И Инкхарт-а и Бедтайм-а бяха много зле (е, първият повече от вторият де) и нямам намерение да ги гледам никога отново през краткия си и незначителен живот.
Knowing (2004)
След доста постния трейлър знаех, че ше очаквам две неща от този филм: първо, новият филм на така любимия на Снайпера Алекс Прояс; второ, поредната мистъри драма, в която Никълъс Кейдж ще спасява света ОТНОВО. Просто мисля че по някое време светът ше рече "аре, стига ми толкова" и ще се дигне нанякъде. Тва всеки филм го спасяват, всеки филм го взривяват. Заеби. Всъщност обаче се оказа, че макар и насила си тръгнах доста доволен от киното.
За незапознатите иде реч за някъв тайнствен списък отпреди петдесет години, който представя датата и жертвите на всяко глобално световно бедствие през съответния период. Сега намирам за крайно забавен факта, че този списък е бил погребан под земята през всичкото това време. Освен това остава въпроса как този всемогъщ къс хартия определя кое бедствие е достойно за списъка, щото ако става дума за боди каунт ако минимума е да речем 50 мисля, че това е направо гавра с бедствия с демидж 49 примерно. Да не говорим, че нашия тръгна да се прави на оня от Утрешен Вестник дето го даваха едно време. Както и да е, идеята е адски тъпа и достойна за филми като
The Ring и
Gothica. За щастие първият ни убеди че доброто представяне може да направи филмчето в адреналиново ролеркоустърче и затва реших да дам шанс на
Knowing, разбира се максимално подготвен да гледам и нещо от сорта на ХалиБери-вата простотия.
Както вече споменах идеята е тъпа и се дъни. Алекс Прояс обаче се е зафанал да я направи максимално интересна и развлекателна, както и на моменти напрегната (гледахме филма 10тина души и на единствената стряскаща сцена един от нас подскочи и останалите му ударихме ебати хилежа) и при все че през цялото време намирах кусури на филма и неща дет да не ми харесват и особено да се убеждавам колко зле всъщност е Ник Кейдж с рибешката си мутра че и синчето му с него.... ммм, а, да, та при все целия негативизъм не можех да не се хвана, че ми е наистина интересно какво ще стане и дали все пак ще имат топките да направят един брутален финал, където
СПОЙЛЕРИ ТУКА ще вземат да изтребят всички по целия свят, както предстазваше списъка на доста ранен стадий
КРАЙ НА СПОЙЛЕРИТЕ, за което ги поздравявам, финала макар и далеч от неочакван си беше адски логичен и много много злобничък. Е, без последните пет минути, аз ако съм на вас може да си тръгна точно като видя комютърната трева да се помахва небрежно. Общо зето стандартна и неизненадваща история, евалата за финала.
Визуалните ефекти
пък късат глави. Отново дължим всичко на господин Прояс, който с брутален монтаж или пък с липса на такъв успява да доближи зверските катастрофи доста опасно близко до титлата Най-Брутална И Гениална Катастрофа Евър, която към настоящият момент принадлежи на верижната катастрофа на магистралата вкючваща гигантски дървени трупи във
Final Destination 2. Та първата катастрофа я има отчасти в трейлъра, тая със самолета, само че тука всичко е в един кът, който продължава 3 минути и включва бруталната експлозия и нашия пич шарещ из останките и горящи хора. Приятен момент с други думи. Втората сме я виждали в
Die Hard 3 в сцената с метрото, но за сметка на това си беше доста бърза и безкомпромисна. Третата е на самия финал и няма да казвам каква беше, само ще спомена, че експлозиите са много приятно анимирани.
Актьорите вече споменах че трябва да умрат, общо взето се получава като при
I, Robot дето сичко му е много яко, ама ако не беше с Уил Смит щеше да е в пъти по добър. Тук само ми направиха впечатление мистериозните типове от кошмарите на детенцето (които впоследствие спират да са толкова мистериозни), за които подозирам че са немци. Просто им отива да играят дърва, не за друго.
И като че ли тва е общо взето. Мисля че на Алекс Прояс или му е необходимо да гръмне главната си звезда, или да заебе тотално всякакъв стандартен сценарий за да направи гениален филм. Този за мен е просто много стандартен и при все много приятния финал не беше нищо особено и незабравимо.
Оценка: 7/10
Watchmen - Tales of the Black Freighter (2009)
"Tales of the Black Freighter: Confusing the hell out of a
new generation of "Watchmen" fans!"
Феновете знаят защо. Нефеновете да са чели.
Добре де,
Tales of the Black Freighter е комикс в комиксът
Watchmen който го четат едно лапи и един дядка, дето накрая на филма ако си спомняте ги дават как ги взривява бомбата. Предполага се че в екстендед къта ще са по-силно засегнати. Та през цялото време се дават откъси от тази история, наситена с толкова кървища и чарволъци, че бих казал, че си е съвсем в реда на нещата да е част от игралния филм.
Става дума за едно моряче (капитан май, не внимавах много) дето го напада тайнствената и демонична Църна Фрегата и му ебе майката на кораба и нашия като по чудо измушва и попада барабар с труповете от своя кораб на безлюден остров. Отчалян и очевидно вдъхновен от наръчника на самоубиеца нашия сяда да прави сал от трупове, зам да предупреди градчето си за инвазията от лошковци и да спаси родата си. По пътя стават много брутализми, нашия съвсем сдава багажа и прекъсва всякакви връзки с централния мозък и тотално превърта. Финалът е иронично забавен, при все че не особено оригинален. Както и да е, в комикса това има за цел главно да забавя действието от основната тупалка и затва не ме кефеше особено и откровено си го прескачах, ама като отделно филмче е много приятно. Да не говорим че е само 25 минути.
А, и разказвач и главен герой е Джерард Бътлър, тоя е някъв изрод просто, ама след 300 ако Зак Шнайдер му каже да играе мравояд, сигурно ше го пита кога почват снимките.
Оценка: 8.5/10
Under The Hood (2009)
Mockumentary за единствените герои от
Watchmen които не бяха зверски развити, първите МinuteMen. Да, онези гейските от снимката от четиридесетте. Или с други думи тва филмче разказва как почва цялата лудница със супергерои в най-добрите традиции на жанра. Отстрани изглежда мега сатирично и общо взето нито за секунда не се взема на сериозно и ако някой се е вързал, тва не говори добре за вас. Та филмчето е много интересно и доста приятно допълва пълнометражния, но не е няква голяма загуба ако не го гледате. Просто за мен е шанс още мално да се потопя в света на алтернативните супер-герои. Пък и Карла Гуджино е haaawt.
Oценка: 8/10
За феновете на
Watchmen тука е ревюто на Кевин Смит, доста интересни работи има.
А
тука има някои доста брейн-демидж-нати продукти.
X-Men Origins: Wolverine (2009)
Мале, колко тъп филм!!!
Чакай, чакай, дай подред. Пъвто, честито на FOX, дето толкова си вееха пишока с
Watchmen и подлагаха крак на Уорнър, най-яката първоаприлска шега евър им направиха. Циганите мизерни, толкова хубави филми преебаха и окълцаха зам да правят пачка, сега искам първият най-силен бокс-офис уийкенд на Май да им се изпърди. Дейба и олигофрените. Мърдок е брат на Хитлер.
Са важната част: Мале, колко тъп филм!!!
Сериите за любимите на народа X-Men-и тестваха вече късмета си, след като три поредни филма измушиха доста приятно и се оказаха доста качествени сай-фай адвенчъри. Да, дори и третия, даже като се замисля, той беше по-фантастичен от предните (но не и по-добър де). Та така, три прекрасни филма, направиха парите и викат "Чакай, ше почнеме спин-офи, че сикуъли с едни и същи мутри ше земат да искат много хонорари". И се пръква туй.
Първоначално си помислих че е лоша шега, после Хю Джакман спомена за него и викам, че може и да стане, после дадоха шанс на пекан режисьор и съвсем се надъхах. И накрая пуснаха трейлъра, който определено си беше приличен и от него лъхаше на яко тупалки, свежи лафчета и най-вече на нов
X-Men. И после се появи уъркпринта.
Сега знам, че от FOX се кълнат в баща и майка, че това не е актуална версия на филма, и че са правили решотове и че има йефекти да се слагат, и че и още 15тина минути ше има и че музиката няма да е тая от Гладиатор и Трансформерите. От опита ми с уъркпринтове мога да кажа, разликата с тва няма да е нищо фрапиращо, а единствено козметична, ше подобри визията, ше вкара някоя и друга експлозия, но не може да затрие 105 минути безумия. Просто каквото и да се добави, това което го има няма де да се дяне. Като едно нищо може да се окаже, че не сме видели най-големите безумия досега, кой ги знае мишоците.
Впечатленията ми от незавършения вариант: Много стандартно. Историята е точно това, което си представяте ако сте гледали трейлъра. Хронологията горе долу същата. Предполагаемо най-бруталната сцена и на практика причината този филм да съществува, а именно втъкването на адамантия в скелета на нашто, беше сто пъти по-ефектно и надъхващо направена във
X2, че даже и като бонус беше с вкус. Гамбит голяма реклама му фърлиха в тея трейлъри, ама като гледате филма внимавайте да не мигате много, че да не го изпуснете. Ефтини номера като вкарването на Циклопа (гласуван в IGN за най-якия X-Man евър (и злостно отстранен в третия филм (тва най-големият им фейл (но пък бодикаунта беше добър)))) и проф. Х накрая можеше да минем и без тях. Иначе мисля че освен Саблезъба можеше да вкарат и някои и друг мутант за повече от 3 минути екранно време, сериозно. Нашия през две минути си изкарваше и прибираше ноктите, се едно си няма пишка да си играе с нея. Сега като се замисля обаче, може би тва не е много добра идея, недай си боже я клъцне без да ще. Кво друго, мм актьорската игра беше като на Телетъбис общо взето, и тъй като го знам Хю Джакмана че може да играе от
The Prestige мога да обвиня режисьора за това и евнтуално Бог, но той май е свикнал вечено да си го отнася.
Най-вероятно обаче ще го гледам още веднъж на рипче когато излезе, че ми е интересно как ще изглежда всичко завършено и доколко са казвали истината от FOX а не са правили само демидж контрол. С други думи ако толкова ви се гледа по-скоро този филм, тва е перфектния формат, иначе си чакайте рипчето и запомнете да НЕ ходите на кино да го гледате, че ония са пеераси. Но пък гледайте
Оценка: 3/10