Домашна бананова торта
Рецептата:
Продукти:
За блата:
4 яйца
150 гр. захар
100 гр. брашно
1 ванилия
1/4 с. л. бакпулвер
30 гр. разтопено краве масло (ние използвахме пълномаслен маргарин)
За крема:
1 л. прясно мляко
250 гр. захар
125 гр. меко краве масло (пълномаслен маргарин)
7 жълтъка
2 цели яйца
2 ванилии
1 пакетче крем "Оле" на Д-р Йоткер
150 гр. царевично нишесте
5-6 банана
За украса на тортата използвахме сладкарска сметана и банани, поляти с желатин, разтворен във вода и захар.
По желание блатовете могат да се сиропират със захарен сироп.
Домашна бананова торта
- PTS
- Модератор
- Мнения: 799
- Регистриран на: Пет Юли 07, 2006 14:47 pm
- Местоположение: София / Стара Загора
- PTS
- Модератор
- Мнения: 799
- Регистриран на: Пет Юли 07, 2006 14:47 pm
- Местоположение: София / Стара Загора
Re: Домашна бананова торта
За блата: Яйцата и захарта се разбиват на пяна, постепенно се прибавят брашното и останалите продукти за блата и се разбърква добре. Получената смес се пече в 23-25 см. кръгла тава. (Ние използвахме за печене тавата, в която впоследствие сглобихме тортата.)
Остава се да изстине напълно и се срязва напречно на половина, да се образуват 2 блата.
За крема: Отделят се 100 мл. от млякото, в него се разбиват яйцата, нишестето, захарта и двете ванилии.
Разбийте ги много добре, да няма никакви топченца и бучици.
Останалото мляко се загрява и се сваля от котлона (също може и в микровълнова фурна)
С черпак се прибавя по съвсем малко от горещото мляко към яйчената смес и се разбива интензивно, за да не се пресече сместа. Полученият крем се слага на котлона и се вари на слаб огън, като през цялото време се разбърква, докато стане много гъст.
След като стане готов крема, сваля се от котлона и към него се прибавя крема на прах на Д-р Йоткер и се разбърква добре.
След като изстине, се разбива с много мекото краве масло (в нашият случай маргарин).
Бананите се нарязват на едри парчета (например на по 3 части).
За сглобяването на тортата ние използвахме тавичка с падащо дъно, може да се използва също и ринг. На дъното се поставя едната част от блата, върху него се изсипва 1/4 от крема, после се подреждат в кръг нарязаните банани, после пак 1/4 от крема, пак блат и после всичко по същия начин.
Накрая завършваме с крем.
Готовата торта се слага в хладилника и трябва да престои там 12 часа, за да стегне.
Накрая се намазва със сметана и се декорира по желание.
Остава се да изстине напълно и се срязва напречно на половина, да се образуват 2 блата.
За крема: Отделят се 100 мл. от млякото, в него се разбиват яйцата, нишестето, захарта и двете ванилии.
Разбийте ги много добре, да няма никакви топченца и бучици.
Останалото мляко се загрява и се сваля от котлона (също може и в микровълнова фурна)
С черпак се прибавя по съвсем малко от горещото мляко към яйчената смес и се разбива интензивно, за да не се пресече сместа. Полученият крем се слага на котлона и се вари на слаб огън, като през цялото време се разбърква, докато стане много гъст.
След като стане готов крема, сваля се от котлона и към него се прибавя крема на прах на Д-р Йоткер и се разбърква добре.
След като изстине, се разбива с много мекото краве масло (в нашият случай маргарин).
Бананите се нарязват на едри парчета (например на по 3 части).
За сглобяването на тортата ние използвахме тавичка с падащо дъно, може да се използва също и ринг. На дъното се поставя едната част от блата, върху него се изсипва 1/4 от крема, после се подреждат в кръг нарязаните банани, после пак 1/4 от крема, пак блат и после всичко по същия начин.
Накрая завършваме с крем.
Готовата торта се слага в хладилника и трябва да престои там 12 часа, за да стегне.
Накрая се намазва със сметана и се декорира по желание.
-
- Начинаещ
- Мнения: 60
- Регистриран на: Чет Яну 13, 2011 21:06 pm
- Местоположение: Stara Zagora
Re: Домашна бананова торта
Изглежда страхотно браво !
- Vesenceto
- Старо куче медалист
- Мнения: 586
- Регистриран на: Сря Окт 12, 2005 21:20 pm
- Обратна връзка:
Re: Домашна бананова торта
Мммм изглежда адски вкусно! Ще я пробвам!