sawo написа:gulqm indjinerin написа:Интересно, обсъждат се некви дребнави подробности, но никой не засяга големия въпрос - ЗАЩО се прибягва до тази мярка? Чета мнения, че видите ли, навсякъде в Европа го имало, затуй и у нас трябва да стане. Ми много хубаво, но защо все "прихващаме" такива данъци, такси, забрани, и прочие, а един път не "прихванахме" и нещо добро за хората? Защо не "прихванем", макар и малко, от високия стандарт на Запада, например?
А иначе, за да се прибегне до тая отчаяна мярка, положението наистина ще да е плачевно, благодарение на тези престъпници, самонарекли се правителство! Къде отиват тия пари, че все не стигат? Наследяват от предишните 8 млрд резерв, 4 години не осъвременяват никакви социални плащания, които са главното перо в разходите. По-антибългарско, и антисоциално правителство от това, не е имало в новата ни история!
А мярката е отчаяна, защото може да постигне друг ефект - да декапитализират банките, как мислите, какво ще стане, ако народа тръгне масово да тегли спестяванията си? Жанвиденовата хиперинфлация ще ни се види детска игра, защото тогава беше изкуствено предизвикана, а сега ще е повече от истинска. Защото, ако ще влагаш в банката нещо, което вече ти е било обложено веднъж, било под формата на заплата или друг вид доход, и там пак ти го обложат, само щото ни управляват продажни некадърници, е, как ви се вижда това? Защо трябва да се успокояваме, че ще ни обложат само лихвите, и то само с 10%, а не се запитаме, - ЗАЩО трябва да ги облагат изобщо? Кое ще ни гарантира, че утре няма да обложат и самите депозити с 10, или повече процента? Управляват ни престъпници, а у едни престъпници морал и съвест няма...
Никой не ти облага вече обложените спечелени по един или друг начин пари. Облага ти се лихвата, която на практика е реализиране на нова печалба и съответно нов доход.
Някой вече направи сравнение, че за един по-малък влог, който реализира някакви минимални печалби данъка ще е колкото две кафета.
Реално обаче повечето българи дори и толкова нямат на влог, така че реално това изобщо не ги касае. За сметка на това ще се вземат пари от богатите, и то пари които могат да се използват - едва ли имаме излишък на средства в държавата.
За пореден път се включваш в тема, в която явно не си прочел повечето от мненията, или дори и да си ги прочел, не си си направил труда да вникнеш в смисъла им, да се опиташ да завържеш някаква дискусия на база тях - ти идваш, изсипваш си каквото си си намислил и нищо друго не те интересува, сякаш ни сипваш нещата с черпак отгоре и твоята мисия е изпълнена, само дето не забелязваш, че половината ти аргументи са опровергани в предни постове още преди да си ги изложил.
Момченце, ти като си толкова "вникнат" в темата, ти ми отговори, що се прави това, и какво невярно казвам? Какво ще вземат от богатите, и от кои богати? Дали някой наистина богат, визирам олигархията, баш-крадците, има изобщо влог в България? Нали онова недоносено комсомолско секретарче, тогава министър, хвърча с хеликоптер, да заснема уж имотите на богатите, за да ги обложи с данък лукс! Е, какво стана? Отидоха и събориха рибарските колиби и надстройките на хората в Несебър, това ли беше големия зор? Каква дискусия може да се прави, върху поредната малоумност на едни престъпници, само за да се правим на интИлигентни ли? И ако на тебе ти харесва да те дерат по всевъзможни начини, с всякакви данъчета и такси, то на мен ми е противно, щото, тия пари не са предназначени за хората, а за нечии бездънни джобове! И пак те питам, аз съм невежа, ти си капацитета, как ще гарантираш, че утре, няма да има данък и върху самите депозити, да не би Тиквата да ти е подписал собственоръчна индулгенция? И как само се принизяват нещата - ама видите ли, касаело се за две кафета...Абе, ако ще и за една клечка за зъби да се касае, що трябва да им се дава на тия мошеници? Голяма "логика", направо съм потресен...
Истината е много прозаична - тия бандити банкрутираха държавата, а сега идват и избори! Най-голямата електорална бройка е от пенсионерите, почти 2.5 млн души, всички с право на глас. Като се сложи това, че ГЕРБ погази действащ закон, и вече 3 години не индексира пенсиите, едва ли може да очаква голям процент от техните гласове. Затова се прави така, че да се замажат очите им, с някакво мижаво увеличение, засега хипотетично, от 1 април. Но и за него трябват доста пари, а те няма отде да ги вземат, затова и измислят всякакви нови данъци и такси. Но иначе, на Тиквата страшно му харесва да е баш-бабаита на държавата, и ще направи всичко, за да спечели пак. Дали всички тук знаят, че ГЕРБ е в преговори с организацията на изселниците в Турция, наречена "Бултюрк", за подкрепа на изборите догодина? Дотук лошо няма, но едното от условията на тази полумафиотска организация е, да имат определен брой депутати, вкарани от листата на ГЕРБ. Е, хак да ни е, ще си имаме за депутати, които ще определят съдбата ни, турци, с двойно гражданство! А ние тука си обсъждаме малоумията им, сякаш са най-умното нещо на света...
П.С. И още една причина, за въвеждане на тоя данък - трябват пари за закупуване на циганските гласове за изборите, "братчедите" не "пускат" безплатно!