Яко PHUN
Място за разтоварване на умствения багаж на потребителят! Вицове-мицове, клипове, закачалки за откачалки и тем подобни яко къртещи фаянса на комшията нещица.
Луната извършва една пълна обиколка по орбитата си за около 27 дни. За един час Луната се придвижва на фона на звездите на около 0,5° или един неин видим диаметър. Специфично за наклонът на лунната орбита е, че той е по-близък до този на еклиптиката, отколкото до наклона на земната екваториална плоскост, за разлика от повечето останали естествени спътници.
За повече подробности относно взаимното движение на Земята и Луната виж звезден месец и синодичен месец.
Гравитационното привличане, което Луната оказва върху Земята, е причина за океанските приливи. Приливите и отливите са в синхрон с положението на Луната спрямо Земата. На практика обаче проблемът се усложнява от ексцентричността на лунната орбита. Когато Луната е близо до перигей, то нейното въртене „изостава“ от орбиталната й скорост и това позволява да се наблюдават допълнителни 8° дължина в източната й част. Обратно, когато Луната е близо до апогей, то въртенето й „изпреварва“ орбиталната й скорост и допълнителни 8° в западната й част са видими. Този ефект се нарича надлъжна либрация.
Приливните максимуми върху повърхността на Земята, причинени от лунната гравитация, изостават от видимата позиция на Луната поради инерцията на океанската вода и триенето й по океанското дъно и плитчини като устията на реките. В резултат на това, част от момента на земното въртене постепенно се прехвърля върху лунния орбитален момент, като всяка година Луната се отдалечава средно с 38 mm от Земята. В същото време въртенето на Земята се забавя; земният ден се удължава с 15 µs всяка година.
Гледана от Земята в продължение на една пълна орбита, Луната изглежда сякаш осцилира нагоре-надолу (подобно на човек, кимащ отрицателно), понеже лунната орбита не е успоредна на земния екватор. Този ефект се нарича напречна либрация и позволява да се наблюдават допълнително около 7° ширина в областите на лунните полюси.
И най-накрая, понеже Луната е само на около 60 земни радиуса разстояние, наблюдател на земния екватор в продължение на една нощ (12 часа) ще се придвижи странично на разстояние един земен диаметър спрямо Луната. Тази дневна либрация позволява да се наблюдава около един градус дължина в областта на лунните тропици.
При своето движение в Слънчевата система Земята и Луната обикалят около общия си барицентър (или общ център на масата), който се намира на около 4700 km от центъра на Земята (на дълбочина около 1650 km) в посока към Луната.
------------------------------
Как се справяте,когато някой ви нарани..При положение,че е адски любимо същество за вас?
Слушам Шаде(Somebody already broke my heart) и Буда Бар, обграждам се с приятелите на които мога да кажа всичко. накрая се замислям дали настина ми е адски любимо същество и мотивите му да ме нарани...
---------------------------------------------------------
Има ли неща за които се срамувате?
Понякога изяждам една тарелка кебапчета, след това много ме е срам, признавам си!
-------------------------------------------
Имаш ли най-голям страх и по-точно какъв, ако да?
не защото и аз съм била и знам че има много готини и точни хора..както със всичко впрочем..
------------------------------------
защо винаги сама си усложнявам живота.....