Качеството на тока
- dushanov
- Потребител
Качеството на тока
Колеги и колежки, реших да пусна темата, защото ми е интересно мнението Ви. По същество: когато се налага да готвя (поне 1 път седмично) в различни часове на денонощието ми прави впечатление, че тока е с различна сила. Имам ел.образование и скоро не съм замервал дом./потребителския ток, но скоро мисля да го направя. И така при една и съща сравнително нова готварска печка се наблюдават аномалии в силата на тока, все едно от 6-та степен връщам на 4-та!? Викам си айде... струва ми се, но това вече почна да ме нерви. Поне от 2-3г насам. Живея в блок до 6-то осн. у-ще. Целия ми 4 стаен ап-т е с енергоспестяващи крушки и поне тук нямам проблем. На комшийката ми и сменям ел.крушките (балонни/обикновени) през седмица почти. Пенсионерка е и и помагам на жената. И всеки път купувам крушки с разл. качество, обаче ефекта е един и същ! В приятелката ми (кв.Казански) обаче пък се получа ефекта и с крушките и с печката и т.н. Аз ли не съм в ред или... Кажете си мнението!
GSM: 0896891102
- nasenceto
- келеш
Re: Качеството на тока
Стига бе, чак такава разлика в напрежението не ми се вярва да има. Разбирам да ти пуснат 2-3 фази в едно (тогава става мазало), ама чак да се променя силата на котлона...
- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
Най-добре замери с мултицет като се появи проблема, при нас в Железник не съм забелязвал такива проблеми.
- dushanov
- Потребител
Майтап няма-и на ел.скарата се усеща. Май остава да шибна мултицета в контакта ама нон-стоп да седи за 24 часа, че да наблюдавам...
- z3us
- Потребител
Не знам на какво се дължи(не разбирам от електричество), но и при нас когато бяхме с обикновени крушки доста често горяха, даже някой път както се казва в първия пост-през 1-2 седмици. А от както сме с енергоспестяващи го няма този проблем...
- realprofesora
- Старо куче медалист
Е хем печката слаба , хем крушките горят.Е тва не мога да го рабера. Има обаче една работа дето съм забелязал.Като ми работи климатика и пусна Юнгата и веднага на климатика компресора му намалят оборотите.Та и при вас така се получава.
Когато се пуснат доста консуматори наоколо и наведнъж, да речем комшии и вие сте си пуснали печките и тока намаля, докато се компенсира от трафопоста минава време.След това гасите по няколко уреда и тока се дига -хопаа горят крушките.Ай честито.
Когато се пуснат доста консуматори наоколо и наведнъж, да речем комшии и вие сте си пуснали печките и тока намаля, докато се компенсира от трафопоста минава време.След това гасите по няколко уреда и тока се дига -хопаа горят крушките.Ай честито.

Popopopopo
- mupk0
- Потребител
При нас откакто преди 3-4 години се запали трафопоста проблема изчезна
Ремонтираха го с някви нови работи явно и тока съм го мерил няколко пъти рядко пада под 215V.И то предимно сутрин когато всеки пуска печките.

- didka
- Старо куче медалист
Туй 215 волта не е ток,а напрежение на мрежата.
Ток протича през консуматора,когато му подадеш съответното напрежение,а големината му зависи от мощността на съответния уред,а ако е само активен товар(реотан например),от неговото съпротивление.
Ток протича през консуматора,когато му подадеш съответното напрежение,а големината му зависи от мощността на съответния уред,а ако е само активен товар(реотан например),от неговото съпротивление.

Dog drags - no tracks...
- Bul-Dog
- Старо куче медалист
Викаш, си палим и ний трафостовете, а?mupk0 написа:При нас откакто преди 3-4 години се запали трафопоста проблема изчезнаРемонтираха го с някви нови работи явно и тока съм го мерил няколко пъти рядко пада под 215V.И то предимно сутрин когато всеки пуска печките.

http://www.kingsimeon.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
- admin
- Site Admin
- Обратна връзка:
Тази тема си спомням преди няколко години един познат и наш съфорумец се беше захванал да си измерва напрежението по мрежата както и чистота и доста фрапиращи резултати беше получил. Темата е доста стара от ЕВН не си признават, но по ниското качество на тока може да повреди ел. уредите, да не говорим, че го плащаме. До колкото съм чувал има електромери в белите страни които под някакъв минимум на ел енергията спират да отчитат консумация защото се води некачествена ел. енергия.
"There is no 'patch' for stupidity."
- dushanov
- Потребител
admin, не знаех, че има друга такава тема. Извинявам се! А що се отнася до качеството на тока наистина е под всякаква критика, особено в 2-та апартамента, които обитавам (център и Казански). Не ми стига малко ум да си конструирам уред който да ми покаже V,A и Hz на напрежението в нас за 24часа. Хм... даже и да го направя и имам някаква графика какво ли ще постигна в крайна сметка? Най-много да заведа дело с неясен край и разходи.
п.с. Единственото нещо за което свалям шапка на EVN са бързата им реакция при подаден сигнал от потребител. 3 пъти ми се наложи да им се обаждам и в рамките на 30-60мин екипите дойдоха. Друг е въпроса за работата, която свършиха. Можеше да идват само 1 път. 3-я път момчетата бърсаха г*зовете на екипите 1 и 2.

п.с. Единственото нещо за което свалям шапка на EVN са бързата им реакция при подаден сигнал от потребител. 3 пъти ми се наложи да им се обаждам и в рамките на 30-60мин екипите дойдоха. Друг е въпроса за работата, която свършиха. Можеше да идват само 1 път. 3-я път момчетата бърсаха г*зовете на екипите 1 и 2.

- realprofesora
- Старо куче медалист
Ей ся го замерих напрежението- 240В.Включих климатика и Юнгата и падна на 229.Спрях Юнгата и отиде на 236.Еми според мен е добре.
Колкото до крушките с нажежаема жичка , купвайте качествени за 1.50лв -2лв и тогава пак ще говорим.
Колкото до крушките с нажежаема жичка , купвайте качествени за 1.50лв -2лв и тогава пак ще говорим.
Popopopopo
- mupk0
- Потребител
Съгласен съм,но нямам уред с който даи змеря качеството на тока откъм Ампери.Тоест прекалено малък е обхвата на моят.Най-често при лош ток има и лошо напрежение.didka написа:Туй 215 волта не е ток,а напрежение на мрежата.
- didka
- Старо куче медалист
Ей Мирко,Узунов тъй не те е научил на нищо.
Кой не знай закона на Ома да си оди у дома...

Dog drags - no tracks...
-
- Потребител
Точно казаноdidka написа:Ей Мирко,Узунов тъй не те е научил на нищо.![]()