Помощ от знаещите за гаранция на климатик?

Яко PHUN ;-)
Място за разтоварване на умствения багаж на потребителят! Вицове-мицове, клипове, закачалки за откачалки и тем подобни яко къртещи фаянса на комшията нещица.
Публикувай отговор
Аватар
bsbs
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Помощ от знаещите за гаранция на климатик?

Мнение от bsbs »

klim.JPG
Днес се зачетох за гаранционните условия на климатика ми и не разбирам т.5
Така както е написано всеки 12 месеца заявявам да ми направят профилактика и гаранцията ми върви
Аз я разбирам така.....трябва да платя за да ми върви гаранцията 8O
Някой може ли да ми посочи правно защо купувача трябва да заплаща за да му върви гаранцията.Защо само
при климатиците е така. И какво е БДС 20176,че..........и чичо google не го е чувал.
Изображение
Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо и теб те питат;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп!
Аватар
fantamaniaka
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Re: Помощ от знаещите за гаранция на климатик?

Мнение от fantamaniaka »

Възможно ли е в някаква точка някъде да е описано че гаранцията същност е 1 година ? Първата година. И ако "си платиш" 2 профилактики имаш "удължаване" на гаранцията с 2 години още.Тоест общо 3 примерно..
Това е само като идея :)
Mind ever die.They just get faster
Email: fantamaniaka@gmail.com
LZ1GAD
Изображение
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

Не съм 100% сигурен, но някои стоки изискват специфична поддръжка, както автомобилите например, която търговеца не е длъжен да осигурява безплатно.
А гаранцията няма как да е по-малко от 2 години, независимо дали има търговска гаранция или не.
Аватар
bsbs
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от bsbs »

sawo написа:Не съм 100% сигурен, но някои стоки изискват специфична поддръжка, както автомобилите например, която търговеца не е длъжен да осигурява безплатно.
А гаранцията няма как да е по-малко от 2 години, независимо дали има търговска гаранция или не.
За автомобилите...не съм чувал да се плаща....всъщност ме интересува закон наредба или нещо от сорта да задължават клиента да плати за да важи гаранцията на климатик.Аз примерно нямам уред в гаранция (освен климатиците) за който да ме задължават да плащам за да важи.
Изображение
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

bsbs написа:
sawo написа:Не съм 100% сигурен, но някои стоки изискват специфична поддръжка, както автомобилите например, която търговеца не е длъжен да осигурява безплатно.
За автомобилите...не съм чувал да се плаща....всъщност ме интересува закон наредба или нещо от сорта да задължават клиента да плати за да важи гаранцията на климатик.Аз примерно нямам уред в гаранция (освен климатиците) за който да ме задължават да плащам за да важи.
Ами естествено, че се плаща - като си купиш нов автомобил нали периодичното обслужване се плаща, освен ако дилъра не ти я покрива.
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Мнение от nasenceto »

БДС 20176 - няма такъв стандарт и никога не е имало!
http://www.bds-bg.org/search/index.php? ... A%F0%F1%E8

За всички климатиции е така. Ако не си правиш профилактиката, гориш с гаранцията. Същото важи и за колите. Ако не си сменяш консумативите (примерно маслото), пак гориш с гаранцията.
Аватар
bsbs
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от bsbs »

sawo написа:
bsbs написа:
Ами естествено, че се плаща - като си купиш нов автомобил нали периодичното обслужване се плаща, освен ако дилъра не ти я покрива.
Извинявай,но кое му е естественото?Ако аз ти продам някакъв уред и сервиза е при мен ще направя всичко за да не дефектира....това е естествено.В т.5 е записано,че почистването се заплаща,а самата профилактика която не е ясно какво включва освен(в.т.число почистване на топло обменните повърхности) не се плаща.Когато са ми правили профилактика на климатиците тя се свежда до почистване на вътрешното тяло.След втората профилактика климатика започна да дава дефекти , а консумативите си ги плащах.
За мен това си е рекет.Профилактиката е хубаво нещо,но не трябва да е задължителна и свързана с гаранцията.
За това попитах във форума за закон или наредба задължително да правя профилактика на климатика иначе гаранцията ще е невалидна.
Не желая да спорим , а просто ако има такива наредба или закон да мога да ги прочета.

П.П.
БДС 20176 - няма такъв стандарт и никога не е имало!
Вярно,че ползвам очила,но така е записано в т.4

За всички климатиции е така. Ако не си правиш профилактиката, гориш с гаранцията. Същото важи и за колите. Ако не си сменяш консумативите (примерно маслото), пак гориш с гаранцията.
Това е и въпроса.....кой и по кои правила определя задължителната профилактика?
Изображение
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Мнение от nasenceto »

Всяка фирма или дилър си решава, явно. Не вярвам да има директива, закон или наредба, регламентиращи гаранциите. Пък нищо чудно и да има, ама да не сме я чували.
nike718
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от nike718 »

nasenceto написа:Всяка фирма или дилър си решава, явно. Не вярвам да има директива, закон или наредба, регламентиращи гаранциите. Пък нищо чудно и да има, ама да не сме я чували.
Има си закон и се нарича закон за защита на потребителите:
http://www.kzp.bg/download.php?mode=fil ... ile_id=150

Търговската гаранция е 2 години независимо какво ви разправя търговеца.
Предявявай рекламация,вземи си входящия номер на рекламацията при търговеца и пиши жалба в КЗП,с обяснение какво се е случило.
Аватар
bsbs
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от bsbs »

nike718 написа:
nasenceto написа:Всяка фирма или дилър си решава, явно. Не вярвам да има директива, закон или наредба, регламентиращи гаранциите. Пък нищо чудно и да има, ама да не сме я чували.

Предявявай рекламация,вземи си входящия номер на рекламацията при търговеца и пиши жалба в КЗП,с обяснение какво се е случило.
Не става дума колко време е гаранцията,а че трябва да плащаме за имаме гаранция.Ето какво пише в гаранцията на другия климатик подлежащ на профилактика.Излиза,че не всяка година,а само след 12 месеца от монтирането на климатика....ново 20 :D Гаранционното обслужване отново е на основание БДС 20176........ 8O Сега ще извадя и кристалната топка да разгадая "цени на ОМЦ"
untitled.JPG
Изображение
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

bsbs написа:
nike718 написа:

Не става дума колко време е гаранцията,а че трябва да плащаме за имаме гаранция.Ето какво пише в гаранцията на другия климатик подлежащ на профилактика.Излиза,че не всяка година,а само след 12 месеца от монтирането на климатика....ново 20 :D Гаранционното обслужване отново е на основание БДС 20176........ 8O Сега ще извадя и кристалната топка да разгадая "цени на ОМЦ"
untitled.JPG
Ако ще ползваш гаранцията по закон не плащаш нищо, но така имаш 2 години гаранция. Ако искаш да ползваш търговската гаранция която може да е например 3-4-5 години, тогава трябва да се съобразиш с условията в нея. Такива глупости БДС и тем подобни измишльотини дори и да бяха истина могат да имат тежест само в търговската гаранция. За гаранцията по закон ти е необходима касова бележка за покупката, другото може да заминава за печката или най-близкия пункт за рециклиране на хартия.
Публикувай отговор