Човешките тела и предишните планетарни въплащения на Земята

Как да съчетаем духовното с научното или още една гледна точка за живота

Модератор: lutar

Правила на форума
В този форум важат всички общи правила на форума. И нека уважаваме българския език
Аватар
lutar
Потребител
Потребител
Мнения: 374
Регистриран на: Съб Фев 07, 2004 20:20 pm
Обратна връзка:

Човешките тела и предишните планетарни въплащения на Земята

Мнение от lutar »

Наистина, за да напредваме в нашето развитие, ние трябва да се освободим от всичко, което ни пречи, задържа и принизява. Ние притежаваме свойства, които например липсват при по-несъвършения от нас растителен свят, поради които обаче растенията в известен смисъл може да се оценят като по-съвършени от човека:
Човекът е изпълнен от страсти и горещи желания, често той се ръководи от тях в своето поведение и това довежда до редица негови заблуждения. Растенията следват лист по лист чистите закони на растежа, спокойно и безстрастно отварят своите цветове пред слънчевите лъчи, докато човекът към чистите растителни сили е прибавил към своята същност инстинкти, желания и страсти. Според изследователите на духовната наука, това е било необходим етап от нашата еволюция, за да можем да вървим към свободата.

Хубавото е, че чрез своите по-висши духовни способности човекът е способен да се развива и да пречиства своите инстинкти и страсти, да унищожи намиращите се в тях низши сили и да ги издигне на една по-висша степен.

Истинското изкуство никога не е израствало от интелектуалните намерения на творците, нито пък като подражание на природата. То се е пораждало от човешките сърца, способни да се отворят към импулсите, идващи от духовния свят, да ги усетят и да ги въплътят по някакъв начин във външната материя. По този начин картини, образи от висшите светове са били отразени във физическия свят. Така са възникнали различните изкуства.

Постепенно, в хода на тяхното развитие, изкуствата са станали натуралистични, а импулсите, които преди са ги вдъхновявали, са били заместени от имитация на външната природа. Такава имитация обаче никога не би могла да бъде източник на едно истинско изкуство.

Днес, когато един скулптор или художник желае да представи една човешка фигура, той прави това, изучавайки и работейки върху един модел. Окултната наука показва обаче, че изкуството на скулптурата, което достига своя зенит по времето на Древногръцката цивилизация, не е възникнало благодарение на творци, работещи върху модели и по свой начин повече или по-малко имитиращи външните възприятия на сетивата, но по времето, когато пластичното изкуство в Гърция е било в своя разцвет, човекът все още е усещал своето етерно (жизнено) тяло - което съдържа в себе си, осъществява, формиращите сили и силите на растежа. В зенита на гръцката цивилизация човекът е знаел как да използува етерното тяло, поставяйки например ръката си в определено положение, като положението и разпределението на мускулите е усещал съвсем реално. Имал е вътрешно разбиране за възможностите за движение във вътрешността на ръката, за възможностите за разтягане и свиване на мускулите. И той е имал способността да изрази външно това вътрешно изживяване, използувайки физически материали.

По такъв начин гръцкият скулптор влага в материята едно истинско, вътрешно изживяване, а не само външното възприятие на окото. Той не си е казвал: тази линия отива в такава или инаква посока и после въплъщавал в пластична форма възприятията на физическите си сетива; но за него това е било едно истинско вътрешно изживяване, което той е пресъздавал, изживявайки творческите сили на природата и го е предавал на външната физическа материя.

Това е в сила за всяка форма на изкуството.

Постепенно обаче е последвала една по-натуралистична тенденция, някои изкуства са достигнали едно външно съвършенство; тази тенденция обаче носи признаците на упадък, Залез, поради загубването на връзката с по-жизнените, могъщи и ентусиазиращи духовни импулси. Това е времето на нашата епоха, имаща за цел овладяването на материята.

Все пак и по-късно има отделни творци на изкуството, притежаващи живата връзка с духовните светове. За един от най-ярките такива представители ти пишеш в твоето писмо: Микеланжело.
Измежду многото си прекрасни произведения той е създал една композиция от 4 фигури, наречени:
Нощ, Зазоряване (Изгрев), Ден и Свечеряване.
Първите две са прекрасни фигури на жени, а другите две – на мъже, една от които е съвсем неоформена, едва загатната.
Изследователите на духовната наука посочват, че всяка от тези фигури символизира по една от четирите съставни тела на човешкото същество:
Физическото тяло (Свечеряване), етерното тяло (Нощ), астралното тяло (Изгрев) и Аза (Ден).
Те пишат, че освен при човека, последователни прераждания има и при планетите!
Нашата планета е имала 3 предишни въплъщения. Те са продължили милиони години и са свързани и с нашата еволюция. Накратко:

По времето на първото въплъщение, наричано някъде Старият Сатурн, ние сме били на първото стъпало от нашето развитие:
Притежавали сме само физическо тяло и сме били много подобни по съзнание на днешните минерали, камъни, които притежават само физическо тяло.
Трудно е да си представим подобно състояние на съзнанието, толкова то е притъпено и слабо.

По времето на второто въплъщение на нашата планета, наричано Старото Слънце, ние сме достигнали едно по-високо равнище на съзнанието, подобно на това, което имат днешните растения. Това състояние можем по-лесно да си представим, защото то е близко до състоянието, което имаме, когато спим без да сънуваме.
На Старото Слънце ние сме придобили и втората съставна част от днешните 4:
Етерното или жизненото тяло. Аналогично, растенията днес имат тези две съставки: физическо и етерно тяло.

Развитието ни е продължило и на третото въплъщение на Земята, наричано Старата Луна, ние сме се издигнали на трето ниво на развитие, придобивайки съзнание, подобно на това, което днес имат земните животни. Това съзнание още по-лесно можем да си представим, защото то е по-будно и ние го притежаваме, когато спим и сънуваме сънища: изживяваме различни събития, виждаме динамични картини, обаче обикновено нямаме чувство за Аза си, не можем да взимаме съзнателни решения, а сме някак си пасивни участници в действията, нещо се извършва, без ние да можем да го контролираме.
На Старата Луна ние вече сме получили (благодарение на висшите същества, направляващи нашата еволюция) и третото ни тяло: астралното. Тялото, което ни позволява да чувстваме, да изпитваме удоволствие или болка, да имаме емоции, симпатии, антипатии и т.н.
Сьответно, днешните земни животни имат 3 сьставки:
физическо, етерно и астрално тяло.

И на нашето въплъщение, на Днешната Земя, ние постепенно ставаме това, което сме днес: човешки същества, с 4 тела, като най-висшето е т.нар. Аз. Тази наша съставна част ни позволява да се разграничаваме от околния свят, да имаме самосъзнание. Аз е единствената дума, която можем да употребим само по отношение на себе си и не на никой друг. Състоянието на днешното ни съзнание се нарича будно (предметно) съзнание.

И Микеланжело е успял по един свръхсетивен начин да долови различните нюанси на тези наши съставни части и да ги въплъти в образите на четирите фигури.
Казват, че понякога вечер, когато бил сам, фигурата Нощ оживявала и тръгвала с него на тайни разходки...

Тук трябва да се добави, че през нощта Азът и астралното тяло напускат формацията физическо-етерно тяло, затова ние нямаме и (почти никакво) съзнание. Тогава най-активно е етерното ни тяло, затова и фигурата на жената, олицетворяваща това жизнено тяло, е наречена Нощ. А астралното тяло и Азът посещават висшите светове и се зареждат с енергия и сили, които са похарчили през изминалия ден тук, във физическия свят.

При зазоряване (Изгрев) “пътешествениците” се завръщат, ние сънуваме интересни сънища (“астралното съзнание”), които са резултат именно от “наместването” на астралното тяло във физическото. И тогава най-активно е именно астралното тяло, затова фигурата на жената, която го олицетворява, се нарича Зазоряване.

През деня постепенно, кой с помощтта на кафето, кой на упражнения и т.н., ние се “осъзнаваме”, Азът ни се “пробужда” и става доминиращата ни част. И съответната мъжка фигура се нарича именно Ден.

А вечерта Азът се поуморява и най-дейно е физическото ни тяло, а съответната мъжка фигура е наречена Свечеряване.

Според Хрониката Акаша следва, че най-старата ни съставна част и следователно най-съвършенната, “претърпяла” развитие в продължение на цели 4 планетарни въплъщения, е физическото ни тяло. Ако се замислим, наистина ще забележим, по колко съвършен, оптимален начин е устроено нашето тяло, какъв прецизен инструмент, механизъм е то.
Етерното тяло е по-несъвършено, то се развива “само” 3 планетарни периода, но все пак е доста добре устроено: ако разгледаме различните жизнени процеси на растеж, размножаване, храносмилане, дишане и т.н.
На още по-начален етап от развитието си е астралното ни тяло (само 2 периода). И виждаме лесно, колко проблеми имаме с нашата чувствителност, емоционалност, лабилност и т.н.
И накрая, най-младо е тялото, наречено Аз. Може лесно да се види, колко то е несъвършено, още неразвито. Дори в не толкова отдалечени исторически периоди на нашата Зема хората още не са наричали себе си Аз. Някои са казвали, “аз съм потомък на Авраам” и т.н. – те не са имали самосъзнание. Дори сега, ако погледнем малките деца преди 3 годишна възраст, те не казват Аз, а говорят за себе си в 3 л. ед.ч.: Иванчо, Владко и т.н. Това е така, защото Азът на човека се въплъщава около 3-та му година, а по-точно тогава, от когато имаме първия ни спомен. Преди това сякаш има някаква дупка, нищо не си спомняме (поне повечето от нас, а останалите са особени изключения, може би Посветени...).
Много показателно е, че именно фигурата, наречена от МикеланжелоДен, е много слабо оформена, просто е загатната, символизирайки именно най-малката степен на развитие на тази наша съставна част!

Друг интересен факт е този, че две от фигурите са мъжки, а две – женски!
Това намира покритие с изнесените данни, че при жените най-активни са съставките на етерното и астралното тяло, а при мъжете – физическото тяло и Азът!
Затова например, жените са по-чувствителни, по-емоционални, по-жизнени, по-склонни към духовното, а мъжете – по-силни физически и обикновено по-материални, по-сетивни. И една от задачите на жената е да овладее своята лабилност, свръхемоционалност, а на мъжа – своите страсти.

Всичко това е свързано по един дълбок начин и с Кармата! Оказва се, че когато човек се въплъти в един живот като жена, той навлиза по-резервирано във физическото тяло, има по-възвишени интереси и опитности, които са малко дистанцирани от материята. Затова след един такъв живот на тази индивидуалност й е интересно да навлезе по-дълбоко в материята, да я “изучи” по-отблизо. Затова обикновено в следващото си въплъщение тя избира едно мъжко тяло!

И обратно, когато човек е мъж, той навлиза доста дълбоко в материята и има съответните опитности. Обикновено това му “поомръзва” и той има желание и потребност следващия път да се въплъти като жена!

Затова понякога пишат, че Кармата на Жената е Мъжът, а Кармата на Мъжът е Жената!
И според откровенията на Кармата, наистина се наблюдава такова едно редуване, макар и да има изключения, дължащи се на по-дълбоки причини.
Вьзможно е повторение на пола, но най_много до 7 пьти.

Аватар
lutar
Потребител
Потребител
Мнения: 374
Регистриран на: Съб Фев 07, 2004 20:20 pm
Обратна връзка:

Мнение от lutar »

Разбирасе че е било така за повече информация прочети Рудолф Щайнер- Тайната Наука

Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Мнения: 3515
Регистриран на: Съб Май 11, 2002 9:43 am
skype: john.doe.12
Местоположение: Earth
Обратна връзка:

:)

Мнение от admin »

Малко съм скептично настроен към последните два коментара ... не знам защо така. Може би защото виждам колко е огрмомна и необятна вселената и някак си немога да си представя там душата и т.н. в този материален унивърс и каква сила е ги е създала тях и коя сила е създала силата която ги е създала ... до сега не съм намерил смислено обяснение на това...

Аватар
lutar
Потребител
Потребител
Мнения: 374
Регистриран на: Съб Фев 07, 2004 20:20 pm
Обратна връзка:

Мнение от lutar »

Правя специялно включване за админа.
Според физиката материята е енергия както и всичко във вселената. А както знаем има доста видове енергий включително и такива който още не познаваме но който не изменно присъстват сред нас. И сега нека приемем хипотетично че има учени на тази планета който се занимават с изследването на поне една от тези енергий и че тя по скоро се прояваява като информационен поток тъй като се състой предимно от информационни частици. И тази енергия се оказва че е съставна част от всичко на земата а и не само на нея както се оказва в момента. Че тази така наречена информационна енергия е съставната час на вселената и че благодарение на нея ние познаваме както материата така и светлината а всички познати ни явления до сега изледвани от науката. Какво ако не чиста информация е всичко? Структурата на всеки атом на всяка молекула е съставена от информационна решетка която определе свойството и зна4ението на атомите и молекулите дали те ще будат материя или пък магнитна енергия или пук светлина.
Идва обаче въпроса каква е тази информационна енергиа? Ако тя е информация от каде иде до сега на човек му е познат един единствен източник който може да твори информация и това е човешкото съзнание то сътворяжа информационен поток и го истрелва към свързващата го с материата тяло. От своя страна тялото приема този иформационен поток и го превръща или в материя или в явление или в поток информация към друг човек чрез вербалните методи за комуникация (говорене, жестове и др.)
Сега нека си представим че след време съзнанието няма да има нужда да твори чрез тялото си а само без да се възползва от материята. (пример: съзнанието желае чаша с вода и тя се материализира защото то създава поток който формира информационната решетка както на чашата така и на водата.) Да но какво би създало такова нещо като вселената ами сигурно пак някакво съзнание но доста по мощно от нашето и доста по всеобхватно. Но за да може едно съзнание да твори то трябва да се рашири като обхване цялата териториа на действието си. Това ли е съзнанието което наричаме БОГ ? Това ли ни предстои да стенем чрез еволюцията която ни предстой. Незнам със сигурност но знам едно тази информационна енергиа съсществува и човека едва сега се учи да я изполва. И в опита си да я овладе тои научава неша който повечето хора сега наричат окултни или мистични или фантастчни. През хилядолетията е имало хора който са иамли известна способност да контролират да разбират тази енергиа наричали са ги по различен начин. Първо Богове (това са древните богове като Зевс, Один, Юпитер), после били месий (Мохамед, Исус), имало и време когато ги наричали магиосници. Сега е време в което човек не вярва в нито едно то тези същества и съвсем не си дава сметка за тази енергиа която винаги е пресъствала в него на именно отричаики се от нея той се доближил толкова близко до нея. Вече много хора са еволюирало до степен да оправляват частично тази енергия и да я контролират тях наричаме лечители или екстра сенси, но дори тези който не са осъзнали възможностите си да контролират тази енергия всъшност те го правят, защото живеем в ерата на информацията и без нея в този момент нашия живот е практически невъзможен, само че ние просто ние не си даваме сметка за тази ни връска и възможност. ЧОВЕК МОЖЕ ДА ГРАДИ, МОЖЕ И ДА РУШИ ЧРЕЗ ИНФОРМАЦИЯ (ИНФОРМАЦИОННА ЕНЕРГИЯ). Ще погледне ли човека наи сетне по далече от устата си и от гърнето за АКАНЕ ? Като гледам може и да стане, но просто за някой ще е по трудно от колкото за други.

Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Мнения: 3515
Регистриран на: Съб Май 11, 2002 9:43 am
skype: john.doe.12
Местоположение: Earth
Обратна връзка:

Мнение от admin »

Товa ми зувчи смислено, мaкaр че имa нещa по който човек може дa се зaяде и трудно бихa се обяснили.

Аватар
lutar
Потребител
Потребител
Мнения: 374
Регистриран на: Съб Фев 07, 2004 20:20 pm
Обратна връзка:

Мнение от lutar »

Ами ицо заяждай се не мисля че има въпрос на който неможе да се даде отговор. :P

Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Мнения: 3515
Регистриран на: Съб Май 11, 2002 9:43 am
skype: john.doe.12
Местоположение: Earth
Обратна връзка:

Мнение от admin »

Добре :oops:
нека тогава да разширим малко това което ще разглеждаме.
Ако човек съществува на земята от 1.5 милярда години, то бактерийте и микро организмите са били на земята преди 2 милярда години. Нашата планета и слънчевата система (нашия квартал в който живеем) е на 2 милярда години. Но там горе има системи който са много по-стари от нас т.е. живота на тях ще е много по напреднал от нашия и те ще са достигнали до доста по високо стъпало на еволюцията. Следователно това за което говорим те би трябвало вече да са го достигнали, ако пък не са то теорията малко издиша защото дори и след 7 милярда години щом не са го достигнали следователно това може да е величина която да е недостижима и тя да съществува само в терорийте ни, който няма как да бъдът доказани т.е. трябва да вярваме сляпо. Това е въпрос на убеждение вече. Защото по същата логика можем да повярваме в матрицата или да кажем в Библията или в една пройзволна теория която си изберем. Ако пък при тях не действа тази сила следователно ние на планетата земя трябва да сме някакъв инкубатор за Богове ?!? още повече според теорията Ви тя няма как да не действа при тях щом те са живи същества. Това обаче което не ми харесва в тази теория е концентрирането на голяма сила на едно място. Всяко действие си има равно по сила противодействие.
И най на края всичко се свежда до едно, не можем да дадем обяснение на нещо което неразбираме.

Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Мнения: 3515
Регистриран на: Съб Май 11, 2002 9:43 am
skype: john.doe.12
Местоположение: Earth
Обратна връзка:

Мнение от admin »

Какво разбираш под тези понятия ?
ако е чисто физическо то тогава нащата земя никога няма да стане юпитер, поради техните различия.

Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Мнения: 3515
Регистриран на: Съб Май 11, 2002 9:43 am
skype: john.doe.12
Местоположение: Earth
Обратна връзка:

:)

Мнение от admin »

До някъде съм запознат с тази теория, тя се преплита с една друга, обаче тя не обеснява следното: На земята живеят 6 милярда хора т.е. това е константа тя се увеличава, т.е. във всеки един от нас си претежава там душа, астрално не знам си какво и т.н. Интересен е въпроса че щом тази константа се увеличава и то с доста големи темпове следователно нещо трябва да ги създава тези неща който не виждаме ... и тук ми се струва че можем да намесим Бог пре спокойно, защото има създаване на такова високо ниво което човек не познава и обеснява единственно чрез Бог, защото няма как да дадем дефиниця на нещо което ни е неизвестно и винаги ще остане за нас неизвестно освен да го категоризираме по най-малкото общо кратно т.е. да го доближим до материята която познаваме - религията. Общо взето всеки си пише някакви научни фантастики и след като не може да се дадът някакви доказателства то тогава на практика е недоказуемо, което пък от своя страна отърва на хората които са го писали. Всеки вярва в това което си пойска.

Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Мнения: 3515
Регистриран на: Съб Май 11, 2002 9:43 am
skype: john.doe.12
Местоположение: Earth
Обратна връзка:

Мнение от admin »

тази теория я знам, но все си мисля че нещата могат да се обеснят с наука без да се намесват разни сили. Сега обаче трябва да излизам, за това че после като се върна ще помисля малко над това.

Публикувай отговор