действаща джамия в центъра на стара загора

Всичко свързано с град Стара Загора.
Аватар
painkilller
Holy Diver

Re: действаща джамия в центъра на стара загора

Мнение от painkilller »

аз също не разбрах.но съм твърдо против някакъв джагар да ми опява!!! :twisted:
Аватар
GIGABYTE*
Потребител
Потребител

Мнение от GIGABYTE* »

http://www.youtube.com/watch?v=038beuNWTyg
за хората с широкозатворените очи
поинтересувайте се от закона, който гласуваха наскоро за културното наследство и погледнете по-далеч от носовете си
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

Те винаги са искали много работи, но това не значи, че ще станат :) Трябва да имаме големи комплекси, за да почнем да се жалваме, преди изобщо още да има каквото и да е становище от институциите по въпроса.
Аватар
GIGABYTE*
Потребител
Потребител

Мнение от GIGABYTE* »

Едно си баба знае, едно си баба бае..
Закона за културното наследство, които беше предложен от групата на НДСВ гласи, че религиозни паметници на културата, могат да се ползват за обреди и богуслжения, ако на територията на населеното място няма друг такъв обект.
Нашия случай е точно такъв. Джамията е културно наследство, но в Стара Загора няма друга такава, следователно тя може да се превърне в действаща без никакви пречки.
И по-добре сега да негодуваме, отколкото при свършен факт, защотот тогава много трудно се променят нещата..
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Мнение от nasenceto »

GIGABYTE* написа:Едно си баба знае, едно си баба бае..
Закона за културното наследство, които беше предложен от групата на НДСВ гласи, че религиозни паметници на културата, могат да се ползват за обреди и богуслжения, ако на територията на населеното място няма друг такъв обект.
Нашия случай е точно такъв. Джамията е културно наследство, но в Стара Загора няма друга такава, следователно тя може да се превърне в действаща без никакви пречки.
И по-добре сега да негодуваме, отколкото при свършен факт, защотот тогава много трудно се променят нещата..
Mрън мрън мрън... МРЪННННННН мрън мрРРРНННН.... не се спря.
Как ша стане една джамия действаща, като няма минаре и в самия и център има ОГРОМЕН трап, колкото 4/5-ти от вътрешната и площ, с дълбочина 5 метра?!?!? Още повече в тоя трап има църква, тракииско светилище, гробове и не знам си кво още?!?!? Ква джамия бе човек? Влез вътре и ще разбереш как тва НЯМА КАК ДА СТАНЕ ДЖАМИЯ!!!!! Ай аман от псевдо патриоти - християни. Запри са малко, рабрахме че всеки ден ходиш на църква, в неделя по два пъти, и вкъщи си има икона и кандило. На всичко отгоре излиза, че не си обикновен християнин, ами християнин фанатик - малко оксиморон се получава, щото християнската религия учи на смирение. Ай аман.
Аватар
GIGABYTE*
Потребител
Потребител

Мнение от GIGABYTE* »

Не съм християнин, атеист съм всъщност и не вярвам в религиите, но това не пречи да ги познавам добре (не може да отричаш едно нещо без да го познаваш, поне така смятам аз)
Ако си беше направил труда да изслушаш записа от радио Стара Загора, към който съм дал линк, щеше да се увериш, че наличието на тракииско светилище и църква не пречи на главното мюфтииство да настоява да ползва джамията(въпроса в интервюто беше в прав текст именно за тракииското светилище). Минарето не е задължително необходимо, за да е действаща джамията, това го казва и на записа Хюсеин Хафъзов, главния секретар на мюфтииството.
Така че вашите доводи с историческите останки и липсата на минаре не важат...
Аватар
mITky
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от mITky »

GIGABYTE* написа:Не съм християнин, атеист съм всъщност и не вярвам в религиите, но това не пречи да ги познавам добре (не може да отричаш едно нещо без да го познаваш, поне така смятам аз)
Ако си беше направил труда да изслушаш записа от радио Стара Загора, към който съм дал линк, щеше да се увериш, че наличието на тракииско светилище и църква не пречи на главното мюфтииство да настоява да ползва джамията(въпроса в интервюто беше в прав текст именно за тракииското светилище). Минарето не е задължително необходимо, за да е действаща джамията, това го казва и на записа Хюсеин Хафъзов, главния секретар на мюфтииството.
Така че вашите доводи с историческите останки и липсата на минаре не важат...
Това какво трябва да значи,че ще станем турски град като Хасково и Кърджали ли :spank: :spank:
Аватар
GIGABYTE*
Потребител
Потребител

Мнение от GIGABYTE* »

Ами едни правят опити да постигнат подобен ефект, докато някои си затварят очите, обвинявайки други, че избиват комплекси.
Аватар
slimarkov
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от slimarkov »

Не е възможно Ески джамия в Стара Загора да се превърне в действащ мюсюлмански храм

14 март 2009 г.

Изображение

"Не е възможно Ески джамия в Стара Загора да се превърне в действащ мюсюлмански храм въпреки опциите, които дава Законът за културно–историческото наследство". Това каза за Радио Стара Загора Димитър Янков – главен уредник на Регионалния исторически музей в града. Янков разясни какви археологически проучвания предстоят на Ески джамия, която е считана за култово християнско светилище с 4-хилядолетна история и паметник на културата с национално значение.

Предстои да бъдат разкопани още няколко квадратни метра към олтара на църквата извън обсега на джамията. В пространството южно, източно и северно от джамията трябва да се направят още някои сондажни проучвания, които са свързани с укрепването на единия от тези паметници, които са обявени за паметници на културата. По думите на историка, е невъзможно Ески джамия да бъде превърната в действащ мюсюлмански храм, тъй като вътре има разкопана църква - парите се отпускат за реставрация и консервация на средновековната църква. Тя е християнска и ще бъде експонирана в молитвения салон на Ески джамия, допълни Димитър Янков.

http://news.stara-zagora.org/index.php? ... ewsid=4398
Аватар
mITky
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от mITky »

slimarkov написа:Не е възможно Ески джамия в Стара Загора да се превърне в действащ мюсюлмански храм

14 март 2009 г.

Изображение

"Не е възможно Ески джамия в Стара Загора да се превърне в действащ мюсюлмански храм въпреки опциите, които дава Законът за културно–историческото наследство". Това каза за Радио Стара Загора Димитър Янков – главен уредник на Регионалния исторически музей в града. Янков разясни какви археологически проучвания предстоят на Ески джамия, която е считана за култово християнско светилище с 4-хилядолетна история и паметник на културата с национално значение.

Предстои да бъдат разкопани още няколко квадратни метра към олтара на църквата извън обсега на джамията. В пространството южно, източно и северно от джамията трябва да се направят още някои сондажни проучвания, които са свързани с укрепването на единия от тези паметници, които са обявени за паметници на културата. По думите на историка, е невъзможно Ески джамия да бъде превърната в действащ мюсюлмански храм, тъй като вътре има разкопана църква - парите се отпускат за реставрация и консервация на средновековната църква. Тя е християнска и ще бъде експонирана в молитвения салон на Ески джамия, допълни Димитър Янков.

http://news.stara-zagora.org/index.php? ... ewsid=4398
От такава новина имаше нужда :) ! :wink:
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Мнение от nasenceto »

Що не слушате кво ви пее радиото :lol:
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

Няма значение! Взимайте тубите с бензин и да тръгваме да палим та да покажем какви патриоти сме и колко надалече виждаме :) Понякога сме по-зле и от турците...
Аватар
GIGABYTE*
Потребител
Потребител

Мнение от GIGABYTE* »

Това е добра новина, дано по-дълго се продължат проучванията и не се окажа прав, а иронията я запазете за себе си
Аватар
Daffy_Duck
Потребител
Потребител

Мнение от Daffy_Duck »

Аз там ще правя новия мол! :twisted:
Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от admin »

Хм, че тя асла ако не беше паметник на културата ... ще излезне чудесно кафененце на нейно място и аз бих играл за търга. :mrgreen:
"There is no 'patch' for stupidity."
Публикувай отговор