На
Pandorum съм му надъхан доста отдавна и само да измуши с по-гледаемо качество (като ултра тру-HD-DTS 17.2 примерно) веднага го фатам за байтовете и към харда.
Същото се отнася и за Zombieland, a туй че света е в руини от един хамбургер си е достойна за виждане основа.
Мийнуаил, нот-соу-фар-афей съм заредил себе си и вас с цели 4 страхотий и ужасий, които впрегнаха цялата гама от професионализъм до краен идиотизъм и безскрупулно ме тормозиха тия дни.
И ето го първия печеливш...
Seventh Moon (2008)
...от един от създателите на
Проклятието Блеър, пожънало милионни приходи от хиляден бюджет.
Е,
Седмата Луна за съжаление едва ли ще има същия успех, нищо че играе Amy Smart. Явно момичето не е особено smart щом е решила да се снима в този...ъъъ замисъл за хорър.
Седмата Луна разказва историята на Мелиса и Юл, решили да прекарат медения си месец в Китай, които попадат на местен фестивал наречен "Гладния Дух". Но когато нощта пада, те разбират, че легендата за Седмата Луна не е "градска" и се намират по средата на ритуал, от който не могат да измушат.
Принципно не звучи особено зле на хартия, но на лента е
особенo зле, така че когато и да го пропуснеш - няма да сбъркаш. В него няма хорър, хора и канибали се гонят из едни тръстики в непрогледна дори за камерата нощ и филма свършва...
ОЦЕНКА: 2/10
Trick 'r Treat (2008)
...за сметка на това е ако не друго, то поне стилен и притежава идентичност!
В нощта на Хелоуин (която скоро ще настъпи btw), в която мъртвите тръгват на гроздобер, а крийпи тикви им осветяват пътя, та да не се спънат, вероломно момиче решава, че всичко свързано с вечерта е нот-биг-диъл, маха костюма си на публично място и загася тиквата преди полунощ като по този начин погазва изконните хилядолетни традиции, свързани с вечерта.
Проблемът е, че има свидетел.
И той не е изцяло от този свят.
Както казах, филмът е направен доста добре. Както и плаката. Принципно идеята е възникнала преди около 4 години, когато и за пръв път е представен героя на Sam на публиката в късометражния Season's Greetings (отново за Helloween), ама Warner Bros. са казали не. Та тей чак до днес.
Определено си заслужава, като изключим само Anna Paquin (Rogue от X-Men), която мен ме дразни.
ОЦЕНКА: 6.5/10
Dark Country (2009)
Ето го и другото интересно предложение, на доста любимия ми Thomas Jane (Thursday), който е както актьор, така и режисьор. Това се явява дефакто втория му филм на режисьорското столче. Също така участва и прекалено красивата Lauren German, позната ни от не-знам-защо-толко-харесвания-от-маса-хора The Texas Chainsaw Massacre и малоумния Hostel: Part 2.
В
Dark Country отново млада двойка е тръгнала на меден месец (явно модата е да се случват блъди-неща на млади хонимунски двойки) и докато успешно се губят из пустинята, срещат на пътя окървавено тяло и потрошена кола. Това от своя страна обръща целия им меден месец, като в стремежа си да си изяснят какво да правят те започват една брутална психологична борба, както със себе си, така и с теб. Филмът е пълен с обрати и те грабва още от самото начало.
Браво, Том, едно наистина интересно и доста заплетено предложение този път
ОЦЕНКА: 6.5/10
И, черешката на тортата:
Orphan (2009)
След доста интересния, но за съжаление не особено добре направен
House of Wax, Jaume Collet-Serra получава зелена светлина за направата на Сирак. Филм, който ще остане в съзнанието ми по-дълго, отколкото требе.
Кейт (Vera Farmiga) и Джон (Peter Sarsgaard) претърпяват срив в брака си, когато третото им дете се ражда мъртво. Загубата на Джесика се отразява пагубна за Кейт и двамата решават да осиновят трето дете Естер (Isabelle Fuhrman). Естер се оказва от Русия, но говори перфектно английски. На пръв поглед едно надарено и умно 9-годишно дете, което най-накрая случва на добри приематели. Но дали зад цялата тази любезност, добри маниери, находчивост и англеска невинност не се крие нещо друго? Далеч по-дълбоко?
Тъмно?
Jaume Collet-Serra ни изненадва с
Orphan буквално от нищото и ни доказва, че посредствения режисьор може бързо да се развие и еволюира (слушай, Уве!) само в рамките на един филм, стига да го е сполетяла крайно интересна идея.
Психологическия трилър
Orphan е точно такава!
ОЦЕНКА: 7.5/10