Туризъм Стара Загора

Форум за ежедневни новини от Стара Загора.
Отговори
Потребителски аватар
Nakito
Потребител
Потребител
Мнения: 411
Регистриран: чет дек 11, 2008 15:39 pm
Местоположение: 2565 km

Туризъм Стара Загора

Мнение от Nakito » нед окт 02, 2011 23:54 pm

С природните си дадености, условията за балнеолечение и богатото културно-историческо наследство, област Стара Загора притежава база за развитие на комплексен туристически продукт, а за създаването му е необходим целия духовен и интелектуален потенциал на региона. Около това мнение се обединиха участниците в семинара „Развитие на балнеологията в България. Японският опит”, който се провежда на Старозагорските минерални бани.
Областният управител Йордан Николов приветства организаторите и ги увери, че както за него, така за и правителството политиката за развитието на туризма на базата на природните дадености е изключително актуална тема. „Туризмът генерира ресурс, който е важен за икономическата стабилност на област Стара Загора и страната, особено по време на криза” подчерта Николов. Той ги увери, че след предоставянето за управление от общините на минералните извори на тяхна територия, развитието на балнеологията и туризма имат огромен потенциал в България. „Особено съм доволен, че за втори път област Стара Загора попада в календара на традиционните дни на японската култура”, подчерта Николов.
Приветствие от името на японския посланик Н.Пр. Макото Ито поднесе неговият заместник Тошио Сугиура, който подчерта, че темата наистина е уникална, а във връзка с трагичните събития в Япония, у нас могат да се създадат подходящи условия за рехабилитация на японски граждани.
Мария Иванова – директор на Дирекция „Туристическа политика” в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма сподели, че чрез увеличение на различните видове туризъм, страната ни има възможност да се утвърди като целогодишна туристическа дестинация. Тя поздрави участниците в семинара от името на зам.министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.
„На територията на Старозагорска област, в община Казанлък, се намира един от най-успешните проекти на Японската агенция за международно сътрудничество и семинара за балнеология е естествено продължение на усилията за развитие на региона с подкрепата и знанието за японския опит” - каза при откриването Боян Жеков, председател на Сдружение ДЖАЙКА Алумни в България. Той подчерта приноса за реализацията му на заместник областния управител Галина Стоянова.
В семинара участват д-р Татяна Ангелова – изп. директор на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, д-р Йордан Йорданов – консултант по икономика на туризма, Хабибе Боготлиева и Стефка Духнева – членове на Джайка Алумни в България и др. Участниците в семинара имат възможност да преживеят чайна церемония, представена от сдружение за японска култура „Урасенке”.
There's no mine, there's no yours, the world's Beroe

Потребителски аватар
Nakito
Потребител
Потребител
Мнения: 411
Регистриран: чет дек 11, 2008 15:39 pm
Местоположение: 2565 km

Мнение от Nakito » пет окт 21, 2011 22:39 pm

Зам.-министър Тодор Чобанов: Община Стара Загора трябва да превърне Ески джамия в туристическа атракция

„Общината следва да превърне култовия комплекс „Ески джамия“ в туристическа атракция „Музей на религиите“ – заяви днес в Стара Загора зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. – Философията на Европейския съюз е общините да се занимават с инвестиционна дейност. Вече е направена достатъчна инвестиция от държавата за този обект и не бива да се допусне дреболии от кухнята да спират дейностите по Музея на религиите.“

Чобанов препоръча на бъдещото кметско ръководство на Община Стара Загора първата стъпка да бъде обявяване на конкурс за идейни проекти за интегралното решение на Музея на религиите, за експозицията, за способите, които се използват. Единствено условие, което трябва да бъде поставено пред кандидатите, е използването на съвременни технологии – мултимедия, лазери, холографски съоръжения и пр. Според зам.-министъра има ли ясна, силна идея, средства ще се намерят.

„Независимо че предстои административно оформяне на стопанисването на базата, обектът е интересен дори и така, но недостатъчно, за да бъде сериозна туристическа атракция – каза за медията ни Тодор Чобанов. – Според мене не би следвало да има проблем с допуска на желаещите да посетят това място. Всичко е въпрос на мениджмънт. Докато се прехвърля обектът формално, може да се създаде организация с Министерството на културата музеят да бъде упълномощен да отваря за посетители.“

Културно-историческото наследство и превръщането му в туристическа индустрия беше темата за среща на зам.-министъра с историци и археолози, библиотекари, представители на културата от Старозагорска област. Тя беше организирана от зам.областния управител Димитър Драчев. На нея присъстваха народните представители от ГЕРБ Недялко Недялков, Нели Калнева, Живко Тодоров (кандидат за кмет на Община Стара Загора), областният управител Йордан Николов и археоложката Диана Димитрова.

Три са основните теми за областта, които могат да правят туристически бизнес: праистория, тракийска цивилизация и римска античност. И трите крият огромни, неизползвани възможности. Според д-р Чобанов всички предлагани обекти следва да са в отлично състояние. Да се разработи областна и общински стратегии за развитие на туризма. Общините, заедно с туристическия бизнес, да предложат различни интересни маршрути. Да се направи подземен кадастър.

Общината да промени философията си за разпределяне на средства. Археологията следва да бъде осъзната като важен икономически потенциал.

Община Стара Загора трябва да направи всичко възможно „да примами“ пътуващите по автомагистрала „Тракия“ да посетят културно-историческите и религиозните забележителности.

За съжаление в стартиралия Национален туристически портал, който представя 470 обекта на различни езици, Стара Загора присъства само с 4 позиции.

„Нужна е сензация! – каза Тодор Чобанов. – Сензациите са част от туристическия обмен!“

Росица РАНЧЕВА
Todor-Chobanov-4.jpg
Eski-dzhamia-5-224x300.jpg
Eski-dzhamia-7.jpg
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
There's no mine, there's no yours, the world's Beroe

Потребителски аватар
nasenceto
келеш
келеш
Мнения: 2242
Регистриран: нед сеп 17, 2006 19:01 pm

Re: Туризъм Стара Загора

Мнение от nasenceto » съб окт 22, 2011 7:36 am

Прав е човека, ама вчера бат Бойко го уволни :wink:

Потребителски аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Мнения: 5795
Регистриран: пон юли 26, 2004 10:33 am
skype: sawo_1337
Местоположение: ./
Контакти:

Re: Туризъм Стара Загора

Мнение от sawo » съб окт 22, 2011 11:37 am

Изобщо не трябваше да се трошат пари по този обект по мое мнение. Толкова милиона отидоха и за какво? Джамията на нищо не прилича, ако не я бяха пипали щеше да изглежда по-добре. Вапцали стените и дървените парапети с боя за 5лв/баката и прибрали милионите, та сега още искат да дават... Вътре по средата не видях нищо разкопано, освен нещо подобно на античен пясъчник... какви музеи какви 3 лева...
Изображение

Потребителски аватар
nasenceto
келеш
келеш
Мнения: 2242
Регистриран: нед сеп 17, 2006 19:01 pm

Re: Туризъм Стара Загора

Мнение от nasenceto » съб окт 22, 2011 17:13 pm

Не съм влизал вътре след реставрацията, а още когато копаеха църквата, т.е. в оригинал един вид и беше интересно. Дано не са го осрали след това...

abc
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 699
Регистриран: нед апр 18, 2010 22:58 pm

Re: Туризъм Стара Загора

Мнение от abc » ср май 01, 2019 0:51 am

Излязоха податъците за туризма през февруари 2019.
Стара Загора традиционно изпреварва Бургас по туризъм зимата.

http://nsi.bg/sites/default/files/files ... HY33AS.pdf

Отговори