Halloween UNRATED Director's Cut (2007)
Boy, and not a moment too soon, eh?
Преди близо година бяхме благословени с изтеклия WORKPRINT на филма, който меко казано вонеше на нещо рядко и кафяво, и на мен лично това ми секна интереса към филма. После се появи по кината, вдигна се пушилка че са променили тва-онова, но честно казано бях толкова разочарован от първата версия (освен това тогава не бях открил бутона hash-check и филма прескачаше, че въобще не ми се губеше времето с глупости. За мене Роб Зомби беше изгърмян фишек и ми се струваше че ше си остане с едничкия си шедьовър
The Devil's Rejects.
И така допреди няколко дни, когато един колега на работа почна да пали фитили че гледал режисьорската версия и за него това било най-добрият Хелуин от всички. Е, дори и да вземем под внимание факта, че само 1 и 3 ставаха, това си беше светотатсвено с моите досегашни разбирания за римейка и реших все пак да му дам шанс.
ЗА БОГА ХОРА, ГЛЕДАЙТЕ РЕЖИСЬОРСКАТА ВЕРСИЯ!!!
Ако случайно решите да го гледате пак, се уверете предварително, че версията е 121 минутната, не 116. Тва е друг филм ве!
Историята мисля че е безумно да я разказвам, всеки я знае. Интересното са промените спрямо WORKPRINT-а. Като за начало първите 40 минути са коренно различни. Вместо нахално копиране от Карпентър получаваме много приятно разказана историйка за едно дисфункционално семейство и общо взето причините допринесли за побутването на младия Майкъл отвъд ръба на лудостта. Имаме си убийства на животни, танц на Шери Муун Зомби на пилона и едничкото нещо, което SHOWTIME бяха забранили на сценаристите на
Masters of Horror да включва в поредицата си - убийство на дете от друго дете. Сик, ман, сик. Интересно е как след инцидента Майкъл започва да се обезличава и да говори все по-малко докато накрая съвсем престава. Тва е и горе долу момента в който виждаме лицето му за последен път.
По време на бягството му много приятна изненада беше Дани Трехо, когото ако мигате много може и да сте пропуснали в другата версия. Направо изцвичах от кеф като Майкъл реши, все пак да го убие при все че това беше единствения дето се отнася добре с него. Така ми, тва е хорър филм, не "Млади и Добродетелни".
Втората половина от филма беше горе долу както си я помня и съответно страдаща от абсолютно скучна и стандартна камера. Финала обаче беше с има-няма 15 минути по-дълъг и значително по- в стила на Роб Зомби. Наистина досега ми липсваха откачените оплискани с кръв подивели хора от предишните му филми.
Като изключим стандартната в по-спокойните моменти камера, като стане напечено и се почваше с паркинсона. И трябва да призная че работеше, особено в комбо с Тайлър Бейтс, който се набира на барабаните. Наистина надъхващо и вдигащо адреналина.
Актьорската игра ставаше, за съжаление нямаше някви истерии като при предния филма на г-н Зомби, но нищо, следващия път. Поне сам си пише сценария, а това не е малко за човек с такова фамилно име.
Как да обобщя цялата работа? Еми слашърът е жанр, в който няма какво ново да се открива или измисля. Винаги е една и съща история, просто с различни герои и различна локация и различно оръжие на убийството. И все пак понякога отделният филм е малко по-различен и това го прави много по-добър. Определено в личната ми слашър класация бих поставил този филм веднага след оригиналния
The Texas Chain Saw Massacre и
Haute Tension. Заслужава си с други думи.
Оценка: 7.5/10
Twilight (2008)
Да, знам, че целия интернет е бъзнал за тоя филм и че отново имаме Титаник-ефекта с ДиКаприо, където всички 13годишни момиченца въздишат оргазмено всеки път, когато мутрата на главния герой се появи на екрана (сериозно, можете и да не го правите в киното, няма да ви се разсърдим). Прибави към това и че всички оплюват книгата като особено малоумна и убийственият за хорър с вампири
PG-13 рейтинг и вече определено си бях подложил една кофа да се слюнча колко блудкав и ТЪП е този филм.
И после шах и мат с пешката! Филмът става. Не е гениален, но не е чак лош.
Да започнем с режисьорката. От една страна това е режисьорката на
Thirteen, една прекрасна инди драмичка, която гледах с нулеви очаквания и се оказа че ми хареса много. От друга страна е правила и няколко особено редки бози след това, така че определено явно нещо не случва не проекти, откакто я забелязаха. От трета страна това е първата жена режисьор, чийто филм минава $100 млн. приходи, което си е постижение, но пък в наши дни се случват толкова много чудеса. В крайна сметка се оказва, че лелката си е запазила усета за детайлите и
Twilight е много приятно и на моменти спиращо-дъха прекрасно режисиран (на други пък (основно бягането) се чудиш какво си е мислила).
Са малко за сторито. Чесно казано доста интересно. Вампири вегетарианци (тоест пият кръв само от жувотни), които на слънце само блещукат (не питайте) и нищо не им става си живеят мирно и тихо в малко градче. Появява се мацката Бела и единият от тях пощурява щот тя кара кръвта му да кипи и да иска да я гризне и да я боцне и такива ми ти лайна. Нататъка се влюбват, случват се разни глупости, вампирите не спят и не ядат и къщата им е най-обикновена но без легло, появява се друг клан вампири и се почва гонка с един от тях, който също иска да и го тури на Бела. В следвашите явно две части ше се гонят с мацката от другия клан. Абе са като се замисля не е чак толкова яка историята. Даже може да се каже, че към края стана предвидимо скучна.
Актьорите ги бива доста. Кристин Стюарт е голяма симпатяга, същата беше и в забравих вече къде съм я гледал, но и там ставаше. Играе си момичето, където трябва да гледа тъпо гледа тъпо, където трябва да пищи си пищи, сичко е ок. От друга страна абсолютно недоумявам какво намират всички момиченца във вампирчето. Може ги кефи правоъгълната му челюст или чело пред което всеки уважаващ себе си неандерталец би се засрамил. Знам ли. Гледах го при Лено и мязаше на клошар. Не ги разбирам явно жените.
Ефекти общо взето нямаше, където имаше по-добре да нямаше. Следвашият филм с космическият бюджет обаче на бас че нищо няма да може да се види от анимация.
Като за финал, че стана сто часа мога само да изразя крайното си възмущение от разни лапетии дето се обличат като емота и се правят на вампири и си мислят че са мноо оригинални. Обръщение към нацията: ВИЕ СТЕ ОЛИГОФРЕНИ! Спрете се овреме или се снимайте сега и си вижте снимката след 20 години да се видите кви сте загубени.
Или гледайте най-новата серия на
South Park.
Оценка: 6.5/10