Код за потвърждение: Избери целия код
Въпрос: Кой гледа рибката?
Указания:
1. Англичанинът живее в червената къща.
2. Шведът гледа куче.
3. Датчанинът пие чай.
4. Зелената къща е отляво на бялата.
5. Норвежецът живее в първата къща.
6. Собственикът на зелената къща пие кафе.
7. Човекът, който пуши Pall Mall гледа птичка.
8. Мъжът в средната къща пие мляко.
9. Собственикът на жълтата къща пуши Dunhill
10. Пушачът на Marlboro живее до този, който гледа котка.
11. Мъжът, които гледа кон, живее до този, който пуши Dunhill.
12. Пушачът на Winfield пие с удоволствие бира.
13. Норвежецът живее до синята къща.
14. Немецът пуши Rothmans
15. Пушачът на Marlboro има съсед, който пие вода.
Тази задача е измислена от Аинщайн преди около 100 години, тои е казал, че само 2% от хората по света могат да я решат.
Ей тука също е пускана тая задачка: http://forum.vcable.net/viewtopic.php?t=6056PoSSeSSeD написа:Я ми начертай една!
Хахаха. Снощи в 1 часа зех да я решавам тая задача и ми излезна че Дочев е на 2 годинкиKyuku написа:ЛОГИЧЕСКА ЗАДАЧА
Спомням си,че на един шахматен турнир попитах петимата съзтезатели за възрастта им. Отговорите бяха:
Бонев: Ако към моите години се прибавят 2/3 от годините на Велев и сбора умножим по годините на Дочев, ще получим годината, в която се провежда турнира.
Дочев: Ако моите години се удвоят и числото се умножи по годините на Анев, ще се получи също годината,през която се провежда турнирът.
Анев: Ако годината, през която съм се родил, разделим на моите години, ще получим годините на Генов.
Генов: Между нас няма връстници, а моите години са равни на сбора от годините на Анев и Дочев.
Велев: 2/3 от моите години са равни на числото на възможните първи ходове на белите в шахматна среща. Освен това, ако от годината, в която се провежда турнирът, съкратим последната цифра, ще получим сбора от годините на петимата.
На колко години е бил тогава всеки от тях?