Щъркелите от Ястребово-Докато смъртта ни раздели

Яко PHUN ;-)
Място за разтоварване на умствения багаж на потребителят! Вицове-мицове, клипове, закачалки за откачалки и тем подобни яко къртещи фаянса на комшията нещица.
Публикувай отговор
Аватар
realprofesora
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Щъркелите от Ястребово-Докато смъртта ни раздели

Мнение от realprofesora »

Като се отива към Димитровград след с.Бъдеще следва с.Ястребово община Опан.
Та ми се наложи днес да ходя там да ремонтирам едно старо руско тракторче на моя комшия, който продава мед (някои са го опитвали вече :P ).
Та чудната ми история за тези малко непознати за нас птици щъркелите именно е свързана с гореспоменатото село Ястребово.
Щъркелите са моногамни птици-цял живот живеят заедно, една и съща двойка..........
......След като свършихме работата по трактора и с моя комшия тръгнахме да се разходим пеш към края на селото, за да ми покаже и разкаже за земите, които на времето владеел неговия прадядо-известен хайдук, който доста тормозел турското население, няколко години след освобождението.За да го усмирят малко, турците му предложили да му дадат земи в което си село иска ,но да спре да тероризира населението.Той се съгласил , но поставил условие да се изселят всички турски семейства от Ястребово.Затова и в селото не е останал турчин......
....Вървим си ние с комшуто и лафим и гледам 5 щъркела в едно гнездо-голям и 4 малки(доста едрички си бяха де)(изглежда единия от родителите беше за храна).Комшуто вика:След няколко дена ще започнат малките да си разперват крилата срещу вятъра и да се реят "на сухо" -един вид все едно летят ,но са си в гнездото....тренират "децата".Викам му ще ги снимам тия твари летящи и той ми разказа за чудната история на това щъркелово семейство: Как един друг Щърк се навъртал тъдява и нещо си имал земане- даване с женската, но един ден се засякъл с мъжкия и почнала люта битка.Яко вика се биха с клюнове, давиха се за гушите , имаше и кръв ....И най-накрая нашенеца победил и оня натрапник си "хванал пътя".След известно време женската снесла яйца, но мъжкаря ги изхвърлил до едно на земята.Тук историята мълчи защо, и никое човешко същество не знае причините, които са накарали мъжкия да постъпи така, но съмненията на моя мъдър събеседник бяха ,че изглежда това люпило яйца не са били от него.Интересно нали!
След време женската снесла второ люпило и сега семейството се радва на 4 здрави щъркелчета, които доста бяха пораснали и достигнали почти размерите на родителя си(не можах да позная домакинята ли беше там или главата на семейството).
Та драги ми съфорумци такива истории хвърковати по белия свят ме карат да се замислям за ценностите на живота , че не сме само ние тези които ценим истинската стойност на любовта , а има и други същества на тази вселена, които подтиквани чисто инстинктивно,за продължаване на рода или и те имат някакви чувства, се борят на живот и смърт за любовта си............
Еййй , пъстър свят , шарен свят!
Прилагам и една снимка на тези мили същества, които не са създадени случайно на майката Земя и затова трябва много да се замислим занапред, да се отнасяме с повече уважение към тях.
http://imageshack.us/photo/my-images/163/dsc00426x.jpg/" onclick="window.open(this.href);return false;
И една любопитна история от сърцето на Балкана-малко тъжна ,но все пак интересна -разкриваща истинската природа на тези мили птици.
http://www.youtube.com/watch?v=ScZazN55-5s" onclick="window.open(this.href);return false;
Popopopopo
Аватар
stivans
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Re: Щъркелите от Ястребово-Докато смъртта ни раздели

Мнение от stivans »

Браво професоре оказа се ,че освен компютърен и автомобилен спец, си и белетрист.Моите поздравления.
Стара Загора
Аватар
realprofesora
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от realprofesora »

Благодаря за похвалите!
За да се извисим като човеци трябва да се научим да споделяме чувствата си, дори с риск да ни се подиграят.
Popopopopo
Аватар
Bul-Dog
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Bul-Dog »

Мен са ми разказвали, или пък съм го чел някъде, за двойка щъркели-женската загива поради някакъв инцидент, и мъжкаря се вдига нависоко и си прибира крилата докато пада към земята. Самоубива се, отказва да живее без партньорката си.
Прав си професоре, и животните са способни на чувства.
http://www.kingsimeon.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Matrix_man
Потребител
Потребител
Обратна връзка:

Мнение от Matrix_man »

Мой по-възрастен колега пък ми разказа,че ако щъркел не отлети зимата на юг и случайно оцелее през зимата, когато се върнат другите го убиват. Когато бил малък, дядо му се грижел една зима за един "изостанал" щъркел. Хранел го до пролетта, докато дошли другите и го... :angry: ... Странни птици са наистина...
Athlon64 3400+,Asus K8N,Sapphire X1950GT,1256MB Kingston DDR400,160GB Seagate,Nec DVD-RW3520A,BlueStorm450W,Active coll AC4G-D,17" LCD Sceptre-X7 Naga II,Chronos Video Shuttle II,M$ Wireless Desktop Elite Keyboard,M$ Wireless IntelliMouse Explorer2.0
dakatamen
Начинаещ
Начинаещ

Мнение от dakatamen »

Ахх тези ястребовски щъркели. Когато бях малък съм стоял с часово до гнездото им и съм им се наслаждавал, а сега като прелитат над двора ни ми става пак някак си хубаво.
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

В селото откъдето е баща ми преди години направиха специални скари, на които стоят гнездата, за да няма проблеми с ел. кабелите :) Забелязал съм врабчета живеят във по-долните части на гнездата... явно съжителстват добре :)
Аватар
Roshavv
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от Roshavv »

Matrix_man написа:Мой по-възрастен колега пък ми разказа,че ако щъркел не отлети зимата на юг и случайно оцелее през зимата, когато се върнат другите го убиват. Когато бил малък, дядо му се грижел една зима за един "изостанал" щъркел. Хранел го до пролетта, докато дошли другите и го... :angry: ... Странни птици са наистина...
това съм го чувал от доста места...трябва да е вярно... :cheers:
Публикувай отговор