Арена Стара Загора

Всичко свързано с град Стара Загора.
Публикувай отговор
Аватар
Kundalini
Потребител
Потребител
Мнения: 216
Регистриран на: Съб Авг 10, 2019 0:30 am
Местоположение: Стара Загора

Re: Арена Стара Загора

Мнение от Kundalini »

Започват спортната зала.
Аватар
Kundalini
Потребител
Потребител
Мнения: 216
Регистриран на: Съб Авг 10, 2019 0:30 am
Местоположение: Стара Загора

Re: Арена Стара Загора

Мнение от Kundalini »

Ето и новината от днес:
https://divident.eu/2558/obrat-stroim-novata-sportna-zala-v-stara-zagora-po-specheliliya-konkursa-proekt/

Обрат: Строим новата спортна зала в Стара Загора по спечелилия конкурса проект

20/04/2021


Изображение

ВАС отхвърли решението за конфликт на интереси в проекта за нова спортна зала "Арена Стара Загора"
Върховният административен съд отмени решението на Комисията за конфликт на интереси при определяне на победителя в конкурса за идеен проект за многофункционалната спортна зала тип „Арена“ в Стара Загора.

Решението е от 16 април и гласи дословно следното:

„ОТМЕНЯ Решение № 30 от 14.01.2021 г. на Комисията за защита на конкуренцията по преписка с вх. № КЗК-802/12.11.2020 г. и вместо това постановява: ОТХВЪРЛЯ жалба вх. № ВХР-1879/30.10.2020 г. от консорциум "Архитектурно бюро Авангард" ООД – Мердж Студио" ЕООД срещу Решение № 10-00-2489/15.10.2020 г. на кмета на община Стара Загора за класиране на участниците по процедура от вида "Конкурс за проект" за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Открит конкурс за идеен проект за многофункционална спортна зала в УПИ I спорт, атракции, озеленяване, рекреация, кв. 334 а, гр. Стара Загора", открита с Решение № 10-00-2953 от дата 30.12.2019 г. на възложителя.“

Така на Върховният административен съд отхвърли мнението на КЗК, че в казуса има конфликт на интереси. Решението на магистратите дава зелена светлина да бъде осъществен проекта на спечелилата конкурса фирма „Атек ВД“ ЕООД.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров потвърди за Дивидент Медиа, че след този развой победителят от конкурса ще бъде поканен за сключване на договор. Ето какво още каза той:

Живко Тодоров: Ще поканим в общината победителя в конкурса, за да сключим договор
- Господин Тодоров, как ще коментирате решението на ВАС относно многофункционалната спортна зала в Стара Загора?

- Решението на ВАС отменя решението на КЗК и потвърждава решението на общината за избор на победител в конкурса. Конкурсът влиза в сила и така можем да възложим проектирането на фирмата, която е спечелила. Напомням, че жалба във ВАС подаде спечелилият конкурса, не община Стара Загора. Решението на ВАС е без право на обжалване.

- В какъв срок ще започне работата по проекта?

- Първо трябва да се сключи договор. Ще поканим печелившата фирма „Атек ВД“ ЕООД, за да сключим договор, след което започват да текат сроковете, в които фирмата трябва да изготви техническия проект.

- Бихте ли припомнили какви средства ще бъдат необходими за изграждането на залата и с какво разполагаме до момента?

- Трябва да се изготви технически проект, той не трябва да надвишава 25 млн. лева за изпълнение на строителството. Това са нашите изисквания към проектанта. Съответно ще искаме от проектантите да се съобразят с всички препоръки на архитектурната общност в Стара Загора.

- При тази политическа обстановка в страната дали ще получим и останалите, необходими за строителството средства?

- Надявам се, че ще получим необходимите средства. В крайна сметка многофункционалната зала е на целия регион, не само на община Стара Загора. Надявам се, че което и правителство да управлява през следващите години, ще имаме добър диалог и ще успеем да завършим спортната зала. От общата необходима сума, до този момент имаме 14,5 млн. Надявам се да получим пълното финансиране.

История на проблема Със свое решение от 14 януари 2021 г. Комисията за защита на конкуренцията отмени класирането на конкурса за проект на многофункционална спортна зала „Арена Стара Загора“. КЗК видя конфликт на интереси между председателя на журито и победителя в конкурса - фирма „Атек ВД“ ЕООД.

Решението на Комисията за защита на конкуренцията беше взето след подадена жалба от консорциума „Архитектурно бюро Авангард“ ООД – Мердж Студио“ ЕООД, чийто проект беше класиран на 7-мо място в конкурса. Жалбата е била подкрепена от още двама други участници в надпреварата. Според жалбоподателя решението за класиране на участниците е незаконосъобразно, защото е „основано на работата на жури, която не се характеризира с обективност и професионализъм“. Членове на журито бяха трима преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия. В същото време едноличен собственик на класираната на първо място фирма „Атек – ВД“ ЕООД, е на проф. д-р арх. Валери Иванов, който е преподавател в УАСГ. Той е и един от 16-те членове на Ректорския съвет, член на Факултетския съвет на Архитектурния факултет, на Академичния съвет, председател на Общото събрание.

Според окончателното решение на ВАС, обаче, посочените обстоятелства не са основание за наличие на конфликт на интереси.
Аватар
slimarkov
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 2979
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 0:03 am

Re: Арена Стара Загора

Мнение от slimarkov »

Супер новина!
Пак лошите ГЕРБ-аджии Б.Б. и Живко Тодоров задвижиха поредния голям проект в града.

След напълно обновен център, обновена ЖП гара и тунелна система около гарата, парк Станционна градина, нов парк Артилерийски, нова инфраструктура в новата ИЗ Загоре, инфраструктура в ИЗ АТЗ, 4 броя нови кръгови движения (и 5 други на проект, които ще се изградят в скоро време), начало на обновяването на Руския пазара и обновяване на зоопарка, градът ще има и нова спортна зала с 5500 фиксирани седалки.
Jino
Потребител
Потребител
Мнения: 347
Регистриран на: Вто Юни 02, 2020 21:20 pm

Re: Арена Стара Загора

Мнение от Jino »

Kundalini написа: Пон Апр 19, 2021 18:16 pm Започват спортната зала.
Голям праз, така ще си стои затворена /ако изобщо я построят/... Вече не останаха хора в града, няма кой да ходи в нея...
"Я всегда думал что демократия - это власть народа, но вот товарищ Рузвельт мне доходчиво объяснил, что демократия - это власть американского народа".

Йосиф Сталин
abc
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 963
Регистриран на: Нед Апр 18, 2010 22:58 pm

Re: Арена Стара Загора

Мнение от abc »

Зала за 5 хиляди души би трябвало да се пълни като детска игра от 250-хиляден град.
Аватар
Kundalini
Потребител
Потребител
Мнения: 216
Регистриран на: Съб Авг 10, 2019 0:30 am
Местоположение: Стара Загора

Re: Арена Стара Загора

Мнение от Kundalini »

abc написа: Сря Апр 21, 2021 21:33 pm Зала за 5 хиляди души би трябвало да се пълни като детска игра от 250-хиляден град.
Абсолютно!
Jino
Потребител
Потребител
Мнения: 347
Регистриран на: Вто Юни 02, 2020 21:20 pm

Re: Арена Стара Загора

Мнение от Jino »

Нищо няма да се пълни, първо няма хора, и второ, хунтата забранява да е на повече от 30%...
"Я всегда думал что демократия - это власть народа, но вот товарищ Рузвельт мне доходчиво объяснил, что демократия - это власть американского народа".

Йосиф Сталин
Аватар
slimarkov
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Мнения: 2979
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 0:03 am

Re: Арена Стара Загора

Мнение от slimarkov »

Новата зала на Стара Загора ще е с подземни паркинги за 750 коли и 5200-6400 седящи места

юни 3, 2021

STZAGORA.NET



Изображение

Два паркинга, на две нива – единият подземен, другият полуподземен, всеки с по 375 места, или общо 750 вътре в залата, плюс външен паркинг за още 100 места ще има новата многофункционална спортна зала “Арена Стара Загора” в парк “Артилерийски”. До вътрешния паркинг ще се достъпва от два различни автомобилни входа – единият от бул. “Хр. Ботев”, другият – по-нагоре, от пряката ул. “Одринска епопея”. Осигурен е достъп и на едрогабаритни товарни камиони до самата зала за разтоварване на спортно, концертно оборудване и други товари.

Това стана ясно по време на състоялото се днес награждаване и представяне на трите най-високо класирани идейни проекта в проведения от Община Стара Загора конкурс. Победителят сред тях, както стана ясно още миналата година, е проектът на архитектурно студио “Атек ВД” с ръководител проф. арх. Валери Иванов от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. На второ място беше класирано проектното предложение на „Тилев архитекти“ ЕООД – София, трети е проектът на „АТМ“ ЕООД – София. Наградите бяха връчени от част от журито, оценило проектите – зам.-кметът Красимира Чахова, началникът отдел „Обществени поръчки“ в местната администрация Мария Боянова и гл. арх. Виктория Грозева. Паричните премии са съответно 20, 10 и 5 хиляди лева. Победителят получава и правото да създаде работен проект. Очаква се подписването му да стане в близко време, като срокът за работа по него след това ще е 5 месеца.

Новата зала ще даде възможности в нея да се провеждат много събития от местен и национален мащаб – културни, спортни, конгреси, бизнес форуми, изложения, концерти – предвид географското разположение на Стара Загора в центъра на България, отбеляза главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева. Това като цяло ще повиши социалния, туристическия и икономичестия статус на общината.

“Благодаря на Община Стара Загора за това, че прояви търпимост към генерираните напрежения, свързани с процедурата” – заяви проф. Валери Иванов. Както е известно, конкурсът беше почти провален след безотговорно решение на КЗК, което бе отменено от ВАС. Проф. Иванов поздрави всички участници в конкурса за представените от тях великолепни проекти. “Община Стара Загора би могла да издаде сборник с конкусните идеи, защото в тях има учебникарски примери. Готови сме да подпомогнем издаването на такъв сборник” – съобщи той. Авторският колектив на проекта се ангажира и с формирането на комплексен екип от специалисти, който да разработи план за управление на залата, която, освен че ще изпълнява разнообразни социални функции, да се превърне чрез разнообразните си обслужващи дейности и в едно печелившо предприятие. Основните приходи се очаква да идват от концерти на гостуващи групи и изпълнители, каквато е практиката на подобни зали в европейските страни. Заданието на Общината бе да се предвиди създаването на уникален многофункционален обслужващ комплекс, съчетаващ условия за спорт, рекреация, хранене, обслужване, търговия, медицина, социални и други дейности, адаптирани към динамиката на потребностите на хората.

Подробности по проекта на залата съобщиха арх. Калоян Колев – водещ проектант в частта “Архитектура”, доц.д-р инж. Цветан Георгиев (метални конструкции) и гл.ас. д-р инж. Николай Милев (стоманобетон).

Залата ще разполага с 5200 места. 4200 от тях ще са върху бетонова основа. 1000 седалки ще са разположени върху телескопични трибуни, като в залата в Синдикалния дом, чието прибиране ще увеличава размера на игралното поле. При концерти върху игрището ще могат да се разполагат допълнителни 1200 места, с което капацитетът на залата нараства до 6400 места.

Комплексът ще включва и втора, тренировъчна зала с площ 1800 кв.м и допълнителни 260 места към нея, която ще може да се използва самостоятелно – с отделен външен вход и самостоятелни съблекални.

Ще има и хипермаркет за хранителни стоки на площ от над 1 декар. Предвиден е отделен достъп за ВИП-гости и на хора с увреждания.

Нивото с основния вход за зрителите ще има три разпределителни фоайета с връзка помежду си. На това ниво е разположена тренировъчната зала, както и подходът за тирове до самото игрище. Тук ще има музей на спорта, панорамен ресторант с изглед към парка, както и пешеходен пасаж около фоайета с търговски обекти, бюфети, гардероби и тоалетни около него.

На следващото ниво ще е разположена администрацията на залата и физиотерапия. На най-горното ниво са зоните за журналисти и ВИП-гости, техническите помещения за залата и две открити площадки за разполагане на климатичните съоръжения.

Над бетоновия градеж залата ще бъде покрита от здрава и сравнително лека стоманена конструкция. Цялото съоръжение е изчислено да издържа на земетресения.

Oбщaтa cтoйнocт нa инвecтициятa в пpoeктиpaнeтo и изгpaждaнeтo нa cгpaдaтa e 25 000 000 лева c ДДC.

На събитието присъстваха още зам.-кметът Янчо Калоянов на Община Стара Загора, проектантските колективи, архитекти, медии и граждани.

В края на официалната церемония беше открита изложба с макети и постери с изображения на конкурсните проекти. Тя ще може да бъде видяна в Културен център “Стара Загора” – фоайето на етаж 2, до края на юни.

https://stzagora.net/2021/06/03/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bb%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b0-%d1%89%d0%b5-%d0%b5-%d1%81-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b7%d0%b5/
Jino
Потребител
Потребител
Мнения: 347
Регистриран на: Вто Юни 02, 2020 21:20 pm

Re: Арена Стара Загора

Мнение от Jino »

Предлагам, залата да бъде трансформирана в голяма тоалетна...Че и безтова сме единствения град, в който такива няма...
"Я всегда думал что демократия - это власть народа, но вот товарищ Рузвельт мне доходчиво объяснил, что демократия - это власть американского народа".

Йосиф Сталин
Публикувай отговор