Качеството на тока
- mupk0
- Потребител

Re: Качеството на тока
Не съм при Узунов
Ние като цяло освен ток(консумация ала бала) и напрежение,друго на този етап не мерим
Иначе закона на Ома го знаем бе....няма как
TE2 не успях само да взема този семестър,ама ще гледаме да я вземем.А пък относно херците...то ако не е 50Hz май уредите ти изобщо няма да работят коректно 
- stivans
- Старо куче медалист

На магазин Багира има амперклещи на сносна цена 15-20,00 лв.,а в магазините за 1 лев има около до 12-15,00 лв.Вършат добра работа за домашна употреба.mupk0 написа:Съгласен съм,но нямам уред с който даи змеря качеството на тока откъм Ампери.Тоест прекалено малък е обхвата на моят.Най-често при лош ток има и лошо напрежение.didka написа:Туй 215 волта не е ток,а напрежение на мрежата.
Ток протича през консуматора,когато му подадеш съответното напрежение,а големината му зависи от мощността на съответния уред,а ако е само активен товар(реотан например),от неговото съпротивление.
Защо горят ел. крушки-60W крушка има съпротивление 74.6 ома изгасена, при 230 волта (измерено в момента) това прави около 3,0 А или или около 700 вата!!
При рабата ел.крушка тока и е около 0,26 А.През крушката при запалването от студено състояние протича около 10 пъти по-голям ток.Затова крушките гърмят най-често при включване.
Стара Загора
Стара Загора
- spiralkinda
- Потребител

Един ден напрежението достигна до невероятните 195-198 волта като максимум достигна до 210 волта. Като същите бяха отчетени с мултицет и на главното табло на входа
. Около полунощ пък достигна до 245 волта. Да чукна на дърво този проблем вече го няма, аварийните групи са се справили. 
-
nike718
- Старо куче медалист

@mupk0 надявам се че не учиш за електроинженер,иначе много сериозно ще се притесня за това какво се случва из родните ни университети?mupk0 написа:Не съм при Узунов![]()
Ние като цяло освен ток(консумация ала бала) и напрежение,друго на този етап не мерим
Иначе закона на Ома го знаем бе....няма как
TE2 не успях само да взема този семестър,ама ще гледаме да я вземем.А пък относно херците...то ако не е 50Hz май уредите ти изобщо няма да работят коректно
- didka
- Старо куче медалист

Май точно за електроинженер учи,щом имат теоретична електротехника...
Всичко е пародия,не напразно не ни признават дипломите навън.
Dog drags - no tracks...
- nasenceto
- келеш

Moже и машинен да е. Аз имах ТЕ във Варна, че даже май бяха две части (ама не помня вече).didka написа:Май точно за електроинженер учи,щом имат теоретична електротехника...
-
nike718
- Старо куче медалист

Какъвто ще да е,всичко казано до тук звучи изключително несериозно.
"тока съм го мерил към 215 V е най-малко;А пък относно херците...то ако не е 50Hz май уредите ти изобщо няма да работят коректно;
Не може студент ,който е държал теоретична електротехника да дрънка такива глупости!
- Леле майко! - както казва Рачков в "Господари на ефира"
Ей ви на показателите за качество на електрическата енергия:
http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/indic_1.pdf
"тока съм го мерил към 215 V е най-малко;А пък относно херците...то ако не е 50Hz май уредите ти изобщо няма да работят коректно;
Не може студент ,който е държал теоретична електротехника да дрънка такива глупости!
- Леле майко! - както казва Рачков в "Господари на ефира"
Ей ви на показателите за качество на електрическата енергия:
http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/indic_1.pdf
- didka
- Старо куче медалист

КСТ/КТТ или електроника/АИУТ.Мех.не учат ТЕ.
Както и да е основи на електротехниката се учи във средното още и то неелектротехнически специалности.
Както и да е основи на електротехниката се учи във средното още и то неелектротехнически специалности.
Dog drags - no tracks...
- mupk0
- Потребител

Ем квото са преподали това съм и научил.Освен да мерим напрежение,ток и консумация в някви вериги със съпротивления/бубини/кондензатори(трифазни двигатели и до там) друго не сме правили.Реално предмет по моята специалност още не съм учил(производство на ток).Да не говорим ,че грам нищо не са обеснявали за тока по контактите.А имам сигурно над 90% присъствие по лекции.Иначе уча електроенергетика и електрообзавеждане.
-
nike718
- Старо куче медалист

Горките ние ,ако чакаме такива кадри да работят в родната ни енергетика.mupk0 написа:Ем квото са преподали това съм и научил.Освен да мерим напрежение,ток и консумация в някви вериги със съпротивления/бубини/кондензатори(трифазни двигатели и до там) друго не сме правили.Реално предмет по моята специалност още не съм учил(производство на ток).Да не говорим ,че грам нищо не са обеснявали за тока по контактите.А имам сигурно над 90% присъствие по лекции.Иначе уча електроенергетика и електрообзавеждане.
Плачевното е че и аз съм завършил същият университет преди доста години,ама не очаквах толкова много да е паднало нивото на образованието.
Това още веднъж затвърждава мнението ми че няма да пратя децата си да учат е роден университет.
- didka
- Старо куче медалист

Майко мила учиш ЕЕ?Иначе уча електроенергетика и електрообзавеждане.
Гаранция ти давам,че и да завършиш,ще си останеш неук.
Даже си писал "бубина" така ли не мерна в някой учебник,че се пише с О не с У.
Не мога да повярвам.
Dog drags - no tracks...
- nasenceto
- келеш

Aй стига де! Изядохте човека. Нали ви каза, че още не е минал през тоя материал. Все пак ТУ се влиза с математика, не с изпит по Електротехника.
- dushanov
- Потребител

Колеги, какво го погнахте mupk0? Много добре знаем какво е нивото на образователната ни система. Едва ли не Мирко ни е виновен? Аз имам 3 разряд по ел.обзавеждане на ПП и съм инж. по КСТ, но това означава ли, че трябва да съм богче в тези сфери? Едно нещо трябва да се практикува за да се научи! Все едно да сравняваме току що взел шоф. книжка човек и такъв дето е карал 40г и пак си има В категория. Хайде сега този новия като не знае какво е маховик да си хулим и новите шофьори а?
И така темата ми се отплесна много от това за което я бях повдигнал. Интересуваше ме само дали има временни анумалии във вашата къща/апартамент. Колегата nike718, много добре е дал един образец какъв "трябва да бъде" потребителския ток, но дали до нас стига такъв постоянно? Онзи ден пека си 4 рибки на скарата на терасата, едните станаха за 15 мин, другите за 30 мин... ми... ще има да си мисля, че всичко ми е в ред по тока ама друг път!
И така темата ми се отплесна много от това за което я бях повдигнал. Интересуваше ме само дали има временни анумалии във вашата къща/апартамент. Колегата nike718, много добре е дал един образец какъв "трябва да бъде" потребителския ток, но дали до нас стига такъв постоянно? Онзи ден пека си 4 рибки на скарата на терасата, едните станаха за 15 мин, другите за 30 мин... ми... ще има да си мисля, че всичко ми е в ред по тока ама друг път!
GSM: 0896891102
- nasenceto
- келеш

Ся се сетих за един пример, макар и мноооого стар. Един приятел живее в блока на М-тела на БКП-то. Навремето (разбирай преди доста над 10 години) щяхме да правим купон у тях. Имахме CD Player от тези дето ги правиха в ДЗУ-то навремето. Е те тва животно полудя. Не ще да тръгне да завърти диска и тва си е. След бая тюхкане на някой му светна да замерим напрежението и ...О, Боже - 180-190V максимум. От тогава насам никой не е поправял инсталацията, така че няма да се учудя още да си е същото. Предполагам това важи за голяма част от старите кооперация с овехтели инсталации или трафопости.
- mupk0
- Потребител

Доста хора обичат да плюят.Като завърша е по-важно какъв ще съм ,а не в момента.Да не говоря,че от 8 семестъра съм едва на 3ти и обучението ми се състой в Икономика,МТТ,МЕМ,Механика,Физика1/2,Математика1/2/3,ТЕ1(сега ТЕ2 и смятаме ел вериги по класически и оперативен метод само!) и материалознание.Общо взето нищо общо с тока...но тука трябва да си лафите простотии.Не съм завършил и средно ел. образование.Тепърва го уча това и имам намерението да го науча както трябва.С тока шега не бива.Едва този семестър имаме Електрически апарати/Електически измервания/Електроника.Да не говоря ,че имам Икономика и Машинни елементи. Имам още малко над 2 години да се уча,така че не ме мисли мене.Нито съм и с нагласата,че като завърша и готово ще стана енергетик.Яко фанатици има тука.А относно въпроса с Hz-ите...единственото което ни е обяснено до сега и съм убеден на 101% е ,че това е честотата на промяна на посоката на тока и нищо повече.И че стандартно е 50Hz.