Автомобилите ще са целодневно с включени фарове
- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
Re: Автомобилите ще са целодневно с включени фарове
Ако наистина искат да помогнат, нека да въведат цялостен пакет от смислени мерки, а не да чопнат от тук и от там.
И трябва да се действа радикално, а не каквото е най-лесно. Веднага давам пример. Спират се ВСЯКАКВИ профилактични проверки. В цивилизования свят рядко има такъв филм полицая просто да реши да те спре - ей така за кеф. Пускат всички патрулки в движение ПОСТОЯННО. Неправилно изпреварване? Хоп, бурканите, спират те, глоба. Минаване на червено? Бурканите, глоба. Неспиране на СТОП? Глоба. При нарушение винаги може да се проверят документите, такива виждам всеки ден и се питам КЪДЕ са полицаите в този момент и се сещам - ами чакат се на хранилките и ме спират по 3 пъти на вечер за "рутинна" проверка. Така бай-х*й постоянно кара като селтак и си прави нарушенията, а мен ме спират по 3-4 пъти на вечер, само защото работя на смени и се прибирам обикновено късно когато няма кой друг да спират.
Прибирам се днес от работа - по Царя преди БКП-то спрял си г-н от село съм и съм за малко автомобила по средата на дясната лента и така двулентовия път преди светофара става еднолентов с опция за задръстване, защото тролейбуса с клизми трябва да минава отляво, както и всички които са имали нещастния късмет да се пристроят зад него. На 20 метра след това, вече на спирката на БКП пак по посока железник същата ситуация - буса си спрял отдясно по средата и автобуса трябва да хвърля боб дали някой ще го пусне отляво в следващите 10 минути. Това са 2 елементарни примера как една действаща полицейска кола щеше да забърза МНОГО трафика, да намали вероятността за инцидент и още един куп проблеми породени от двама малоумници които дори не могат да паркират, ние говорим за преценка на скорост, виждане на автомобили и т.н. Същото важи за извънградските пътища, даже още повече. Ето така се решават проблемите с манталитета, а не с фарове.
И трябва да се действа радикално, а не каквото е най-лесно. Веднага давам пример. Спират се ВСЯКАКВИ профилактични проверки. В цивилизования свят рядко има такъв филм полицая просто да реши да те спре - ей така за кеф. Пускат всички патрулки в движение ПОСТОЯННО. Неправилно изпреварване? Хоп, бурканите, спират те, глоба. Минаване на червено? Бурканите, глоба. Неспиране на СТОП? Глоба. При нарушение винаги може да се проверят документите, такива виждам всеки ден и се питам КЪДЕ са полицаите в този момент и се сещам - ами чакат се на хранилките и ме спират по 3 пъти на вечер за "рутинна" проверка. Така бай-х*й постоянно кара като селтак и си прави нарушенията, а мен ме спират по 3-4 пъти на вечер, само защото работя на смени и се прибирам обикновено късно когато няма кой друг да спират.
Прибирам се днес от работа - по Царя преди БКП-то спрял си г-н от село съм и съм за малко автомобила по средата на дясната лента и така двулентовия път преди светофара става еднолентов с опция за задръстване, защото тролейбуса с клизми трябва да минава отляво, както и всички които са имали нещастния късмет да се пристроят зад него. На 20 метра след това, вече на спирката на БКП пак по посока железник същата ситуация - буса си спрял отдясно по средата и автобуса трябва да хвърля боб дали някой ще го пусне отляво в следващите 10 минути. Това са 2 елементарни примера как една действаща полицейска кола щеше да забърза МНОГО трафика, да намали вероятността за инцидент и още един куп проблеми породени от двама малоумници които дори не могат да паркират, ние говорим за преценка на скорост, виждане на автомобили и т.н. Същото важи за извънградските пътища, даже още повече. Ето така се решават проблемите с манталитета, а не с фарове.
- realprofesora
- Старо куче медалист
Саше ,в задръстването човек няма да умре , но ако не забележиш колата навреме с голяма скорост, може доста да починат на място.
Между другото 3 коли до Иван Вазов на кръстовището Гурко и Ст Караджа се бяха яко мелнали.Имаше една Алфа, Опел и нещо като сузуки суифт.Алфата явно е бил рацера щото беше спрял в детската градина в оградата, може да беше и леко дрогиран и без книжка ,така поне чух..Единия стоп беше отвян.
http://upload-pictures.info/share-2101_500D60E1.html
Между другото 3 коли до Иван Вазов на кръстовището Гурко и Ст Караджа се бяха яко мелнали.Имаше една Алфа, Опел и нещо като сузуки суифт.Алфата явно е бил рацера щото беше спрял в детската градина в оградата, може да беше и леко дрогиран и без книжка ,така поне чух..Единия стоп беше отвян.
http://upload-pictures.info/share-2101_500D60E1.html
Popopopopo
- nasenceto
- келеш
Напълно подкрепям всичко казано от теб, особено за патрулите в движение. Това обаче не пречи и на това изискване за фаровете да е валидно.sawo написа:Ако наистина искат да помогнат, нека да въведат цялостен пакет от смислени мерки, а не да чопнат от тук и от там.
Е тва са си 300 милиона. Просто не мога да го повярвам. Звучи ми абсурдно! Та дори в момента 50% от превозните средства са на фарове. Откъде биха изскочили 300 000 000 лв ?!?!. Относно Австрия, искам някакъв линк с повече инфо. Звучи ми нередовно.Da Edd написа:В следствие на закона се очаква бюджетните приходи да нараснат с над 0,3 млрд лв годишно само отчитайки увеличеното потребление на горива. БЕЗ да включваме ДДС-то на всички крушки, акумулатори и услуги по ремонт на алтернатори.
Ако парите се използват правилно за осигурянето на сигурността по пътя (смяна на табели, поставяне на нова маркировка, светлоотразителни колчета по първо- и второкласните пътища), съм напълно съгласен законът да остане. Сами се сетете дали това ще стане, при положение, че дори приходите от винетките не ги ползват по предназначение
@Насе, както вече писах по-горе, в Австрия са отменили закона в следствие на увеличение на ПТП-тата. На по-умни ли трябва да се правим от тях?
- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
Не казвам, че пречи, а само, че ако искат наистина да помогнат, трябва да се започне от фундаменталните пропуски в начина на работа в КАТ, след това ако този закон се приеме да е в пакет с един куп други промени които трябва да се направят в законодателството. Това е все едно къщата ти да гори, а ти да идеш да сменяш дюшемето в мазето, защото било най-лесно и искало най-малко работа...nasenceto написа:Напълно подкрепям всичко казано от теб, особено за патрулите в движение. Това обаче не пречи и на това изискване за фаровете да е валидно.
- Matrix_man
- Потребител
- Обратна връзка:
В движение ама... "друг път"... като нямат лимит от гориво, могат да седят на "храниликите" и да си щракат като папараци снимки и да си трупат "дивиденти" - "вижте колко нарушители изловихме"... Преди време, когато ми откраднаха CD-то в Казанлък и се обадих да дойдат полицаите и ми се размрънкаха, че имали само 2 литра лимит за бензина през нощта, а моята кола им била 11-тата и какво щели да правят като са в преразход... Та... само колелета за тях, хем да отслабнат, хем гориво да пестят... Пък аз мога да и "врътна далаверата" с професора за DLR-asawo написа: ...... Пускат всички патрулки в движение ПОСТОЯННО. Неправилно изпреварване? Хоп, бурканите, спират те, глоба. Минаване на червено? Бурканите, глоба. Неспиране на СТОП? Глоба. При нарушение винаги може да се проверят документите, такива виждам всеки ден и се питам КЪДЕ са полицаите в този момент и се сещам - ами чакат се на хранилките и ме спират по 3 пъти на вечер за "рутинна" проверка......

Athlon64 3400+,Asus K8N,Sapphire X1950GT,1256MB Kingston DDR400,160GB Seagate,Nec DVD-RW3520A,BlueStorm450W,Active coll AC4G-D,17" LCD Sceptre-X7 Naga II,Chronos Video Shuttle II,M$ Wireless Desktop Elite Keyboard,M$ Wireless IntelliMouse Explorer2.0
- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
Знам че имат лимит, но естествено ще се увеличи, сега скоро даже също са им го увеличили доколкото разбрах.
- Da Edd
- Старо куче медалист
- Обратна връзка:
По-малко е, леко се изхвърлих първия път, защото не гледах статистиката. Годишното потребление на горива (дизел и бензин) в България се равнява на 3,7 млн тона. Разходът при целодневно шофиране с фарове се вдига с 2%, т.е. годишно се нуждаем от 74 000 000 литра допълнително. При средна цена 2,65 лв/литър в държавата годишно ще влизат 106 000 000 лв (53% акциз и ДДС). В това не се включва пропан-бутанът.nasenceto написа: Е тва са си 300 милиона. Просто не мога да го повярвам. Звучи ми абсурдно! Та дори в момента 50% от превозните средства са на фарове. Откъде биха изскочили 300 000 000 лв ?!?!. Относно Австрия, искам някакъв линк с повече инфо. Звучи ми нередовно.
За Австрия мога да ти предложа инфо само на немски - http://de.wikipedia.org/wiki/Tagfahrlic ... en_Staaten
-
- Потребител
И на фона на това, че 2 процента на 10л. са ти 200мл. какво излиза? 20 стотинки повече на 100км. Абе хора, защо изтъквате такива ГЛУПАВИ причини за против
Тя една баничка е левче вече, като изядеш една баничка все едно си карал 500км на фарове 

- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
Добре де габаритите не минаваха ли за дневни светлини? По спомен в закона пишеше дневни или къси светлини, или сега ще ни карат всички DRL да слагаме?
- nasenceto
- келеш
На габарити е забранено да се кара. Представи си габарити в мъгла.
2% също е абсурд. За 0,2% мога да се съглася. Съвсем на око и аз ги изкарвам там някъде. Ако процентите са 2, то това означава, че ако надуя климатика, мизиката и си пусна халогените, то колата трябва да спре. Все пак всяко едно от тях е по голям консуматор.
2% също е абсурд. За 0,2% мога да се съглася. Съвсем на око и аз ги изкарвам там някъде. Ако процентите са 2, то това означава, че ако надуя климатика, мизиката и си пусна халогените, то колата трябва да спре. Все пак всяко едно от тях е по голям консуматор.
- Bul-Dog
- Старо куче медалист
Имам предложение, ама не знам как ще се възприеме: пешеходците при пресичане да носят запален фенер в ръка!
Целогодишно!

http://www.kingsimeon.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Da Edd
- Старо куче медалист
- Обратна връзка:
Нека направим оценка на преразхода на една средна бензинова кола.nasenceto написа:2% също е абсурд. За 0,2% мога да се съглася. Съвсем на око и аз ги изкарвам там някъде. Ако процентите са 2, то това означава, че ако надуя климатика, мизиката и си пусна халогените, то колата трябва да спре. Все пак всяко едно от тях е по голям консуматор.
* Разход: 6 литра на 100 километра
* КПД на двигателя: 25%
* КПД на алтернатора: 50%
* Калоричност на бензина: 42,7 MJ/kg
* Плътност на бензина: 750 kg/m3
* Консумация при включени къси светлини:
200 W (2x55 W къси, 2x15 W габарити, 2x10 W осветление на номера, 40 W разни осветления в салона)
За улеснение ще търсим консумацията за 1 час, т.е. нужни са ни 200 Wh. Знаем че 1 Wh = 3600 J, значи 200х3600 = 720 kJ. За да произведе тази енергия, алтернаторът трябва да черпи два пъти повече енергия от двигателя понеже има КПД 50%, следователно ни трябват 1,44 MJ от двигателя. Но той пък има КПД 25% и трябва да почерпи 4 пъти повече енергия под формата на гориво, следователно са му нужни 5,76 MJ. Тази енергия се съдържа в 135 грама бензин, което е 180 ml като обем.
Ние искаме да видим какво представляват тези 180 ml за пробег от 100 км. Ако автомобилът сe движи със средна скорост 50 km/h, му трябват 2 часа за да измине 100 км, следователно ще консумира 360 ml бензин за светнатите светлини, което е 6% повече от разхода 6 литра на 100 км.
При различни скорости и характеристики на автомобила разходът може да е от 3% до 8% в повече. При малка кола с разход 4 л/100, скорост 50 km/h и пробег 2 часа преразхода става даже 9%.
http://dadrl.hit.bg
- nasenceto
- келеш
В резюме - кола с DRL +1%; Камиони и тем подобни (които са главните гориво-потрбители) 0,4%. Тея бакалски сметки за 9% куцат.
Извадката е от оня документ, дето го цитирам за не знам кой път и никой не си направи труда да прехвърли. В приложение 1 има и парични еквиваленти, като общия разход за Ираландия е малко над 12,4 М паунда. Представям си колко ще е за БГ.
Като ще си говорим за пари - ето колко им излизат на ирландците инцидентите, които биха били предотвратени от използването на DRL. Предполагам включват разходи за медицински грижи, инвалидни и вдовишки пенсии, застраховки, пропуснати ползи и т.н.
Последно промяна от nasenceto на Вто Юли 24, 2012 19:00 pm, променено общо 3 пъти.
- nasenceto
- келеш
А, недей, че ще изпаднем в дълбок спор за цвета и неговата символикаBul-Dog написа:Имам предложение, ама не знам как ще се възприеме: пешеходците при пресичане да носят запален фенер в ръка!Целогодишно!

Sawo казва, че е по - добре да бъде цял пакет от мерки, ама като гледам как се опъваме на един единствен закон и чак протести на Орлов мост ща правят, представям си какво негодуване и митнигни ще има...
- Da Edd
- Старо куче медалист
- Обратна връзка:
А колко от камионите и колите в България имат "Dedicated DRL"?
Според статистиката, която си посочил, в Ирландия има 550 000 леки автомобила. В България са мааалко повече. А идеята ми беше ясна - дали ще влизат 50 млн или 100 млн годишно в държавата, няма значение, важното е, че няма да се ползват по предназначение. Най-малкото, защото повечето хора не разбират ефекта на закона върху фиска.
Главният ми аргумент, а и този на sawo, е защо въвеждаме мерки със спорен ефект. Така и не ми обясни австрииците защо са такива балъци и ту въвеждат, ту отменят този закон
Според статистиката, която си посочил, в Ирландия има 550 000 леки автомобила. В България са мааалко повече. А идеята ми беше ясна - дали ще влизат 50 млн или 100 млн годишно в държавата, няма значение, важното е, че няма да се ползват по предназначение. Най-малкото, защото повечето хора не разбират ефекта на закона върху фиска.
Главният ми аргумент, а и този на sawo, е защо въвеждаме мерки със спорен ефект. Така и не ми обясни австрииците защо са такива балъци и ту въвеждат, ту отменят този закон