Наглост ?

Всичко свързано с град Стара Загора.
Публикувай отговор
Аватар
bsbs
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Re: Наглост ?

Мнение от bsbs »

System_error написа:
Null написа:
System_error написа: Ако желаеш, мога да почна да изброявам, ама факта, че не си в тоя бранш ми казва, че няма да си ги чувал и ще е безпредметно.
Давай ги ?
Няма смисъл... казах вече.
Нещо ми намирисва на амфетамини и дрога :wink: ,но отново са множко за Казанс сити :crazyeye: Какви са и тези фирми....нъл фалираха при ББ :mafia:
Изображение
Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо и теб те питат;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп!
Аватар
JO_MASTERA89
Потребител
Потребител

Мнение от JO_MASTERA89 »

Интересна тема , първата и последната страница нямат нищо общо. Така като ги споменавате я си кажете направо кои са тези фирми предлагащи 1500лв първоначална заплата. Предполагам си човек с опит в сферата ,в която работиш (сподели я , ако не е тайна) и за това са ти ги предложили. Аз в момента завършвам магистратура Електроника в ТУ Пловдив. Там съм кандидатствал на няколко места през последната година и половина и на всички максимума , който са ми предлагали е 800лв стартова заплата. Като имам колеги , които работят и за по 650лв , което според мен е смешно при положение , че хора без образование съвсем спокойно си ги вземат тези пари.
Аватар
System_error
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от System_error »

Машинен инженер съм. Фирмата се казва WATO и е дъщерна на Индустриал партс. Поста който ми предлагаха обаче не беше точно по специалността ми, а трябваше да се занимавам с кооперирането и организацията на производството, което им е пръснато само по подизпълнители, но основно в Китай, Полша и Турция и първата година докато си наредя нещата, шях да се очупя от път. За тва и се отказах. Мисля, че все още търсят човек.

Иначе се занимавам с метални конструкции и всичко що се заварява или рисува тримерно, или разкроява за CNC рязане и все...разни от сорта... Отскоро и с форми за ротационно леене на пластамси, на бетонни елементи и т.н. пък си поработвам понякога на хонорар за предишни фирми за които съм работил, или нови такива...

Oтносно фирмите... Имам приятел, който работи в Гуала клужърс като системен администратор. Взима над 1200 кинта и го карат всеки ден до и от Стара Загора, а не е завършил това (вишист е, но с друга специалност). До колкот разбирам от него, конструкторите им взимат добри заплати. Чувах също добри неща и за фирмите им занимаващи се със хидравлика, със телферни устройства, с гуми и т.н. В Арсенал дават ниски заплати, но и нивото им било изключително ниско. Знам го от двама бивши колеги. Единия преди време е бил шеф на конструктивен отдел там, а сме бачкали много време заедно ( и сме си все още първи приятели). С другия също сме бачкали за малко заедно, ама като го знам колко е зле, а там го водили за капацитет... си представям драмата...

Твърденията ми за нивото за заплащане са подкрепени с примери, така че не е като да не знам какво говоря....
Проблема е, че в общи линии избора се свежда или до по-високо заплащане, но малка сигурност (както съм аз в момента и всеки следващ месец се чудя ще взема ли запалта или не и ми се е случвало с една заплата да се мъча да карам и по 3 месеца), или до ниско заплащане, но сигурност в получаването му.

Ако някой колега си търси работа в Хранинвест - да знаем че май постоянно тръсят кадри, поради голямото текучество. Парите са малко, но са идеални за изграждане на птървоначални трудови навици. Все пак аз почнах за 160 лв в Металик преди 10-на години и след 3 месеца вече ме бяха дръпнали другаде със стремглаво растяща заплата...
Извода е, че работа има, стига да знаеш какво точно искаш да правиш. Почваш на малко пари и ако ставаш - почваш да си търсиш своето, ако не - просто пробваш в друга сфера....

Сега малко по предишната тема - много от моите колеги от Варненския технически решиха да си останат там. В общи линии масова тенденция. И какво се получава - препълнен пазар на труда от млади инженерчета, решили като за начало да търсят стаж и чак после растеж на заплащането. Наемат ги във фирмите и докато се окопитят, взели че минали година-две. Или ги задържат с малко увеличение на заплатата или взимат нови хора, тъй като наплива е огромен. Има и добре платени позиции, но са рядкост, както навсякъде...Това важи за всички градове с няколко ВУЗ-а като София, Пловдив и Варна... Това е и една от причините за по-ниското заплащане там на масата от хората. Друга е трудовата миграция от запустяващите околни райони. При нас тази миграция е много слаоби изразена, тъй като предприятияра са пръснат из област - Тецове (Раднвео, Гълъбово), Стара Загора, Казанлък и т.н. а при нас е развито и земеделието (брат ми е в тоя бранш и знам какви евросредства минават през тяхната фирма. Определено тва е бъдещето на икономиката ни според мен, а не индустриализацията). Липсата на тая концентрация не натоварва толкова много безработицата и ето от тук идва и статистиката, която всички толкова оспорват.
Аватар
JO_MASTERA89
Потребител
Потребител

Мнение от JO_MASTERA89 »

Благодаря за отговора , хубаво е да се говорят такива неща из форума, за да си помагаме взаимно. Много си прав за експлоатацията на фирмите към студентите. Тъй като за нас няма много варианти или почваме на по-занижени пари , за да трупаме стаж или хващаме къра. В момента отново ще си търся работа и горе долу имам наблюдения в моята сфера как стоят нещата , така че , ако някой се интересува ще помагам.
Null
Потребител
Потребител

Мнение от Null »

System_error , това със заплатите е хубаво но колко са тези хора в един Казанлък или СЗ ? 10-20 - 5 000 човека, или тези 10 инженера оправят статистиката на града и областта сигурно :cute: От написаното излиза, че едва ли не всеки инженер взема тези пари и положението е цветущо, а ти си го постигнал за 10 години труд, стартова 100+ лева и т.н. Но всъщност както сам се изрази:
System_error написа: Проблема е, че в общи линии избора се свежда или до по-високо заплащане, но малка сигурност (както съм аз в момента и всеки следващ месец се чудя ще взема ли запалта или не и ми се е случвало с една заплата да се мъча да карам и по 3 месеца), или до ниско заплащане, но сигурност в получаването му.
какво излиза - едно и също: 3 месеца по 600 лева заплата, или веднъж 1500 и после 2-3 месеца без заплата и се чудиш ще вземеш ли следваща. Както и да го въртиш средно едно и също. Тези фирми ги знам - „голяма фирма - бедно положение“ Другото не ми се коментира, но пак стигаме до 'конструкции, рязане и заварки, енергетика' Другите индустриални сектори (IT, текстилна, туризъм, химическа и т.н.) са много по-зле от Сф или Варна. Имам приятели IT специалисти които останаха във Варна и са доста по-добре от СЗ, а тези в Казанлък отдавна са избягали в чужбина или в София. Или както беше казал някой 'статистиката е правилен сбор на грешни числа' :wink:
abc
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от abc »

Текстилната индустрия в София и Варна хич не е развита даже, а и няма нужда.
Много трудно България може се конкурира с Турция, Бангладеш и Китай.
В България голям дял текстилната промишленост има в някои от най-бедните градове, като Русе и Кърджали, например.
Туризъм = нискоквалифициран обслужващ персонал, с най-ниските заплати от всички сектори на икономиката.
Парите от туризма идват от съпътстващите дейности по строителство, ремонти, изолационисти, обзавеждане.
Но този поток не може да трае вечно, както се и видя - построиха се хотелите и вече има много малко движение в това отношение и строителния сектор по морето доста намаля и е почти изравнен със Стара Загора.
Не бъркай ИТ с кол центрове и съпорт само, моля. :heat:
Общо взето Варна е много зле в момента и хич не е за пример.
Неслучайно от 3-4 години вече не нараства.
Аватар
System_error
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от System_error »

@Null - моите наблюдения са само в моята сфера на работа, но предполагам, че същото важи и за другите. Аз бачкам в АТЗ-то и точно до нас е Панхим - нямам пердстава точно какво правят и как, но гледам, че има голямо движение около тях. Знам че са някаква химическа промишленост свързана с пластмасата, така че ето ти пример за химическа промишленост. Завода за каучукови изделия в Горно Ботево, също може да мине към него сектор. В Димитровград, който е на 45 км от нас си имат пък баш бая хмическо АТЗ. Много добре платени са и заварчиците. Взимат почти колкото мен и имат работа, стига да им се бачка и да са кадърни. Така като си говорим се сещам и за други големи нашенски фирми - Монтажи ЕАД, които са също в нашия сектор и имат също добри заплати и имат доста персонал. Дечо Колев също дава сносни пари на добрите си кадри... Строителна Механизация в Казанлък са също постоянно по обекти и т.н и т.н.

Навсякъде ситуацията и изопната от несигурност, ама тва е положението. Единствения ни пазар освен местния е Европа. А местния пазар издиша, когато и европейския увяхне... Докато не се раздвижат малко братята на запад и не си развъртят икономиките и при нас ще е мъка... За съжаление сме малка икономика и кризата ни се отразява жестоко, а пък покрай тея избори съвсем ударихме ръчната спирачка (всички спряха в изчакване, да видят какво ще е развитието). За да сме конкуретно способни на китайци, турци и други, пък и на вътрешните конкуренти, се бачка на абсолютен минимум в цената, което много често е пагубно за фирми с млък ресурс на риска и за тва са и толква чести и фалитите. Отделно се нароиха и много некоректни инвеститори, които допълнително доубиват бизнеса. За пример - схемата са полигона Ново Село. Два пъти една и съща схема, изиграна на едно и също място за 2-3 години. Германците от Билфингер извиха на два пъти ръцете на нашенския бизнес и фалираха големи фирми като Нафтекс и Доломит М и си постигнаха целта - всичко им излезе на 30% от реалната стойност. Имат покровителството на правителствата, под натиска на НАТО. Имаха споразумение с държавата и за ДДС-то и от там допълнително намазаха. В общи лини, се убедих, че най-некоректните компании не са българските, а западните. Имали сме драми и с италианци и холанди...
Голям дъмпинг в туризма ни правят турци и гърци. Миналата седмица бях в Созопол и бях изненадан - пълно с руснаци, германци, испанци и англичани. Българска реч почти не можеш да чуеш по улиците. Интересно, музеите не бачкат, а табелите по разкопките още не бяха готови. Явно бързаха за началто на сезона. Кво правиха обаче тея туристи по цял ден, така и не разбрах, при положение, че ей къде е Гърция и Турция. Цените им по-ниски, а за условията и атракционите да не говорим. При нас има бъдеще историческия и спа туризма и като гледам много се набляга на него, но чак от последните 4-5 години и добре, че са европейските програми, да плащат всичко. Щом понапреднат и там нещата, с една добра реклама, можем да станем и привлекателна целогодишна дестинация, но за целта ни трябва добра инфраструктура, която към момента все още куца..
В общи линии, единствените свежи пари към момента в икономиката са европейските, но за да се усвояват добре е нужно повече фирми да проявяат интерес към тях, което май не се случва. Захапят ли, до няколко години ще имаме по добра база и предлагане, съответно и по-добро заплащане...

В отношение, нашата община се справя доста фобре. В начлото бях много резервиран към екипа не кмета, но вече съм на противоположното мнение. По европейските програми сме яко застъпили. За пример - вижте колко е чист и красив центъра. Има обещание за работа по междублоковите пространства. Прави се пазара (ако го направят така както е по проекта, ще стане много красиво с много орнаменти от ковано желязо). Прави се амфитеатъра (проекра също е много интересен. Предвидено е изграждането на мост на метрополилита, стъклена скара с вита естакда към нея, зелени фасади от пълзаща растителност по съда и библиотека и т.н.). Стадиона светна. В момента тече сериозен ремонт по фасадите на Тракийския. Очаква се започване на строежа на завод за отпадъци, ще се строи спортна зала във военния обект, обмисля за следващите година две удължаване на Славянски и Столето, както кръстовището на Била (дано поне ги почнат) и други.... Абе в общи линии, не е толкова зле положението, колкото се оплакваме. Малко по малко се случват нещата, но трябва търпение....
Аватар
muhogon
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от muhogon »

Администратори, конструктори, добре, ама колко хора са това, че оттам да се съди за заплащане, стандарт, и прочие? Една талига хора, ведно с магарето! Все пак, няма как всички да станат такива, даже и висшистите, завършили това. Трябва да се гледа общата картина, от общия работник, до директора, иначе е безсмислено.

А за Хранинвест, мога да кажа, че само който е бил там, може да оцени вярно положението. Там, за да оцелееш, трябва да си или пълен гьонсурат, или завършен идиот, средно положение няма. А колкото до стабилността им, от няколко години насам се ползва схема, подобна на тая по морето - временна заетост.

За Дечо Колев няма какво толкова да кажа, всеки му знае мошеническата схема, да се взема заплата чак на третия месец, сами можете да прецените, що за стока е!
"Демокрация е 2 вълка и 1 овца, които гласуват какво ще има за вечеря. Свобода - това е една добре въоръжена овца, която оспорва резултата"
Аватар
System_error
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от System_error »

За Хранинвест си прав, но въпреки идиотизма там, работа има. За Дечо- не си. Заплатите им са назад с 2 месеца и това ти го казват още когато започнеш. Така беше и при Кълвачите, когато бачкаш там, така стана и сега при общия ни шеф. Според мен се прави умишлено, за да имат с какво да те държат... Но пък и в двете споменати фирми заплатите им са редовни (дори и в момента в Кълвача са им добри заплатите, въпреки приклекналото им състояние). Говоря естествено и за работници и администрация.

В предишните си постове казах, че в частните фирми заплащането между администрация и работници е изравенено. Дори са много случаите, в които работниците взимат повече и от хора с няколко висши образования, работещи по специалността си. За това се и заформи негодуванието срещу ниското заплащане на хората с висше в предната страница.

Единствено в държавната администрация все още има сериозни разлики в заплащането при различните управленски нива. Шефа взима понякога и повече от два пъти над заплтата на подчинения си, въпреки че съществото на работа не е кой знае колко различно...

PS: съвсем друга тема е какво означава "добри" заплати, но да речем че сравнено с родната картинка, една заплата от над 900-1000 лв може да се нарече нормална за оцеляване (Стига да не сте като мен с 2 деца и жена в майчинство втора година - те тогава драмата е жестока, особено като ти секнат парите с някой друг месец :haha: Да живеят кредитните карти и банковите заеми)
Аватар
muhogon
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от muhogon »

Точно затова е мошенически тоя начин на заплащане - да те държат изкъсо! Все пак, един ден, намираш по-добра работа, и решаваш да си тръгнеш, не си крепостен, все пак. И какво следва, да работиш 3 месеца предизвестие ли? Че кой би те чакал толкова време? Или изгаряш с две заплати, което си е хубав бакшиш за дечоколевци! Защо някъде могат да ти плащат и на седмица, а при тия тарикати да е на 3 месеца?
"Демокрация е 2 вълка и 1 овца, които гласуват какво ще има за вечеря. Свобода - това е една добре въоръжена овца, която оспорва резултата"
joro_tt
Новак
Новак

Мнение от joro_tt »

Работих известно време при Кълвача. Намерих си друга работа. Изработих си 1 месец предизвестие както е по кодекс и напуснах. След месец си ми изплатиха последната заплата. Нямаше кой знае каква драма.
Прав си че не е много приятно да вземаш заплата 1 месец назад (там беше така), но неудобството е само в началото. В замяна на това накрая вземаш 2 заплати накуп - една от новата работа и една от старата.
Аватар
System_error
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от System_error »

Ся ако ми кажеш, че си учил в Сливен и си от Хасково (минералните бани), ще ме изкефиш :D
Аватар
muhogon
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от muhogon »

joro_tt написа:Работих известно време при Кълвача. Намерих си друга работа. Изработих си 1 месец предизвестие както е по кодекс и напуснах. След месец си ми изплатиха последната заплата. Нямаше кой знае каква драма.
Прав си че не е много приятно да вземаш заплата 1 месец назад (там беше така), но неудобството е само в началото. В замяна на това накрая вземаш 2 заплати накуп - една от новата работа и една от старата.

Това е добре, но на колко места, където те водят на един щат, за осигуряването, а ти дават реално съвсем друго, какво се получава, като вземеш да напускаш? Първо, задължително ще те отрежат, и ще ти дадат последната заплата (а може и други заплати, ако са били просрочени, което вече не е рядкост), по щат, като надлежно ще ти направят и всички удръжки! Сякаш, последния(или последните) месеци, си бил на съкратено работно време, или пък си работил по-малко от други месеци! А като бонус, може и да те помотаят някой и друг месец, колко му е, ей-тъй, за спорта! Някой би ли дал смислено обяснение на това, като изключим субективните фактори, от типа на комплексираност и алчност?
Аватар
System_error
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от System_error »

Не е задължително. Като напусках кълвачите си ми платиха всичко.
joro_tt
Новак
Новак

Мнение от joro_tt »

System_error написа:Ся ако ми кажеш, че си учил в Сливен и си от Хасково (минералните бани), ще ме изкефиш :D
Аха, точно така! :cheers:
muhogon написа:Това е добре, но на колко места, където те водят на един щат, за осигуряването...........
Въпроса с осигуряването много дълга тема.... В Кълвача си платиха всичко (поне на мен).
Публикувай отговор