Избор на LCD

Имате компот, ама нещо е станало бомбажче вътре ;-)
Котлона прегрява - как да го охладим?
Не ви загрява печката, като и мушнете тавата?
Мотиката се е изкривила от натискане?
Тука всички са адски адекватни и ще ви помогнат по всякакви въпроси, свързани с дълбоката и ранна оран при нивите с надморска височина над 3000 метра :-)
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Мнения: 5796
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 10:33 am
skype: sawo_1337
Местоположение: ./
Обратна връзка:

Re: Избор на LCD

Мнение от sawo »

Объркал си се :)
Принципно квадратните дисплеи определено се произвеждат много по-малко от преди и се считат за западащ стандарт в производството. Освен това логиката ти има един дребен пропуск - "22 16:10 монитор с 1680x1050 точки е по-евтин от "19 5:4 с доста по-малко точки. Как тогава е по-евтин - нали има повече точки? Това са модели от един клас дори от една серия на същия производител не става дума за сравнения на скъпи 5:4 дисплеи с евтини 16:10 такива.
Това с разтягането е изцяло проблем на резолюцията - в магазините навързват всички монитори на един източник обикновено на 4:3 или 5:4 резолюция и всичко се разтяга. Ако се използва нативната резолюция няма и няма как да има причина да се разтяга 100x100 изображение.Специално съм ти снимал с фотоапарат 100x100 изображение показано на 16:10 монитор което може да видиш прикачено към поста.
Повечето сайтове отдавна си имат прилична поддръжка за широкоекранни монитори и тенденцията е все в тази посока. Когато купуваш нещо ново е добре да помислиш за напред, а не само за това което е в момента.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
gogo67
Новак
Новак
Мнения: 15
Регистриран на: Сря Мар 30, 2005 16:00 pm

Re: Избор на LCD

Мнение от gogo67 »

Кой е тоя 22" в 1680, дето е по-евтин от 19" в 1280 при модели от една и съща серия?

А за резолюцията, монитора на брат ми е Aser 19", вързан е самостоятелно на компа му, и нещата също се сплескват. Виждал съм го този ефект и на ноутбуци.

За уеб сайтовете, те винаги ще се правят да изглеждат добре на монитори 4/3 или 5/4. Текстът става лошо читаем, ако редът е много широк. Неслучайно страниците на книгите са по-високи отколкото широки, а колонките на вестниците са доста тесни. А и както споменах по-рано, има съществен брой професионалисти по света, които са с по два монитора на комп, и там широките екрани не виреят. Сайтовете не могат да си позволят да загубят точно тая категория хора.
gogo67
Новак
Новак
Мнения: 15
Регистриран на: Сря Мар 30, 2005 16:00 pm

Re: Избор на LCD

Мнение от gogo67 »

Хвърлете един поглед как дефинира моделите си един стар и реномиран производител - Viewsonic:

http://www.viewsonic.com/products/deskt ... ddisplays/" onclick="window.open(this.href);return false;

Pro Series: For top professional users. Designed for the most discriminating users requiring the highest screen performance and advance ergonomic features. Learn how to set up multi-panel displays.

всичките 3 модела в тази категория са в 4/3 или 5/4.


Graphic Series: Corporate and advanced graphics/gaming users

трите 20" модела са 4/3.


А в останалите серии мониторите са предимно широки. Какво да говорим повече :)
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Мнения: 5796
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 10:33 am
skype: sawo_1337
Местоположение: ./
Обратна връзка:

Re: Избор на LCD

Мнение от sawo »

gogo67 написа:Кой е тоя 22" в 1680, дето е по-евтин от 19" в 1280 при модели от една и съща серия?
Разгледай се по ценовите листи пълно е с такива на която и да е марка която има TN+Film дисплеи примерно.
gogo67 написа: А за резолюцията, монитора на брат ми е Aser 19", вързан е самостоятелно на компа му, и нещата също се сплескват. Виждал съм го този ефект и на ноутбуци.
Тези приказки "ама един приятел..." и "ама казвали са ми че..." сме ги чували вече. Аз ти показах нагледно че няма никакво разтягане когато монитора се използва правилно т.е използва се видео карта която поне поддържа 16:10 резолюции и монитора е на нативната си резолюция.
gogo67 написа: За уеб сайтовете, те винаги ще се правят да изглеждат добре на монитори 4/3 или 5/4. Текстът става лошо читаем, ако редът е много широк.
Това ми звучи като "интернет страниците винаги ще се правят за internet explorer" няма нищо лошо да вярваш, но :) Не съм казвал че от утре спират поддръжката на 5:4 монитори. Просто страниците вече се правят да изглеждат добре на повечето видове монитори, включително и на широкоекранни.
gogo67 написа: Неслучайно страниците на книгите са по-високи отколкото широки, а колонките на вестниците са доста тесни. А и както споменах по-рано, има съществен брой професионалисти по света, които са с по два монитора на комп, и там широките екрани не виреят. Сайтовете не могат да си позволят да загубят точно тая категория хора.
Каква ирония - точно професионалистите използват 5:4 монитори за да направят един голям широкоекранен (както и други форми естествено) :lol: Междо другото при използването на много монитори като един цял дисплей се получават такива смахнати резолюции, че много от страниците се омотават и можем да кажем че тази категория потребители още не е печелена, какво остава за губене.

Така и не разбрах какво искаш да кажеш с доводите си. Някой му трябват 5 монитора за да направи един широкоекранен, или един висок или един квадратен и понеже той бил избрал 5:4 за целта си, дайте и ние да взимаме такива нищо че няма да ги ползваме за нищо такова ама нали ще сме PRO :P
Няма нищо лошо да си имаш мнение, но по-добре не заблуждавай хора които нито имат нужда от 5:4 монитори, нито полза, понеже после някой като каже "ама един приятел ми каза" и върви обяснявай.
gogo67
Новак
Новак
Мнения: 15
Регистриран на: Сря Мар 30, 2005 16:00 pm

Re: Избор на LCD

Мнение от gogo67 »

sawo, сори, но изобщо не си наясно как се ползват 2 или повече монитора едновременно. Това не се прави, за да се разпъне един и същи прозорец върху всичките. И не е голям проблем дори ако отделните монитори са в различна резолюция. При програмистите като мен например единия монитор се ползва за IDE-то (средата с текстовия редактор и компилатора), а другия - за стартиране и дебъгване на разработваното приложение, за хелп страниците и тн. Много е удобно и за формите в среда като Delpi или C++ Builder. При брокерите пък на отделните монитори се вадят по куп прозорчета с различни графики и котировки. Обърни внимание, че на картинката, дето си я дал, широки монитори май няма, освен комбинацията "two panel tall" може би, която не е от най-популярните.

"Това ми звучи като "интернет страниците винаги ще се правят за internet explorer" няма нищо лошо да вярваш"

Не знам защо ти звучи така, на мен пък твоето ми звучи като вяра, че вестниците ще си направят колоните широки, или че страниците на книгите ще си сменят формата от тясна в широка.

"Тези приказки "ама един приятел..." и "ама казвали са ми че..." сме ги чували вече."

Никой не ми го е казвал, гледам го с очите си всеки път, като му ида на гости. Мониторът е модел, който се продава масово в момента. И е в нативна резолюция.
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Мнения: 5796
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 10:33 am
skype: sawo_1337
Местоположение: ./
Обратна връзка:

Re: Избор на LCD

Мнение от sawo »

4 монитора един до друг са си баш широкоекранен вариант(получава се един широкоекранен, а не че са направени от широкоекранни) . Има го на картинката която съм дал.

Най-малкого което правят хората е да четат вестници на монитора си, но ако го направят, могат да виждат двете страници едновременно, както по принцип правим - разгръщаме двете страници една до друга и четем :) Същото важи и за книгите - отваряш си две страници една до друга. Хората няма нужда да правят страниците широки - просто си отваряш по две наведнъж точно както е при истинските вестници и книги ;)

Не знам кой е тоя таен модел с такъв странен дефект, ама ако моя монитор правеше квадратите правоъгълни щях веднага да го занеса на ремонт или да си прегледам очите :D

Много се отклонихме вече от темата - първо пестяха от дисплейно пространство, после пък професионалистите ги ползвали за многомониторни конфигурации, накрая някой си имал кофти монитор. Такива аргументи или не са верни, или не важат за 99% от потребителите на форума а и не само.
gogo67
Новак
Новак
Мнения: 15
Регистриран на: Сря Мар 30, 2005 16:00 pm

Re: Избор на LCD

Мнение от gogo67 »

"4 монитора един до друг са си баш широкоекранен вариант(получава се един широкоекранен, а не че са направени от широкоекранни"

Ами замисли се защо го правят от 4 (при това скъпи) неширокоекранни, вместо да си сложат 2-3 от любимите ти широки екрани. Много ще да са прости тия хора ей. И Виюсоник, кой ги знае защо водят тия монитори Pro, а не широките. И те сигурно нищо не разбират. Аз като потребител от години на система с два монитора (CRT + TFT) ще се присъединя към тази група "неразбиращи" и ще сложа точка на участието си в темата.
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Мнения: 5796
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 10:33 am
skype: sawo_1337
Местоположение: ./
Обратна връзка:

Re: Избор на LCD

Мнение от sawo »

Вече слабо някой го вълнува защо и как, при условие че като за начало никой не е казвал изобщо че ще ползва повече от един монитор и отклонението от темата е по-голямо от на пиян шофьор в остър завой :)
Все пак от всички теории които разви накрая какво излезе ясно - че 5:4 мониторите били добри за мулти-мониторни конфигурации (защо - не става ясно), а това че никой тук не е искал да прави такова нещо е съвсем отделна тема, но въпреки всичко това 5:4 мониторите са по-добри и всички ние трябва да си купим такива :)

Както каза всичко е ясно, явно темата е изчерпана :)
Заключено