Колеги, нека да разчопля темата. Все пак от лятото не е бутана. Макар и с малко шоф. стаж от 10г имам следните заключения:
1. най-съществено. Всичко зависи от Джоба! (Освен ако имаш пари, но си скръндза). Никой не може да ме убеди, че ако има пари за бенз. мотор и подръжката му, ще кара нещо друго.
2. Бензин. Супер и скъпо.
3. Дизел. Тракащо, претенциозно, бавнозагряващо и по-евтино от бензина. Обаче като се направи равносметката, дизела е поне 2 пъти по-скъп от за подръжка. (Ако говорим за коли, класа, кубатура и коне от една и съща година).
4. Пропан-бутан. По-евтино от горните 2, иска светкавична подръжка на запалителната с-ма. Обаче зимата дали ще караш на газ или дизел... цената излиза еднаква. Най-интересното е, че при притежателите на тези автомобили всеки се пита "А бе колата ми не харчи ли прекалено много!?". Почва се тогава ходене по мъките и се дават едни грешни пари...(Лично аз с 1,4 мотор на опел съм стигал разход лятото 17л градско при абс. изправна газова уредба).
5. Метан. Сиромашийо.... Най-евтино от горните 3, иска светкавична подръжка на запалителната с-ма. Понижаване на мощността на автомобила. Къде ми е багажника? Мощността се понижава минимално. Основното, което чувства шофьора е по-бавното ускорение и времето до развъртане до нютон-метрите. Въпроса с бутилките всеки си ги решава според джоба. Зимата метана не е като пропан-бутана. Разхода е единтичен с този от лятото.
Сега и малко личен опит. За да изкажа изводите си 2,3,4 и 5 съм имал коли на 4-те горива и все още имам 2: Опел Корса Б 1,4 60к.с. 1997 на газ и Голф 3 1,6 101к.с 1996 на метан. Двигателя на гошо трети е с многоточков инж. Обаче нещеш ли 1999г италианеца решил да сложи метан. И слага конвенционална (обикновена) метанова уредба. Обаче с всичките му ел. играчки както му е реда! И така моя гошко си пере здраво! Вече е на 263 000км колко са реални не знам. Колко са карани на метан пак не знам. Но знам, че 30 000 си ги има от мен за 2-те години от както го имам. Някой колега се беше изказал нещо, че не можел да изпревари и т.н. Ами възможно е, но ако колата или метановата уредба са се родили умрели още от завода или някой "кадърен" газаджия не им е прочел молитвата както трябва. Друг колега беше написал нещо за износване. ВЯРНО! НО САМО ПРИ НЯКОИ ВИДОВЕ И МАРКИ ДВИГАТЕЛИ. Не съм запознат точно с кои. Преди време имаше точно такава статия в нета. Лично на мен разхода ми е 6кг х 1,59лв=9,54лв на 100 градско и 4кг х 1,59лв=6,36лв на 100 извънградско. Карам си тук в СТЗ и всички знаете какъв е трафика. Метан станциите доста се развиха. Отделно моята бутилка е 14кг+ с което не ме е грижа много къде има метанстанция и къде не. Ако се наложи да карам 20-30км в планината на бенз... ми няма проблеми, то нека са само 20-30!
Знам, че така с последното едва ли не възхвалявам метана като алтернативно гориво, но лично на мен ми е най-евтино! Хайде със здраве!
п.с. Понеже темата се казва "Бензин или Дизел ? Вечната дилема ..." нека да кажа така: ако ще карам до 7-8к км годишно бензин, ако ще е повече - дизел!