Филмите по кината.
- Vesenceto
- Старо куче медалист
- Обратна връзка:
Re: Филмите по кината.
С Adobe premiere pro на по - мощна машина дали няма да стане?
- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
Машината не е от значение дали ще стане - от нея зависи само необходимото време за конвертиране. Не вярвам adobe да работи с този формат директно. По-скоро ще трябва да се намери directshow филтър, който да чете този формат и по-точно самия mxf контейнер, понеже съдържанието най-вероятно е нещо на базата на пpeg-4/avc/vc-1. След като има работещ филтър, ще може да се направи avisynth скрипт, който вече да се чете от всяко приложение за видео обработка. Това поне е правилния начин за работа - за който го мързи съм дал конвертор в предната страница
Сигурен съм, че в специализираните форуми като doom9 е изписано доста по тази тема - най-добре е да се търси там подробно инфо за който го интересува според мен 

- Vesenceto
- Старо куче медалист
- Обратна връзка:
Аз пък мисля, че работи, тъй като в телевизията някои от последните камери, които ползвахме с карти снимаха точно в mxf, a всички монтажи се извършваха с Adobe premiere...
- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
Работи с контейнера MXF, но самите аудио и видео потоци вътре е доста малко вероятно да са в същия формат като тези, които произвеждат Panasonic камерите (P2 MXF), които adobe premiere поддържа.
- niks
- Потребител
С тази програмка, която пусна @sawo ще се получи ли avi или?
- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
Сега като се замисля е малко вероятно за съжаление. Като я загледах по-подробно и тя е за файловете които излизат от камкодерите на панасоник, а хич не е ясно дали a/v потоците са същите. Най-добре е първо да се проверят файловете с програмката mediainfo например, да се пусне тук какво излиза и мисля тогава чак ще можем да кажем с какво може да се конвертира.
- enduro
- Начинаещ
sawo качих една реклама на компа си 43 секунди и е 200 и нещо мб дай скупе да ти я метна да видиш за кво става реч и на мен ми трябва от .avi да направя .mxf за да мога да пускам каквото искам в киното
ще е много яко но... надали ще намерим такав конвертор

- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
Намерихме всичко - както за възпроизвеждане, така и за създаване на такова съдържание
Както се предполагаше, съдържанието в самия MXF няма нищо общо с това, което обсъждахме по-рано в темата, но утре ще обясня по-подробно за който има интерес 

- z3us
- Потребител
- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
Използва се софтуер и хардуер за създаване на DCP (Digital Cinema Package) съдържание. Обикновено се използва специален хардуер за създаване на такова съдържание, защото за обикновен компютър отнема дооста време, понеже битрейта на видеото е 50-250mbps. Обикновено когато се работи за продуктивна работа на компютър се споменават 12 процесорни ядра или повече.
MXF обвивката е на отделни файлове, всеки от които съдържа отделен поток - audio или video. Видеото е във JPEG2000 формат, което за мен е много странно, в предвид че откъм компресия според мен е гола вода. Това общо взето са си просто поредни картинки - така се създава и съдържанието: подават се отделните кадри всеки от които е в отделен файл - 8/16bit tiff/tga/png/jpeg/bmp и т.н. след което се събират в MXF-a.
Резолюцията е най-вече 2k (full container 2048x1080) или 4k (4096x2160). Както се сещате тези резолюции са за проектор и не са особено подходящи за домашния монитор или телевизор
Аудио потока е некомпресиран PCM до 16 канала. Има и XML файл за metadata но там не е особено интересно.
Аз правих тестове със софтуера EasyDCP Player+ и EasyDCP Creator+, за който обаче е нужно входящия видео поток да се конвертира в последователни изображения преди да се подаде към EasyDCP (например с Adobe Premiere), което не е много удобно.
От това което видях из нета софтуера Cineasset би трябвало да е доста по-удобен и без нужда от такона конвертиране, но така и не успях да се добера до копие.
MXF обвивката е на отделни файлове, всеки от които съдържа отделен поток - audio или video. Видеото е във JPEG2000 формат, което за мен е много странно, в предвид че откъм компресия според мен е гола вода. Това общо взето са си просто поредни картинки - така се създава и съдържанието: подават се отделните кадри всеки от които е в отделен файл - 8/16bit tiff/tga/png/jpeg/bmp и т.н. след което се събират в MXF-a.
Резолюцията е най-вече 2k (full container 2048x1080) или 4k (4096x2160). Както се сещате тези резолюции са за проектор и не са особено подходящи за домашния монитор или телевизор

Аудио потока е некомпресиран PCM до 16 канала. Има и XML файл за metadata но там не е особено интересно.
Аз правих тестове със софтуера EasyDCP Player+ и EasyDCP Creator+, за който обаче е нужно входящия видео поток да се конвертира в последователни изображения преди да се подаде към EasyDCP (например с Adobe Premiere), което не е много удобно.
От това което видях из нета софтуера Cineasset би трябвало да е доста по-удобен и без нужда от такона конвертиране, но така и не успях да се добера до копие.