klox написа:Здравейте,
@pepitoff
Това нещо за изхвърлянето на неизгорели пелети го забелязах. Но то е само когато камината влиза в режим почистване на пепелника. Но сега ще наблюдавам когато е на пълна мощност дали ще изхвърля. Все пак камината ми е от един месец.
Има няколко неща които ме дразнят мен.
Защо не може да се включи калориферния вентилатор когато пожелаеш?
И малко ми е шумна шнек системата. Включва се през 2-3 сек.
Пелетите ги купувам от Завод "Средна Гора" АД на цена от 336 лв./тон.
@ realprofesora,
в момента в които завърша инсталация ще те поканя на по тъмна бира. За се ориентираш за какво иде реч.
Поздрави.

Моята камина също е на 1 месец

Но я наблюдавам какво прави много внимателно
Когато си е в режим на почистване, вентилатора за изгорелите газове си върти на много по-бързи обороти от режим на пълна мощност.
При режим на почистване това е целта - да изхвърли пепелта, а заедно с нея и част от горящите пелети.
Но не е нормално да изхвърля горящи пелети в режим на пълна мощност, както е при мен.
Не зная дали тези пелети от "Национал 7" с. Скравена не са много леки?!?!?!
Те са само от бук.
Иначе шнека си е шумен, спор няма. Особено когато "захапе" по-дълъг пелет и го влачи по цялата дължина на шнековия улей. Скърца на умряло

Що се отнася до топловъздушния вентилатор... аз нямам такъв, но програмата в контролера, отговаряща за този вентилатор си работи.
Та виждам кога светка светодиода за този вентилатор и кога гасне.
Според мен си се включва когато си поиска и си спира пак по същата логика.
А логиката е - да работи само когато температурата на водата във водната риза е в допустими граници.
В противен случай ще преохлажда водната риза и камината ще работи залудо.
Няма параметър, който да му кажеш при какви условия да тръгва и при какви да спира.
Можеш само да му задаваш скоростта на въртене.
Ако нямаш нужда от него можеш да го свалиш и да ми го изпратиш на мен.
Ще ти го платя колкото там струва.
Ако искаш просто да не работи отвори печката и му издърпай захранващия кабел.