Аквариуми и рибки

Яко PHUN ;-)
Място за разтоварване на умствения багаж на потребителят! Вицове-мицове, клипове, закачалки за откачалки и тем подобни яко къртещи фаянса на комшията нещица.
Аватар
PoSSeSSeD
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Аквариуми и рибки

Мнение от PoSSeSSeD »

Реших да пусна тази тема, защото скоро си купих рибки, но се оказа, че не съм много добър в гледането им и една голяма част от тях умряха. Иска ми се да получа разни полезни съвети, защото много обичам рибките,а не ми се ще да умират. Искам и да задам няколко въпроса.
1. Какви комбинации от рибки не е хубаво да се правят? Аз в началото реших, че е хубаво да си взема повече видове рибки, а се оказа, че така не е хубаво. Имах: Хелери, Гупи, молинезии, неони, сомове, данио и неони. Кои от тези риби могат да живеят съвместно и кои не?
2. Как се подържа аквариума така, че да се образуват по-малко бактерии? Разбрах, че имало разни препарати и ако може някой да ми даде съвет, какви да ползвам?
3. При какви условия е добре да живеят рибите? Каква температура е добре да поддържам? Колко пъти е хубаво да ги храня? Осветлението има ли значение?

Айде ако някой има повече опит да помага с каквото може :?
Аватар
Jedi_Knight
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Jedi_Knight »

Доста отдавна имах риби, но знам това онова.
1. Трябва ти 70 литра аквариум. Никоя риба не обича малкото вода (особенно скалариите и хелерите)
2. Разнообразието не е лошо, хищните са хелерите, молинезиите, скалариите и ПИРАНИТЕ.
3. Машинката за въздух е достатъчна, с малко повече грижи няма смисъл от препарати за аквариум (пък от тая химия може да им стане нещо).
4. Храни ги по малко сутрин и вечер, като слагаш и витамини на рибите колкото им сипеш, толкова ще изядат. (ако имаш сом слагай и храна за сомчета)
5. Вземи си охлюви, те също чистят, филтрират водата, пък и са готини на външен вид :D
6. Вземи си аквариум за раждане, защото гупите много се плодят и после си ядат малките.
7. Не по темата. Днеска ти ли беше на аязмото че вече ми е малък диоптъра и не можах да те разпозная (ако си бил ти покорни извинения)
Аватар
PoSSeSSeD
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от PoSSeSSeD »

Jedi_Knight написа:7. Не по темата. Днеска ти ли беше на аязмото че вече ми е малък диоптъра и не можах да те разпозная (ако си бил ти покорни извинения)
Еми ходих почти до Аязмото, ама ако си ме видял, няма начин да си пропуснал големия калъф с бас на гърбът ми.

по темата:
Молинезиите изискват ли нещо по-специално като грижи, защото ми умря цялото семейство (4 риби) в рамките на 2 дни. В началото само лежаха на дъното по гърбове и така докато издъхнат :(
Аватар
Vesenceto
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Re: Аквариуми и рибки

Мнение от Vesenceto »

1. Какви комбинации от рибки не е хубаво да се правят? Кои от тези риби могат да живеят съвместно и кои не?-
Ами мисля, че пираните няма да се разбират с някои дребни рибки:)
2. Как се подържа аквариума така, че да се образуват по-малко бактерии? Разбрах, че имало разни препарати и ако може някой да ми даде съвет, какви да ползвам?-
Ако бях на тебе сигурно щях да сложа хлор:)
3. При какви условия е добре да живеят рибите? Каква температура е добре да поддържам? Колко пъти е хубаво да ги храня? Осветлението има ли значение? По принцип живеят при леко мокри условия, даже водни.:)При по-висока температура стават леко хрупкави.Колкото повече ги храниш, толкова по-големи и угоени ще станат...:)Осветлението има значение, защото ако температурата не е достатъчно висока може по зъбите ти да полепнат кости, което не е особено приятно:)
Аватар
Jedi_Knight
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Jedi_Knight »

Може да им е малко водата (повечето риби изискват много място и много вода) или някаква болест. Явно съм се припознал.
Аватар
PoSSeSSeD
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от PoSSeSSeD »

Vesenceto написа:1. Какви комбинации от рибки не е хубаво да се правят? Кои от тези риби могат да живеят съвместно и кои не?-
2. Как се подържа аквариума така, че да се образуват по-малко бактерии? Разбрах, че имало разни препарати и ако може някой да ми даде съвет, какви да ползвам?-
Ако бях на тебе сигурно щях да сложа хлор:)
3. При какви условия е добре да живеят рибите? Каква температура е добре да поддържам? Колко пъти е хубаво да ги храня? Осветлението има ли значение? По принцип живеят при леко мокри условия, даже водни.:)При по-висока температура стават леко хрупкави.Колкото повече ги храниш, толкова по-големи и угоени ще станат...:)Осветлението има значение, защото ако температурата не е достатъчно висока може по зъбите ти да полепнат кости, което не е особено приятно:)
Амм ти определено няма да прокопсаш много с аквариум. Ама иначе за първият съвет ще те послушам 8)
Аватар
Jedi_Knight
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Jedi_Knight »

Темтературата да е в рамките на 18 градуса +-2 (един път опеках сом, 2 данио, 2 неонки и 2 гупи със всички охлюви на печката че се беше счупил нагревателя). Светлото под водата не го има много много, стайната светлина е добре.
Аватар
Vesenceto
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от Vesenceto »

и за втория ме послушай:)Гарантирано никакви бактерии (а може и никакви рибки):)
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

Мисля че хелерите и гупите не се разбираха също и сомовете не се разбираха с едни от първите 2 вида но доста отдавна беше.Внимавай и с охлювите да не осъмнеш един ден без риби и с МНОГО по дебели охлюви като мене :twisted:
Най-добре да питаш продавача от магазина дали ще се разбират новите риби с тези които вече имаш понеже доста риби не се понасят и съм сменял доста пъти :wink:
ivan6o
Новак
Новак

Мнение от ivan6o »

Аватар
x6x
Потребител
Потребител

Мнение от x6x »

Vesenceto написа:1. Какви комбинации от рибки не е хубаво да се правят? Кои от тези риби могат да живеят съвместно и кои не?-
Те и с хората не се разбират много в Ю.Америка.Да им пусне от малките бели акули и да сподели кой е оцелял:)

Забравил съм кои с кои се разбираха,от много време не гледам рибки.Иначе си е голяма краста,но и голяма отговорност,а си ги изтървал за ден два и почват да мрат без причина.
Имам 2 малки аквариума които ползвах за родилни отделения,ако ти потрябват свиркай.
Аватар
PoSSeSSeD
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от PoSSeSSeD »

x6x написа:
Те и с хората не се разбират много в Ю.Америка.Да им пусне от малките бели акули и да сподели кой е оцелял:)

Забравил съм кои с кои се разбираха,от много време не гледам рибки.Иначе си е голяма краста,но и голяма отговорност,а си ги изтървал за ден два и почват да мрат без причина.
Имам 2 малки аквариума които ползвах за родилни отделения,ако ти потрябват свиркай.
Ми аз първо да се науча да отглеждам тези риби, а после и за размножаването ще мисля. Сега се мъча да измисля, какви риби да си взема, защото моите уредяха доста. Единственото добро от това беше, че поне разбрах, кои риби са по-издържливи и сега мисля да понамаля видовете малко.
Аватар
Jedi_Knight
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Jedi_Knight »

Вземи си двойка скаларии. Стават около 15 сантиметра (на око като гледам май е 15) вида им е нестандартен. Проблема е че не са живораждащи, а с хайверни риби не знам как се процедира. Никога не са забременявали. Вземи си и сомчета, пак по възможност 2 може и 3 (2 мъжки) и охлюви. Това е. При добро желание, може да си сожиш един червен мъжки хелер да ти напомня за Ливърпул :D
Аватар
jerry
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Местоположение: S. Wind Основен Клас: Mage Слабост: Mele Damge Питие: Бира

Мнение от jerry »

PoSSeSSeD написа:
Jedi_Knight написа:7. Не по темата. Днеска ти ли беше на аязмото че вече ми е малък диоптъра и не можах да те разпозная (ако си бил ти покорни извинения)
Еми ходих почти до Аязмото, ама ако си ме видял, няма начин да си пропуснал големия калъф с бас на гърбът ми.

по темата:
Молинезиите изискват ли нещо по-специално като грижи, защото ми умря цялото семейство (4 риби) в рамките на 2 дни. В началото само лежаха на дъното по гърбове и така докато издъхнат :(
Позната картинка. Преди и аз си гледах рибки, веднъж така като си взех нови и до 1-2 дни умряха. Като ходих до един друг зоомагазин да зимам храна за рибите и като ги питах от какво може да е това ми казаха, че някой хора ги държали по мазетата със кофите в мизерно малко вода и сутринта "изхвърлят умрелите" и карат кофите на пазара там ги слагат в аквариуми и продават. Там в големия студ вали сняг гледат като падне до 8 градуса с един бързовар ги загряват. Като чух тва бях потресен. Много грубо ми стана. Тая тирания не толерирам. Може да не си ти виновен.
От каде си купи рибките.
Jedi_Knight написа:Вземи си двойка скаларии. Стават около 15 сантиметра (на око като гледам май е 15) вида им е нестандартен. Проблема е че не са живораждащи, а с хайверни риби не знам как се процедира. Никога не са забременявали. Вземи си и сомчета, пак по възможност 2 може и 3 (2 мъжки) и охлюви. Това е. При добро желание, може да си сожиш един червен мъжки хелер да ти напомня за Ливърпул :D
Скаларийте хвърлят хайвер върху листа от водорасли. Ама ако искаш да си "излюпиш" малки скаларийки трябва да отделиш майката докато е оплодена в друг аквариум и като метне хайвера я махаш.
Аватар
^Sloopy^^
Потребител
Потребител
Обратна връзка:

Мнение от ^Sloopy^^ »

а в случай че скаларията ти фърли хайвер на нагреватела ги спри да не свариш яйцата щото аз така направих преди като имах риби и до ден днешен много ме е яд
Публикувай отговор