжичката се поставя кубче захар, което се залива с тънка струя ледено-студена вода. Така неразтворимите във вода съставки се утаяват, което води до помътняване на питието - louche ефект. По-съвременен начин за приготвяне е свързан със запалване захар, предварително напоена с абсент, след което се добавя вода.
---------------
Абсентът често се асоциира с френските артисти и писатели от края на XIX и началото на XX век, като тогава най-известната марка е била Pernod Fils. Абсентът е бил описван като опасен и водещ до пристрастяване и съответно е забранен в другите европейски страни и Съединените щати. Преоткриването му започва в 1990г.
Счита се, че за първи път абсент е бил приготвен около 1792 година от френския доктор Пиер Ординар, живял в Швейцария. През 1797 г. Хенри-Луи Перно открива първия завод за абсент в Швейцария, а малко по-късно прави най-голямата фабрика във Франция. Популярността му нараства стремглаво от 1840г., когато се дава на френските войници като защитно средство срещу треска. През 1860г. добива такава популярност, че в повечето френски кафета и кабернета се обявява I'heure verte ("зелен час"). Напитката остава скъпа и се консумира главно от представителите на буржоазията и ексцентричните бохемски артисти. След 1880 г. цената му спада и до 1910 г. французите консумират 36 милиона литра за година.
Абсентът създава много алкохолици, като тогава тази болест се нарича абсентизъм. През 1905 г. Джин Ландфрей под влияние на голямо количество абсент избива цялото си семейство. Тази новина заема първа страница на много европейски вестници, тръгват много слухове, че абсентът води до лудост и самоубийства. Забранява се със закон в много държави.
След един век абсентът се завръща. През 2004 г. парламентът в Швейцария отменя закона от 1907 г., който го забранява, малко по-късно и Амстердам признава за недействителен закона от 1907 г. Според ограничение, въведено от Европейския съюз, пелинът в напитката не трябва да надвишава 10мг/кг.
--------------
В България не е забранен,защото е слабо алкохолно и пелина е в допустимите граници,не както в оригиналната рецепта.Няма истинси Абсент у нас. . а в единствения Абсент Бар в Б-я,се предлага само в коктейли не се консумира чисто. .
Лично на мен ми харесва . .чисто,в комбинация с бадемов екстрат е по яко,по горчиво и хем не искаш да го изпиеш никога вече,хем искаш още. .едно от най-странните питиета както по състав така и консумация. P.S. Следете цвета,колкото е по жълто толкова е по отлежало.. Наздраве и се забавлявайте . .прекалявайте яко е!
Кипването на пелина без допълнителна дестилация води до получаването на изключително горчива напитка, чиито вкус се дължи на водно-разтворимата субстанция - абсинтин. След дестилация се получава безцветен алкохолат, който напуска дестилатора с алкохолно съдържание около 82%. Ако се остави така, продуктът се нарича la bleue или la blanche. Зеленият цвят може да се получи по изкуствен път или с хлорофил от допълнителнит съставки.По естествен се оцветява от дивия копър,една от съставките. Необходимо е разреждане с вода. С течение на времето хлорофилът се разгражда и дава жълто-зелено до кафяво оцветяване. През XIX век при производството на евтини марки се добавят мед, цинк, индигово растение и други за добиване на зелен цвят, а антимониевият трихлорид води до т.нар. louche ефект.
Поднасяне- Абсентът се сипва в чаша, върху която се поставя специална лъжичка с процеп. В лъжичката се поставя кубче захар, което се залива с тънка струя ледено-студена вода. Така неразтворимите във вода съставки се утаяват, което води до помътняване на питието - louche ефект. По-съвременен начин за приготвяне е свързан със запалване захар, предварително напоена с абсент, след което се добавя вода.
---------------
Абсентът често се асоциира с френските артисти и писатели от края на XIX и началото на XX век, като тогава най-известната марка е била Pernod Fils. Абсентът е бил описван като опасен и водещ до пристрастяване и съответно е забранен в другите европейски страни и Съединените щати. Преоткриването му започва в 1990г.
Счита се, че за първи път абсент е бил приготвен около 1792 година от френския доктор Пиер Ординар, живял в Швейцария. През 1797 г. Хенри-Луи Перно открива първия завод за абсент в Швейцария, а малко по-късно прави най-голямата фабрика във Франция. Популярността му нараства стремглаво от 1840г., когато се дава на френските войници като защитно средство срещу треска. През 1860г. добива такава популярност, че в повечето френски кафета и кабернета се обявява I'heure verte ("зелен час"). Напитката остава скъпа и се консумира главно от представителите на буржоазията и ексцентричните бохемски артисти. След 1880 г. цената му спада и до 1910 г. французите консумират 36 милиона литра за година.
Абсентът създава много алкохолици, като тогава тази болест се нарича абсентизъм. През 1905 г. Джин Ландфрей под влияние на голямо количество абсент избива цялото си семейство. Тази новина заема първа страница на много европейски вестници, тръгват много слухове, че абсентът води до лудост и самоубийства. Забранява се със закон в много държави.
След един век абсентът се завръща. През 2004 г. парламентът в Швейцария отменя закона от 1907 г., който го забранява, малко по-късно и Амстердам признава за недействителен закона от 1907 г. Според ограничение, въведено от Европейския съюз, пелинът в напитката не трябва да надвишава 10мг/кг.
--------------
В България не е забранен,защото е слабо алкохолно и пелина е в допустимите граници,не както в оригиналната рецепта.Няма истинси Абсент у нас. . а в единствения Абсент Бар в Б-я,се предлага само в коктейли не се консумира чисто. .
Лично на мен ми харесва . .чисто,в комбинация с бадемов екстрат е по яко,по горчиво и хем не искаш да го изпиеш никога вече,хем искаш още. .едно от най-странните питиета както по състав така и консумация. P.S. Следете цвета,колкото е по жълто толкова е по отлежало.. Наздраве и се забавлявайте . .прекалявайте яко е!