Икономически специалности в българските университети

Всичко свързано с град Стара Загора.
miles_denev
Новак
Новак

Икономически специалности в българските университети

Мнение от miles_denev »

Здравейте, съграждани :) Сега ще бъда кандидат-студент и си търся университет, факултет и специалност. Насочил съм се към икономическите науки. Бихте ли ми препоръчали университет и специалности, с които бих могъл да се реализирам в България? До момента имам някакви впечатления от софийския университет и от УНСС. Даже попаднах на една статия за Факултет „Международна икономика и политика“ към УНСС, където мисля, че проф. Антоанета Василева е декан. Някой може ли да сподели впечатлени от този факултет и специалностите, които предлага? Като цяло приемам всякакви мнения за всякакви университети...
Последно промяна от miles_denev на Чет Апр 24, 2014 16:48 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Princo
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Re: Икономически специалности в българските университети

Мнение от Princo »

Всичко си зависи от теб самият.Може много да израстнеш в УНСС,само трябва да мислиш постоянно как да се развиваш,да следиш примерно акциите{просто пример,има търговии с биткоини,темата пак е икономика при тях,нищо че главно са замесени компютри} в интернет,тяхната търговия,да се буташ постоянно във фирми,които искат стаж някъде,било те търговски или застрахователни,пак всичко опира до тебе.Главната ми идея е наистина да си заинтересован от това нещо,а не само да го взимаш за начин за изкарване на хляб.
Другият вариант е да си тих и кротичък,да си взимаш там някак си изпитите колкото да ги има в студентската книжка и след 4-5-6 години като излезнеш на борсата да се чудиш кво да правиш.
Като специалност,натискай макроикономика,от тази специалност фирмите винаги са търсили кадри,но кадърни.Бизнес и икономика е най-популярната специалност,но там ако искаш да успееш,се съсредоточи върху това,което ти написах в началото. :wink:
But we're never gonna survive unless,
We get a little crazy,
No we're never gonna survive unless,
We are a little,
Cray cray crazy ... :)
Аватар
PTS
Модератор
Модератор

Мнение от PTS »

Абсолютно безсмислено е да учиш икономика. По-добре се насочи към нещо друго.
Аватар
Princo
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Princo »

PTS написа:Абсолютно безсмислено е да учиш икономика. По-добре се насочи към нещо друго.
Не е баш така.Да инженери се търсят,но и кадърни икономисти също. 8)
But we're never gonna survive unless,
We get a little crazy,
No we're never gonna survive unless,
We are a little,
Cray cray crazy ... :)
Аватар
Nirvana
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Nirvana »

miles_denev написа:Здравейте, съграждани :) Сега ще бъда кандидат-студент и си търся университет, факултет и специалност. Насочил съм се към икономическите науки. Бихте ли ми препоръчали университет и специалности, с които бих могъл да се реализирам в България? До момента имам някакви впечатления от софийския университет и от УНСС. Даже попаднах на една статия за Факултет „Международна икономика и политика“ към УНСС. Някой може ли да сподели впечатлени от този факултет и специалностите, които предлага? Като цяло приемам всякакви мнения за всякакви университети...
Заеби я таз' София. Записвай Международни икономически отношения - В.Търново и много врати ще се отворят за теб!
СПА душ масажиращи слушалки, Фосфорни аксесоари и Smart плувки за риболов, Турмалинови аксесоари
Аватар
besniaa
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от besniaa »

Nirvana написа:
Заеби я таз' София. Записвай Международни икономически отношения - В.Търново и много врати ще се отворят за теб!

Абе те вратите пак ще се отворят, ама баш през В.Търново едва ли пътят до вратите ще е по червен килим :mrgreen:
Забравете бизнесa, всичко на този свят е лично!
Аватар
Nirvana
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Nirvana »

besniaa написа:
Nirvana написа:

Абе те вратите пак ще се отворят, ама баш през В.Търново едва ли пътят до вратите ще е по червен килим :mrgreen:
Много хора подценяват Търново и Свищов, но именно там може да се научи нещо. В УНСС, в аула от 200 човека, надали някой персонално ще се занимава с теб. В Търново специално, има отношение към всеки един студент, а не като цяло групата!
СПА душ масажиращи слушалки, Фосфорни аксесоари и Smart плувки за риболов, Турмалинови аксесоари
Аватар
FCBeroe1916
Потребител
Потребител

Мнение от FCBeroe1916 »

Чак пък персонално отношение, но не бих казал, че е на по-ниско ниво от другите университети.
Последна година съм във Велико Търново - Финанси.
Аватар
besniaa
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от besniaa »

FCBeroe1916 написа:Чак пък персонално отношение, но не бих казал, че е на по-ниско ниво от другите университети.
Последна година съм във Велико Търново - Финанси.
Не подценявам нищо, но мисля, че когато човек има желание да научи нещо - ще го направи и в най-забутания универститет.. И обратно, ако е тъпунгер - и в Харвард да е , пак ще си остане такъв.
Забравете бизнесa, всичко на този свят е лично!
abc
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от abc »

За икономика естествено, че УНСС.
Но не макроикокомика, бизнес икономика и разни десети по бал специалности, а финанси (първи по бал) и евентуално МИО (по-зубрашка и неаналитична специалност, но все пак 2-ра по престижност след финансите).
Изключително важно е не само вуза и специалността, но и средата.
Ако влезеш във високобалова специалност в престижен университет, е доста по-вероятно да си заобиколен от "зубари", които неимоверно биха вдигнали нивото и да бъде престижно и задължително да си отличник (както е във всички нормални университети на запад), в противен случай си считан за аутсайдер и лузър от собствените си колеги.
С една висока диплома от такава специалност, вече е доста по-вероятно да попаднеш в по-престижни компании по-нататък, където се предлагат сносни заплати и реален кариерен път.
Важна е не само специалността, но и да попаднеш на силна група. Случва се хора от елитна специалност в 1 група да са почти двойкари, а в друга да са отличници. Ако попаднеш на първата, за твое добро се премести.

В противен случай, най-вероятно висшето ти ще бъде просто проформа и загуба на време и дипломата ти ще свърши работа, вероятно, пред по-посредствени работодатели, вместо пред най-желаните, които даже няма да те поканят на интервю.
miles_denev
Новак
Новак

Мнение от miles_denev »

Много благодаря на всички са отговорите! За момента сякаш съм по-склонен в София, в УНСС...
gdimitrov
Новак
Новак

Мнение от gdimitrov »

Да, точно така - правилна ти е информацията, именно професор Антоанета Василева е декан на въпросния факултет, за който говориш :)
Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от admin »

Образованието в България не струва много много, където и да се запишеш ще го изкараш. Има една сентенция такава, твърдят че е на Айнщайн която гласи нещо от сорта на:

Мислиш, че си добър учител :?: Опитай се да преподаваш физика на 6 годишно дете така, че да те разбере.

След като започнеш образоването ти, опитай се да си спомниш това изречение. Имам познати завършили MIT и това което са ми казвали е:

- Брат, там не може да не знаеш нещо. Ако нещо не можеш да разбереш, не да научиш, а да го разбереш. Ще ти го изиграят, нарисуват, изпеят, издекламират, рецитират и т.н. само и само да го разбереш. Моя познат ми е разказвал как не разбирал нещо, питал професора му и той го поканил у дома си в неделя сутринта на чай да му го обясни. Тука отиваш при преподавателя ти, той си чука часовника и вика: Колега, нали знаеш какво означава това ?
Жалки мижитурки...
"There is no 'patch' for stupidity."
Аватар
didka
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от didka »

Глупости...
Dog drags - no tracks...
Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от admin »

Кое точно са глупости според теб :?: Това, че преподавателя не може да обяснява или това че си чука часовника, защото аз съм ги виждал и двете и всеки с висше образование.
"There is no 'patch' for stupidity."
Публикувай отговор