Настръхна ми косъма...
-
- Начинаещ
Настръхна ми косъма...
Вчера, съвсем случайно, цъкнах на BNT World, течеше некъв сутрешен блок, май го водеше Мира Добрева! Гост и беше някакъв женски субект, не и разбрах името, която много страстно привеждаше доводи, и ни убеждаваше, какво е всъщност робството! Както и да е, шокира ме финалното и изказване, какво сме знаели ние, демек - българите, за робството, та до 60-те в САЩ е имало разделяне на заведения, учреждения, и т.н., за черни и бели, което е било много страшно, а ние сме си мислели, че сме имали 500 години турско робство, как може така, това не било вярно, истинското робство е било в САЩ, нашето било съвместно съществуване...Цитирам по памет, но смисълът е този!
Помислих си - ехааа, да те газят 5 века друговерци, от най-антихуманната религия,позната на човечеството, да ти вземат децата за еничарския корпус, да те карат на задължителна ангария към агите и бейовете, да ти вземат кръвният данък девширме, да те ислямизират насилствено, да те убиват, когато, и както си поискат, само защото си рая, неверник, и т.н., е това не е робство, това си е пикник, мирно съвместно съществуване! А виж, колко са били обезправени американските негри, не им давали да ползват общи заведения заедно с белите!Направо да ти се доплаче, само дето, на финала, не обяви банкови сметки, за подпомагане на бедните негърчета, пострадали от това безправие!
Бях поразен, докъде е стигнал нихилизма на част от тъй наречения ни интелектуален елит! Чудовищно, все едно в една Полша да казваш, че руснаците са ги цивилизовали, в една Армения да кажеш, че е нямало геноцид от Османската империя, а леки сблъсъци, и т.н.! И всичко това, по телевизия, водеща се за национална, издържана от нашите данъци! Но пък, какво можем да очакваме, та нали самия министър-председател нарича народа си лош материал, прасета, кучета за каишка, и пр. Изтърсачето, племенник на бившия президент Младенов, нарича всички, несъгласни и критикуващи правителството, боклуци! Що за хора са се настанили по върховете, що за мафия е обсебила властта и съдбата ни?
Помислих си - ехааа, да те газят 5 века друговерци, от най-антихуманната религия,позната на човечеството, да ти вземат децата за еничарския корпус, да те карат на задължителна ангария към агите и бейовете, да ти вземат кръвният данък девширме, да те ислямизират насилствено, да те убиват, когато, и както си поискат, само защото си рая, неверник, и т.н., е това не е робство, това си е пикник, мирно съвместно съществуване! А виж, колко са били обезправени американските негри, не им давали да ползват общи заведения заедно с белите!Направо да ти се доплаче, само дето, на финала, не обяви банкови сметки, за подпомагане на бедните негърчета, пострадали от това безправие!
Бях поразен, докъде е стигнал нихилизма на част от тъй наречения ни интелектуален елит! Чудовищно, все едно в една Полша да казваш, че руснаците са ги цивилизовали, в една Армения да кажеш, че е нямало геноцид от Османската империя, а леки сблъсъци, и т.н.! И всичко това, по телевизия, водеща се за национална, издържана от нашите данъци! Но пък, какво можем да очакваме, та нали самия министър-председател нарича народа си лош материал, прасета, кучета за каишка, и пр. Изтърсачето, племенник на бившия президент Младенов, нарича всички, несъгласни и критикуващи правителството, боклуци! Що за хора са се настанили по върховете, що за мафия е обсебила властта и съдбата ни?
- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
Re: Настръхна ми косъма...
Тези сутрешни блокове обикновено са на живо, т.е. не се знае предварително кой какво точно и как ще говори и т.н. По принцип почти никой не ги гледа още повече като са по БНТ, журналистите канят всякакви откачалки за да внасят контроверсия и по този начин да печелят внимание. Знам че е отвратително, но такива са ни журналистите. Затова като цяло рядко гледам телевизия, българска такава още по-рядко, а "информационни" емисии и тем подобни - никога.
Не че ми пука какво е дрънкала някоя си в някакво глупаво сутрешно предаване, което никой и без това не гледа, но не бих казал, че съм учуден. Не искам да обиждам жените, но съм наблюдавал доста жени с подобен начин на мислене - имат изключително малък мироглед, нямат общ поглед върху света, но отчаяно се опитват да развият някакъв всестранен интелект в тази ограничена среда. Когато започнат да говорят за някакви по-глобално насочени теми като историята на различни цивилизации и култури, лъсват точно такива чудато-смешни глупости. Не казвам, че мъжете са по-умни, тях просто ги избива в други посоки.
Не че ми пука какво е дрънкала някоя си в някакво глупаво сутрешно предаване, което никой и без това не гледа, но не бих казал, че съм учуден. Не искам да обиждам жените, но съм наблюдавал доста жени с подобен начин на мислене - имат изключително малък мироглед, нямат общ поглед върху света, но отчаяно се опитват да развият някакъв всестранен интелект в тази ограничена среда. Когато започнат да говорят за някакви по-глобално насочени теми като историята на различни цивилизации и култури, лъсват точно такива чудато-смешни глупости. Не казвам, че мъжете са по-умни, тях просто ги избива в други посоки.
- Da Edd
- Старо куче медалист
- Обратна връзка:
И аз съм отказал телевизията, но не можеш да се абстрахираш напълно от нея. Най-малкото защото формира мнението и светогледа на хората около теб (не е задължително да са в близкото ти обкръжение) и така по косвен начин влияе върху живота ти.
Радвам се, че все пак обсъждат и подобни теми, защото останах с впечатлението, че медиите ги вълнува само животът на холивудските звезди и на българския "елит".
Темата наистина е интересна и може да се задълбочим доста. Намирам за доста неадекватно да се сравнява положението на негрите в първите 50 години на 20 век в САЩ и османското владичество. Но интересният въпрос, който може да се разгледа, е как се е променял през вековете животът на българите в условията на робство. Краят на 18 и целият 19. век (преди въстанията) нямат нищо общо с представите ни за робски живот, каквито ни насаждаха учебниците по история.
Радвам се, че все пак обсъждат и подобни теми, защото останах с впечатлението, че медиите ги вълнува само животът на холивудските звезди и на българския "елит".
Темата наистина е интересна и може да се задълбочим доста. Намирам за доста неадекватно да се сравнява положението на негрите в първите 50 години на 20 век в САЩ и османското владичество. Но интересният въпрос, който може да се разгледа, е как се е променял през вековете животът на българите в условията на робство. Краят на 18 и целият 19. век (преди въстанията) нямат нищо общо с представите ни за робски живот, каквито ни насаждаха учебниците по история.
-
- Начинаещ
Краят на 18 и целият 19. век (преди въстанията) нямат нищо общо с представите ни за робски живот, каквито ни насаждаха учебниците по история.
Интересно, какво би означавало това?
- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
Означава, че живота далеч не е бил толкова тежък, колкото в началото. Султана е бил принуден да даде повече свободи на хората, живота вече не е бил същия като 15ти век примерно.
-
- Начинаещ
sawo написа:Означава, че живота далеч не е бил толкова тежък, колкото в началото. Султана е бил принуден да даде повече свободи на хората, живота вече не е бил същия като 15ти век примерно.
Отново ми е пак интересно, откъде черпите тази информация, за настъпилия хубав живот по нашите земи? Май излиза, че хора като Ботев, Левски, Каравелов, Стамболов, и мн други, явно не са си знаели интереса, опълчвайки се на султана? Не са знаели, колко добре си живеем, така ли?
- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
Историята не е само бяла и черна. Има достатъчно исторически документи, които подкрепят тази информация. Това че сме живеели по-добре от началото на робството далеч не значи, че сме живеели добре по принцип, или че сме били свободни. Борците за свобода точно за това са се борили - за свобода и по-точно самостоятелна Българска държава, каквато въпреки промените не сме имали. По-добрия живот не значи пълна свобода.
-
- Начинаещ
sawo написа:Историята не е само бяла и черна. Има достатъчно исторически документи, които подкрепят тази информация. Това че сме живеели по-добре от началото на робството далеч не значи, че сме живеели добре по принцип, или че сме били свободни. Борците за свобода точно за това са се борили - за свобода и по-точно самостоятелна Българска държава, каквато въпреки промените не сме имали. По-добрия живот не значи пълна свобода.
Да, историята едва ли е само в черно и бяло! Но пък, едва ли точно ние, от дистанцията на нашето време, можем да го определим така! Дори, нямаме право даже и на този израз - не всичко е било черно и бяло! Самият израз предполага примиренчество и нихилизъм - видите ли, май в османска Турция ни е било хубаво, що пък да не се върнем пак там? Щото, вече имаше и такива тълкувания на историята ни, като митът Батак, и родоотстъпници като Мартина Балева и сие!
Дали сме имали самостоятелна държава, да, доста спорен момент, но мисля, че поне за известно време сме имали! Нека не забравяме Съединението, направено напук на великите сили, актът на независимостта,поставило ни на равна нога с цяла Европа, славните ни победи при Сливница,Люлебургаз и Чаталджа, победите ни над прехвалените британци и французи през ПСВ! Ако за някои това е нищо, то за мен е нещо!
- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
В момента пишеш глупости и не мисля да споря, то няма и за какво. Такова съчинение дръпна от моите думи, че трябваше да се върна да прочета дали не съм написал нещо съвсем друго това, което помня. Никъде не съм казвал, че по турско е било хубаво, или че трябва да се върнем, или че съм се примирявал с каквото и да е.
Според мен е глупаво да се твърди, че и в началото и в края на турското робство е бил един и същ живота, но всеки си има мнение и аз нямам намерение да споря. Ще те посъветвам само да четеш малко по-внимателно написаното и да не скачаш на заключения на първата секунда.
Според мен е глупаво да се твърди, че и в началото и в края на турското робство е бил един и същ живота, но всеки си има мнение и аз нямам намерение да споря. Ще те посъветвам само да четеш малко по-внимателно написаното и да не скачаш на заключения на първата секунда.
-
- Начинаещ
В момента пишеш глупости
Кое точно наричаш глупости, би ли пояснил?
- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
По-надолу в поста си съм обяснил.
пп. Ако пак ще тролстваме като преди - няма да стане.
пп. Ако пак ще тролстваме като преди - няма да стане.
- nasenceto
- келеш
Аз за кво си трая на тема на която съм принципно доста активен. Още първия му пост породи съмнения.sawo написа: Ако пак ще тролстваме като преди - няма да стане.
-
- Начинаещ
Ако пак ще тролстваме като преди - няма да стане.
Добре, има сделка! Нека се изказват хора, които имат какво да кажат по темата, по същество! А и, доколкото знам, идеята ми не е да обсъждаме битовизми от ония векове по нашите земи, а да видим, какви индивиди са се самоопределили за елит!
- nefelen
- Модератор
- Обратна връзка:
Самите факти, че българинът е имал право на собствена земя, че е имал българско училище, българска църква на която службите са били на български, развива ли са поминък/бизнес, пътува ли са свободно, показва че не са били роби.
Зверствата извършвани от османските войски/наместници и прочие, не са признак на робство. Поставяйки се на тяхно положение, ти ще упражняваш сила върху, всеки който клати държавата, за да спре. Естествено това не ги оправдава ни най-малко за сторените неща.
Не случайно Паисий Хилендарски пише История славянобългарска, за да събуди хората, защото явно са били доволни и примирили, с това което им се е предлагало. А както всички знаем и обичаме да се наричаме, ние сме един славен народ и заслужаваме много повече. От там тръгва и цялото възраждане и революционно дело на българите.
Зверствата извършвани от османските войски/наместници и прочие, не са признак на робство. Поставяйки се на тяхно положение, ти ще упражняваш сила върху, всеки който клати държавата, за да спре. Естествено това не ги оправдава ни най-малко за сторените неща.
Не случайно Паисий Хилендарски пише История славянобългарска, за да събуди хората, защото явно са били доволни и примирили, с това което им се е предлагало. А както всички знаем и обичаме да се наричаме, ние сме един славен народ и заслужаваме много повече. От там тръгва и цялото възраждане и революционно дело на българите.
s0 lItTlE tImE, s0 lItTlE t0 d0
-
- Начинаещ
Когато някой нашественик, със силата на оръжието си, се настани по земите ти, и в продължение на векове определя съдбата ти, малко трудно може да се нарече друго, освен робство! Но пък, явно спорът тука се пренася върху формите и проявлението на термина робство! Ако погледнем в древността, класическите примери за робовладелски общества са древна Елада и Рим! Но пък, в много отношения, тия общества са били доста по-напреднали в някои области, в сравнение със Средновековието, когато робство официално е нямало! Тогавашните феодални порядки, са много по-робски, отколкото в древен Рим, примерно! Такава е била и тогавашната Османска империя - механично обединение, на религиозна основа, на напълно дивашки източни племена! Разбира се, дивашки, сравнено с тогавашното развитие на България и Европа! За тия диваци, първата работа е да избият болярското съсловие и тогавашния елит на държавата, да разрушат християнските храмове, да подложат населението на насилствена ислямизация и потурчване! За мен, това си е основен признак за поробване!
Вярно е, че през 19 век се осъществяват някои реформи в империята, даваща известни права и на християните, но това са по-скоро козметични такива, все пак в Турция започва да се усеща западното влияние, а и периодичните войни с Русия, си дават отражението! Интересен факт е, когато на цариградската конференция, след Априлското въстание, султанът самоволно и нагло отхвърля плана на великите сили, за автономия на българските земи, в рамките на империята, отхвърляне, което е и повода за последвалата Руско-турска война! Все пак, точно след такива войни, автономия са получили всички наши съседи, какво е било толкоз страшно, такава да ни се даде и на нас? Не е ли това, класически пример, за отношение на робовладелец към роби?
И още един факт, който малко хора знаят! Според едно проучване, ние излизаме с по-малко население от тия 5 века, сравнено с началото на завладяването ни! Това, какво е, ако не форма на геноцид? Също така, ако не е било това робство, или съвместно съществуване, кой както му харесва, сега сме щели да бъдем с население и параметри колкото една Великобритания, например! Така че, както и да го погледнем, това си е било робство, по азиатско-ориенталски модел!
Вярно е, че през 19 век се осъществяват някои реформи в империята, даваща известни права и на християните, но това са по-скоро козметични такива, все пак в Турция започва да се усеща западното влияние, а и периодичните войни с Русия, си дават отражението! Интересен факт е, когато на цариградската конференция, след Априлското въстание, султанът самоволно и нагло отхвърля плана на великите сили, за автономия на българските земи, в рамките на империята, отхвърляне, което е и повода за последвалата Руско-турска война! Все пак, точно след такива войни, автономия са получили всички наши съседи, какво е било толкоз страшно, такава да ни се даде и на нас? Не е ли това, класически пример, за отношение на робовладелец към роби?
И още един факт, който малко хора знаят! Според едно проучване, ние излизаме с по-малко население от тия 5 века, сравнено с началото на завладяването ни! Това, какво е, ако не форма на геноцид? Също така, ако не е било това робство, или съвместно съществуване, кой както му харесва, сега сме щели да бъдем с население и параметри колкото една Великобритания, например! Така че, както и да го погледнем, това си е било робство, по азиатско-ориенталски модел!