Наблюдения от изминалите избори...
- sawo
- Site Admin

- Обратна връзка:
Re: Наблюдения от изминалите избори...
Всичко са твърдения, неаргументирани дори словесно, камо ли фактически. Къде точно видя аргументите? За да не говоря и аз общи приказки мога да дам за пример "замразените доходи", споменати по назад - не съм сигурен, какво точно се има в предвид, но ето един интересен материал, сравнително актуален, където може да се видят доходите - може да са всичко друго, но не и замразени. Или може би за да не са "замразени", всяка година трябва да се качват с поне двуцифрен процент? Не мисля, че това е реалистично с каквото и да е управление. От същия текст в линка може да се извлече и друга полезна информация - Как са се справяли досегашните правителства и защо. Не знам дали хората са едни и същи, но управлението им явно не е. От там би следвало да се направи логичния извод, че все пак има значение кой идва на власт и за кого ще гласувате. Знам че сега поне 5 човека ще скочат как всичко било нагласено, всички били подвластни на мафията горе, но това мисля е съвсем отделна тема за разговор?
Не търся за какво да се заяда, написаното горе е само един пример, но все пак се опитваме да водим някаква нормална дискусия, не знам защо всеки втори се опитва да изкара другите невежи душици, като едва ли не налива им манна небесна с постове по 2 реда, които на всичко отгоре са всичко друго, но не и аргументирани.
Не търся за какво да се заяда, написаното горе е само един пример, но все пак се опитваме да водим някаква нормална дискусия, не знам защо всеки втори се опитва да изкара другите невежи душици, като едва ли не налива им манна небесна с постове по 2 реда, които на всичко отгоре са всичко друго, но не и аргументирани.
- ViruS
- Новак

Ами "sawo" , всеки се опитва да изкара другите невежи, защото не споделя неговия мироглед и респективно е невежа.
А относно замразените доходи- след като от 5 години не ми се е вдигала заплатата не знам как да я нарека
да кажем "вкаменена" . Но не, обърках се, като вкараме в сметката и инфлацията заплатите наистина не са замразени
защото вървят надолу
т.е. покупателната ми (ни) способност намалява ( не на всички) .
Но не е необходимо да четем статии и да гледаме таблици за да разберем че обедняваме. Аз го виждам по себе си и хората около мен. Дано някой от вас успее да се похвали с нещо различно
искрено ще се радвам.
А относно замразените доходи- след като от 5 години не ми се е вдигала заплатата не знам как да я нарека
Но не е необходимо да четем статии и да гледаме таблици за да разберем че обедняваме. Аз го виждам по себе си и хората около мен. Дано някой от вас успее да се похвали с нещо различно
- xilix
- Новак

Да, трябва да се свали правителството, щом провежда политика на съзнателен геноцид спрямо народа си! Винаги могат да се намерят свестни хора за министри, защо смятаме, че само едни и същи трябва да са, тези, които са се самопровъзгласили за елит? България възкръсва, след 500 години унищожително робство, и намира свестни хора за политически елит, не е останала без държавници! И то свестни държавници, а не мутромафиоти, като сегашните! И хайде, недей да плачеш за тия бандити, че ще пропаднем без тях! Напротив, тогава ще започнем да изплуваме!nasenceto написа:И каква ти е алтернативата? Добре - ще свалиш правителството. И после?
Ще махнеш всички политици. И после? Народ без държава? Анархия или утопия? Закона на джунглата?
Политиката изглежда мръсна в цял свят. Не виждам и как би било другояче. Напълно нормално да анатемосаш нещо, което не разбираш и ти се струва въплащение на всичките ти нещастия.
Най - лесно е да се критикува и разрушава. Най - трудно е да се създава. Ти май си падаш по лесното.
Явно, си ме разбрал погрешно, няма разлика между тези, които ни се самопредлагат, вече повече от 20 години! Тези, които са вечно начело в листите за какво ли не! Тези, които са все начело в платените, поръчкови и слагачески социологически проучвания!Като всички са едни и същи и няма никаква разлика кой кого, каква изобщо е ползата да коментираш в темата за изборите?
Не мога да кажа със сигурност, че всичко е БКП
А аз мога, и го доказвам, друг е въпроса, дали ще го възприемеш!
Не знам кои са тези специалисти, които твърдят, че Гърция са много добре, но дълбоко се съмнявам в това, като гледам колко са се закопали и колко още продължават да се закопават.
Не казват че Гърция е добре, или много добре, напротив, много зле е, но сравнено с нормалния свят! Казват ни обаче, че е много, и ще бъде по-добре, сравнено с нас! Схващаш ли тънката разлика? Не са го казали българи, някакви американци бяха, май...
- xilix
- Новак

ViruS написа:Ами "sawo" , всеки се опитва да изкара другите невежи, защото не споделя неговия мироглед и респективно е невежа.
А относно замразените доходи- след като от 5 години не ми се е вдигала заплатата не знам как да я нарекада кажем "вкаменена" . Но не, обърках се, като вкараме в сметката и инфлацията заплатите наистина не са замразени
защото вървят надолу
т.е. покупателната ми (ни) способност намалява ( не на всички) .
Но не е необходимо да четем статии и да гледаме таблици за да разберем че обедняваме. Аз го виждам по себе си и хората около мен. Дано някой от вас успее да се похвали с нещо различноискрено ще се радвам.
Само ще споделя, един случай, с познат, който отишъл при шефа си, големия бос, с молба, да му вдигне заплатата, поне малко! Работел за около 350 лв на месец, включая и нощни смени. Отговорът на шефа му бил - идвай да работиш събота и неделя, и така ще си качиш заплатата!?!
Как ще го характеризирате този отговор?
- ViruS
- Новак

Оффф, жалко за човека. Ами "xilix" ще перефразирам думите на шефа му "в мене е хляба. в мене е ножа- и да пукнеш от глад , все ми е тая.Ако трябва ще работиш по 20 часа на ден" Пределно ми е ясно начина на мислене на подобни хора.Просто човека няма шанс, освен ако няма кой да го замести там където работи. И оттам да има някакъв коз, в смисъл ако напусне да няма кой да го замести. Иначе е загубена кауза.
Ааааааа етооо "cavenagi" спомена вълшебната думичка , която е станала табу последните години: "първо трябва да има индексация на работните заплати и пенсиите,за да се повиши потреблението,а от там поне малко да се съживи икономиката" Много правилно "cavenagi" без потребление няма как да се завърти икономиката каквито и фокуси да се правят ...
Ааааааа етооо "cavenagi" спомена вълшебната думичка , която е станала табу последните години: "първо трябва да има индексация на работните заплати и пенсиите,за да се повиши потреблението,а от там поне малко да се съживи икономиката" Много правилно "cavenagi" без потребление няма как да се завърти икономиката каквито и фокуси да се правят ...
- sawo
- Site Admin

- Обратна връзка:
Не е толкова лесно да се направи, колкото да се каже, защото това е свързано и с инфлацията, по темата мисля имаше аргументи и от двете страни дали да се въвежда. В ЕС само 3 или 4 страни я прилагат, някои страни пък се прилага частично (Англия и Гърция например) .cavenagi написа:sawo-първо трябва да има индексация на работните заплати и пенсиите,за да се повиши потреблението,а от там поне малко да се съживи икономиката.А не да ми минават с тънки номера с 10 лв. ти увеличаваме РЗ. Правителствените разходи не създават дълготраен икономически растеж,това е в следствие на неправилна политика,а от там чакай висок БВП.Какво е положението със салдото на брутният износ минус брутния внос.
Въпросите са много,отговори няма и решения също.Рязането на ленти е самоцел.
И аз съм минал през тези "шефове" - теглих им по една майна, сега аз си имам хубава работа, техните фирми тънат в мизерия... А другите ми се смяха кой щял да ме вземе на работа като сменям работното място толкова честоViruS написа:Оффф, жалко за човека. Ами "xilix" ще перефразирам думите на шефа му "в мене е хляба. в мене е ножа- и да пукнеш от глад , все ми е тая.Ако трябва ще работиш по 20 часа на ден" Пределно ми е ясно начина на мислене на подобни хора.Просто човека няма шанс, освен ако няма кой да го замести там където работи. И оттам да има някакъв коз, в смисъл ако напусне да няма кой да го замести. Иначе е загубена кауза.
- ViruS
- Новак

Браво "sawo" точно така се прави. Ако всички следваха този пример, сега нямаше да водим този разговор
или поне щеше да е по различен.
- xilix
- Новак

И аз съм минал през тези "шефове" - теглих им по една майна, сега аз си имам хубава работа, техните фирми тънат в мизерия... А другите ми се смяха кой щял да ме вземе на работа като сменям работното място толкова често
В случая говорим за принципно отношение към хората, едва ли напускането е панацеята за тия проблеми! Когато безработицата е 10 към 1, спрямо незаетите работни места, едва ли много хора могат да си позволят лукса, да напускат периодично. Това не е решение за ниските заплати, и наглите работодатели!
- sawo
- Site Admin

- Обратна връзка:
Няма друго решение. Eдин работодател без никакъв бизнес нюх и с манталитет на селски чуробаджия какво искаш да го правя? Да му се моля ли? Ако ще и да бяхме 10 пъти по-развити тези хора щяха да са си абсолютно същите. Това е масово явление и в това отношение ББ е прав - такъв си ни е материала и вината си е в нас. Работа се намира - не е чак толкова тежко както го описват, просто повечето хора ги е страх и се скатават на една работа с години само и само да не останат без пари за 1 месец. Наистина не е толкова лесно, като имаш жена, деца, сметки за плащане, но няма друго решение - поне аз не го виждам. Само да допълня, че отговарях на поста на ViruS, където говореше за неговия работодател, а не по принцип.
- nasenceto
- келеш

Решението е образованието. Учете се, за да сте търсени кадри. Иначе е пълно с хора вишисти, които не си бачката работата и причинета е че или нямат вяра в знанията си, щото са изтикали ВУЗ-а ей така, само кажат че имат диплома или нямат вяра в силите си и ги е страх да се пробват.
Относно вдигането на пенсиите и заплатите? Уж беше икономоист, пък не хващаш закономерността. Като се вдигнат пенсиите на 2,5 млн пенсионера и заплатите на 500 хил администрация нали ще стане за сметка на останалите работещи. И с колко трябва да вдигнеш пенсията на 2,5 млн, че да създадат повишение на потреблениет? Пенсионера по традиция не харчи за нищо друго освен за храна и комунални услуги. Другия вариант е тези пари да се вземат от фискални резерв и тогава пак ще се писне че правителството топи резерва и ще бъдат прави, щото той така или иначе не е особено голям. Единствения изход е да се подпомогне едрия бизнес, защото той влива най-много данъци в държавата. М-тел и Глобул заедно сигурно вкарва пари в бюджета колкото всичките пенсии заедно. Има доста чужди фирми - за пример Шише джам, Дънди прешъс, все фирми, които остро се нуждаят от инфраструктура и в момента са едни от малкото изграждащи нови мощности (само за пример - Шишеджам си удвоява капацитета и строи в момента повече от 10 000 тона метални конструкции за тая цел, без да броя оборудването).
Ако се намали бюрокрацията и се въведе електронно управление по почина на Естония на бизнеса ще му се развържат ръцете, щото тогава няма да съществува субективизма на работата лице в лице с държавни служители.
Относно вдигането на пенсиите и заплатите? Уж беше икономоист, пък не хващаш закономерността. Като се вдигнат пенсиите на 2,5 млн пенсионера и заплатите на 500 хил администрация нали ще стане за сметка на останалите работещи. И с колко трябва да вдигнеш пенсията на 2,5 млн, че да създадат повишение на потреблениет? Пенсионера по традиция не харчи за нищо друго освен за храна и комунални услуги. Другия вариант е тези пари да се вземат от фискални резерв и тогава пак ще се писне че правителството топи резерва и ще бъдат прави, щото той така или иначе не е особено голям. Единствения изход е да се подпомогне едрия бизнес, защото той влива най-много данъци в държавата. М-тел и Глобул заедно сигурно вкарва пари в бюджета колкото всичките пенсии заедно. Има доста чужди фирми - за пример Шише джам, Дънди прешъс, все фирми, които остро се нуждаят от инфраструктура и в момента са едни от малкото изграждащи нови мощности (само за пример - Шишеджам си удвоява капацитета и строи в момента повече от 10 000 тона метални конструкции за тая цел, без да броя оборудването).
Ако се намали бюрокрацията и се въведе електронно управление по почина на Естония на бизнеса ще му се развържат ръцете, щото тогава няма да съществува субективизма на работата лице в лице с държавни служители.
- Da Edd
- Старо куче медалист

- Обратна връзка:
Грешка - М-тел и Глобул вкарват единствено корпоративен данък, равняващ се на 10% от оперативната им печалба + осигуровки за работниците си.nasenceto написа:М-тел и Глобул заедно сигурно вкарва пари в бюджета колкото всичките пенсии заедно.
От своя страна българските пенсионери консумират почти изцяло пенсиите си, като парите отиват за хранителни стоки, лекарства, битови сметки. За това те плащат 20% ДДС. Допускаме, че българските пенсионери вкарват почти 1,5 млрд лв всяка година в бюджета (в бюджета 2010 бяха предвидени 8млрд лв за пенсии)
Както и да е, да не издрабняваме. Каквото и да умуваме, все излиза, че матр'яла си е виновен. Ако не се съюзим в общности, съюзи на интереси, граждани като цяло, няма да прокопсаме. Не можем да очакваме да дойдат да ни управляват почтенни и морални политици. Това е химера. Но определено можем да протестираме срещу дадени политики, да си извоюваме права, като бъдем по-активни граждани. На улицата, не във форумите.
- sawo
- Site Admin

- Обратна връзка:
Пропуснал съм някои от постовете явно...
Относно управлението ни, според мен най-сигурната ни опция е да извлечем най-доброто което можем от това, което имаме насреща в момента. За съжаление няма лесно режение от днес за утре, нито дори и от тази за другата година. Свалим ли си управлението, все едно да си изпуснеш сапуна в затвора - голяма грешка. Вече всеки си има интереси и никой няма да ни остави да правим каквото си искаме. Едно сваляне на властта може да стане само със сила, и то груба сила. От там нататък има куп неща, които може да не се развият в наша полза. Например доган само това чака. Едно обаждане и турски войски на момента ще дотичат да защитават своите братя в бедстваща (бивша) България и познай какво ще се случи. Ще цъфнат веднага и мисии на ООН, омиротворителни войски и който още се сетиш, ако щеш и Америка дори. От там нататък България ще е на този, чиито интереси надделеят и познай дали тези хора ще сме аз и ти. Циганите ще поискат да се отделят, турците ще поискат да се отделят, "големите" ще си имат други планове за нас и т.н. Света вече не е такъв, какъвто беше преди. Едно подхлъзване, един признак на нестабилност и всички ти се нахвърлят. Виж Египет, виж Либия и т.н.
Ако са американци, никак няма да се очудя, че са го казали. Те имат интерес ЕС да се разпадне и от доста време подклаждат гърците да се махнат от еврозоната. Най-вероятно са им го казали, защото на протестите си скандираха, че не искат да станат като нас. Честно казано няма да се очудя, ако има някаква договореност между двете държави за помощ от САЩ при евентуално излизане на Гърция от ЕС, макар и засега официално да се твърди, че няма такъв шанс. На мен лично ще ми е много интересно, ако наистина напуснат - тогава ще се види, колко ще са добре. САЩ може и да обещават, но един път изпълнили целта си, няма да имат полза от Гърция и ще ги оставят да се оправят сами, тогава вече ще е интересно. В интерес на истината техни икономисти разискваха различни варианти за съживяване на икономиката след връщане на драхмата, но дали на практика ще може да стане и дали някой не им е подшушнал какво да казват, там вече не е ясно.xilix написа:Не казват че Гърция е добре, или много добре, напротив, много зле е, но сравнено с нормалния свят! Казват ни обаче, че е много, и ще бъде по-добре, сравнено с нас! Схващаш ли тънката разлика? Не са го казали българи, някакви американци бяха, май...
Относно управлението ни, според мен най-сигурната ни опция е да извлечем най-доброто което можем от това, което имаме насреща в момента. За съжаление няма лесно режение от днес за утре, нито дори и от тази за другата година. Свалим ли си управлението, все едно да си изпуснеш сапуна в затвора - голяма грешка. Вече всеки си има интереси и никой няма да ни остави да правим каквото си искаме. Едно сваляне на властта може да стане само със сила, и то груба сила. От там нататък има куп неща, които може да не се развият в наша полза. Например доган само това чака. Едно обаждане и турски войски на момента ще дотичат да защитават своите братя в бедстваща (бивша) България и познай какво ще се случи. Ще цъфнат веднага и мисии на ООН, омиротворителни войски и който още се сетиш, ако щеш и Америка дори. От там нататък България ще е на този, чиито интереси надделеят и познай дали тези хора ще сме аз и ти. Циганите ще поискат да се отделят, турците ще поискат да се отделят, "големите" ще си имат други планове за нас и т.н. Света вече не е такъв, какъвто беше преди. Едно подхлъзване, един признак на нестабилност и всички ти се нахвърлят. Виж Египет, виж Либия и т.н.
-
nenoneno
- Потребител

Айде стига с тролуването...
Великите конспирации тука, разни теории на относителността и фрази от сорта "не казвам туй, дето казах преди малко".
Ефекта и резултата от спора е нулев, каквото и да пишем тука и да четем разни публикации, някой ще бъде избран, и какво ще стане после няма как някой от вас да знае, че да ни осветли. Предполагайте на воля, ама без караници.
Има си такива хора, и винаги ще ги има, недоволни от всичко. Политика на отрицанието като начин на живот - каквото и да е - не ще... Не ще бе.
Беше на времето СДС - не щат. БСП - пак не щат. НДСВ - не щат. Тройни коалици - не щат. Сега ГЕРБ - пак не щат.
Интелигентния човек първо е на ясно със себе си какво точно иска и дали е възможно да бъде реализирано; търси начина и варианта, по който да го постигне. До сега от тези дето не щат, не прочетох нито какво искат, нито как да стане.
Да, всеки има право на мнение и право да живее според убежденията си, ама някои от нещата като си ги мислите не ги пишете че ми иде на ум фразата на Гиньо Ганев - "устата му по-бърза от акъла".
Великите конспирации тука, разни теории на относителността и фрази от сорта "не казвам туй, дето казах преди малко".
Ефекта и резултата от спора е нулев, каквото и да пишем тука и да четем разни публикации, някой ще бъде избран, и какво ще стане после няма как някой от вас да знае, че да ни осветли. Предполагайте на воля, ама без караници.
Има си такива хора, и винаги ще ги има, недоволни от всичко. Политика на отрицанието като начин на живот - каквото и да е - не ще... Не ще бе.
Беше на времето СДС - не щат. БСП - пак не щат. НДСВ - не щат. Тройни коалици - не щат. Сега ГЕРБ - пак не щат.
Интелигентния човек първо е на ясно със себе си какво точно иска и дали е възможно да бъде реализирано; търси начина и варианта, по който да го постигне. До сега от тези дето не щат, не прочетох нито какво искат, нито как да стане.
Да, всеки има право на мнение и право да живее според убежденията си, ама някои от нещата като си ги мислите не ги пишете че ми иде на ум фразата на Гиньо Ганев - "устата му по-бърза от акъла".
Точността гарантира единствено, че ще направиш грешката си навреме.
http://www.5strike.com/bg/invitation/bylink/99509
http://www.5strike.com/bg/invitation/bylink/99509
- ViruS
- Новак

Ами "nenoneno" като не ти харесва какво пишат хората - напиши нещо ти, но нещо смислено. Аз от поста ти разбрах че не харесваш разсъжденията на хората и .... ами май това е
И всичко леко прикрито с фалшива толерантност.Избери си тема и кажи какво мислиш по въпроса, постави въпроси ,попитай нещо .. Май мисловния модел на отрицанието ни го показа идеално.
Обръщам се към всички. Опитайте се да изказвате конструктивни мнения за нещата, които ни заобикалят. Постовете на някои хора са насочени единствено и само да плюят инакомислещите, от статута си на "всезнаещи"
От начало почнах да говоря нормално и да казвам какво мисля за нещата , а сега вижте какво ме накарахте да пиша..
Стига токова, безсмислено е
Оставям ви и се надявам да продължите като нормални интелигентни хора.
П.П.
Сега видях поста на "sawo" , не мислиш ли че ние сапуна доста отдавна го изтървахме и още сме наведени и го търсим
(шегувам се)
Обръщам се към всички. Опитайте се да изказвате конструктивни мнения за нещата, които ни заобикалят. Постовете на някои хора са насочени единствено и само да плюят инакомислещите, от статута си на "всезнаещи"
От начало почнах да говоря нормално и да казвам какво мисля за нещата , а сега вижте какво ме накарахте да пиша..
Стига токова, безсмислено е
Оставям ви и се надявам да продължите като нормални интелигентни хора.
П.П.
Сега видях поста на "sawo" , не мислиш ли че ние сапуна доста отдавна го изтървахме и още сме наведени и го търсим
- Bul-Dog
- Старо куче медалист

Отдавна нещо по-смислено не съм чел.Da Edd написа:
Както и да е, да не издрабняваме. Каквото и да умуваме, все излиза, че матр'яла си е виновен. Ако не се съюзим в общности, съюзи на интереси, граждани като цяло, няма да прокопсаме. Не можем да очакваме да дойдат да ни управляват почтенни и морални политици. Това е химера. Но определено можем да протестираме срещу дадени политики, да си извоюваме права, като бъдем по-активни граждани. На улицата, не във форумите.
Точно в това е истината. И си мисля, че просто трябва да мине време за да се научим кое как става...Дано де.
http://www.kingsimeon.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;