Terry Pratchett's The Colour of Magic (2008)
Най-накрая! Още откакто излезна Дядо Прас чакаме да обявят, че екранизират друга книга по
Пратчет. И след като за жалост няма да видим Добри Поличби на Гилиам ше се задоволим с екранизция по първата книга за света на диска (всъщност и по втората). Отново същия екип, отново тричасов филм, тоя път с дооооста по-голям бюджет (тва беше единствения недостатък на предната част, по-скоро приличаше на театрална постановка), една огромна несправедливост беше поправена - Смърт най-накрая бива озвучен както си трябва от
Сър Кристофър Лий (баси, искам и аз на 88 да мога да правя такива неща). С една дума - стахотно! Определено стъпка нагоре спрямо Дядо Прас, който както и да го поледнем не беше най-силната книга за Диска.
Всеки фен на
Пратчет трябва да познава историята така че няма да се спирам на нея, който не я знае да гледа филма или да прочете книгата. Екранизацията отново е почти буквална, изтървано е около 3-4 страници най-много, така че тука съм повече от доволен.
Бих искал да обърна внимание на кастинга. Като огромен фен на Пратчет съм се чудил преди ако го екранизират кой би бил най-подходящ за коя роля. Предния път най-големи забележки имах за Ноби, просто не беше той това, ама то пък много трудно да намериш актьор с неговите физически характеристики. Та какво става тука. Двуцветко го играе
Шон Остин, познат ни като Сам от Властелина. Чесно казано никога не съм изпитвал особени симпатии към този герой и общо зето хич не ми пукаше кой го играе, но хобитът се справя повече от приятно. Фланелката му не е толкова смахната колкото беше описана, но четох че това било, щото като снимали на зелен или син фон и световете се обърквали на лентата, така че тука съм ок.
За Ринсуинд обаче не съм съгласен. Цял филм тоя дядка ме дразнеше. Е, накрая се примирих и просто се забавлявах, но това определено не беше той. Ринсуинд не трябва да е толкова стар, колкото изтормозен (е, имаме предвид че това е първата книга за приключенията му, така че не е бил толкова изтормозен по това време, но нищо). Също така го описват че имал доста малко брадичка, нещо, стърчащо на фъндаци и бегло напомнящо брада, тука си беше като метла. Като се замисля кой би се справил перфектно с тая роля и се ми идва на акъл
Стив Бушеми.
Кристофър Лий вече го споменах че просто беше задължителен като Смърт, и явно продуцентите са се вслушали във гласа на феновете. Евалата.
Най-голямата изненада обаче беше Патриция. Заклевам се чудих се кой би го играл най-добре и си мислех за
Джереми Айрънс. След като видях Патриция във филма и си рекох "браво бе, намерили са брата близнах на
Джереми Айрънс". После погледнах в кредитите кой го играе и чак тогава осъзнах че това наистина беше той! Деа, мислим еднакво с тея хора. Супер доволен от този кастинг, тва е човека просто! Доживотен респект имат от мен тея пичове. Освен това лошият е доста поошопарилият се
Тим Къри, да ни е жив и здрав и да ни радва като злодея оше дълги години.
Иначе колкото и голяма продукция да е филмчето все пак си личеше че е ТВ-филм. Мисля че е крайно време Холивуд да спре да си седи на ушите и да се усети че е време да налеят малко пари в нешо подобно. И под подобно имам предвид същич каст и екип най-вече и същата дължина на филма. Естествено това няма да стане никога, ако някога направят високобюджетен филм по
Пратчет сигурно ше е 90 минути и ше има 5 книги в сценария си. Миндили! Са като се замисля по-добре да не барат
Пратчет.
Тва е, филмът е абсолютно задължителен, няма слабо място почти. Препоръчвам със три ръце, ако мога да намеря трета де.
Оценка:8.5/10
Тери Гилиъм се канеше да режисира
Good Omens, но за съжаление проектът беше замразен на ниво препродукция. Все пак в едно интервю с него след като направи
Tideland спомена, че проектът все още не е съвсем мъртъв и че има надежда. Ако има човек, който да може да го направи тоя филм, това определено е той.
Сега искам да обърна внимание на
The Girl Next Door (2007)
Леле колко тъп филм. Надуха ми главата колко реалистичен и болен бил филмът и как тва било се едно някой олд скуул роман на Стивън Кинг. Фак дис шит!
Ако има нещо което мразя то това е d'oh моменти в хорър-филмите. Това са от онзи тип моменти, в които обикновено подскачаш на стола и псуваш усилено феноменалната слабоумност на някой от героите. Е, дами и господа, представям ви сигурно първия филм, в който на практика всички герои са бавноразвиващи се (специално проучване показва че 90% от страдащите от ритардейшън се подвизават в Щатите). Всички се държат абсолютно нелогично и се едно са сами на тая планета. Тва ако беше реално филмът трябваше да свърши за 10 минути. Дори още по-тежко става положението след като разбереш, че филмът е базиран на реална история. Ако има нещо, което да мразя повече от супер малоумнен и нелогичен сюжет, то това без съмнение е супер малоумен и нелогичен сюжет, базиран на реална история, която е наистина толкова малоумна и нелогична. Пресен пример новият филм на Шон Пен (като режисьор това)
Into The Wild, когото също мисля да оплюя подобаващо, в който сичко е по истинска история, в която един глупак отива да живее в пустощта в Аляска и умира от глад. Колко тъп трябва да си да не се сетиш да тръгнеш на някъде като няма храна. И не е като да е нямал време да го направи, пича бил станал 30 кила като го намерили, то тва не се смъква толкова тегло за 1 ден.
Но достатъчно за другия филм, да се върнем на
The Girl Next Door. То тва е всъщност. Всеки с малко акъл щеше да се сети за некви закони за предпазване на децата примерно от child abuse как е на български деа. Не е като тая ламериканска конституция да са я измислили преди 10 години. Ама не, наште са като коне с капаци. Че и видиш ли сичките деца в квартала. А патката дето я измъчваха си го заслужаваше, щом е такава мижетурка и още примерно като лошата майка (1:1 със сестра Рачет от
Полет над Кукувиче Гнездо) не и даваше да яде да не духна от къщата барабар с малката си сестричка. Се щеше да е по-добре от бавно гладуване и психотормоз 24/7.
Още един огромен проблем се сетих, нищо не казаха какво е станало. Ни оживяла ли е накрая тая дето я измъчваха, ония опандизиха ли ги, колко опандизиха, НИЩО. In before не е важно за посланието на филма, важно е. То по тая логика не е важно и как се казват героите, що са ги кръстили тогава. Знам че е дребнаво заяждане, ама тоя филм си го проси. Я най-добре да го тръкна, че да не го причинявам на други хора.
И така! Кур за тоя филм, не ми пука хич дали хорър моментите били болни или що ли. Щом дори бегло не успяха да ме накарат да симпатизирам на тея на които трябваше да симпатизирам, начи поне в моите очи филма не става.
Оценка: 4/10
Я да подпукам и
Into The Wild (2007)
както съм тръгнал. Начи първо филмът е страшно красив. Заснет е толкова красиво, че на моменти направо онемявах. Освен това носи някакъв приключенски дух на пътуване и опознаване на света, който много обичам. И ми беше интересен в по-голямата си част. Докато не стана време да свършва (бтв дълъг е 2.5 часа и се точи като родопска песен). Горе долу половин час преди края нашия остана без храна както си беше в Аляската в един изоставен автобус и, понеже представете си реката придошла, не може да мръдне наникъде. Се едно са му отрязали краката. Да беше тръгнал нагоре се щеше да стигне я до някое разклонение където реката не е толкова голяма, я до мястото откъдето извира, че да си пресече като бял човек. Така и така няма храна, може да намери нещо нагоре. Или да слезне надолу където има повече дивеч и да изчака някъде да спадне нивото на реката. Не! Глупакът ше стои там докъто стане 30 кила две не вижда и е болен от скорбут и какво ли не и не се натрови с некви отровни билки. То пък баси там две билки на кръст да има и той да улучи баш грешните. Още по-тежко е че филма е по реална история. Това е един от онези случаи в които истината е по невероятна от фикцията. И още по-нелепа. Бтв много рейнджъри са казали за истинския Крис Някой-си, че трябва да е бил баси кретена да отиде в тая пустош уж да оцелява пък без карта или познания за оцеляване. Ше речеш ок, може да е искал да живее като първобитен човек. Хубу ама тогава що беше помъкнал пъшкалото и газовата лампа. Просто е бил глупав човек с нелоша идея. Вследствие на това я е реализирал глупаво и сега адски много хора се отправят по неговите стъпки и рейнджърите се нервят че само трябва да спасяват разни леваци, дето хал хабер си нямат как да оцеляват.
Дето беше писал някой "Отиваш в пустошта на Аляска да се тестваш, не да откриваш себе си". Ами не, дразнещо е, че е имал хиляди начини да оцелее, а той е избрал най-тъпия и абсолютно нелогичен. Тука и изгубих връзка с главния герой и ми стана адски смешен.
Малко по-горе споменах че е дълъг филма. Еми дълъг е, маа му, втория диск го превъртах като луд, шот вече ма фана саклета и не се траеше.
Както и да е, аре че се ядосах. Ако някой все пак планира да го гледа го съветвам да спре филма преди последния половин час, така ше запази само добрите спомени от филма.
Оценка: 5/10