Нов данък абсурд

Задавайте тука въпроси от всякакво естество , които НЕ попадат във форумите по-долу.
Публикувай отговор
idanar
Новак
Новак

Re: Нов данък абсурд

Мнение от idanar »

Абе то данъка е едно на ръка, ама като знам кви ги мислят управляващите ще натоварят всеки който си е сложил 1000 лв на депозит да подава данъчна декларация за това. И тогава - майтап, купуваш си декларацията, плащащ си на някой да ти я попълни, чакаш на едни хубави опашки да я подадеш. :) И току виж за 40 лв данък си платил 100 лв разходи за декларацията и си загубил 1 или 2 дена по опашки. Кеф. :)
Я да видим всички дето имат таква дребни депозити и минат по този път дали няма да ги изтеглят за следващата година! :D :D :D :)
Boriss
Новак
Новак

Мнение от Boriss »

Каква е идеята?
Че облагайки спестяванията, ще накараш хората да инвестират? Че хората и фирмите с големи депозити, изведнъж ще решат да развиват нови инвестиционни проекти, при условие, че не са го направили до сега?
Наивно е да се мисли, че инвестиционните решения се взимат на база очаквана доходност. Изключително важна предпоставка за това са, както бизнес средата, така и икономическата конюнктура.
Ако България наистина предлагаше интересни бизнес възможности, това щеше да привлече значително количество чуждестранни инвеститори, което, за съжаление, не е факт.
Аватар
Da Edd
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от Da Edd »

1. Наивно е да се смята, че ще се откажеш от гарантирана доходност и сигурност на парите си заради това, че вместо 5% годишна лихва ще получаваш 4,5%.
2. Банките ще удържат данъка, няма да се подава декларация
3. Данъкът важи за депозити, направени след 01.01.2013, няма да обхване откритите дотогава депозити
Аватар
kernelpanic
Потребител
Потребител
Обратна връзка:

Мнение от kernelpanic »

Идеята според мен е да се изкарат тези 37 милиарда лв които към този момент са на депозит в банките! Не че има смисъл да стоят там!
Аватар
besniaa
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от besniaa »

И защо да изкарвам моите 12 милиона ?
Защо да се правя на Уорън Бъфет, вместо да взимам 5-6% лихвичка, па била и тя обложена ?
В тази лихва няма абсолютно нищо, което да направи някой бъдещ инвеститор....
Забравете бизнесa, всичко на този свят е лично!
Аватар
kernelpanic
Потребител
Потребител
Обратна връзка:

Мнение от kernelpanic »

besniaa написа:И защо да изкарвам моите 12 милиона ?
Защо да се правя на Уорън Бъфет, вместо да взимам 5-6% лихвичка, па била и тя обложена ?
ами тази лихвичка където си мислиш, че е твоя всъщност е год. инфлация. Нали на това се гради т нар пазарна икономика :)
Аватар
besniaa
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от besniaa »

kernelpanic написа:
besniaa написа:И защо да изкарвам моите 12 милиона ?
ами тази лихвичка където си мислиш, че е твоя всъщност е год. инфлация. Нали на това се гради т нар пазарна икономика :)
Донякъде е така, ама този данък по никакъв начин не стимулира инвестиционните заложби в човек :) Най-малкото, че обикновения бъдещ Бъфет поне няма да изгуби нищо... :D
Забравете бизнесa, всичко на този свят е лично!
Аватар
stivans
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от stivans »

Ако броят на депозитите е 12 милиона, то 10 милиона от тях са до 2000 лв. и те като обща сума са 2 млрд. лв. Но голяма част от тези пари са остатъци по сметки от заплати и не е правилно да ги наричаме депозити. В промяната в Закона за облагане на доходите на физическите лица не се предвижда облагане на остатъците от сметки, а само на депозитите по сключени договори с банките. По банковите сметки, в които се получават заплатите, няма да има облагане. А голяма част от тези до 2000 лв. са такива. Това не са спестени пари. Истинските депозити са над 20 000-30 000 лв., които настина са оставени на влог за допълнителен доход. Те са 90% от сумите в банките - 26 млрд. лв. От тях ще дойдат постъпленията от новия данък.
Пример, ако имате 1000 лв. срочен депозит, по който получавате средно 4% годишна лихва, за една година ще получите 40 лв. доход от лихва и ще платите 4 лв. данък върху нея.
Това е колкото две хубави кафета.
Другаря Станишев пак надигна вой до небесата.Щели да вземат и последния залък от устата на пенсионерите,да им обложат 1000-та лева в банката.
Цитирам:"70% от влоговете в България са до 1000 лв. Това е малко повече от една средна работна заплата. Това са спестяванията и това ще облагат, уточни той."
Този човек прави ли разлика между спестовен влог и разплащателна сметка,или май пак си набира пенсионерски електорат за изборите.Милите хорица все забравят, че именно неговата партия им направи 1996 г. пенсията 5$-ПЕТ долара с хиперинфлациата.
Някои неща от статистиките си противоречат или поне за мен са необясними.Средния пенсионер в България е беден.С което съм съгласен.Няма пари за лекарства ,кисело мляко, месо и т.н., с което също съм съгласен.Но в същото това време същия този среден пенсионер се жалва ,че щели да му обложат спестовния влог.Е нали няма пари за оцеляване пък има пари да заделя в банката.Пък да имало и да даде на децата и внучетата,а пък него кучетата го яли.И като остарее достатъчно и децата и внучетата му бият шута почва да се оплаква че няма пари.Това никъде по света го няма,или аз поне не съм чувал да го има.Хората в цивилизованите държави си продават жилището на децата, а не го подаряват,за да може когато се наложи да оцелея с тези средства ,а не да чакат на подаяния.
Не чух някои имотен българин да се жалва,а именно те ще понесат тежеста на новия данък.Оплакват се само бедните.Ами като си беден ,отде пари за влог.Като си беден гледаш да оцеляваш ,а не да спестяваш.
Не съм защитник на новия налог,но ето малко данни от бюджет 2013:
''Социалните разходи в Бюджет 2013 нарастват с над 790 милиона лева,и догодина ще са в размер на 10.9 милиарда лева. Близо две трети от допълнителните средства ще се насочат за обещаното увеличаване на пенсиите от 1 април, което ще е средно с 9.3%, като освен средствата за пенсии, се увеличават средствата за социални помощи и обезщетения със 135 млн. лева и финансирането на програми и дейности по заетостта със 72 млн. лева. Средствата за образование пък се увеличават с повече от 120 млн. лв.
С над 76 млн. лв. повече пари ще бъдат отпуснати за единните разходни стандарти и целевите добавки за финансиране на обучението на деца и ученици в системата на народната просвета.''
Нали отнякъде все пак трябва да дойдат тези пари.
Стара Загора
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Мнение от nasenceto »

+1
(PS:Ей на тва му се вика стойностен пост - ясен, логичен, обоснован)
Аватар
z3us
Потребител
Потребител

Мнение от z3us »

stivans написа: По банковите сметки, в които се получават заплатите, няма да има облагане.
Добре това е ясно, но аз искам да попитам(понеже не съм запознат) една обикновена банкова сметка, на която човек си получава заплатата с дебитна карта, има ли някакви лихви, носи ли някакви дивиденти? Защото по начина, по който се изрази, на мене ми звучи все едно и депозитите и банковите сметки имат лихви, но с данък ще се облагат само лихвите на депозитите.
Аватар
mupk0
Потребител
Потребител

Мнение от mupk0 »

Данъка е факт в доста страни.Не ме кефи и мене тази идея,но няма начин.Нашето семейство малко ще усети разликата,но е по-добре от това парите да стоят в дома ти....Общо взето при повече от да кажем 10палки си е далавера да си стоят в банките.
Аватар
creitars
Потребител
Потребител

Мнение от creitars »

Zarko Pateev
преди 30 минути ·

Спахте ли добре господин Дянков?????
Защото АЗ не спах добре.Не спах добре поради една причина.Вярно тя е нищожна за ВАС и надали ви интересува ,но МЕН ме ужили ,ужили ме все едно пчела или оса,фрасна ме по главата все едно ,че Кубрат Пулев ми е забил един в лицето.
Причината е толкова неинтересна за вас,че надали ВИЕ ще се трогнете от една бедност,от едно безпаричие,от една мизерия.Но въпреки вашето бездушие и слаб интерес АЗ – Иван Стефанов Проданов ще ви разкажа какво толкова много разстрои моя сън.Ще ви разкажа тази история с надеждата ,че ВИЕ като Министър на финансите на Република България ще се трогнете и ще се осъзнаете.
- Преди няколко дена аз (Иван Стефанов Проданов) и моята съпруга пристигнахме в родният и град на гости на тъста и тъщата.Преди това решихме да посетим местния магазин от голяма и известна верига да напазарим за вечерята ,все пак родителите и са пенсионери и живеят много охолно с „огромната пенсия която получават.Както и да е – в магазина напълнихме една количка с продукти и се запътихме към касата.Опашката беше голяма та се наложи да почакаме.Тогава моята половинка се сети че не сме взели памперси за близнаците ни.Аз като кавалер и баща за пример (Умря циганката дет ме хвали ,ама ….) отидох към съответния щанд ,който по стечение на обстоятелствата се намира до щанда са месо и там станах свидетел на следната молба на една възрастна жена към момичето ,което обслужваше щанда .
- Мило дете отрежи ми 20 грама (Не е грешка,възрастната дама наистина каза 20 грама) салам от Хамбургския,че днес взех пенсия и си казах ,бе и аз съм човек,да хапна малко салам.
Възрастната дама си взе поръчката и се запъти към щанда за сирене от където взе 100 гр. сирене и от там към касата.Естествено аз също се тръгнах с памперсите към касата.Опашката пред касата все така си беше дълга ,и понеже бяхме с повече покупки пуснахме възрастната женичка пред нас.
Какво стана обаче ,когато се наложи жената да плати ????
Оказа се ,че саламчето не е било 20 грама ,а 30гр. та не и достигнаха 0.15лв да си плати.Жената много се притисни започна да рови с треперещи ръце в протърканият си портфейл за стотинки ,но уви не намери ,виждах как сълзите напират в очите и,тогава АЗ и дадох нужната сума и с това всичко се оправи.
Мислите си ,че ИСТОРИЯТА свършва до ТУК господин Дянков????? Нееееееее ,тя продължава .Продължението е следното:
Вече в родителите на съпругата ми , с тъста ми седнахме на масата ,жените направиха салата,чукнах ме се с хубавата ракия на тъста и прекарахме една приятна вечер в компанията на децата ,приятели ,роднини и съседи.Съвсем бяхме забравили за днешната случка в магазина,НОООООО някой не беше забравил,и това беше възрастната женичка от магазина,същата тази на която не и стигаха тъпите 0.15лв.
Та на следващата сутрин ,бяхме изненадани от неочакван ,но много приятен гост.
Това беше тази женичка,понеже града е малък и всички кажи речи се познават тя разбрала кои сме и ни идваше на гости с малък подарък.
Знаете ли ГОСПОДИН ДЯНКОВ какъв беше подаръка???
Скромен ГОСПОДИН ДЯНКОВ подарък ,но от сърце – бяха питки със сиренце.Жената беше направила питки със всичкото сирене което беше взела предния ден и ни ги беше донесла на НАС!
Оказа се ,че след като си е взела ГОЛЯМАТА ПЕНСИЯ която получава ,а това са огромните 140лв. жената си е купила дърва ,платила тока и водата и са и останали огромните пари за харчене в продължение на 1 месец – 10лв.
Тъста ми ,който е бивш военен и познавах ,като много корав мъж се разплака от нейната история.
Трябва да ви кажа ГОСПОДИН ДЯНКОВ ,че никога през живота си не бях ял толкова сладки питки със сирене.СЪВЕТВАМ ВИ ЕДИН ДЕН И ВИЕ ДА ГИ ОПИТАТЕ''
http://www.facebook.com/zarko.pateev/po ... 3619854877

ето докъде ще ни докарат властимащите, БОКО тиквата и гос. СЕДЯНКОВ
fruitcake
Потребител
Потребител

Мнение от fruitcake »

Аз не мога да разбера защо след като съм платил данъците на моята заплата и след това спестените си ги събирам всеки месец на депозит после пак ще плащам данък?
Аватар
creitars
Потребител
Потребител

Мнение от creitars »

защото сме страната на АБСУРДИТЕ-АБСУРДИСТАН
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Мнение от nasenceto »

creitars написа:защото сме страната на АБСУРДИТЕ-АБСУРДИСТАН
Kлише. Много мразя клишета.

Относно оня разказ, дето обиколи целия нет - не знам що всички реват по Дянков за пари. Да не той да ги печата. Той е човека, който само ги преразпределя. Като няма - няма. За тва не е виновен той, а всички ние. Да се повторя за пореден път - когато всичики започнат да се отнасят съвестно към своите задължение към държавата, започнат да си плащат данъци, осигуровки, започнат да пазят и спрат да тарикатеят - тогава могат да започнат да изискват и държавата да има повече средства за тях и могат да претендират за повече социални придобивки. Ние сме държавата на тарикатите и квото повикало - тва се обадило.
После що се мислили нови данъци... Ревем срещу тях, а иначе исикваме.
Публикувай отговор