Аквариуми и рибки

Яко PHUN ;-)
Място за разтоварване на умствения багаж на потребителят! Вицове-мицове, клипове, закачалки за откачалки и тем подобни яко къртещи фаянса на комшията нещица.
Аватар
PoSSeSSeD
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от PoSSeSSeD »

jerry написа:Позната картинка. Преди и аз си гледах рибки, веднъж така като си взех нови и до 1-2 дни умряха. Като ходих до един друг зоомагазин да зимам храна за рибите и като ги питах от какво може да е това ми казаха, че някой хора ги държали по мазетата със кофите в мизерно малко вода и сутринта "изхвърлят умрелите" и карат кофите на пазара там ги слагат в аквариуми и продават. Там в големия студ вали сняг гледат като падне до 8 градуса с един бързовар ги загряват. Като чух тва бях потресен. Много грубо ми стана. Тая тирания не толерирам. Може да не си ти виновен.
От каде си купи рибките.
Абе аз ги бях гледал вече почти 3 седмици, когато ми се случи това. Иначе ми казах, че може би съм ги прехранил :oops: Вече попълних аквариума с нови бройки. :D Сега си стискам палци да не уморя и тях.
BTW ако някой е гледал риби Бета, може ли да ми каже по какво да отлича мъжката от женската, същият въпрос имам и за сомовете :?:
Аватар
x6x
Потребител
Потребител

Мнение от x6x »

Пусни една снимка да го видим този аквариум.
Аватар
PoSSeSSeD
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от PoSSeSSeD »

Еми проблема е, че нямам цифров апарат и на GSM-а нямам камера, затова в момента не знам как ще стане :?
Аватар
PoSSeSSeD
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от PoSSeSSeD »

Имам едно въпросче към някой, който е гледал новородени рибки. Значи хелера ми роди и сега имам пълен аквариум с малки рибочета, обаче не знам как се гледат. Ако някой знае нека да сподели. Да отделям ли майката? Колко време трябва да мине, че да почна да ги храня и с какво? Нещо по спресефично има ли при отглеждането им? Родиха ми се тази сутрин.
Аватар
^Sloopy^^
Потребител
Потребител
Обратна връзка:

Мнение от ^Sloopy^^ »

ми ако имаш втори аквариум ги прехвърли там можи веднага те не завися от майка си а иначе храната по зоомагазините има такава за новородени рибки :wink:
Аватар
HyBRiD-X
Потребител
Потребител
Обратна връзка:

Мнение от HyBRiD-X »

Премести майката веднага! Като нищо ще изяде малките! Някой по-горе беше писал, че температурата трябва да е около 18С, така е, но не забравяй, че на повечето са тропически или субтропически рибки, затова ти препоръчвам температурата да не пада под 20-22С. Храни за малки рибки продават навсякъде, осигури им въздух с филтър задължително и поддържай постоянна температура.

На въпроса как се различават неонките и сомчетата: доколкото си спомням сомчетата им се гледаше някаква перка, ако не се лъжа гръбната, на едните беше заоблена, на другите по-остра...ама кой са мъжки или женски - забравил съм, отдавна не ги гледам хайванчетата! :wink:

Иначе като си купуваш рибки, гледай да са жизнени, т.е. да не стоят на едно място, пр. по дъното, ако не са дънни рибки, или да се крият. Друго, гледай да нямат бели полипи по тях, беше някаква болест, не помня как се казваше вече. Трето: виждам по пазара да се продават рибки, които както им казвам аз, са "изгърбени от глад". Не е така, просто това пак е някаква болест, такива "добичета" умират мах до седмица. Всяка рибка, която не е плоска по дължина като скаларията, има добре оформено коремче (като гупите, молинезиите и хелерите напр.).

И накрая, не пренаселвай аквариума си. Пак карам по памет, ама май на рибка трябва да има по литър вода. Не го спазвай това, понеже за големите рибки трябва повече, а за малките по-малко.

П.С. Да не се объркаш да си купиш лабиринтни рибки...едни бели, с две "пипала" под хрилете като мустачки и 2 две черни точки отстрани на тялото! Точно такъв "дзвер" навремето ми изпотрепа доста рибки, пък и доста скачат над аквариума, понеже имат някакъв зачатък на бял дроб и издържат доста на суша.
Аватар
PoSSeSSeD
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от PoSSeSSeD »

Хах, точно такива рибки си бях харесал и се канех да си купувам :D Мерси за съвета.
А на малките рибки съм им осигурил отделен аквариум, постоянна температура, махнах майката и сега ще им взема филтър. Значи в общи линии всичко е изпълнено и сега остава само да се надявам да оживеят повечко, че от сутринта до сега измряха доста :lol:
Аватар
PoSSeSSeD
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от PoSSeSSeD »

Разбрах, че било нормално да умрът част от малките рибки. Нормално ли е да умрът още на първия ден голяма част или проблема е някъде при мен, защото от към 30-тина рибки, ми останаха само 20, за няма и един ден :?:
Аватар
HyBRiD-X
Потребител
Потребител
Обратна връзка:

Мнение от HyBRiD-X »

Да, нормално е да умрат, понеже като се излюпят, имат жълтък в стомаха си, с които живеят без да приемат храна през първите 24 часа. Тези, които не са оцелели, явно не са били развити. Като ги храниш, не прекалявай с храната! Храната, която не изяждат, се разваля във водата, а от там - трови рибките.

И друго, не знам дали знаеш за водата, в която ги слагаш - или преварена поне 20-30 мин, или престояла поне 24 часа! Важи за всички рибки, и малки, и големи.
Аватар
PoSSeSSeD
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от PoSSeSSeD »

HyBRiD-X написа:И друго, не знам дали знаеш за водата, в която ги слагаш - или преварена поне 20-30 мин, или престояла поне 24 часа! Важи за всички рибки, и малки, и големи.
Това за водата го знам, даже банята ми е пълна с големи бутилки :D
Аватар
Torbalan
Потребител
Потребител

Мнение от Torbalan »

някоя хора или си правят майтап или нищо не разбират. МОя аквариум е 45 литра и имам 20 рибки ... сомчета , хелери , гупи и разни други ... и всички се погаждат мноого добре.До сега нито една не ми е умряла от 'бой' помежду им.
Някой беше изръсил че на 18 градуса били добре ... ами остави ги и ще видиш колко ще оживеят ... има си термометри на които си има граници най-подходящата температура е 25 +/- 2.

Отиди в магазина .. там ще ти обяснят най-добре :lol:
Аватар
PoSSeSSeD
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от PoSSeSSeD »

Еми и моите рибки нямат проблеми със съжителството си. Тук таме някой мъжки да се сбият ама без сериозни последици. Даже в единият ми аквариум имам костенурка при рибите и хич не ми е направила проблем. Моите умират повече от болести. Иначе и аз си гледам рибките точно на 25 градуса.
Аватар
jerry
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Местоположение: S. Wind Основен Клас: Mage Слабост: Mele Damge Питие: Бира

Мнение от jerry »

^Sloopy^^ не се местят малките, мести се майката :wink: Кое ще е по лесно да преместиш една голяма(в сравнение) риба или 30 църчета които едвам се виждат.
Публикувай отговор