Да не говорим на какво бях свидетел...
Още първия ден пускам си mIRC и като цъкна с десен бутон - бум крашва целия mIRC.Оказа се че проблема идва от един system info скрипт и след като се затвори програмата windows потърси решение и ми показа едно прозорче в което пишеше че M$ са проверели проблема и ме съветват да сваля новата бета версия която трябва да роботи под виста и ми посочиха точен линк с ъпдейта от автора на скрипта за какво да си говорим повече

Досега сериозни проблеми не съм имал с изключение на един случай когато wifi-то упорито отказваше да се активира след като излезнах от stand-by и се наложи рестарт.
Предимствата са доста - например сериозно разширената tablet поддръжка, интегрирания windows mobile център с много повече възможности от activesync,възможноста да избирате сила на звука за всяка програма(може дори да регулирате силата на звука на всеки абонат от skype с който разговаряте), може да обновявате драйверите на видео картата без да рестартирате и още много удобства които бихте забелязали след известно време работа.
Относно работата с ТЕЖКИ програми също съм впечатлен.При 1GB рам винаги ми бяха заети 70-80% като работих с подобни на autocad програми които заемат 300-400MB рам и натоварват доста сериозно системата там windows се справи със завидна лекота въпреки малкото рам памет налична за системата ако това беше XP щях да се гърча доста брутално докато чакам 5 минути да ми покаже някое просто меню - това мога да го кажа от опит.Като цяло vista работи доста по-добре с предоставените ресурси отколкото XP и системата отговаря много по-бързо при голямо натоварване отколкото XP но както казах до голяма степен играят роля и драйверите това което пиша е на основа на оригиналните драйвери от Vista за лаптопа които далеч не са най-новите но просто работят добре.
Естествено при по-добър хардуер нещата ще са по-добре сега с 2GB рам с пусната гореспоменатата програма, photoshop,dreamweaver,skype,icq,mirc,steam и още няколко програми(без да броим side panel-a, сервизните и т.н) заетата памет не стига над 60% като в повечето случаи е около 50.
Да спомена че съм заделил и 1GB от една флаш карта за Ready Boost което си е добра алтернатива за хората с малко рам впредвид цената в момента на флаш паметите(били те USB или SD)