Зимни гуми и тъпи журналисти:

Форум за всякакви дискусии свързани с МПС
Публикувай отговор
Аватар
System_error
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Зимни гуми и тъпи журналисти:

Мнение от System_error »

http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=589111
Зимните гуми струват от 200 до 800 лева за масовите модели автомобили, карани у нас. Отделно съхранението им през деветте месеца, когато няма да са нужни, носи допълнителни разходи. За една кола, която реално струва 400-500 лева да се купуват гуми на същата стойност е смешно, смятат собственици на автомобили втора ръка.

Остава да видим дали глобите ще влязат в сила, защото тогава хазната ще може да поеме увеличение на пенсиите още с поне 10%. А много от водачите ще престанат да карат колите си поне до пролетта. /Красимир ТОДОРОВ, БЛИЦ.бг
Поредица тъпотии от прост журналист.
Аватар
realprofesora
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Re: Зимни гуми и тъпи журналисти:

Мнение от realprofesora »

Наистина не е евтино автомобил да се обуе със зимни гуми и то добри, не втора ръка. Оправдано ли е обаче това влагане на средства за собственик на возило което е дърто или изминава някви мизерни километри годишно. Всичко това е въпрос на лична преценка на всеки един водач.Но да не забравяме , че на пътя всички трябва да сме сигурни и безопасността е преди всичко. Така, че ако нямате възможност да си закупите добри гуми, то поне карайте по-полека....което съвсем не означава ,че ако карате с нови гуми трябва да се засилвате доста.
Popopopopo
Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от admin »

На BMW-то гумите ми излезнаха 560 лв, а на пежака 16-ките започват от 200 лв бройката има и евтини по 60-70 лв ама не бих рискувал с тях.
"There is no 'patch' for stupidity."
Аватар
System_error
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от System_error »

Средн клас гуми са по 120-130 лв. Аз карам с такива. Освен тва при под 7 градуса температура, лятната гума става твърда като пластамаса и съответно колата е шейна и без сняг.
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

Тази глоба само за София ли важи? Защото така изглежда от статията...
Аз още също не съм сложил зимните, но ми се струва глупаво да хукна веднага да сменям гуми, при условие, че последните седмици времето е далеч от зимно и ще задържи такова поне още 4-5 дни.
Не че чакам сняг, просто гумите е добре да се сложат когато температурите паднат под допустимите за летни, за да не се хабят излишно и да не се получи обратния ефект - дъжд, 20 градуса, някаква по-екстремна ситуация и да се окаже, че зимните гуми са увеличили спирачния път, вместо да го намалят...
Аватар
System_error
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от System_error »

Със зимна гума в малко по-топло време няма кво да се случи. Най-много да и размажеш поомекналия каучук по асфалта, ама за целта трябва да е над 25-30 градуса.
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

Преди години в края на пролетта обаче (точно преди да сложа летните гуми) имах ПТП точно в такава ситуация - мокър асфалт след дъжд, автомобил без ABS, рязко спиране на такси пред мен заради неправилно излизащ шофьор от паркинг и резултата беше налице - счупена броня, два фара, маска... Докато усетя, че таксито спира до пълен стоп вече нямах достатъчно място за да спра - колата с чисто нови зимни гуми стана като шейна и си спрях в него. Тогава нямах и опит, но зимните гуми просто нямат нужния състав на каучуковата смес, за да имат сцепление при високи температури (над 12 градуса), особено пък в комбинация с мокра настилка. Не случайно на тях си пише M+S, което е mud+snow... Със летни гуми дори и на по-екстремни спирания със същия автомобил след това не съм имал проблеми
potrebitel
Начинаещ
Начинаещ
Обратна връзка:

Мнение от potrebitel »

Зимните загряват също така доста повече през лятото. добре е да не караш с повече от 100 защото се пръскат, не е само по бързото износване.
Не съм чел от години закона ама там споменавали се за зимни и летни гуми. Не се ли мери само грайфер. И кво правят тия с така наречените всесезонните, които според производителите не са всесезонни а се споменават температури само при които да се карат.
Ако в закона няма описани видове гуми с характеристиките им на каква основа ще е тази глоба?
naslonamakarona
Потребител
Потребител

Мнение от naslonamakarona »

Доколкото разбрах от статията още не е прието. Нещо като идея е само. Към момента само и единствено за грайфера могат да те глобят :cheers:
Аватар
realprofesora
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от realprofesora »

potrebitel написа:Зимните загряват също така доста повече през лятото. добре е да не караш с повече от 100 защото се пръскат, не е само по бързото износване.
Не съм чел от години закона ама там споменавали се за зимни и летни гуми. Не се ли мери само грайфер. И кво правят тия с така наречените всесезонните, които според производителите не са всесезонни а се споменават температури само при които да се карат.
Ако в закона няма описани видове гуми с характеристиките им на каква основа ще е тази глоба?
По-голяма простотия не бях чувал. Доста смешно изказване. Имам познат гумаджия, който лято и зима кара само със зимни гуми. Просто ги слага и като се износят ги хвърля и пак слага нови зимни. И така си кара целогодишно. Е повярвай ми кара доста бързо...много над 100 :lol:
и досега не му се е ПРЪСКАЛА зимна гума. :lol:
Popopopopo
potrebitel
Начинаещ
Начинаещ
Обратна връзка:

Мнение от potrebitel »

Аз затова и казвам че от зимни до зимни разликата е толкова голяма че ми е чудно как може да ги обединят в някакъв закон.
На мене ми се е пръскала при 110км след около час и половина каране. Но си бяха хубави меки зимни гуми.

Абе не че и аз не карам през лятото със зимни гуми ама трябва да се има едно на ум.
Последно промяна от potrebitel на Чет Ное 08, 2012 12:30 pm, променено общо 1 път.
Аватар
System_error
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от System_error »

Да са хубави...колко хубави да са. На има няма 10 зими :lol: . Тва че грайфера е хубав на стара гума, не значи, че става. Тя толкова е била спечена от старост, че за тва се е пръснала. Явно и теловете са се поуморили....
Публикувай отговор