Яко PHUN
Място за разтоварване на умствения багаж на потребителят! Вицове-мицове, клипове, закачалки за откачалки и тем подобни яко къртещи фаянса на комшията нещица.
Не съм при Узунов Ние като цяло освен ток(консумация ала бала) и напрежение,друго на този етап не мерим Иначе закона на Ома го знаем бе....няма как TE2 не успях само да взема този семестър,ама ще гледаме да я вземем.А пък относно херците...то ако не е 50Hz май уредите ти изобщо няма да работят коректно
didka написа:Туй 215 волта не е ток,а напрежение на мрежата.
Ток протича през консуматора,когато му подадеш съответното напрежение,а големината му зависи от мощността на съответния уред,а ако е само активен товар(реотан например),от неговото съпротивление.
Съгласен съм,но нямам уред с който даи змеря качеството на тока откъм Ампери.Тоест прекалено малък е обхвата на моят.Най-често при лош ток има и лошо напрежение.
На магазин Багира има амперклещи на сносна цена 15-20,00 лв.,а в магазините за 1 лев има около до 12-15,00 лв.Вършат добра работа за домашна употреба.
Защо горят ел. крушки-60W крушка има съпротивление 74.6 ома изгасена, при 230 волта (измерено в момента) това прави около 3,0 А или или около 700 вата!!
При рабата ел.крушка тока и е около 0,26 А.През крушката при запалването от студено състояние протича около 10 пъти по-голям ток.Затова крушките гърмят най-често при включване.
Един ден напрежението достигна до невероятните 195-198 волта като максимум достигна до 210 волта. Като същите бяха отчетени с мултицет и на главното табло на входа . Около полунощ пък достигна до 245 волта. Да чукна на дърво този проблем вече го няма, аварийните групи са се справили.
mupk0 написа:Не съм при Узунов Ние като цяло освен ток(консумация ала бала) и напрежение,друго на този етап не мерим Иначе закона на Ома го знаем бе....няма как TE2 не успях само да взема този семестър,ама ще гледаме да я вземем.А пък относно херците...то ако не е 50Hz май уредите ти изобщо няма да работят коректно
@mupk0 надявам се че не учиш за електроинженер,иначе много сериозно ще се притесня за това какво се случва из родните ни университети?
Какъвто ще да е,всичко казано до тук звучи изключително несериозно.
"тока съм го мерил към 215 V е най-малко;А пък относно херците...то ако не е 50Hz май уредите ти изобщо няма да работят коректно;
Не може студент ,който е държал теоретична електротехника да дрънка такива глупости!
- Леле майко! - както казва Рачков в "Господари на ефира"
Ем квото са преподали това съм и научил.Освен да мерим напрежение,ток и консумация в някви вериги със съпротивления/бубини/кондензатори(трифазни двигатели и до там) друго не сме правили.Реално предмет по моята специалност още не съм учил(производство на ток).Да не говорим ,че грам нищо не са обеснявали за тока по контактите.А имам сигурно над 90% присъствие по лекции.Иначе уча електроенергетика и електрообзавеждане.
mupk0 написа:Ем квото са преподали това съм и научил.Освен да мерим напрежение,ток и консумация в някви вериги със съпротивления/бубини/кондензатори(трифазни двигатели и до там) друго не сме правили.Реално предмет по моята специалност още не съм учил(производство на ток).Да не говорим ,че грам нищо не са обеснявали за тока по контактите.А имам сигурно над 90% присъствие по лекции.Иначе уча електроенергетика и електрообзавеждане.
Горките ние ,ако чакаме такива кадри да работят в родната ни енергетика.
Плачевното е че и аз съм завършил същият университет преди доста години,ама не очаквах толкова много да е паднало нивото на образованието.
Това още веднъж затвърждава мнението ми че няма да пратя децата си да учат е роден университет.
Майко мила учиш ЕЕ?
Гаранция ти давам,че и да завършиш,ще си останеш неук.
Даже си писал "бубина" така ли не мерна в някой учебник,че се пише с О не с У.
Не мога да повярвам.
Колеги, какво го погнахте mupk0? Много добре знаем какво е нивото на образователната ни система. Едва ли не Мирко ни е виновен? Аз имам 3 разряд по ел.обзавеждане на ПП и съм инж. по КСТ, но това означава ли, че трябва да съм богче в тези сфери? Едно нещо трябва да се практикува за да се научи! Все едно да сравняваме току що взел шоф. книжка човек и такъв дето е карал 40г и пак си има В категория. Хайде сега този новия като не знае какво е маховик да си хулим и новите шофьори а?
И така темата ми се отплесна много от това за което я бях повдигнал. Интересуваше ме само дали има временни анумалии във вашата къща/апартамент. Колегата nike718, много добре е дал един образец какъв "трябва да бъде" потребителския ток, но дали до нас стига такъв постоянно? Онзи ден пека си 4 рибки на скарата на терасата, едните станаха за 15 мин, другите за 30 мин... ми... ще има да си мисля, че всичко ми е в ред по тока ама друг път!
Ся се сетих за един пример, макар и мноооого стар. Един приятел живее в блока на М-тела на БКП-то. Навремето (разбирай преди доста над 10 години) щяхме да правим купон у тях. Имахме CD Player от тези дето ги правиха в ДЗУ-то навремето. Е те тва животно полудя. Не ще да тръгне да завърти диска и тва си е. След бая тюхкане на някой му светна да замерим напрежението и ...О, Боже - 180-190V максимум. От тогава насам никой не е поправял инсталацията, така че няма да се учудя още да си е същото. Предполагам това важи за голяма част от старите кооперация с овехтели инсталации или трафопости.
Доста хора обичат да плюят.Като завърша е по-важно какъв ще съм ,а не в момента.Да не говоря,че от 8 семестъра съм едва на 3ти и обучението ми се състой в Икономика,МТТ,МЕМ,Механика,Физика1/2,Математика1/2/3,ТЕ1(сега ТЕ2 и смятаме ел вериги по класически и оперативен метод само!) и материалознание.Общо взето нищо общо с тока...но тука трябва да си лафите простотии.Не съм завършил и средно ел. образование.Тепърва го уча това и имам намерението да го науча както трябва.С тока шега не бива.Едва този семестър имаме Електрически апарати/Електически измервания/Електроника.Да не говоря ,че имам Икономика и Машинни елементи. Имам още малко над 2 години да се уча,така че не ме мисли мене.Нито съм и с нагласата,че като завърша и готово ще стана енергетик.Яко фанатици има тука.А относно въпроса с Hz-ите...единственото което ни е обяснено до сега и съм убеден на 101% е ,че това е честотата на промяна на посоката на тока и нищо повече.И че стандартно е 50Hz.