Велоалеята - недомислица, или поредното "усвояване"?
- muhogon
- Старо куче медалист

Велоалеята - недомислица, или поредното "усвояване"?
Може би, на някои ще им се види маловажна тая тема, но мисля, че е много показателна, как се вършат нещата в България изобщо! И надали става дума за партийни пристрастия, както, най-вероятно, ще почнат да изтъкват някои форумни "ентусиасти"!
Днес, докато бях на зъболекар, съвсем случайно дочух едно интервю на местния кмет, иначе и посмъртно няма да седна да му слушам тъпизмите! Освен традиционните си хвалби, както си му е реда, той спомена и прословутата велоалея, като някакъв огромен, стратегически проект, който, предстои да бъде завършен! Дотук добре, ама дето се вика - напънала се планината, та родила мишка! Какво пък, толкова му стига мирогледа на човечеца, велоалеята му е несбъднатата детска мечта, най-висшата цел в живота!
И пак нямаше да е толкова лошо, ако самата алея, не е един сбъркан проект, преминаващ в безумие! Ще започна с най-близката ми отсечка, тази на ул. Ив. Вазов, бивша Куйбишевска! Като цяло, може би, само там е намерено най-доброто и местоположение - между пешеходния тротоар, и уличното платно, без обаче да пречи и на двете. Дотук добре, ама не разбрах, защо се копае половин метър дълбоко, че може и повече, и се залагат толкова много материали, сякаш ще минават не велосипеди, а поне танкове и бронетранспортьори? Да не говорим пък за това, че отсреща е локалното платно на улицата, широко и удобно, за всякакви ППС? Пак ли иде реч, за поредното "усвояване" на немъчени пари, които, може да се използват и за други, по-належащи неща? Не, че велоалеята е тумнала на някого, ама така е приказката? Аз лично, лятно време, си ползвам велосипеда, но не виждам, как изобщо ще карам по тая алея, локалното ми е в пъти по-удобно! И не само на мен!
После, пълния абсурд идва от отсечката на ул.Хан Аспарух. Е то добре, да има алея, ама да заемеш буквално целия тротоар на пешеходците, си е бая сбъркано виждане! Оставени са две пътечки отстрани, като и при двете се рискува, и при най-малкото залитане, да бъдеш блъснат или от кола, или от велосипед, а може и от двете!
Други отсечки не съм обръщал внимание, но съм сигурен, че и там не липсват абсурди! Един от тях е, посред алеята да има капаци на шахти, най-вече циментови, надигнати! И ако си малко по-засилен, изхвърчаш директно от пътя, с непредсказуеми последствия! А може би, идеята на тия капаци е, да играят ролята на гърбиците по пътя, за ограничаване на скоростта? Само дето, са си направо опасни!
И най-големият бонус от новата придобивка е, че така направена, със странични бордюри, тази алея се превръща в естествен канал за оттичане на водата при дъжд, а където е равно - за гьолове! Сякаш ни бяха малко реките по улиците, вече си ги имаме и на тротоарите!
Гледал съм и по други градове за такива алеи, последно в Плевен. Ами, хората са го направили простичко, без шум, фанфари, копане, кал, пясъци, камъни, чакъл, и прочие екстри! Просто са маркирали алеята в ярък цвят, и са я обозначили, и толкова! И само на места са поизравнили и насипали! Доколкото си спомням, и в София е така, като там идеята е, велоалеята да не пречи изобщо на пешеходците и колите, освен на кръстовищата, където е урегулирано допълнително! Абе, пак се "докарахме" хубаво, на гол тумбак, чифте велоалеи, и то какви...
Днес, докато бях на зъболекар, съвсем случайно дочух едно интервю на местния кмет, иначе и посмъртно няма да седна да му слушам тъпизмите! Освен традиционните си хвалби, както си му е реда, той спомена и прословутата велоалея, като някакъв огромен, стратегически проект, който, предстои да бъде завършен! Дотук добре, ама дето се вика - напънала се планината, та родила мишка! Какво пък, толкова му стига мирогледа на човечеца, велоалеята му е несбъднатата детска мечта, най-висшата цел в живота!
И пак нямаше да е толкова лошо, ако самата алея, не е един сбъркан проект, преминаващ в безумие! Ще започна с най-близката ми отсечка, тази на ул. Ив. Вазов, бивша Куйбишевска! Като цяло, може би, само там е намерено най-доброто и местоположение - между пешеходния тротоар, и уличното платно, без обаче да пречи и на двете. Дотук добре, ама не разбрах, защо се копае половин метър дълбоко, че може и повече, и се залагат толкова много материали, сякаш ще минават не велосипеди, а поне танкове и бронетранспортьори? Да не говорим пък за това, че отсреща е локалното платно на улицата, широко и удобно, за всякакви ППС? Пак ли иде реч, за поредното "усвояване" на немъчени пари, които, може да се използват и за други, по-належащи неща? Не, че велоалеята е тумнала на някого, ама така е приказката? Аз лично, лятно време, си ползвам велосипеда, но не виждам, как изобщо ще карам по тая алея, локалното ми е в пъти по-удобно! И не само на мен!
После, пълния абсурд идва от отсечката на ул.Хан Аспарух. Е то добре, да има алея, ама да заемеш буквално целия тротоар на пешеходците, си е бая сбъркано виждане! Оставени са две пътечки отстрани, като и при двете се рискува, и при най-малкото залитане, да бъдеш блъснат или от кола, или от велосипед, а може и от двете!
Други отсечки не съм обръщал внимание, но съм сигурен, че и там не липсват абсурди! Един от тях е, посред алеята да има капаци на шахти, най-вече циментови, надигнати! И ако си малко по-засилен, изхвърчаш директно от пътя, с непредсказуеми последствия! А може би, идеята на тия капаци е, да играят ролята на гърбиците по пътя, за ограничаване на скоростта? Само дето, са си направо опасни!
И най-големият бонус от новата придобивка е, че така направена, със странични бордюри, тази алея се превръща в естествен канал за оттичане на водата при дъжд, а където е равно - за гьолове! Сякаш ни бяха малко реките по улиците, вече си ги имаме и на тротоарите!
Гледал съм и по други градове за такива алеи, последно в Плевен. Ами, хората са го направили простичко, без шум, фанфари, копане, кал, пясъци, камъни, чакъл, и прочие екстри! Просто са маркирали алеята в ярък цвят, и са я обозначили, и толкова! И само на места са поизравнили и насипали! Доколкото си спомням, и в София е така, като там идеята е, велоалеята да не пречи изобщо на пешеходците и колите, освен на кръстовищата, където е урегулирано допълнително! Абе, пак се "докарахме" хубаво, на гол тумбак, чифте велоалеи, и то какви...
"Демокрация е 2 вълка и 1 овца, които гласуват какво ще има за вечеря. Свобода - това е една добре въоръжена овца, която оспорва резултата"
- didka
- Старо куче медалист

Re: Велоалеята - недомислица, или поредното "усвояване"?
Поздравления!
Един голям плюс от мен за статията и аз съм на абсолютно същото мнение.
Един голям плюс от мен за статията и аз съм на абсолютно същото мнение.
Dog drags - no tracks...
- Веско
- Старо куче медалист

Ето една простичка велоалея в едно селце в Унгария.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- realprofesora
- Старо куче медалист

+1
Последно промяна от realprofesora на Чет Апр 02, 2015 12:33 pm, променено общо 1 път.
Popopopopo
- Веско
- Старо куче медалист

Но да бъдем честни ,все пак е добре че ги има,друг е въпроса че се използват за какво ли не.
на 8 март на велоалеята срещу Била бяха вдигнали павилиони за продажба на цветя!!!! Всичко пешеходец върви по тях ,майките с детски колички също,абе Българска му работа.Още не съм минавал с колело по тях,но да се затопли и ще видя как са.
на 8 март на велоалеята срещу Била бяха вдигнали павилиони за продажба на цветя!!!! Всичко пешеходец върви по тях ,майките с детски колички също,абе Българска му работа.Още не съм минавал с колело по тях,но да се затопли и ще видя как са.
- muhogon
- Старо куче медалист

Ще ти кажа какво ще стане, като наизлязат по-масово велосипедите! Ще има опити да се кара по алеята, но неслучайно споменах ул.Хан Аспарух - там пешеходците, и да искат, няма къде да вървят, и щеш нещеш, тръгваш пеш, или слизаш пак на пътното платно. Все пак, не можеш все да подвикваш или свириш на хората пред тебе, да ти направят път, нали? Не можем да обвиняваме и хората за това, алеите са направени посред тротоарите, къде да вървят? Абе изобщо, луда работа, отвсякъде си бие на корупция, после нека пак пеем дитирамби на кметчето!Веско написа:Но да бъдем честни ,все пак е добре че ги има,друг е въпроса че се използват за какво ли не.
"Демокрация е 2 вълка и 1 овца, които гласуват какво ще има за вечеря. Свобода - това е една добре въоръжена овца, която оспорва резултата"
- emzo
- Старо куче медалист

Велосипедистите си мислят, че като се движат по велоалея и са Богове.
И те нямат култура....
И те нямат култура....
диагностика на автомобили
ремап/ OBD тунинг /EGR Off
ремонт на компютърна техника
профилактика на PS3/4
ремап/ OBD тунинг /EGR Off
ремонт на компютърна техника
профилактика на PS3/4
- System_error
- Старо куче медалист

Велоалетите са проектирани от пълни дебили. Въпроса е, че и нашите тук в общината са спали, като са я приемали на експертния съвет. По - голяма простотия рядко може да се види. Добра идея, реализирана по възможно най-смотания начин. Работата е там, че проблема е в идиотите от отдел архитектура. Щом ведъж проекта е одобрен и парите отпуснати, после мисля че е почти невъзможно да се променя.
Още като почнаха да ги очертават и се сетих как щяха да ме личнуват колоездачите в Бургас в морската, само като им стъпих на очертаната (!!!) на асфалта алея, която между другото е доста натоварена. Въпреки, че е фул с хора, всички си знаят - пешеходец на велоалеята не припарва и обратно...
Още като почнаха да ги очертават и се сетих как щяха да ме личнуват колоездачите в Бургас в морската, само като им стъпих на очертаната (!!!) на асфалта алея, която между другото е доста натоварена. Въпреки, че е фул с хора, всички си знаят - пешеходец на велоалеята не припарва и обратно...
- sawo
- Site Admin

- Обратна връзка:
Велоалеите са последната грижа на общината или строителите, но са изискване за одобряване на европроектите, по които кандидатстваме. Обикновено има заложено изискване например да се направят 2км. велоалеи - къде точно, дали по този начин - това очевидно не се следи толкова.
-
Null
- Потребител

усвояване на пари
и пълна простотия. Веднъж ми се наложи в прекрасен слънчев ден, пролетта, сутринта да съм на въпросната Хан Аспарух, когато се очаква да има активно ползващи алеите и ги броих нарочно. Минаха 1 дядо и 2ма младежи това в интервал от 07 до 10.30. И какво излиза, разкопахме де що има, изкъртихме новите плочки за да ги сменим пак с нови, заради трима души. Ама нека, парата трябва да се върти.. Обаче освен велоалеи си трябва и култура, наказуемост, специално в СЗ всичко е леш - карат в центъра на града бързо по пешеходната зона, въртят между децата и родителите, ще те отнесе някой или ще ти бутне количката, въпреки че е забранено според Закона в пешеходна зона. Дори и сега където има велоалеи не карат на велоалеите а на пътя, в насрещното по моста за Индустриалната зона щото е много широко там, т'ва светне зелено за пешеходците - минават с колелото въпреки че е пешеходна пътека така са я кръстили хората, светне зелено за колите - пак минават, бутат се между колите, недай си боже стане нещо винаги ти си виновен с МПС-то. Дали има 1 процент да носят жилетки, 99% не знаят, че когато минават по пешеходна пътека СЕ СЛИЗА ОТ КОЛЕЛОТО и се бута с ръка, а извън града се нагъзили и карат на групички по 3-4ма заемат 2 метра от платното ти, сложили клинчета и очила и айде дишай тея отрови и си мисли, че си на курдьоФранс.. Няма паркове, няма градинки, отделно че на Аязмото разни 'екстремисти' слизат по тесните пътеки с 50 км/ч ще те пребият както си ходиш насред гората, даунхил o yeah.. А кой на колко водки или други работи при младежите е никой не следи.. В Швейцария се плаща винетка и се носи кол'лото да му се издаде удостоверение за техническа годност - всяка година!!
https://www.youtube.com/watch?v=kKAoA6la5nk
https://www.youtube.com/watch?v=kKAoA6la5nk
- realprofesora
- Старо куче медалист

Да добавя, че над 14 годишна възраст нямаш право да караш велосипед по тротоара.
А в Норвегия наистина видях как на велосипедисти се наложи да минат по пешеходна пътека и слязоха чинно от велосипедите и си ги бутаха.
А в Норвегия наистина видях как на велосипедисти се наложи да минат по пешеходна пътека и слязоха чинно от велосипедите и си ги бутаха.
Popopopopo
-
lepsah
- Новак

А колко колчета са им наслагали, не е истина....
През метър, са сложени. Колко ли пари са "усвоени" само от тях?
- Roshavv
- Старо куче медалист

- Обратна връзка:
Щото не знаеш на кой е фирмата която ги изработва тия ...колчета...lepsah написа:А колко колчета са им наслагали, не е истина....
AIRBRUSH PAINTING
https://www.facebook.com/pages/Roshavv- ... page_panel
https://www.facebook.com/pages/Roshavv- ... page_panel
-
nike718
- Старо куче медалист

ХохохоSystem_error написа:.................... в общината са спали, като са я приемали на експертния съвет....
- muhogon
- Старо куче медалист

Roshavv написа:Щото не знаеш на кой е фирмата която ги изработва тия ...колчета...lepsah написа:А колко колчета са им наслагали, не е истина....
Що да не ги знаем, знаменитият холдинг Загора, на н.в. Ирина Динева, а по-конкретно - Прогрес! Ама що ли се учудваме, кой е очаквал нещо друго?