Като колоездач с доста опит ще се позволя да изкажа и своето мнение, което не претендирам за компетентно, но се надявам да е полезно за някого. От 2000 г. карам изцяло вече и в Стара Загора и за тия 11 години са минали през мен доста велосипеди, някои от тях доста проблемни, някои които не ги мислиш. Смея да твърдя, че съм опитал от всички сервизи и то по няколко пъти, и дори съм ремонтирал сам, бяхме си направили с едно приятелче - запалянко работилничка, в която ремонтирахме наши и други велосипеди в Железник. Това бе във времето когато живеех в този квартал. За съжаление да ремонтираш сам е доста трудоемко поради простия факт, че нямаш необходимия инструментариум, необходимите части и тънкости, които притежават така наречените "майстори". Резултатът от което е много усилия, много загубено време и накрая не винаги става така както би го направил човек, правещ по цели месеци това. Е вероятно настройката и прецизността, никой не може да я докара като теб, но това си е въпрос на личен избор.
Та сега към темата за сервизите. Има един много ама много добър майстор в града, не искам да употребявам израза "най-добрия". Преди години работеше в Галикс, сега мисля, че си бачка на частно човека. Възрастен господин, известен като бай Христо. Контакти не мога да ви дам за него, но мога да го препоръчам на всеки ентусиаст.
Димчо Косев и Иван Тинков - изключително професионално и добро отношение към клиентите. Може би най-добрата техника е при тях. Но са си скъпари. При Димо е много скъпо, не зачитат по-евтините велосипеди. Маркови части, компетентно мнение, но не знам колко оправдано скъпо.
Галикс - точно обратното на предното, с двата си магазина до езиковата и на складовете, те са тип Кауфланд - "хубаво и еФтЕно"

. Само не бих казал, че е толкова хубаво. Няма да коментирам качествата на продавачките в магазините им и някак си "майсторите" им май май хич не са много майстори. Е сигурно има изключения. Бих си купил някоя друга част от там, ама чак пък да ми правят велосипеда...
Има една стара къща на Христо Ботев и Майор Кавалджиев ли беше на ъгъла там. Там правят стари велосипеди. Има един чичка, преди имаше едно бяло жигули, сега - не знам. Е там колко пари съм дал на тоя. Човечеца не съм го виждал трезвен. Той е от ония "старите майстори", дето са толкова стари, че никой не помни от какво точно разбират. Бягайте надалече от тоя.
И накрая стигнахме до любимото ми - Серго и Мартобайк. Тях ги познавам от времето, когато работиха заедно до телевизионния сервиз и всички им викаха "Велото". За Мартобайк няма да коментирам, не съм ходил при него, но мисля да го посетя. От колоезденето му, не го знам Марто ли е, Хари ли, не съм особено очарован, но мисля да го пробвам.
Искам да кажа няколко думи за Серго. Уважавам този човек и някак си никак не подценявам неговите знания и качества. Да, той е много добър специалист и с болка ще кажа, че съм много разочарован от него и не само аз, ами доста приятели, които ползват услугите му. Той добър търговец и използва евтини търговски трикове - умишлено слага по-високи цени, а на редовните си клиенти, и не само, на тях прави отстъпки. Както се казва "приятелю, за тебе цената е друга"

. В крайна сметка пак ти взема същите пари, но получаваш повече, а дали имаш нужда от това повече, е друг въпрос. Няма нищо лошо в това, напротив - евала за хитрата стратегия. Лошото е в друго, в последните 2-3 години, отношението на Серго към клиентите му е отвратително, хората не е необходимо да са запознати с особеностите на занаята му или пък да им държи сметка защо не си чистят велосипедите. Политиката му е насочена честичко да го посещават клиентите му тук - 10лв. там 20лв., ама накрая на месеца като събереш... И не мисля, че трябва да ти се сърди като не ходиш често при него, или като го попиташ с нещо, камо ли да спориш! Както и да е, вероятно има някакви проблема човека и напрегнат, това обаче не го оправдава. Още по-ме притеснява, че от 9 сутринта при него винаги има поне едно PVC бира, от което по цял ден пие (и едва ли е само едно), както и червен ром, те шишетата се виждат, той и не се крие човека. Всичко това е силно обезпокоително. Още повече след като моя човек, с който правихме велосипеди, изрева че чисто новата му гума е била нацепена от Серго, докато му ремонтирал колелото и то на 3 места. Разбира се той не твърди, че цепките са от него със сигурност, но е удивително съвпадението на времето на сцепването и ремонта. Смятам, че Серго е способен да го направи. В заключение ще кажа, че жалкото е, че един добър професионалист деградира и прогонва клиентите си. Харесвах стила му на работа.
Това е моето мнение. Спирам, че доста ви отегчих. Надявам се, да не съм засегнал никой.
Поздрави!