МВР - Стара Загора Информационен бюлетин 342 от 08.12.2009

Форум за ежедневни новини от Стара Загора.
Публикувай отговор
gild
Потребител
Потребител
Мнения: 125
Регистриран на: Пет Ное 14, 2008 10:42 am

МВР - Стара Загора Информационен бюлетин 342 от 08.12.2009

Мнение от gild »

Информационен бюлетин 342

През изминалото денонощие на територията, обслужвана от ОДМВР – Стара Загора е са регистрирани четирии кражби и един пътен инцидент. Заловен е извършител на множество престъпления. Един мъж е настанен в Заведението за отрезвяване.

В РПУ – Стара Загора е задържан извършител на серия кражби от частни домове


Първата от кражбите е заявена в РПУ – Стара Загора на 02.10.2009 г. При извършения оглед е установено, че неизвестно лице е проникнало през прозорец на остъклена тераса в частен дом на ул.“Св. Княз Борис І” и извършило кражба на видеокамера “JVC”. На 14.10.2009 г. в РПУ – Стара Загора е получен сигнал, че за времето от 1.00 часа до 8.30 часа на същата дата от частен дом на ул. “Цар Иван Шишман” са откраднати 100 лева, мобилен телефон и ключове за лек автомобил. Два преносими компютъра, златни и сребърни накити, мобилен телефон и 300 лв. са отнети три дни по-късно от апартамент на ул. “Братя Жекови”. Отново в нощните часове на 24.10.2009 г. е извършена кражба на цифров фотоапарат, три мобилни телефона, лични документи и неустановено количество златни и сребърни накити от жилище на ул. “Г. Кюмюрев”. Следващата кражба е заявена на 15.11.2009 г., когато от апартамент на ул. “Илия Куртев са отнети преносим компютър, банкови карти и 800 лв.

При проведените комплексни оперативно-издирвателни мероприятия, криминалистите от РПУ – Стара Загора са установили, че деянията са извършени от Б.И. (34) от Бургас – многократно задържан и осъждан на лишаване от свобода за престъпления от общ характер. Престъпната си дейност на територията, обслужвана от РПУ – Стара Загора е започнал дни след като е бил освободен условно-предсрочно от Затвора – Варна в края на м. септември 2009 г. Кражбите е извършвал в периода от полунощ до разсъмване, като е прониквал в жилища на ниските етажи през незатворени прозорци и врати на тераси, докато собствениците са спели.

На 02.12.2009 г. Б.И. е обявен за общодържавно издирване от РПУ – Стара Загора и на 05.12.2009 г. е задържан в Хасково. На 07.12.2009 г. е конвоиран в РПУ – Стара Загора, където е задържан за 24 часа и му е повдигнато обвинение по чл. 196, ал. 1, т2, във вр. с чл. 195, ал.1, т.4 от НК. В хода на разследването е установено, че през нощта на 27.10.2009 г. Б.А., отново през терасата, проникнал в апартамент на първия етаж в жилищен блок в кв.”Три чучура – север”. От жилището откраднал 200 лева, два мобилни телефона документи за самоличност, както и връзка с ключове за лек автомобил “Ситроен Берлинго”. Веднага след това отнел и паркирания пред блока автомобил, а впоследствие го изоставил в с. Лозен, общ. Стралджа. Установено е, че Б.И. е автор на още едно противозаконно отнемане на МПС - на 13/14.10.2009 г. той отнел паркиран на ул. “Цар Иван Шишман” лек автомобил “Мицубиши Лансер”. Три дни по-късно колата е намерена в гр. Сливен.

На 08.12.2009 г. с постановление на РП – Стара Загора на Б.И. е взета мярка – задържане за 72 часа. Работата по документиране на цялостната му престъпна дейност продължава.



27 компютърни конфигурации с нелицензиран софтуер са иззети от старозагорска фирма

На 07.12.2009 г. в Стара Загора е проведена специализирана полицейска операция с участието на служители от икономическа и охранителна полиция при ОД МВР и представители на “Арсис консултинг” за установяване използването на нелицензиран софтуер. При проверка в акционерно дружество в индустриалната зона на Стара Загора е установено, че фирмата използва в дейността си копия на компютърни програми, собственост на Майкрософт, за които не са представени документи, удостоверяващи законосъобразното им придобиване и използване. Ръководителите на дружеството са предали доброволно 27 компютърни конфигурации с инсталиран нелегален софтуер. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.172а от НК. (следват снимки)



Други


На 07.12.2009 г. около 12,00 ч в РПУ – Чирпан е получен сигнал от гражданин, че лица, придвижващи се с автомобил с румънска регистрация се опитали да го измамят при продажба на два пръстена от жълт метал, които му представили за златни. При проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия служители на полицейското управление са извършили проверка на спрян в аварийната лента на автомагистрала “Тракия” лек автомобил “Мерцедес”, в който пътували трима румънски граждани. В хода на проверката служителите установили, че в облегалките на предните седалки са укрити ланец, седем медальона и 62 пръстена от неблагороден жълт метал. Придвижващите се с автомобила румънци заявили, вещите са собственост на една от пътничките - С.К., която ги е закупила, с намерението да ги продава в Солун. Вещите са предадени доброволно от С.К. Работата по изясняване на случая продължава.



Пътно транспортни произшествия

На 07.12.2009 г. около 17.20 ч по околовръстен път на Стара Загора в посока юг се е движел лек автомобил “ВАЗ 21213”, собственост на ОД МВР – Стара Загора, управляван от М.Т. (39) – служител на ОД МВР. На кръстовището с пътя за с.Хрищени, общ. Стара Загора служебният автомобил е ударен в задната лява част от неустановено МПС, което не спряло на знак Б-2(стоп) и след сблъсъка напуснало местопроизшествието. В резултат на удара, “ВАЗ"-ът навлязъл в лентата за насрещно движение и се блъснал в стойката за резервната гума на движещия се срещу него товарен автомобил “МАН”, след това се завъртял и се ударил и в задния ляв калник на камиона. При инцидента, водачът на служебния автомобил е получил комоцио и разкъсно-контузни рани по главата и е настанен е за лечение в МБАЛ – Стара Загора, без опасност за живота. При проведените бързи оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че напусналият местопроизшествието автомобил е “Пежо 405”, собственост и ползван от Д. Б. (26) от Стара Загора. При извършената проверка, техническото средство е отчело наличие на алкохол в издишания от Д.Б. въздух с концентрация – 2,41 промила. Не установено наличие на алкохол при тестване на водачите на служебния и товарния автомобил. На всички участници в инцидента са взети кръвни проби за химически анали. По случая работи РПУ – Стара Загора.



Кражби

На 07.12.2009 г. за времето от 8.00 до 12.00 ч неизвестно лице, чрез взломяване на входната врата, проникнало в частен дом в с.Дълбоки, общ. Стара Загора и извършило кражба на ел. проводници, два спирателни крана и лозарска пръскачка. Отнетите вещи са открити изоставени в двора на къщата. По случая работи РПУ – Стара Загора.

На 07.12.2009 г. за времето от 8.30 до 17.00 ч в Стара Загора неизвестно лице, чрез подбран или подправен ключ, проникнало в частен дом на ул. “Ген. Ст. Тошев” и извършило кражба на 800 евро, 700 лв. и около 10 грама златни накити. По случая работи РПУ – Стара Загора.

На 07.12.2009 г. в РПУ – Стара Загора е получено съобщение, че за времето от 02.12 до 07.12.209 г. неизвестно лице е извършило противозаконно
отнемане на лек автомобил “Фолксваген Пасат”. Автомобилът е бил паркиран на ул. “Хр. Ботев”. По случая работи РПУ – Стара Загора.

На 07.12.2009 г. около 10.45 ч. в РПУ – Казанлък е получено съобщение, че неизвестно лице, чрез взломяване на предното ляво стъкло, проникнало в лек автомобил “Фиат Пунто” и извършило кражба на автокомпактдиск “Сони”. Автомобилът е бил паркиран в комплекс “Изток”. По случая е образувано досъдебно производство.



08.12.2009 г.
Публикувай отговор