Шофиране на нулева предавка

Форум за всякакви дискусии свързани с МПС
Аватар
nefelen
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Re: Шофиране на нулева предавка

Мнение от nefelen »

Никога не изключвам от предавка. Редовно намалям скоростта с двигателя.
Когато си на предавка и се спускаш, всичко абсолютно всичко, което трябва да се върти и движи под капака продължава да си го прави от самата инерция, която е набрал автомобила. Това е чистата печалба и разхода е една кръгла нула. (за дизеловите автомобили е така - имам много опит с тях и това съм го забелязал не един или два пъти)
А и виждали ли сте автобусен шофьор или на камион шофьор да изключва някога от скорост, а те всяка капка нафта пестят :lol: :cheers:
s0 lItTlE tImE, s0 lItTlE t0 d0
Аватар
Lexx
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от Lexx »

nefelen написа: А и виждали ли сте автобусен шофьор или на камион шофьор да изключва някога от скорост, а те всяка капка нафта пестят :lol: :cheers:
Те шофьорите на големи камиони и автобуси по друга причина не пускат по инерция.Не знам дали си карал го голямо превозно средство да видиш как се спира само със спирачка камион натоварен с 20 тона камънаци.
Аватар
nefelen
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от nefelen »

Това беше шега :mrgreen:
но принципно нали си имат двигателна спирачка, ретардер и т.н. (които си бачкат когато автобуса е на скорост :D )
Ако разчитат само на обикновените спирачките то след 1-2 спирания и ще трябва да сменя накладки и прочие, изобщо ако може да спре :lol:
s0 lItTlE tImE, s0 lItTlE t0 d0
Публикувай отговор