dead space: In physiology, dead space is air that is inhaled by the body in breathing, but does not partake in gas exchange. In adults, it is usually in the range of 150 mL.
Сега повечето хора почват ревюта на игри с кратка историйка, която да опише един ден от "Марин отива в Ада". Малко атмосфера да се вкара един вид. Аз тоя похват на висшия пилотаж не съм го хванал още, затва няма да ви занимавам с глупости, ми направо ше фъргам лайна по вентилатора.
Когато ме срещнат на улицата хората често ме питат "Какво е Dead Space?" Птица ли е, самолет ли? "Не, добри ми хора", отговарям, "Игра е. Ъъъ... и комикс де... иииии филмче също така." Та Dead Space е един от онези така модерни медийни продукти, дето за да ги разбереш пълноценно и въобще както са замислени, трябва да изгледаш и изчетеш от 20 други работи, дето реално само тийзват и не дават никво инфо и накрая ги сектирдосваш и викаш "Бал съм ги тея комикси по Southland Tales, нищо не чактисвам от тях." Всъщност обаче не е точно така, тук рекламните елементи от играта на мен лично ми бяха доста интересни. Затова започвам с тях:
Dead Space (comics)

Ейбрахам Нюман има проблеми. Той е шеф на охранта на малък миньорски пост на Аеджис 7, загражда една жина дето не отбира, инциденти започват да се случват откакто намират тайнствен артефат, партньорката му е религиозна фанатичка дето участва в масово самоубийство и за капак на всичко всички около него започват да се трупясват и да се превръщат в мутанти чудовища. Анадър дей ин хел, ше кажете. Ми да, така е.
Комиксът разказва за събития, протекли преди играта, както и преди и по време на филмчето. Целта е ясна, да се даде допълнително инфо за вселената на Dead Space, която да ти помогне впоследствие да се потопиш в играта. За мен лично това беше най-интересната част от трите (другите две бидейки игата и филмчето), която макар и с най-минималистичните средства успях да ме потопи в един доста по пълноКРЪВЕН свят

Рисунките не са Крис Клермонт или Карлос Пачеко, но пък са задоволителни и вършат работа. Още повече, че ЕА са като Тефал и мислят за всички и най-вече за тези от нас които ги мързи да четат, затова са направили анимирана версия на комиксите, озвучени от прота актьори и доста качествено монтирани. Определено си е като мини 60минутен филм тва. Като цяло много доволен от тази част.
Оценка: 8.5/10
Dead Space: Downfall

Алиса Винсент има проблем. Тя е шеф на охраната на борда на миньорския кораб Ишимура, разни хора се побъркват и тръгват на killing spree, сички са в транс заради някакъв артефакт донесен на борда от Аеджис 7, загубват връзка с повърхността и за капак на всичко е затънала до коленете в чудовища и карантия.
Дааам, анимацията каквато трябва да бъде. Тежка, гадна, брутална, перверзна и нецензурирана. Кеф и рахатлък за всички 10-годишни дето гледат филмчето. И за останалите де. Анимацията отново е стандартна американска, не е някво произведение на изкуството, но няма и нужда. Винсент е ебати пичкта, при все че 100% е лесбийка.Не знам, не знам, тва филмче тотално ме надъха да джиткам играта и вече не се траеше направо докато излезне. Определено доста приятни 70 минути и се препоръчва сериозно.
Оценка: 8/10
Енд нау, дъ стар атракшън:
Dead Space (video game)

Айзък Кларк (а, ясно, вероятно другият вариант за име е било Артър С. Азимов) има проблем. Той не е шеф на охраната, а инжинер на борда на Келион, бившата му праща тревожно съобщение от Ишимура и като че ли няма шанс да оцелее цялата история, карат го да пренася някъв артефакт като същ хамалин и за капак на всичко трябва да трепи чудовища на Ишимура и впоследствие на Аеджис 7.
Историята тука е доста по-разпокъсана и освен това аз вече се бях досетил за много от нещата от филмчето и комикса. Още повече, че ЕА искат да правят пачка и се очаква да ни изпльоскат продължение в най-скоро време, така че няма да си правят сами сечено и да ни разкриват всички карти накрая. Кво са оплакват хората, да не са давали пари за играта. Wait, wаt?
Даам, и тая игра ше я правят трилогия или додекалогия като НФС примерно или знам ли и аз. Искам пък един пък да направят ебаси якото чудо със бруталната история и да я завършат накрая и да кажат "Това беше няма повече", но това би се случило само в един имагинерен свят.
Чай да поговорим за самата игра. Може би най-апелиращото за мен беше възможността да се потопя в свят, подобен на този в любимите ми сай-фай филми. Представете си се едно Alien 1 и Alien 2 са се събрали и са изнасилили Тhe Thing и отрочето им е Dead Space. Или поне в началото беше така. Наистина атмосферата присъства, но по едно време стана доста предвидимо как са аранжирани стряскащите елементи и почнах да минавам през нивото като багер през, да познахте, кофичка от кисело мляко. Още повече че по едно време пищака стана непрощаващ. Репетативността на мисиите също не помогна много. Добре че на равни интервали от време се появяваха разни нови гадове, че да им се полюбувам малко преди да им помогна да се разплескат равномерно по стените. Специлани адмирации на раждащите, дето пускаха едни ми ти плужечета дето ако не ги избиеш сичките и ти се лепнат и почваш да подскачаш като на парти дето музиката наподобява пиукащите звуци на дъното.
Нека да обърнем и малко внимание на нашия стар познайник камерата. Сериозно бе хора, какво ви пречеше да я сложите над главата му, м? Да, знам че Резидента беше яка игричка, но това не беше заради камерата, а въпреки нея. Нямам думи да опиша чупките дето трябваше да правя за да въртя камерата в посоката която искам или любимото ми, когато гада идва иззад гърба ти и аз се завъртам, но нашия се завърта на пичка си лелина и ъгъла да ги видя тея ръждясващи тръби, докато оня отзад си танцува Лорд оф дъ Денс стайл. Мерси. Сериозно ако някой ден видя един от тези толкова кинематографични типове бих искал да им навра кинематографичната камера в кинематографичните им гъзове

Музиката и звуците са бомба. Точно каквото трябва да бъдат, ако е 5.1 има голяма вероятност да фърчите през тавана повече от веднъж. Само едно оплакване, или по-скоро питане. Тоя нашия кънки за лед ли имаше на краката, че като стъпкваше нещо го правеше на парчета с ЕБАСИ звука.
И така, не е нещо особено след 3тия час, по някое време омръзва, но определено си заслужава да се види, най-малко заради гуд ол'фешън The Thing тръпка. Догодина втора част.
Oценка: към 7/10
Ето едно мнение на така люббимия ми ZeroPunctuation.