Режисьори:
S01E01 - Pilot : David Nutter
S01E02 - Gnothi Seauton : David Nutter
S01E03 - The Turk : Paul Edwards
S01E04 - Heavy Metal : Sergio Mimica-Gezzan
S01E05 - Queen's Gambit :Matt Earl Beesley
S01E06 - Dungeons & Dragons : Jeffrey G. Hunt
S01E07 - The Demon Hand : Charles Beeson
S01E08 - Vick's Chip : J. Miller Tobin
S01E09 - What He Beheld : Mike Rohl
S02E01 - Samson & Delilah : David Nutter
S02E02 - Automatic for the People : Jeffrey G. Hunt
S02E03 - The Moustrap : Bill Eagles
S02E04 - Alison from Palmdale : Charles Beeson
S02E05 - Goodby to All That : Bryan Spicer
S02E06 - The Tower Is Tall But The Fall Is Short : Tawnia McKierman
S02E07 - Brothers of Nablus : Milan Cheylov
S02E08 - Mr. Ferguson is Ill Today : Michal Nankin
S02E09 - Complications : Steven DePaul
S02E10 - Strange Things Happen at the One Two Point : Scott Pettersl
S02E11 - Self Made Man : Holly Dale
S02E12 - Alpine Fields : Holly Dale
S02E13 - Earthlings Welcome Here : Félix Enríquez Alcalá
S02E14 - Good Wound : Jeff Woolnough
S02E15 - Desert Cantos : J. Miller Tobin
S02E16 - Some Must Watch While Some Must Sleep : Scott Lautanen
S02E17 - Ourselves Alone : Jeff Woolnough
S02E18 - Today Is the Day : Guy Norman Bee
S02E19 - Last Voyage of the Jimmy Carter : Guy Norman Bee
Сценарист: Josh Friedman
Продуценти: C2 Pictures (Mario Kassar и Andrew Vajna)
Участват:
Summer Glau – Cameron
Thomas Dekker – John Connor
Lena Headey – Sarah Connor
Richard Jones – James Ellison
Brian Austin Green - Derek Reese
Garret Dillahunt - Cromartie
Shirley Manson - Catherine Weaver
Най-накрая излезе този дългоочакван от булшинството фенове на терминатора сериал и аз, като един от тях, не пропуснах възможността да го гледам през окото на непоправимия критик, който иска още и още от така вкусното му и познато ястие "Терминатор".
Всеизвестен факт е, че всяко едно продължение на даден филм се прави с комерсиална цел и в повечето случаи се оказва пълен провал, който дори не може да се приближи до идейността на първата част. Е – Терминатор 2 е един от малкото филми, които правят точно обратното – извисяват втората част далеч и нагоре. James Cameron надхвърля себе си и времето като прави своя втори терминатор да бъде толкова перфектен, че да спечели сърцата на хората години напред в бъдещето. Бъдещето на James.
И така до ден днешен, Т2 остава един от най-добрите филми създавани някога и моят единствен и безапелационен №1 в личната ми колекция.
Сега е време да обърнем внимание на сериала, за който все пак е темата. Ще попитате може би защо точно Т2 визирам и като цяло защо е този увод. Защото, скъпи приятели, Хрониките на Сара Конър е сериал, правен от хора, които са застанали в кръглата зала на борда на FOX директорите и са им казали: „Терминатор 3? Да продължим историята на Терминатор 3? Кажете, че се шегувате. Терминатор 3 е просто едно недоразумение и ние не искаме да имаме нищо общо с него!”. Пичовете са го определили като антиканоничен, тотално са пренебрегнали съществуването му и са направили история, която в няколко сезона детайлно да разгръща и разказва събитията непосредствено след Т2. Ето това наричам аз стъпка в правилната посока. Каквото и да си говорим Т3 беше пълен абсурд и като капак на това лошата терминаторка (разбира се, че жена, инак феминистките може да надигнат тягостни вопли, а в Америка феминизмът и расизмът са на мода) се казваше Терминейтрикс.
Пилотният епизод, който излезе преди 2 седмици, спокойно мога да го определя като най-силния пилотен епизод на сериал, с най-силен старт (от тип хвърлящ-те-в-центъра-на-събитията), който съм виждал досега.
Какво разбрахме до момента от трите епизода:
Първото нещо е именно малка част от историята – непосредствено след събитията взели място в Т2, Сара и Джон биват преследвани от полицията и им се налага да се крият постоянно. Този живот разбира се е колкото труден, толкова и нежелан. Сара бива преследвана от кошмари свързани със SkyNet и терминатори и тя някак знае че въпреки саможертвата от страна на Майлс Дайсън и Т800 (Арнолд) нещата не са приключили. Има нещо, което не трябва да е така. Докато един ден просто всичко започва от начало. Сара и Джон биват преследвани не само от полицията, но и от нова машина, изпратена от SkyNet с една единствена цел – да убие Джон. Разбира се изпратена е и още една машина, за да го защитава. Тогава Сара разбира, че в бъдещето (за тях) и миналото (за SkyNet) някой друг е поел отговорността за създаването на SkyNet.
Второто нещо, което разбрахме е, че повече няма да видим Арнолд, Линда Хамилтън или който и да е от филма. Което е просто страхотно, защото съгласете се, че тези актьори едва ли ще издържат на гърба си цял сериал, колкото и да са добри. Трябва...трябва свежа кръв (или по-лъскав метал, изберете си). Новите актьори се справят меко казано добре.
Summer Glau (Cameron) – добрата терминаторка, която е изпратена тук за да спаси Джон. Това момиче си играе ролята, шега няма. Тя е кибернитичен организъм, който не познава човешките емоции. Изражението на лицето и е винаги едно и също, дори в битка. Тя гледа, изчислява, анализира и се учи. Не познава болка или тъга, не прави разлика между добро и лошо. Засега нищо не се знае за нея (имам предвид като модел), но до този момент във филма е показан единствено Т-800 Модел 101 (Т-800 модела на едно-скелета, а 101 е модела на тъканта, която го обвива за да изглежда като човек). Тя явно е по-усъвършенствана от Т-800, защото може по по-истински начин да имитира човешки изражения, както и да приема храна. Но не е чак толкова модерен киборг колкото Т-1000.
Thomas Dekker (John) – след събитията в Т2, ние виждаме Джон вече пораснал. Непрестанната борба с живота го е превърнала в един твърд и разсъдлив младеж, който няма нищо общо с льольото от Т3 и много общо със смелото момче от Т2. Един истински бъдещ лидер на Съпротивата. Томас се вживява в образа си просто великолепно.
Lena Headey (Sarah) – кралицата от „300” допълва образа на Сара по изумителен начин. Казвам „допълва”, защото преди 15 години Линда Хамилтън го „изгради” по начин, недостигнат от много холивудски актриси, така че според мен едно от най-трудните неща в този сериал е именно да се съхранят образите на Джон и Сара. А Лена знае какво прави, повярвайте ми! Сара Конър е силен, духовит човек, който не се спира пред нищо за да осигури живота на сина си. Водена от своя мироглед и методите, в които вярва, тя отново пренебрегва мнението на Джон (точно като в Т2), и го третира като своето малко дете. Но тук в сериала се вижда как с всеки следващ епизод, тази нейна...вяра, започва да се разклаща и вероятно в някои от другите сезони ще усетим надмощието на Джон над майка си.
Третото нещо са именно препратките към Т2, оглавявани от името на терминаторката – Cameron (за който случайно не знае, James Cameron е създател на Т1 и Т2).
- Пилотния епизод започва точно както свършва Т2 – с пътя, по който Сара Конър шофира и на заден план звучат нейните мисли за живота, миналото, настоящето и бъдещето. Което е един от любимите ми моменти, защото пътят сам по себе си, символизира живота. Пътят на Живота, който си има начало (миналото), отсечка, в която се намираш в момента (настоящето) и край (бъдещето).
- Реферанс към Т-1000(Робърт Патрик) и Т-800(Арнолд) от Тerminator 2 . Тук лошият терминатор се държи по подобен на Т-1000 начин, дори бяга като него, а експлозията в началото обезобразява част от лицето му, показвайки му металния череп по същия начин, по който Т-800 изглеждаше към края на Т2.
- Музикалните теми са един много добър кавър-реферанс към Brad Fiedel и неговата музика за Т2 и определено настроението, което струи от тях е далеч по-терминаторско от тези в Т3.
- Култовата реплика „Come with me if you wanna live”, тук отново бива отправена от машина към човек, за разлика от Т3, където беше от Джон към Кейт и дори там не беше същата а нещо от сорта на „You want to live? Then come with me!”
Те това са моите размисли и страсти по темата. Днес излезе и третия епизод , който мога да го определя като разкошен, любимият ми момент беше кадъра в който се показва плакат на шах. От едната страна е човешка ръка, която държи пионка, а от другата – роботизирана. А любимата ми реплика остана от диалога между Сара и Камерън:
- Камерън: Ще го убиеш ли?
- Сара: Да го убия ли? Нищо не знам за него.
- Камерън: Той е работил за Сайбърдайн по времето, когато е бил в колежа.
- Сара: Никой няма да умира, докато аз не кажа!
- Камерън: Хората умират през цялото време. Никой няма да те чака.
Така че сериалът е зареден с нечовешки дози потенциал и се очертава да бъде единствения, който някога ми е харесал. Самата идея да се направи сериал в света на Т2 е широко прегърната от мен, защото като фен аз просто изгарям от желание да науча в подробности възможно най-много неща свързани с терминаторите, SkyNet и Cyberdine Systems. А какъв по-добър начин да бъдат разказани, ако не в редица епизоди?
„Само бъдещето ще покаже”.

(Темата остава отворена за дискусии)