критики + още нещо Vol.2...

Ако искате да коментирате някой филм или имате проблеми с него .. тука е мястото да го направите.
Публикувай отговор
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Re: критики + още нещо Vol.2...

Мнение от sawo »

МIRЯORS

Чудех се какво да гледам, та се спрях на този...
Доста странен филм, бих казал. Ту е интересен, ту скучен. Струва ми се, че доста са избързали с историята и като цяло са претупали филма.Отначало уж беше магазин, после се оказа болница и на всичкото отгоре сградата не приличаше на нито едно от двете, а на евтин декор който да се вързва с атмосферата. Не виждам и смисъл да слагат пазачи които 15 години да обикалят посред нощ през цялата сграда на всеки час, при условие че могат просто да дръпнат една ограда 5-10 метра и да си спестят парите за пазачи.Като изключим историята и някои други моменти(последната "битка" с монахинята), филма е прилично добър, но ако бяха отделили повече време щеше да е много по-добре.
Оценка 5/10

//btw ще ми е интересно да видя оригиналната корейска версия, която навярно ще е много по-добра, впредвид качеството на американските ремейкове на такъв тип филми.
Аватар
SniperBeta
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от SniperBeta »

The Strangers
(може да съдържа спойлери)

Изображение

Сега искам много внимателно да се вгледате в плаката на филма. Огледайте го добре и го запомнете, защото това е единственото хубаво нещо в целия филм.
Млада двойка преживява труден момент от съвместния си (бъдещ) живот и точно преди да се праснат веднъж на тизгяха, трима лошковци измушват от никъде и ги изколват.
8O
Ще повторя.
Млада двойка преживява труден момент от съвместния си (бъдещ) живот и точно преди да се праснат веднъж на тизгяха, трима лошковци измушват от никъде и ги изколват.
That's it!
Кат нищо филма можеше да е 5 минути. Ама нанай! Няма интро, няма и аутро. Няма защо и как и оплетени интриги свързани с излъгани майки, измамени бащи, ненахранени котки и кучета и недоубити дядовци и баби. Това е единствената история, която филма ти поднася, защото е бил по истински случаи - един от милионите актове на насилствено безумно малтретиране с които Америка може да се похвали. Това са просто някакви убийци на свобода. Това не е хорър, а някакъв вид трилър, в който НИЩО не става и в същото време е направен...ами направен е добре. Лив Тейлър си е Лив Тейлър, две мнения няма. Скот Спийдман (май тей се казваше Raziel от Underworld) не блести с нищо, но като цяло както казах във филма не се случва нищо което да те накара да ти пука за тези прекрасни млади хора, които ей ся след малко ще клъвнат дръвцето. Хоръра напълно липсва, опитали са се да вкарат стряскащи моменти, които в мен предизвикаха бурен смях.
В крайна сметка гледайте го ако искате и определено ако няма нищо друго за гледане. Филмът няма да ви предложи нищо, но поне и нищо не иска от вас. Освен може би да бъде видян и евентуално ако живеете в Америка да ви подскаже, че да живееш в голяма двуетажна къща с 50 отворени прозореца и 17 отключени врати в центъра на изолирано самотно място баш насред гората може би не е най-печелившата комбинация за дълголетие.

Оценка: 4/10

П.П. На 2fry 100% му е харесал!
Аватар
2fry
Потребител
Потребител

Мнение от 2fry »

Ти луд си ли

not.

Филмът е много зле, само да допълня, че историята с билдването на харахтерите на наште в началото беше по-интересна от тая с убийците и също така че те нямаше да имат бъдещ съвместен живот, щот мацката го отряза нашия гат и предложи да са земат. Останалото не става.

Аз пък зех че си замъкнах гъзъ къмто киното и позяпах

Body of Lies (2008)
Изображение

на бат Ридли Скот. Та Ридли си ми е любимец, бих казал че след Кубрик и Финчър това е човекът с най-перфектна визия в киното. Ако беше Ренесанса той щеше да е от ранга на Леонардо примерно. Така че не е чудно че всеки негов филм ако не друго ще покаже поне разни прекрасни картинки.
Какво имаме в новото му отроче? Еми.... един страхотен филм със сравнително посредствен сценарий.
Но първо хубавото. Ридли чупи отново. От Black Hawk Down го знаем че с малко хеликоптери, Хъмъри и ракетомети тоя човек отвинтва глави. Визуалният му стил струи от всеки кадър на филма, при все че го знаем че може и повече. И все пак е с класи над останалия крап дето ни залива.
Музиката си е типична, няма да чуете Шака Зулу или нещо ескимоско, само арабски ритми се нижат, напълно очаквано, но и прекрасно вписващи се във визуалната екстраваганца.
Актьорският състав е определено на ниво, но все пак да се има предвид че Ридли накара дори Орландо Блум да играе, така че тука става дума едва ли не за магьосник. Лео преповтаря ролята си в The Departed, обаче тя толкова му отива, че хич не ми и хрумна да се карам. Ръсел Кроу е прасенце, дигнал е 30тина килца за филма и доста добре се вписва в ролята на мазния шеф, дето преценява ситуацията от рапорти и хич не му и пука за човешката страна на мисията. Той е човек на цифрите, това трябва да се изпълни така и то на всяка цена, жертви са допустими. Добър човек, с други думи. Шефа на йорданците куки пък беше ебаси пича, нищо че не си направих труда да му запомня името. Направи ми впечатление че сички крояха планове, правеха, струваха и накрая той се извъди най-големия тузар, как да не ти легне на сърцето.
Сценарият обаче беше кофти. Ъъ, не беше зле де, просто беше прекалено стандартен. Макар и да не сме виждали точно същото в същата последователност в други филми, 100% от случващото се беше предвидимо, на моменти копираше от Syriana, на моменти от слабия The Kingdom. Последният половин час имаше шанс да стане доста брутален и култов, ама очевидно на сценаристите не им е стискало да станат некви изроди и да избият всички. Тъпо, сега филма е доста неопределен, няма идея за кво се бори, абе объркана работа.
Та определено не е на нивото на Black Hawk Down (или пък Kingdom of Heaven (бахти, тоя човек половината филмография ми е в топ 10 за сички времена)), но в никакъв случай не е за изпускане, най-малкото заради перфектно оркестрираният ансамбъл, подготвен ни от Сър (май) Ридли Скот. Така и така ще го гледате все пак, особено ТИ, о, фене на Блейд Рънър! Аз честно казано не съжалявам.
Оценка:6.5/10
Аватар
SniperBeta
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от SniperBeta »

(за незапознатите)

Туй последното що каза 2fry по никакъв начин не означава, че филма има нещо общо с Blade Runner. Не го разбирайте погрешно. Просто се опитва да ми привлече вниманието към някакъв безсмислен (в буквалния смисъл) пуцалски филм.
Ама е на Ридли, мамка му! Ще се гледа, няма как. Само да не гледам пак The Kingdom!
Аватар
2fry
Потребител
Потребител

Мнение от 2fry »

Ама е на Ридли, мамка му! Ще се гледа, няма как.
:twisted: :twisted: :twisted:

Quarantine (2008)
Изображение

Добре, сериозно, те виждали ли са си плаката? Зимаме кадър от филма, малко фотошоп да изглежда с кофти качество и ще напишем цял ферман отстрани! Баси! Тва повече от 20 минути не им е отнело. Ама то като се замислиш за филма и се усещаш, че тея пичове нещо оригинално няма да направят, я!
Тааам... чудех се как да го ревюирам филма и реших че всъщност може да прочетете ревютоми за [rec] и ще имате точна представа какво е този филм. Филмът е еднакъв с оригинала до степен на открийте десетте несъществуващи разлики. Предполагам Холивуд дотолкова са се стреснали, че им критикуват скапаните римейки на чужбински хоръръ, че са решили да го копи/пейстнат и да видят какво ше кажат хейтърите.
Еми ето какво ще кажат: "Това беше ли изобщо необходимо? Толкова ли ви мързи да четете субтитри, че ви е по-лесно да го заснемете наново? Вярно, играе симпатягата Дженифър Карпентър (рода ли е с дедо Джон?) и има някои брутално дълги кътове, ама общо взето същото го имаше и в оригинала. И, така и така отворихме дума, в оригинала сичко беше и по-брутално, някак си по-истинско. Тука сичко е политически коректно (оператора е черен) и дзверо накрая дето ми изкара акъла в хиспанската версия, тука е кофти пийналия брадовчед на Ам-Гъл! Иначе като цяло филмът си следва дословно коловоза от оригиналния сценарий и идинствените промени са козметични (примерно актьорите и локацията). Всичко останало е СЪЩОТО! Виж, ако първо гледаш този филм, а не [rec] има доста голям шанс да ти хареса зверски. Ако обаче вече знаеш ква е халвата (като мен), през цялото време ше се възмущаваш как не ги било срам бе!"
Бтв гответе се в най-скоро бъдеще (примерно другия хелуин) за римейка на [rec] 2, който в момента се снима.
Оценка: 5/10 (заради липса на оригиналност)
Аватар
SniperBeta
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от SniperBeta »

Taken

Изображение

Пиер Морел го знаем, че прави от добри до много добри филми независимо дали ще е на режисьорското столче (District 13) или някъде из каскадьорски/координаторските крюта (Danny the Dog, The Transporter), обаче Taken е ФИЛМЪТ! Никога не съм очаквал Лиъм Нийсън да направи такъв тип роля и да я направи толкова успешно. Въпреки, че още в Батман Началото обърна представите ми като какъв тип протагонист е добре да бъде спряган. Е тук в този филм е бивш шпионин, чиято дъщеря е похитена по време на престоя си във Франция. За разлика от повечето нападатели, които отвличат хора с цел откуп, тези са точно от онези, които отвличат малолетни жени с цел продажба и проституция. Проблема им този път е, че не знаят с кого са се захванали. Целия филм е изпълнен с ешкън от тип Борн и нито за минута няма да бъдете оставени сами в хладната прегръдка на скуката. Ешкъна наистина е на максимални обороти, а Лиъм се справя повече от успешно. На сценарно ниво филма цъфва и вързва. "Фабулата" е на място, диалозите са истински и интересни, а има един специален диалог между нашия и похитителя по телефона, който просто РАЗМАЗА! И това няма как да е по друг начин след като по скрипта са работили Люк Бесон (Danny the Dog, District 13, Taxi, 5th Element) и Робърт Марк Камен (Lethal Weapon, 5th Element, Kiss Of The Dragon). Маняците са сътворили наистина нещо добро.
Преди да седна да гледам филма не знаех нищо за него, нямах и никакви очаквания (особено пък че ще е толкова интензивен ешкън при условие, че играе Лиъм, който не е в първа младост). Само знаех, че играе Фамке Янсен, а аз и се кефя. След филма бях ей тей 8O . Смятайте!

Оценка: 8/10

The Substitute

Изображение

И с този филм си развалих страхотната вечер, с която започна предния. Това...нещо на кино индустрията трябва да бъде ПРЕМАХНАТО с пожар, а ако и това не помогне - потопено в дъното на най-дълбокия океан. 471 (четиристотин седемдесет и един) човека са оформили феноменалния резултат от 6.2 аут-ъф 10, което означава, че 471 (четиристотин седемдесет и един) човека нямат хал хабер от това кое става за гледане и кое не, стига да гледат нещо!
Извънземна форма на живот лети със свръх светлинна ултимативна чернодупкова скорост към същата онази планета, която из галактиката знаят като Земя.
Самотна кокошка си кибичи съвсем неебътелно насред ГИГАНТСКО поле и весело доклъвва остатъците от това, което е намерила да кълве.
При което извънземната ултимативна убер-галактическа форма на живот (ИУУГФЖ отсега нататък), която представлява летящо кълбо с диаметър 50см, се нахендря ТОЧНО върху кокошката и пред камерата фръква перушина и сополи.

8O

Що не съ смейте? Може биии защото НЕ Е СМЕШНО? Това обаче не променя факта, че представата за комедийни ситуации на датчанина Ole Bornedal е точно такава!
Later on...
Шестокласници остават без учител и директора се вижда в чудо. В същото време ИУУГФЖ решава, че е абаут тайм да се внедри като таен агент сред нищо неподозиращата низша човешка сган и да стане новата учителка на шестокласниците. Те от своя страна като шестокласници успяват с не много усилия да разберат, че учителката им е извънземно (имаше няква подобна реплика в Мъже в Черно), но техните родители я обожават. Какво става оттам нататъка е нещо, което не исках да разбера, защото преждевременно сложих край на агонията си.

Оценка: 1/10
Аватар
2fry
Потребител
Потребител

Мнение от 2fry »

HahaHAaH, кой те излъга да го гледаш тоя втория филм ве? Ведъж да пробваш нещо по-авангардно и виж кво стана!

Еми и аз да се пофаля че гледах Taken. И определено може да се каже, че тоя филм е доказателство, че добрият актьор е КРИТИЧНО важен за добър филм. Филмът има същата концепция като всеки филм на Стивън Сегал (нашия си е щастливо (или не чак толкова, зависи от творческата импотентност на сценаристите (на филмте със С. Сегал, не на този)) оттеглил се гъзар, лошите идват и той ги натръшква без промяна на изражението) и ако примерно беше с него хич нямаше и да го забележа. Но мистър Нийсън е толкова голям актьор просто, че само благодарение на него филмът придобива такава сурова аура, че поне на 10 пъти се фащах с отворена уста. Ебаси пича сериозно. Борн-тупалките бяха безкомпромисни, определено бих си представил как някой изпада в безсъзнание след като е тряснат с вратата и после главата му нежно е положена върху мивката в банята с подкрепата на Лакътя. Тука няма Тони Джа изпълнения от типа "ритам го в рамото и той припада".
Диалогът също помогна, определено адски стегнат и надъхващ, а споменатият телефонен разговор е просто толкова студенокръвен и надъхващ, че може да засрами дори и... Жокера примерно, се тая, разговорът е в дупарата.
Като евентуален минус може да се спомене дъщерята, зловещият Макгъфин, дето като види нещо и хуква в права линия към него като нигерийче след автобуса за даскало.
А като евентуален плюс бих споменал че когато нашия говореше с дъщеря си при нея беше светло, а при него тъмно. Тва сигурно е първият филм в историята, който признава съществуването на времева разлика.
Оценка:8.5/10
Аватар
2fry
Потребител
Потребител

Мнение от 2fry »

Маx Payne (2008)
Изображение

Ако се чудите дали филмовата адаптация по едноименната игра е тъпа, то отговорът е да. Ако се чудите колко, то отговорът е МНОГО!
ТОЗИ ФИЛМ Е ТЪП КАТ ГЪЗ!
Толкова много неща не са наред, че ми е трудно откъде да започна.
Първо на първо работата куца на концептуално ниво. Играта Max Payne е велика по ред причини, но може би главната е атмосферата и илюзията, че си в истински филм-ноар и че всичко е толкова плътно и подтискащо, че ти се иска само да крещиш яростно и да сееш разруха по най-близката отрепка, оказала се достатъчно неблагоразумна да попадне в обсег. И понеже дивелапърите са слушкали и са папкали, са се усетили, че тука трябва да се наблегне най-много - в неспирната тупалка. И за капак са я превърнали в най-бруталната визуална екстраваганза по онова време. Да не забравяме ключовото използване на булет тайм, така шедро дадено под наем от The Matrix.
И сега какво излиза? Правят филм по игра, която е правена по филми? ВТФ? Тва е горе долу като да преведеш от японски на китайски и после обратно и да очакваш да получиш сущия резултат (в случай че резултатът е същия фуцк оф, схванахте сравнението предполагам)!
Втората непростима грешка на филма беше твърдото решение да се прави пачка и понеже пичовете знаят че всички малолетни играят M-Rated игри (така си е, де), ше праснат и един PG-13. Еми кво да ви кажа, ако лапетиите са толкова пекани че да избарат играта с кървищата и псувните, вероятно може и да се вмъкнат в кинозалата на R-филм! Скапаняци.
Оттука може да има спойлери, не ми пука, щот няма да има кеф който да си развалите:
Първо историята следва тази в играта от два квартала разтояние. Няколко локации са същите, че да се насерат феновете (примерно метрото, финала на хелипада), героите обаче тотално сменени. ББ работи за Хорн, както и жената на Макс, Мона изведнъж се оказа рускиня (тва не помня в играта каква беше, може и да е моя грешка, ама ми се струва че е неква италианка) и сестра и се казва Наташа (а не Лиса). За нуждите на сценария са дали няква работа и на Лудакрис да прави (макар че играта беше бял) че да не изглежда напълно излишен. Mакс работи в некъв колд-кейс-юнит, нищо общо с DEA, ама карай да върви, така е по-драматично. Споменах ли че накрая ББ се оказа лошия, а Уудън хич не се и появи да се разберат кат хората с Макс. Освен това половината филм е посред бял ден. Аз в игратамай нито веднъж не видях туй пусто слънце, мисля че това е първичен белег на Ноар жанра!
Нямаше го и така ефектното интро в комиксов стил, дето плъзна по нета наскоро. Честно казано за мен то носи повече Макс Пейн атмосфера от целия филм.
Друго? Защо по дяволите трябваше да представяте тея ми ти валкирии толкова графично. Дай да вкараме яките йефекти са, че да не са чудят хората къде са отишли парите? Еми ето една идея, да ги бяхте дали за шибания булет тайм! Мисля че тогава хем ефекти, хем някви прилики с играта.
Като заговорих за валкирии, не ви ли е писнало като наште търсят нещо и примерно отиват при татуировчик и той тръгва да им обяснва за произхода не нещо религиозно и така, съвсем случайно има подръка дебело томче с подходящи илюстрации, че да не се объркаме че за други валкирии говори. Сладур.
И така, тоновете потенциал, но тотално осрани от всички и най-вече от Марк Уолбърк. А, да и Мона не можаха ли по-грозна да я изберат ве, нищо общо с хладнокръвната убийца от играта. Ноо зле.
Оценка:3/10

EDIT: Бреей, снощи много съм му бил набрал на тоя филм. Ама аз съм си така, карам доста първосигнално. Вероятно истината е далеч от моето ревю и филмчето има шанс да допадне на доста хора.
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

А стига аз пък четох че филма бил една от добрите адаптации по игри (не че съм играл играта кой знае колко) ама си викам може пък и да хвърля един поглед..
Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от admin »

Единственият филм правен по игра който ми е харесал до сега това е Hitman, дори са изкопирали стойката и начина на вървене на героя.
"There is no 'patch' for stupidity."
Аватар
2fry
Потребител
Потребител

Мнение от 2fry »

Филмите по игри ако не се правят от фенове на играта по-добре да не се правят въобще. Какво ме грее, че някакво продуцентче е решило да прави пачка и е огледало пазара за най-близкият развиващ се франчайз. На него хич не му пука доколко добър и вярен на оригинала ще е продукта, ако направи добър бокс-офис. Единствените, които наистина страдат от това са истинските фенове. За мен единствената истинска филмова интерпретация на игра е Silent Hill (освен всичко останало и един от любимите ми филми) и донякъде Mortal Kombat (при все че при него е по-скоро сантиментални спомени).

Айде сега малко:
Bangkok Dangerous (2008)
Изображение

Какво е тва? В едно интервю Ник Кейдж разясни, че тоя филм са го правили максимално автентичен. Сниман е на место (Бангкок (за тея които не знаят, тва е оригиналния град на ангелите)), каста и крюто са изцяло некви локални типове, братята Панг са дръпнати, само Никито се чуди кво прави там. Не е да играе, ако това се чудите.
Та филма всички се сюрнаха да го плюят и аз се приготвих за безмозъчна патаклама и малко азиатски цици за цвят и ако може без разни тайландски шимейли. Па то зе че се оказа доста интересно филмче.
На първо място трябва да се отбележи че филма е римейк на тай-филмче от 99та на същите режисьори. Не съм гледал оригинала, но разбрах че разликата била че там главния герой е глихоням, а тука тва е приятелката му, което е доста голяма разлика според мен и доста щеше да повиши качествата на настоящата лента. Сценарият е до болка познат, нещо от сорта на Леон тръгва да обучава сайдкик и се оказва че има меко сърце, накрая работата се обърква и той избива лошите, при което накрая може и да не оцелее, зависи от драматично търсения ефект. Начина по който е показана цялата работа обаче е съвсем друга бира. Братята Оксид (хяхя) и Дани Панг определено имат стил, което си го знаех и от предишните им филми, и както и при тях единствената издънка е посредствения сценарий. Определено знаят как да създадат малко атмосфера, на няколко подбрани момента даже ме трогнаха. Браво. Определено на момчетата им трябва да им дадат някакъв убер-брутален сценарий, примерно нещо на Ендрю Кевин Уокър и ше избият риата.
Малко за актьорската игра. Ник Кейдж не може да играе. Точка. Ужасен е, така е от 10тина години насам, не е направил една свястна роля, се една и съща физиономия, се един и същ глас зад кадър. Идиотската му прическа не помага също. Другите актьори са все непознати лица, 100% от тях разни дръпнати, а аз тях не мога да ги преценя доколко са добри актьори. Много малко мимики, 5 изражения на кръст, стряскаща работа. Ама добре се справят да играят себе си де.
Бангкок от друга страна мяза на Студентски Град на стероиди и всичко да е супер ефтино. Сигурно е забавно местенце. Бих го тествал.
Тва е общо взето, филмчето определено не е нищо особено, но мен лично ме държеше през цялото време и нито веднъж не проверявах слайдъра на плейъра колко време остава до края. Става за губене на време.
Оценка: 6/10

Я да изплескам още малко ревюта в тоя пост:

Rain of Madness (2008)
Изображение

Дааам, верно са казали хората, че преди Thunder-a идва Madness-а. За тези от вас, които се чудят, това е псевдодокументално половинчасово филмче с водещ Ян Юрген (човекът с най-бруталния акцент след Тина Фей като Сара Пейлин в Saturday Night Live). Филмчето проследява режисьора във филма (Деймиън Кокбърн (хяхя)) в процеса на препродукция и филмиране на ТТ. Направено е в духа на пълнометражния филм, така че мисля че няма нужда да обяснявам колко точно брутално идиотско е.
Има много кадри и скечове с оригиналните актьори от ТТ, като на доста от тях (примерно тоя с връщането на Дауни в Щатите със семейството печки или пък проблемите на Бен Стилър със репликите) се заливах от смях и общо взето ми се иска пак да гледам филма.
Определено за тея които искат още от същото това е доста приятен бонус. Много доволен.
Оценка: 8.5/10

Burn After Reading (2008)
Изображение

Ми, не ма изкефи, дебиш!
Определено очаквах повече от Коеновци.
Филмът следваше стъпките на Големия (Лебовски) по доста параграфи. На първо място филмът им е първият след Оскаровият им проект (No Country for Old Men тука и Fargo при Лебовски). По същия начин изглежда няква абсурдна комедия след адски сериозно кино. Всички герои са идиоти и направо се насираш то умиление като гледаш Брад Пит как е най-голямата откачалка.
Имаме си и комплексен сценарий със заврънкулки типични за Коеновци, тоя прави планове, другите също, сичко се омесва, накрая по някакъв начин нещата се оправят... ъъъ, може би тука е проблема всъщност. Накрая нещата не се оправят. Всичко вървеше перфектно до към 89тата минута когато осъзнах че остават още 3 до края на филма и няма никакъв начин сичката тая каша да се разплете задоволително. Се едно филма свърши преди финалния акт. Някво много странно. И в момента в който разбрах накъде отиват нещата, някак спря да ми пука за героите. Разни умираха, други полудяваха, накрая нула. Знам че нищо не е рязано от филма и че вероятно така е бил замислен, но аз си искам олд скуул тарикатски филм с хитроумен завършек. Това просто не ми беше по вкуса.
Актоьрите са кой от кого по-колоритни. Клуни играе както в Оушън екстровертен готин чичка, дето гони жени на определена възраст. Джон Малкович е психопат (вече) бивш агент на ЦРУ, а това той го умее най-добре. Франсис Макдърмант е приятната лелка, дето накрая трябваше да ги надцака сичките (горе долу така и става де). А Брад Пит е точно това което се вижда от трейлъра. Идиота на компанията, дето се нещо не е разбрал, обаче се е пръв в калабалъка и си го отнася доста абсурдно.
Като цяло предполагам филмчето забавлява, ама кофти финала някак си май ще е единственото дето ще запомня от него. Определено братята могат повече.
Оценка: 6.5/10
Аватар
2fry
Потребител
Потребител

Мнение от 2fry »

Holly Fuck! Каква хорър-вечер беше, а още има време докато стане време за неспокойно спане.

Почвам с ДЪ ШИТ:

The Ruins (2008)
Изображение

8O 8O 8O
Сигурно се чудите какво е толкова доброто на този филм (освен размазващият плакат). Еми всичко! Филмът чупи във всяко едно отношение и най-вече в реализъм (при все абсурдната основна му идея!!!
Режисьорчето Картър Смит е никому неизвестен човечец, ако не броим проектът му Bugcrush за късометражен филм във фестивала в Сънданс преди две години. Филмче, което при все 10тината си минути ми се стори доста извратено. Е, тука пича се е развихрил в пълен потенциал в един брутално правдоподобен трилър-хорър. Сценарият е правен от Скот Смит, който може и да е рода с режисьора, може и да е съвпадение, се едно. Фактът е налице, сценарият е одобрен от писателя на книгата, по която се прави филма (къде ще ходи, пак той я е писал все пак).
Историята донякъде може да се определи като по-добрият вариант на The Happening (един филм, който би ви харесал само в определен момент от годината, на фона на светлина от половин луна, при това ако сте застанали надолу с главата и с гръб към телевизора) с тази разлика, че тука има злонамерени преслеващи протагонистите лиани и реално ги виждаме да шават. За да съм по-конкретен става дума за четири приятелчета, дето се веят айляшката на Канкун, обаче се появява един ми ти немец и ги зарибява да ходят да гледат некви древни майски развалини. Наште отиват, но се оказва, че това е някаква пазена от съвременни маи церемониална пирамида (на която явно са колили и бесили преди хиляди години) и че причината да пазят древното архитектурно постижение е по-скоро ограничаване на месоядни кръвожадни растения. Явно с течение на времето бръшляна е решил да еволюира или пък е някаква извънземна спора или пък каквото и да е. Причина за феномена не е дадена, предоставя се на зрителя да реши кво става.
При така създалите се абсурдни обстоятелства бих бил готов да зарежа филма, или поне да го изгледам и да не казвам на никого за това после. Обаче за мен лично точно това е качественото кино. Когато имаш някаква толкова невероятна и невъзможна концепция и я заобиколиш от солидна и реалистична история и правдоподобни герои. Наистина този филм далеч не е за месоядни листа. Тука става дума за хора като мен и вас. И за това как бихте постъпили вие в екстремна ситуация? И наистина ми пукаше за тях и до последно стисках палци да се измъкнат.
Актьорският състав ми е неизвестен, с явното изключение на Джена Малоун от Donnie Darko (тук вече попораснала и погрозняла), но определено ми влезнаха под кожата. Приятни младежи и нямаше лигавщини никъде повече от необходимото. Така че по този показател много доволен.
Горчица тука нямаше много, но където я имаше беше болезнено реалистично. А именно, моето най-омразно нещо - операции. То не бяха ампутиране на крака, или пък рязане на кожа насам-натам, абе честно се гърчех през пет минути накрая. Много гнъсна история. Тва е другият плюс, тука няма рязане на глави от някъв психопат, тва ако в реалният живот се няма какво да се направи. Ама да се контузиш зверски като си на майната си е доста реално и тогава какво правиш? Това което и героите, правиш се на лекар с подръчни средства и резултатът е винаги истински и болезнен.
Та тва е, определено щях да го пропусна тва филмче, има го от доста време, така че сигурно не откривам топлата вода. На тея кат мен, дето връвят и спят да им е честито още едно хорър филмче в to-do-list-a.
Оценка: 8.5/10

и сега малко шит:
Saw V (2008)
Изображение

... или тeя вече серсем ни ебават!
Определено не може да се каже че бях очарован от идеята филмът Saw да има продължения. Филмчето на Джеймс Уан беше доста свежо, стилно, интересно, инди и най-вече неочаквано. И очаквах втората част да е смъртоносна тъпа. Дарън Лин Боусмън обаче зе че ме изненада доста приятно (не че му е пукало персонално аз какво мисля де) и вторият филм си беше завидно адреналинов и като цяло ми беше доста интересен. За третият вече бях сигурен, че ше избие тъпомера. Нямаше такъв филм просто, определено си го просеше вече, но не би! Пак измушиха гадовете. Определено си беше хорър от класа, че и тури финалната точка в сагата за Jigsaw с гръм и трясък. И понеже кинтите заваляха веднага почна да се работи по 4. Тука вече нямаше съмнение, това официално щеше да е кофата с лайна. Е, нямаше по-шастлив човек от мене, когато филмът се оказа само посредствен. Време си беше все пак. И въпреки всичко си заслужи съществуването с интересна паралелна историйка, както и едни от най-болните капани в поредицата. Ии най-тъпият плот туист досега де. И сега, 5 години по-късно имаме Saw V.
И да, тук нещата поеха в правилния коловоз и се сговниха тотално. Дарън Лин си би камшиците от проекта и на негово място сложиха някъв некъдърник. Новият е много надъхан да се докаже и почва филма със святкане, флашове, кътове да покаже и той колко е готин, ама по средата някъде забравя за тея похвати и почва някво мудно снимане, дето по-интересно ми беше да гледам как се движат стрелките на часовника ми.
Най-важното във филм от тази поредица разбира се е историята и по-точно опитите и тотално да обърка зрителя, да го води за носа и накрая да го насере с някъв гениален туист. Тука няма таквоз нещо. Още на 10тата минута (не се ебавам) вече знаеш какво ше става и как ше стане, да не говорим че разбираш кой ще е убиеца в следващата част (защото такава ще има, марк май уърдс). Искам да кажа, уау, сериозно, не можахте да измислити нищо друго освен кутията със завещанието на жената? И нека да позная, вътре е пълно с планове кой да се убива и така нататъка и тя да поеме щафетата... фак оф ве! Луди сте ли ве?
Тобин Бел говори се едно е гаврътнал едно шишенце новокаин и презаснема 20 сцени от предните филми. Ок, ясно в тея планове са били посветени два полка очевидно. Щото явно всички дружно са ги сгобявали и вече 4ти филм гледаме сцени от предните части (тука даже не само флашове, ни 2-5минутни сцени баси). То половината филм беше от предните части. Като стана дума за помошници Костас Мандилор е антиактьорът просто. Няма толкова противно фалшиво излъчване. Няма и никъв начин да ме убеди че точно ТОВА ДЕТО СЕ СЛУЧВА ВЪВ ФИЛМА е причината да го рекруутне Jigsaw. Уффф. Всички останали актьори са от безлични до откровено дразнеши, още повече че 100% от тях умират без особено да ми пука какво става с тях.
Новите капани са откровено малоумни. Прекалено детински, не достатъчно крайни и в никакъв случай брутални като предишните. Слушай само, искам да праснеш ток по един от другите или буркан с пирони ше ти гръмне в гъзъ. Или искам да бягаш с каишка на врата до ключа или буркан с пирони ше ти гръмне в гъзъ. Всичките капани са в тоя дух. Определено поне три класи под най-долнопробния капан от която и да е от предните 4 части.
И така, нов Хелуин, нов Saw. Тоя път тъп кат гъз. Догодина още по-тъп.
Бтв имаше един скеч в Two and a Half Men, дето Чарли си представя бъдещето като ходи на кино и че брат му и племенника му работят в киното. Е там даваха Saw 33. Нещо такова май става и наистина.
Оценка: 4/10 (за предните части беше съответнo: Saw: 9/10, Saw II: 8/10, Saw III: 7.5/10, Saw IV: 6/10, тоя път прескочи с две единици).
Аватар
SniperBeta
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от SniperBeta »

Hellboy и Hellboy II: The Golden Army

Изображение

Реших, че е крайно време да прегледам двата Hellboy-я както си му е реда - с кристално качество и звук, за да мога да дам адекватна оценка. Напоследък (да се чете "вече няколко години") почти избягвам да гледам дори рипчета и искам само HD. Всичко под рип е недопустимо. Новите технологии успяха да ме изнежат и разлигавят до такава степен, че утре ми пристига новия хард на който гордо да се подвизават филмите, които си заслужават. Ета издумках днес двата филма и останах изключително доволен. Hellboy още от самото начало не успя да заеме място до мъст-хев класацията ми, както и не успя да се нареди до ол-тайм-фейвърит, но това по никакъв начин не променя факта, че филмът наистина е добър и си заслужава да се гледа на възможно по-голям екран с високо качество на картината и повече от веднъж. Също така е факт, че Hellboy е един от малкото успешно филмирани комикси, благодарение на почти любимия ни Гилермо дел Торо. Ако този човек не е в състояние да направи ултимативен хит, то той определено е в състояние да ни покаже нещо свежо, различно, някак познато и толкова различно. Филми като Blade II, Hellboy, The Devil's Backbone, Cronos и Pan's Labyrinth не са хитове и дори не се нареждат в топ 10, но са направени с любов! За което го уважавам. За Хелбой няма да разправям, всички сме го гледали преди 4 години, но днес ми направи за пореден път впечатление как добрия режисьор си харесва добри актьори и работи с тях повече от веднъж (Тим Бъртън <-> Джони Деп), защото знае какво могат да му предложат те както и те знаят какво може да им даде той. Ето това също го уважавам. В случая на първото Адско Хлапе визирам Ladislav Beran познат още във филма като Karl Ruprecht Kroenen, който ако се вгледаме по-внимателно (и прочетем кредитите) ще видим, че играе и в Blade II. Ron Perlman, разбира се, който също играе в Blade II. Doug Jones (Abe Sapien), който още по движенията можем да познаем, че играе и в Pan's Labyrinth като Фавна и чудовището с очи на ръцете.
От второто Адско Хлапе е просто невъзможно да не видим поразителната прилика между Принц Нуада и Номак от Blade II. Защо ли... А, да, може би защото и двете роли са поверени на прекалено подходящия Luke Goss!
Hellboy 2 за разлика от предшественика си, беше ТОЧНО в десятката от почти всяка гледна точка. Много по-добър, интригуващ и разчупен от предния филм. Нещо почти нетипично за продължение. Но това е дел Торо! ТОВА е дел Торо.

П.П. Моите препоръки са - ако имате подходяща техника - изгледайте ги отново. Ако нямате - изгледайте ги отново. И двата филма са достатъчно добри за да бъдат преоценени от хора като мен, на които рипчето не им е направило кой знае какво впечатление. Разликата в начина, по който усещаш филма е огромна!

Оценка:
Hellboy - 7/10
Hellboy 2 - 8.5/10
Аватар
2fry
Потребител
Потребител

Мнение от 2fry »

Ееее, сичко на HD a? А на първата част Director's Cut-a ли гледа? Шот, изненада, има и такъв.
Само да добавя че мнението ми съвпада на 100% с твоeто, определено втората част е класи над първата, ако ли не за друго, то поне да ни поднесе едно брутално ФЕНТЪЗИ и да ни разлигави за тва дет ше го бъде в Хобита!
Фавна
АААргх!!! :evil: :evil: :evil: Гърча се вече в агония...

Blindness (2008)
Изображение

Mm, как да го кажа... Най-сетне филм, който така брутално да ме стисне за врата и да не ме пусне до прекрасно оптимистичния си финал че просто по едно време тотално блокирах. Oт финала на The Mist насам филм не ме беше афектирал толкова силно.
Предполагам не сте чували за Fernando Meirelles. Е, това е бразилски режисьор, най-известен за критично признатите му филми Cidade de Deus и The Constant Gardener. Честно казано, първият не ме впечатли толкова, колкото всички го хвалят (в момента е номер 18 в топ 250 на IMDb), а втория не съм го гледал още. Но тая вечер мисля да попълня пропуска, щот след Blindness вече съм му фен до гроб. Тва е нещо като Куарон с Children of Men. Даже на моменти много напомняше като стил на мексиканеца.
За какво иде реч в Слепотата: Филмът разказва за началото на епидемия. Човек си кара колата към къщи и изведнъж ослепява. Или по точно вижда единствено бяло. Един по един, хората в досег с него прихващат мистериозното заболяване и правителството няма друг избор и събира всички, които показват признак на болестта, в карантинна зона в локална болница. Сградата е отделена от света с ограда и се пази от войници, които имат заповед да стрелят на месо. В тази ситуация се намира очен доктор и жена му, която по някакво чудо е имунна към болестта. Тя идва с него понеже, разбирате ли, много го обича. Без да казва на другите за дарбата си, тя се превръща в нещо като ангел-хранител на всички вътре и реорганизира мястото, дели храна, абе тя се мъчи да съхрани ценностите си в един обезумял свят, да цитирам ССПГ Диблър. Естествено няколко стотин души са некви абсолютни свине и сичко става на гъз, после се разцепват на фракции, силните контролират слабите, едни взимат всичката храна и я дават на другите за ценности и жени. Като цяло човечеството в най-първичен вид.
Историята на филма е една от най-силните му страни (като се замисля няма слаби). За да се разбере обаче трябва да се вземе под внимание произхода на сценария. Той е адаптация по роман на нобеловият лауерат за литература José Saramago. Всичко в книжката и филма може да се приеме като метафора за цялата човешка раса. Нещо като гигантски "wag of the finger" срещу всичките олигофрени по света и това колко крехка и варварска е нашата така наречена цивилизация. Интересно е че едно от изричните условия на автора на романа било филма да не е ситуиран в никой познат град по света, отново с идея за унифициране. Режисьора е отишъл още по-надалеч и е избрал максимално интернационален каст и е решил филмът да бъде заснет на английски като по универсален език от португалския (правилно).
Актьорският състав е абсолютно брутален. Интересно е, че никой от героите няма име. Джулиън Мур играе Жената На Доктора. За ролята е навлякла дебеличък костюм и си е боядисала косата руса. Освен това за да допълни впечатлението на ангел се носи в бели дрехи през цялото време. Супер силна роля обаче, определено виждаш как е няква никва в началото, просто една домакиня, а накрая си е един новоизпечен лидер. Ролята на Доктора е поверена на Марк Руфало, познат ми най-вече от Zodiac на Финчър и определено двамата режисьори са знаели какво правят като го каствали. Човекът С Превързката На Окото пък е Дани Глоувър, който тука макар и в няква малка роля прави на няколко пъти доста мощен емоционален удар. Адският! Gael García Bernal пък е Кралят На Отделение Три и на мен лично ми беше най-интересен. В книгата бил някъв пънк, дето просто прави да им е гадно на другите. Тука обаче режисьорчето е решило да разчупи малко образа му и в резултат имаме просто още един изплашен човек с прекалено много власт. И той си се паникьосва и оплесква нещата. Много голям изрод.
Аудиовизуално филмът е като приказка. Някаква меланхолична сдухваша музика, а картината е Bleach Bypass-ната подобно на стила на Minority Report. Всичко изглежда и се усеща като на сън общо взето.
Аве, нещо не стана тва ревю, ама майната му, филмът заслужава вниманието и ше викам за него до дупка. То май за хубави филми е най-трудно да се пише ревю, щот не знаеш какво да плюеш и звучиш некво супер клиширано и само иху-аху. Аве се тая.
Оценка: 9.5/10 (на второ гледане може и повече)
Аватар
SniperBeta
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от SniperBeta »

2fry написа: А на първата част Director's Cut-a ли гледа?

Аз Director's-a го гледах още преди на рипчи, но не видях нищо удължено чак толкова, че да заслужава името Director's Cut. Иначе HD-то си пристига дирижирано.
Фавна
АААргх!!! :evil: :evil: :evil: Гърча се вече в агония...

Какво да направя, така го превеждат тук. Иначе ме заинтригува с Blindness.
А сега малко тайландско изкуство, в което ТЕ не са добри:

4bia

Изображение

Та както стана ясно отгоре, това е новия вид тайландско изкуство, което се мъчи да подражава по начин копи-пейст на японското подобно изкуство, а именно ХОРЪР! Тайландците са добри само и единствено в едно нещо - муай тая и е крайно време да разберат, че колкото и да им се иска да приличат на японци или китайци - НЕ СА!
4bia е съвкупност от 4 кратки псевдо-хорър филмчета, които са на 4 различни режисьора и разказват 4 различни истории.
Първата история е за момиче, което си е чупило кръкъ преди 100 дена и сега е стикната в собствения си апартамент. Докато един ден не получава мистириозен sms.
Втората история е за група калпазани, които малтретират тайландец-негър 8O задето ги е издал, че се друсат кат невидели. Той започва да практикува блек меджик и им раздрусва кайсийте. Тук даже има и компютърна анимация!!!!!
Третата история е за бънч-ъф-люзърс, които си спретват кампинг палатка до една река. Започват да си разправят спууки сторис и на заранта дружно се издавят в реката. Или поне...не всички.
Четвъртата история е за развратна стюардеса, която след нещастен инцидент е нагърбена с нелеката задача да се грижи за тялото на починалата принцеса Някоя-си (която е зверски красива, междудругото) докато самолета се върне в родната и страна, да и дадат пропър-бериал. Естествено требе да има хорър и стряскащи моменти и силни звуци, които благодарение на тайландското ново изкуство превръщат самолетната хорър трагедия в самолетна комедия. Едвам изтърпях 120min, които са насрочени за Тайланд, но не ми се мисли специално в Сингапур как гледат 240мин!

Единствено първата случка си заслужава да се види и то заради един бая стряскащ момент, който не очакваш! Не, наистина - не го очакваш по ТОЗИ начин!

Оценка: 2/10
Публикувай отговор