Ветеринари са открили месни продукти на четири фирми - три от които големи производители със съдържание на соя в стандарта "Стара планина".
Това съобщи на извънредна пресконференция министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, цитиран от БТА.
Продуктите са карначе на фирма "Сами-М" - Перник, колбас "Майстор Цветко" на фирма "Лалов и Вачев" ЕООД - Враца, кебапче на "Унимес" АД - Монтана, и кренвирши на "КЕН" - Стара Загора.
Министърът обяви, че лицензът на четирите месопреработвателни предприятия за новите продукти ще бъде отнет незабавно, тъй като наличието на соя в месните продукти от новия стандарт е напълно забранено. Мирослав Найденов допълни, че е научил информацията за четири положителни проби на соя в месни продукти около 17 часа днес, съобщи "Фокус".
”Осветяването” на недобросъвестните производители и търговци е най-голямата санкция за тях. Клиентите ще ги накажат с отказа си да купуват тяхната продукция
Димитров
"Три от фирмите, произвели продуктите със соя, са доста големи. Всички са членове на Асоциацията на месопреработвателите в България, като управителят на една от фирмите, дори е в управителния съвет на асоциацията", каза министърът. Той уточни, че освен отнемането на лицензите по стандарта "Стара планина" на фирмите ще бъде наложена много тежка комплексна проверка за години назад. Ще бъде подадена и информация към Национална агенция по приходите (НАП) дали няма и други нередности.
"Четирите проби на месни продукти са изследвани два пъти и са хванати в търговската мрежа", уточни Найденов. Той каза още, че винаги е знаел, че рано или късно някой от производителите ще направи опит да наруши изискванията на стандарта „Стара планина”. Тъй като беше осигурен физически контрол от страна на експертите на ДНСК в производствените цехове на предприятията, ще се проведе и комплексна проверка на тези регионални служби на ДВСК, които са допуснали това да се случи, предаде БГНЕС.
„Тежко им”, закани се Найденов и допълни, че санкциите спрямо тези фирми ще бъдат пример за всички останали, произвеждащи по утвърдения стандарт.
Той информира още, че другите продукти със стандарт "Стара планина" са в норма и вероятно това е пропуск на проверяващите органи. "Тези продукти не са опасни, но е измамено очакването и доверието на потребителите", заяви министърът, цитиран от БТА.
По-късно в интервю за "Фокус" министър Найденов заяви, ако има нарушения и в други продукти на четирите фирми, техните лицензи ще бъдат отнети напълно и ще трябва да се ориентират към друг бизнес.
Втора част:
Асоциацията на месопреработвателите настоя да бъдат направени повторни проби на месните продукти по стандарт "Стара планина" с открита соя.
Ако трябва, пробите да бъдат изпратени в чужбина, заяви по БНР председателят на сдружението и собственик на "Тандем" Кирил Вътев.
Вчера на извънредна пресконференция министърът на земеделието Мирослав Найденов съобщи, че в продукти от новия стандарт "Стара Планина" на четири фирми е открита соя. Става дума за карначе на фирма "Сами-М" - Перник, колбас "Майстор Цветко" на фирма "Лалов и Вачев" ЕООД - Враца, кебапче на "Унимес" АД - Монтана, и кренвирши на "КЕН" - Стара Загора.
Три от фирмите са членове на асоциацията.
Вътев, който първоначално бе шокиран, заяви, че става дума за следи от соя и пшенични протеини, останали в подправъчните смеси.
Едно време сме се возили на файтон и сме мляли подправките с мелничка, а сега ползваме готови смеси, обясни бизнесменът. Вътев каза, че фирмите са се заклели, че не са влагали соя. Нещо повече, всяка сутрин производството започвало именно с продуктите "Стара планина", докато машините са още чисти. Така му обяснили изненадани и от трите фирми, членки на асоциацията.
Според Вътев, по всички европейски регламенти съдържанието на съставки, които са под 2% не се обявяват на етикетите. Министърът на земеделието Мирослав Найденов обаче вчера бе категоричен, че стандартът не допуска да има следи от соя, независимо какъв процент и допълни, че лицензът на четирите месопреработвателни предприятия за новите продукти ще бъде отнет незабавно.
Пред "Фокус" Вътев обясни още, че както в парфюмерийната промишленост розовото масло се използва като стабилизатор на аромати, така в производството на подправки в големите концерни в Европа, от които идват основната част от подправките в България, се ползва до 0,8 % соев протеин.
„И затова, тъй като методът, по който е правен анализът на тези продукти, е качествен, а не количествен, смятам, че е съвсем редно да бъде направен и количествен метод, за да се установи, ако наличието на соя е като част от подправката, то тогава тези фирми нямат нарушение. Ако обаче се окаже, че е подменена суровина със соя, тогава вече говорим за коренно различно нещо. Там наистина говорим за злоупотреба”, каза още Кирил Вътев.
Ако трябва да променим изискванията за стандарта, така както се усъвършенстват и законите, допусна по БНР бизнесменът.
източник дир.бг